• Home
  • Opinii
  • Săptămâna Geodeziei Românești, 26-30 octombrie 2021, Brașov

  Opinii

Săptămâna Geodeziei Românești, 26-30 octombrie 2021, Brașov

În ultima săptămâna a lunii octombrie 2021 va debuta cea de-a doua ediție a ”Săptămânii Geodeziei Românești” (SGR), cea mai importantă manifestare a comunității geodezilor din România. Uniunea Geodezilor din România (UGR) a inițiat acest eveniment în urmă cu doi ani când a organizat prima ediție la Cluj-Napoca, împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Anul acesta ”Săptămâna Geodeziei Românești” va fi organizata la Brașov, în perioada 26 – 30 octombrie 2021, în colaborare cu Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

”Așa cum uniunea noastră profesională a promis,  a doua ediție a ”Săptămânii Geodeziei Românești” continuă la Brașov. Pentru că primele idei privind dezvoltarea durabilă au aparut în domeniul forestier, considerăm că locația aleasă pentru evenimentul de anul acesta,  într-o zonă înconjurată de cele mai bogate păduri ale țarii și având ca gazdă o universitate cu tradiție în domeniu, nu poate fi decât de bun augur pentru succesul evenimentului”, ne-a comunicat Conf. Univ. Dr. Ing. Irinel Constantin Greșiță, director executiv al evenimentului.

Conferința internațională cu tema "Smart surveying solutions for sustainable development", va fi partea centrală a evenimentului și va oferi participanților oportunitatea de a prezenta lucrări, a dezbate și comunica într-un mediu profesionist și științific, subliniind contribuția lor, și găsind soluții tehnice inteligente pentru a proteja, restaura și promova utilizarea durabilă a ecosistemelor planetei în contextul social actual. Sesiunile speciale dedicate tinerilor geodezi, vor beneficia de un suport puternic din partea UGR.

Tema de anul acesta este inspirată de cel de-al 15 Obiectiv de dezvoltare durabilă din Agenda Națiunilor Unite pentru 2030 – Protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și inversarea procesului de degradare a solului și stoparea declinului biodiversității”, fiind de interes pentru întreaga comunitate mondială a Geodezilor.

Uniunea noastră a invitat reprezentații ai Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) și Consiliului European al Geodezilor (CLGE) să partipe la evenimetul din octombrie de la Brașov, ambele organisme internaționale, la care UGR este afiliată, fiind având pe agendele lor acțiuni care sunt în accord cu  Obiectivul UN.

În cadrul conferinței vor fi trei secțiuni distincte – Infrastructura datelor spațiale, inginerie geodezică și Aplicații ale geodeziei în silvicultură – unde sunt așteptați peste 200 de specialiști, cadre universitare, studenți sau tineri absolvenți, să își prezinte ultimele rezultate obținute în urma strudiilor, cercetărilor pe care le-au efectuat în ariile menționate.

Pe parcursul celor trei zile de lucrări vor fi 6 sesiuni tehnice, 2 mese rotunde pe teme de interes pentru comunitatea geodezilor, cât și o sesiune dedicată tinerilor specialiști care activează în domeniul geodezic.

”Unul dintre evenimentele importante ce se vor desfășura în cadrul  Săptămânii Geodeziei Românești 2021, va fi și Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România la care sunt așteptați să participe toți reprezentanții locali ai uniunii noastre. Ne dorim să revenim prin pozițiile exprimate în cadrul manifestărilor asupra necesității asigurării de către autoritățile domeniului a unui cadru economic predictibil și deschis. Putem spera astfel la existența și dezvoltarea, și în România, a unui sector privat eficient, competitiv și inovativ, capabil să genereze locuri de muncă stabile. Vom susține propuneri concrete privind actualizarea Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Continuarea axei de finanțare a cadastrului și înregistrării sistematice în noul program operațional regional este o masură firească în condițiile în care actualul program are mari întârzieri în contractare și derulare. Abandonarea finanțării europene a programului în curs de derulare așa cum se prefigureaza în noul ciclu de finanțare sub diverse motivații sterile, sau deturnarea acestuia sub alte obiective aparent complementare, într-o țară europeană în care înregistrarea proprietății acoperă doar parțial teritoriul național, ar fi o mare greșeală pentru societatea noastră. Dezvoltarea pieței de servicii moderne în domeniu, asigurarea unui echilibru între reglementare și dereglementare, implicarea concretă și reală a specialiștilor din sectorul privat și din învățământul superior în activitatea de reglementare, sunt doar câteva din ideile ce vor fi susținute în dezbaterile ce vor avea loc în cadrul Săptămânii Geodeziei Românești de la Brașov.” , a prezizat dl Ionuț Săvoiu, președintele Uniunii Geodezilor din România.

Pe parcursul acestor evenimente vom aduce alături specialiști din toate generațiile, cadre didactice și companii, iar studenților și tinerilor geodezi le vom crea un cadru optim pentru participarea activă la ”Săptămâna Geodeziei Românești”. Astfel coeziunea comunității profesionale va crește și va exista un climat propice inovării, introducerii progresului tehnic și a standardelor europene în domeniu, cu un impact asupra calității serviciilor oferite de profesioniști în beneficiul întregii societăți românești.

Și anul acesta, ca și în anii trecuți, în organizarea evenimentului UGR are alături sponsori precum Heveco, Gauss, Corne&Cornel Topoexim, Top Geocart, Geoter Proiect, Toposurvey. Alți sponsori tradiționali sunt așteptați să se alăture în organizarea cu succes, la înalte standarde calitative, a celei de-a doua ediții a ”Săptămânii Geodeziei Românești”.

Va fi alături de noi și Revista Construcțiilor, unul dintre partenerii noștri media, care în ultimii ani a relatat constant despre evenimentele organizate de către uniunea noastră, cît și despre subiectele de interes pentru comunitatea geodezilor.

Expoziția tehnică, un moment obișnuit în cadrul evenimentelor orgaizate de către Uniunea Geodezilor, va debuta înca din prima zi a Săptămânii, unde sunt deja anunțate companii care furnizeaza servicii profesionale in domeniu.

”Ne onorează să găzduim cea de-a doua ediție a „Săptămânii Geodeziei Românești‘’, un eveniment de importanță deosebită pentru comunitatea geodezică din România. Vă urăm Bun venit la Brașov și la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, o instituție care acordă o atenție deosebită pregătirii viitorilor ingineri geodezi. Tema actualei ediții „Soluții geodezice inteligente pentru o dezvoltare durabilă” este relevantă și oportună deopotrivă.” A ținut să prezize Prof. Dr. Eng. Alexandru-Lucian Curtu, decanul Facultății de SIlvicultură și Exploatări Forestiere.

Evenimentul va fi găzduit în Aula ”Sergiu T. Chiriacesu”, în apropierea centrului civic al Brașovului, o locație bine cunoscută brașovenilor, și nu numai, aici fiind organizate numeroase conferințe la nivel internațional, concerte și expoziții de arta.

Programul evenimentului și alte detalii organizatorice disponibile la data prezentei, se regăsesc la adresa web  www.sgr.ugr.ro.