Impresii de la a VII - a ediție a Conferinței Tinerilor Geodezi organizată de către FIG Young Surveyours Network în Varsovia
AUTOR: Iaroslav Zifceac - Președinte Comisia de Tineret a UGR
Impresii de la a VII–a ediție a Conferinței Tinerilor Geodezi organizată de către FIG Young Surveyours Network în Varsovia, Polonia având ca temă voluntariatul.
Conferința Tinerilor Geodezi organizată de către FIG Young Surveyor Network în perioada 9 – 10 Sept. 2022 a avut loc ca un pre – event de sine stătător în deschiderea Congresului nr. XXVII al Federației Internaționate a Geodezilor, care a avut loc în perioada 11-15 Septembrie în Varșovia, Polonia, și s-a desfășurat pe parcursul a două zile pline de activități și prelegeri dedicate exclusiv tinerilor geodezi cu vârsta de până la 35 de ani.
La Conferința Tinerilor Geodezi s-au reunit participanți din peste 20 de țări, respectiv 4 continente, care împărtășesc aceleași valori și aspirații legat de profesia pe care o au.
Ceremonia de deschidere a evenimentului s-a bucurat de prezența unor invitați de renume din partea Federației Internaționale a Geodezilor, respectiv au luat cuvântul doamna Diane Dumashie la acel moment FIG Vice President, ulterior alegerilor din Congres devenind FIG President, Bakula Krzysztof – Co – Director al XVII FIG Congres, John Hohol - Președinte al FIG Foundation, Kwabena Obeng Asiama, Ferah Köksal și Wioleta Krupowicz din partea FIG Young Surveyours Network.
Ziua 1 a Conferinței a continuat cu însăși prezentarea temei conferinței, unde principalii vorbitori i-au purtat pe participanți prin cum arată voluntariatul pentru viitor și cum tinerii geodezi prin munca depusă de ei contribuie la binele societății. Probabil cea mai remarcabilă prezentare a fost a tânărului geodez Kumbirai Matingo din Zimbabwe care a reușit împreună cu ai lui colegi să creeze un hub dedicat centralizării tuturor informațiilor legate de COVID – 19 din Zimbabwe și care ulterior a devenit o platformă folosită de factorii de decizie în gestionarea pandemiei.
Tinerii geodezi au avut ocazia să vadă și să înțeleagă modul de organizare a profesiei lor în Statele Unite ale Americii prin prezentarea oferită de Jacob Hecks repezentând The Young Surveyors North American Network, respectiv în Africa prin prezentarea oferită de către Shirley Chapunza reprezentând The Young Surveyors African Network.
Panelul dedicat construirii relațiilor și a securizării viitorului tinerilor geodezi s-a bucurat de discuții constructive, respectiv a ajutat participanții să înțeleagă cum se pot implica prin voluntariat, respectiv ce beneficii pot să aibă făcând parte din programe de mentorat. Sesiunea a debutat prin introducerea oferită de către Claire Buxton programului pe care îl coordonează VCSP – Volunteer Community Surveyour Programe și perpectivele de dezvoltare a acestuia.
Distracția și voia bună nu puteau lipsi astfel că sub coordonarea lui Craig Hill Vice President Marketing and Services, Leica Geosystems, tinerii geodezi au avut ocazia să se întreacă în măsurarea unor puncte utilizând revoluționarul sistem smart Leica AP20 AutoPole pentru stații totale, care permite măsurarea cu o rapiditate crescută a punctelor de detaliu nemaifiind necesară poziționare cu acuratețe a prismei cu ajutorul bulei montate pe tijă.
Pentru că ziua nu se putea termina fără un moment de socializare mai puțin formal, tinerii geodezi au luat partea la o memorabilă degustare de Vodcă în Muzeul Polonez de Vodcă, unde au avut ocazia totodată să povestească și să schimbe opinii cu vorbitorii din cadrul evenimentului. În cadrul acestui eveniment au fost oferite și premiile pentru cei mai buni concureți la Leica AP20 AutoPole Competition.
Ziua 2 a evenimentului a fost deschisă cu un subiect de interes crescut având în centru preocuparea pentru viitorul organizației, totodată prin intermediul acestui panel s-a încercat a se afla răspusuri la întrebări precum: Cum trebuie să evoluăm ca organizație? Cum putem să fim receptivi la schimbările profesiei noastre și cum putem să rămânem relevanți?. Panel-ul s-a încheiat printr-o planificare generalistă #ToInfinityAndBeyond a etapelor de urmat în dezvoltarea organizației.
