• Home
  • Știri
  • Cea de-a treia ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, Iași 2022

  Cea de-a treia ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, Iași 2022

25.11.2022 Cea de-a treia ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, Iași 2022

Săptămâna trecută, la Iași, a avut loc cea de-a treia ediție a Săptămânii Geodeziei Românești. 

A fost cel de-al doilea eveniment internațional organizat de către Uniunea Geodezilor din România, după cel de la Brașov, din luna martie.

Partenerul principal al UGR în organizarea evenimentului de la Iași a fost Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

În cadrul săptămânii, manifestarea centrală a reprezentat-o Simpozionul Internațional Geomat, 2022, evenimentul anual al Facultății de Hidrotetehnică, Geodezie și Ingineria Mediului. Tema simpozionului, și a întregii săptămâni, a fost ”Geospatial Data Management for Built Environment”. La eveniment au participat peste 200 de profesioniști din mediul privat, academic, dar și reprezentanți ai Agenției Naționale de Cadastru și Publcicitate Imobiliară.

În cadrul sesiunii plenare din deschiderea evenimentului au luat cuvântul reprezentanții gazdelor noastre de la Iași, oficialități ale județului Iași, dar și invitații organizatorilor. Printre invitați s-au numărat, Ionuț Cristian Săvoiu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Angela Matcov, Șef Departament Cadastru, Agenția Servicii Publice, Republica Moldova, Gheorghe Badea, Decan al Facultății Tehnice de Construcții din cadrul UTCB, Ioan Cristian Buzaș, Director Direcția de Cadastru și Geodezie din cadrul ANCPI, Traian Claudy Irimia, reprezentantul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Tot în deschiderea simpozionului a luat cuvântul Mircea Afrăsinei, președintele Uniunii Geodezilor din România, care a mulțumit tuturor celor prezenți la lucrările de deschidere, urându-le o experiență cât mai plăcută și benefică.

Încă din prima zi a evenimentului de la Iași, desfășurat în sălile Congres Hall Palas, și-a deschis porțile și deja tradiționala expoziție tehnică, unde, sponsorii evenimentului, firme care activează în domeniul geodezic, au prezentat ultimele echipamente folosite în activitatea lor, de către specialiștii din domeniu.

Nu au lipsit nici reprezentații celor două instituții internaționale la care UGR este membră, FIG (Federația Internațională a Geodezilor) și CLGE (Consiliul European al Geodezilor), aceștia participând online. Din partea FIG au avut intervenții online, Diane Dumashie, președintele ales al Federației, și Orhan Ercan, vicepreședinte. CLGE a fost reprezentată online de către președintel Vladimir Krupa.

Anul acesta cea mai numeroasă delegația a venit din Republica Moldova, având reprezentanți ai guvernului Moldovei (Agenția Servicii Publice), academicieni (Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru), dar și reprezentanți ai mediului privat din Moldova (Molbak Moldova). De asemenea, evenimentul s-a bucurat și de prezența colegilor din Italia, obișnuiți ai evenimentelor organizate de către UGR.

Patru mese rotunde, o sesiune dedicată vorbitorilor cheie, o sesiune tehnică plenară dedicată seniorilor și o alta pentru tinerii geodezi, au făcut ca programul celor trei zile să atragă atenția participanților și să-i antreneze în discuții motivatoare.

Viitorii ingineri geodezi, studenți ai facultăților de profil din țară, au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor: concursul „Mapathon”, în care s-au întrecut în realizarea planului cadastral preliminar pentru o zonă de intravilan. Concursul a fost coordonat de cadrele didactice Loredana Crengăniș, Iaroslav Zifceac și Vlad Păunescu, și s-a finalizat cu acordarea de premii.

Porțile SGR au fost închise pentru anul acesta, dar reprezentații UGR deja au început pregătirile pentru următoarea ediție, cea de-a patra, care se va desfăsura la Oradea, în cea de-a doua săptămână a lunii mai 2023. La Oradea, în cadrul SGR va avea loc și prima Adunare Generală a CLGE, din anul 2023. Evenimentul de la Oradea va fi organizat împreună cu Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la organizarea și reușita evenimentului.

Vă așteptăm la Oradea în 2023!