• Home
  • Știri
  • In memoriam - Conf.dr.ing. Vasile Chiriac

  In memoriam - Conf.dr.ing. Vasile Chiriac

21.06.2021 In memoriam - Conf.dr.ing. Vasile Chiriac

Conf.dr.ing. Vasile Chiriac a fost un drag prieten și coleg al comunității geodezilor din România. Fulgerătoarea sa dispariție a surprins pe toți cei care l-au cunoscut.

Prof. senior dr. ing. Gheorghe Nistor, vechi prieten și colaborator, ne readuce în memorie câteva dintre cele mai importante aspecte ale vieții celui care a fost Conf.dr.ing. Vasile Chiriac.

”Pierdere dureroasă pentru comunitatea geodezică din Republica Moldova, Conferențiarul dr. ing. Vasile Chiriac a încetat din viață.

Am aflat cu adâncă durere, că domnul conferențiar dr. ing. Vasile Chiriac, un foarte bun coleg și prieten, de la Universitatea Tehnică a  Moldovei, a încetat din viață la 15 iunie 2021, la vârsta de 66 de ani, datorită unei boli nemiloase.

A absolvit Școala Superioară Militară de Cartografie din Saint Petersburg, Rusia. În perioada 1976 – 1985 activează ca inginer topograf în unități militare topo geodezice ale fostei armate sovietice. Ulterior, între 1985 – 1988, își continuă studiile la Academia Militară și Inginerie din Moscova unde rămâne să activeze, iar in 1991 obține titlul științific de doctor în științe tehnice în domeniul geodeziei.

În anul 1992 revine în Moldova și se angajează la Serviciul Topografic Militar al Armatei Naționale.  În 2004, este ales comandant-rector al Academiei Militare „Alexandru Cel Bun” din Republica Moldova. Concomitent cu activitatea desfășurată la Universitatea Tehnică a Moldovei din 1995 este implicat în dezvoltarea rețelei geodezice naționale de ordinele 0,1,2 rețeaua de nivelment, gravimetrice, perfecționarea cvasi-geoidului pentru teritoriul Republicii Moldova.

Vasile Chiriac și-a început activitatea la Facultatea de Construcții Geodezice și Cadastru în anul 1995, în prezent Departamentrul Inginerie Civilă și Geodezie. Timp de 22 de ani a contribuit la formarea specialiștilor în licență „Inginerie Geodezică și Cadastru” și programul de master „ Geomatică și Cadastru ”. A condus peste 70 de lucrări de licență și master, a elaborat singur sau în colectiv, peste 60 de lucrări științifice, a îndrumat 5 doctoranzi, a fost membru și manager a șapte proiecte educaționale și de cercetare. A fost conferențiar dr. ing. la Universitatea Tehnică a Moldovei, cercetările sale fiind axate pe Geodezie elipsoidală, Geodezie spațială, Geodezie fizică, Gravimetrie și Geodezie satelitară, fiind responsabil cu programele de implementare în practică.

A depus o fructuasă activitate de cercetare, publicând lucrări de valoare în edituri și reviste, participând la workshopuri din țară și străinătate (Ucraina, Estonia, Viena). A fost prezent la multe conferinte și simpozioane organizate în țară, multe în România (București, Iași, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Brașov), unde a prezentat realizări științifice în domeniul Geodeziei și al Cadastrului, alături de colegii români.

În perioada 1994 – 2004 a fost șef al serviciului Militar Topografic în Armata Națională iar în 1992 – 1994, Senior Specialist în Serviciul topografic Militar.

Specialist cu mare calificare, Vasile Chiriac a fost membru al Consiliului European al Inginerilor Geodezi (FIG), și delegat pentru Moldova în Consiliul European. S-a ocupat cu multă atenție de pregătirea tinerilor moldoveni în domeniile Proiecțiilor topografice și a redactării planurilor și hărților topografice, necesare tuturor domeniilor. A avut o colaborare excelentă cu studenții și profesorii Facultății Transfrontaliere de Inginerie, extensie a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași la Chișinău , dar și cu colegii de la Universitatea Tehnică de Construcții din București. A colaborat intens cu specialiștii din alte țări, prin intermediul Federației Internaționale a Geodezilor – FIG. A condus lucrări de doctorat cu tematici specifice problemelor Republicii Moldova. A fost un mare specialist pentru Republica Moldova, un minunat și iubit dascăl al studenților, un bun și stimat coleg,  de care ne vom aminti mereu. A fost un bun familist, exemplu pentru toți.  Transmit sincere condoleanțe îndureratei familii, și colegilor pentru pierderea suferită.

Adio drag și scump prieten, de care am fost atât de legat, Dumnezeu să te aibă în pază și să te ocrotescă.”

 

Prof. senior dr. ing. Gheorghe Nistor

Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice de Construcții București,

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, România