La mijlocul zilei cu nr. 2 participanții au fost invitați să ia parte la un dans caritabil susținut de către Trimble și condus de către Ansamblul de Muzică și Dans al Universității Tehnologice din Varșovia. Având în vedere că evenimentul a fost unul caritabil, toate sumele strânse au fost direcționate către FIG YSN’s Volunteer Community Surveyor Programme și FIG Foundation.
Ultima activitate din cadrul Conferinței Tinerilor Geodezi organizată de către FIG Young Surveyor Network s-a desfășurat în minunata împrejurime a Palatului din Wilanow, unde participanții împărțiți în echipe s-au întrecut într-un joc concentrat pe rezolvarea unui geo-puzzle, utilizând hărți, busole, repere și cunoștiințe locale despre împrejurimi.
Comisia de Tineret a Uniunii Naționale a Geodezilor a fost reprezentată la Conferința Tinerilor Geodezi organizată de către FIG Young Surveyor Network de către Iaroslav Zifceac, președintele Comisiei, Mircea Nap vicepreședinte și de mult energica Anca Păvăloiu care în trecut a fost beneficiara unui grant oferit de către FIG Fundation, astfel a avut ocazia să participe la evenimentul 6th Young Surveyors European Meeting (6YSEM) ținut în orașul Porto, Portugalia în anul 2019.
„Avand in vedere faptul ca pentru mine a fost prima data cand am avut ocazia sa particip la acest eveniment, considerat cel mai mare din domeniu la nivel international, experienta a fost unica si de neuitat, absolut toate aspectele congresului fiind la superlativ. Recomand cu caldura tuturor colegilor nostri participarea la editiile viitoare ale acestui eveniment.” (Mircea Nap)
„Pentru mine a fost o experienta unica datorita faptului ca am reusit sa cunosc tineri din toata lumea. Am avut ocazia sa iau parte la sesiuni si workshopuri foarte interactive, in care am reusit sa facem schimb de experienta. Anul acesta s-au acordat mai multe burse Young Surveyor Foundation care au facilitat prezenta mai multor tineri geodezi la acest eveniment. Recomand tuturor colegilor care doresc sa participe la un astfel de eveniment sa aplice pentru astfel de burse.”(Anca Pavaloiu)
Membrii Comisiei de Tineret a UGR și-au luat la revedere de la colegii lor prin promisiuni de a se vede și în viitor, respectiv i-au invitat să ia parte la Săptămâna Geodeziei Românești care va avea loc în data de 15 – 19 Noiembrie la Iași și care va include și Simpoziomul Internațional “GEOMAT” organizat de către Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași.
”Eu vreau să fiu geodez!”
Autor: ing. Mircea AFRĂSINEI, președinte UGR
Geodezia este o știință fascinantă, dar prea puțin popularizată, care se ocupă cu studiul formei și al dimensiunilor Pământului, cu tehnica măsurării și a reprezentării cartografice sau numerice a suprafeței lui pe porțiuni determinate.
Prima definiție a geodeziei a fost dată încă din 1880 de către Friedrich Robert Helmert, ca fiind „știința măsurării şi reprezentării suprafeţei Pământului”.
Pentru simplificarea prezentării acestei profesii, consideram cuvântul geodez sinonim cu specialist în: geodezie, topografie, cadastru, fotogrammetrie, cartografie, topografie minieră.
Pentru a înțelege această știință, trebuie să stăpânești mai multe noțiuni din matematică, fizică, geofizică, astronomie, geologie, informatică etc. Integrând și componenta cadastrală, este absolut necesar să deții și cunoștințe juridice, să cunoşti totul despre dreptul de proprietate.
Sună complicat, și dacă ne rezumam la această prezentare nici un tânăr care îşi alege o profesie nu va exclama entuziast: eu vreau să fiu geodez!
Dacă pană acum câțiva ani, a fi inginer era o activitate foarte dorită de către cei tineri, acum, din ce în ce mai puțin, aud în jurul meu, apropiați dorind să urmeze cursurile unei facultăți cu specializare în inginerie.
Eu cred că răspunsul la întrebarea: ”de ce tinerii nu aleg geodezia sau alte ramuri adiacente?”, nu are legătură doar cu multitudinea de științe exacte ce trebuie parcurse în anii de studiu, ci mai ales cu practica acestei profesii, care are la bază două mari fundamente: precizie și responsabilitate.
Azi, orice proiect de infrastructură, cartografie sau urbanism, lucrările de cadastru sporadic și sistematic, proiectele de digitalizare, expertizele tehnice și judiciare, implică obligatoriu participarea unui specialist geodez.
Pentru a ține pasul cu tot ce apare nou în acest domeniu, trebuie să te informezi mereu, să participi la diverse întâlniri, conferințe și târguri de specialitate. Pregătirea continuă și împărtăşirea cunoştințelor între membrii acestei comunități profesionale este vitală în lumea de astăzi, dominată de tehnologie.
Aparatura specifică acestei meserii înregistrează un progres tehnic deosebit. Un adevărat geodez foloseşte și cunoaşte principiile de funcționare ale stațiilor totale simple sau robotizate, receptoarelor GNSS, aparaturii de nivelment, scanerelor 3D, lidar, dronelor, despre rețelele de stații permanente de referința și, nu în ultimul rând, cunoaște și utilizează software-uri licențiate de prelucrare a datelor, stații grafice, servere de date etc.
Toate acestea vin la pachet cu profesia de geodez, completate de legi și regulamente ce trebuie cunoscute și aplicate corespunzător.
Pentru a putea să-ți alegi ceea ce ți se potriveşte cel mai bine pentru dezvoltarea proiectelor în care ești, sau vei fi, implicat trebuie să te informezi, să studiezi, și orice soluție vei alege vei constata că este costisitoare. Trebuie ca întreaga societate să înțeleagă că precizia costă, dar aceste costuri sunt infinit mai mici în comparație cu beneficiile aduse.
Am prezentat toate aceste lucruri doar pentru a fi mai bine înțeleşi. Ne cunoaştem locul, dar vrem să-l facem cunoscut și altora, vrem aprecierea corectă a muncii noastre, vrem mai mult respect decât cel care ni se oferă astăzi.
Deşi greutățile prin care trecem – prețurile mici la care ni se impune să lucrăm, uzura fizică și morală intensă a aparaturii de măsurare și prelucrare a datelor, costul ridicat al acestora, lipsa unei legislații adecvate – toate acestea ar trebui să ne unească pe toți geodezii din țară. Din păcate acest fapt nu se întâmplă încă.
Ca și în alte ramuri, există o mare doză de subiectivism care distorsionează modul de interpretare a tot ce se întâmplă în jurul acestei profesii. Încă nu suntem pe deplin credibili.
Uniunea Geodezilor din Romania încearcă să strângă în interiorul și în jurul ei pe toți cei care doresc să se implice în recunoaşterea acestei profesii, să fie forumul în care soluțiile profesioniștilor la provocările apărute în domeniile în care activează, să poată fi mai bine reprezentate și rezolvate spre beneficiul întregii societăți.
Avem nevoie de o recunoaştere a rolului profesiei de geodez. Serviciile pe care profesioniştii geodezi le oferă sunt și vor fi de calitate. Ele reprezintă fundamentul pe care orice proiect din domeniul ingineriei în construcții se dezvoltă. Din acest motiv, ne dorim ca profesia pe care o reprezentăm să fie recunoscută de către societate la adevărata ei valoare.
Pentru a putea atrage un număr mai mare de tineri către geodezie, este nevoie de satisfacții profesionale, de respectul cuvenit celor ce activează în aceasta profesie.
Personal, nu cred că diminuarea numărului celor ce doresc să urmeze “căile geodeziei” se datorează dificultății profesiei, ci îndeosebi lipsei de sprijin, motivare și respect, de care se lovesc ulterior.
Ca și în alte profesii, reprezentanții legali ar trebui să se orienteze în sensul de a sprijini ramura pe care o reprezintă, să analizeze modul în care pot să crească și să țină aproape specialiștii de care au nevoie, și nu în ultimul rând, să se consulte cu aceştia pentru găsirea soluțiilor tehnice și legale optime.
Avem nevoie de participarea tuturor factorilor implicați: instituțiile statului, mediul academic și organizațiile profesionale, pentru a găsi soluțiile optime atât în atragerea tinerilor spre aceasta profesie, cât și în motivarea absolvenților de studii geodezice pentru a activa în aceasta profesie.
Planul Național de Cadastru și Carte Funciară reprezintă o ținta care se dovedeşte dificil de atins iar unul dintre motive este și lipsa forței de muncă calificate.
Daca vom câştiga respectul pe care îl merita aceasta profesie, putem spera că vom auzi cât mai multe voci tinere spunând: “eu vreau să fiu geodez”!