14.04.2021 ANCPI a majorat sumele decontate pentru lucrările de cadastru general
Săptămîna trecută ANCPI a anunțat majorarea sumelor decontate pentru lucrările de cadstru general.
Această măsură a fost luată pentru accelerarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăților imobiliare din țara noastră, fiind o continuare a procesului de simplificare și îmbunătățire a legislației în domeniul cadastrului, entru motivarea și cointeresarea persoanelor fizice și juridice autorizate să execute lucrări de specialitate.
Astfel, începând cu data de 6 aprilie 2021 au intrat în vigoare Normele de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1016/2016.
Majorările menționate se aplică tuturor lucrărilor realizate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, noii coeficienți ai categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcție de gradul de acoperire pentru imobilele din intravilanul localităților rurale, urbane și metropolitane fiind următorii:
Categoria I – pentru terenurile din intravilanul localităţilor rurale (comune) coeficientul este de 2,60.
Categoria a II-a – pentru terenurile din intravilanul localităţilor urbane (oraş, municipiu, municipiu reşedinţă de judeţ) coeficientul este de 3,10.
Categoria a III-a – pentru terenurile din intravilanul zonelor metropolitane coeficientul este de 3,50.
„Majorarea sumelor decontate de ANCPI pentru înregistrarea sistematică a proprietăților din intravilan este o necesitate. Realizarea măsurătorilor în intravilanul localităților presupune cu până la zece operațiuni topografice în plus față de zonele extravilane, având în vedere categoria de dificultate a terenurilor în funcție de gradul de acoperire cu construcții”, a precizat Laurențiu-Alexandru BLAGA, președinte – director general al ANCPI.
08.04.2021 UGR a solicitat ANCPI o întâlnire pentru elaborarea modificărilor Specificațiilor tehnice aprobate prin ODG 1951/2020
La începutul acestei săptămâni UGR a solicitat ANCPI, prin adresa 19/05.04.2021 (20210405 Adresa 19 catre ANCPI solicitare intalnire specificatii scanari.pdf), o întâlnire în cadrul căreia să fie elaborate modificările la Specificațiile tehnice pentru servicii de scanare laser mobilă aprobate prin ODG 1951/2020.
Cu ocazia acestei întâlniri UGR intenționează să prezinte și să susțină concluziile Comisiei 5 UGR - Poziţionare şi Măsurare, la care membrii acesteia au ajuns în urma unei consultări interne inițiate de către conducerea Uniunii, privind Specificațiile tehnice aprobate prin ODG 1951/2020.
08.04.2021 FIG e-Working Week 2021
Anul acesta Federația Internațională a Geodezilor (FIG) va organiza evenimentul Working Week în varianta online.
Între 20 și 25 iunie 2021, FIG împreună cu colegii din Olanda, țara organizatoare, invită membrii comunității mondiale a geodezilor să participe la acest eveniment unde vor avea posibilitatea să interacționeze cu participanții, sponsorii și invitații de onoare. Tema e-Working Week 2021 este ”Smart Surveyors for Land and Water Management - Challenges in a New Reality".
Uniunea noastră fiind membră activă a FIG beneficiază de reducere la achiziționarea unei cantități mai mari de 10 bilete.
Astfel, pentru un număr de 10 până la 20 de bilete, vom avea o reducere de 10% din prețul biletului, între 21 și 80 de bilete o reducere de 15%, iar peste 80 de bilete reducerea va fi de 20%.
Prețul pentru un bilet achiziționat în perioada Early Bird (până pe data de 3 mai 2021) este de 100 Euro.
Pentru înregistrarea în perioada normală, 3 mai - 7 iunie 2021, se va plăti 150 Euro, după data de 7 iunie (Late Registration) urmând a se plăti 170 Euro.
Această reducere este valabilă pentru achiziționarea de bilete normale, neaplicându-se biletelor pentru studenți și Young Surveyors.
Cei care doresc să participe sunt rugați să ia legatura cu reprezentanții UGR (office@ugr.ro), pentru a transmite în mod centralizat către FIG solicitarea Uniunii, putând astfel să beneficiem de reducerea prezentată.
07.04.2021 Decizia ANCPI privind recepția documentației cadastrale de apartamentare/subapartamentare/repartamentare și înscrierea acestor operațiuni în cartea funciară
Ieri, 06 aprilie 2021, ANCPI a transmis Adresa nr. 15794 (Adresa ANCPI 15794 din 06.04.2021.pdf), prin care a fost înaintată Decizia nr. 521/x/05.04.2021.
Decizia a fost emisă pentru a asigura o practică unitară la nivelul oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară privind recepția documentației cadastrale de apartamentare/subapartamentare/repartamentare și înscrierea în cartea funciară a operațiunii de apartamentare/subapartamentare/repartamentare, fiind o Decizie comună a Direcțiilor de Publicitate Imobiliară și Cadastru și Geodezie.
01.04.2021 Adresă UGR DOLJ către ANCPI - solicitare lămuriri competențe în construcții
Săptămâna trecută Asociația locală UGR Dolj a trasnmis către ANCPI Adresa nr. 8/24.03.2021 (Adresa UGR DOLJ catre ANCPI - competente constructii.pdf) prin care solicita Agenției lămuriri privind competența profesiei noastre de a se pronunța asupra legaliății edificării unei construcții sau a eliberării documentelor care au dus la edificarea acesteia.
17.03.2021 ANCPI lansează o nouă consultare de piață!
ANCPI a publicat în data de 17 martie 2021, anunțul privind consultarea de piață – Servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară în cadrul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” cod SMIS 120063 – POR
De acesta dată consultarea de piață are ca scop stabilirea valorii estimate a contractelor de cadastru și înregistrare sistematică, individualizat pentru fiecare UAT cu finanțare asigurată prin POR fără prestator. Consultarea de piață are la baza toate particularitățile specifice fiecarei unități administrative publicate în anunț care pot influența costul prestației și implicit valoarea oferată.
Uniunea Geodezilor din România încurajează agenții economici din domeniu să participe activ la consultarea de piață organizată de ANCPI și să evalueze cât mai corect și documentat pe baza propriei experiențe, valoarea serviciilor prestate luând în considerare costurile fixe și variabile aferente fiecarei unități administrative incluse în procedura de față, toate cantitățle și criteriile care influențează valoarea estimată a acestora.
16.03.2021 Remember prof. Valeriu Moca
Prof. univ. dr. ing. Valer MOCA, real pedagog și personalitate de primă mărime a învățământului superior geodezic, a încetat din viață la începutul lunii februarie a acestui an, la vârsta de 82 de ani.
Dl Prof. univ. senior dr. ing. Gheorghe NISTOR, împreună cu dnii Şef lucr. univ. dr. ing. Cristian ONU și Şef lucr. univ. dr. ing. Cristian HUŢANU, ni-l readuc în memorie printr-un scurt articol pe care îl puteți găsi în secțiunea Resurse - Rapoarte și alte Documente, sau poate fi descărcat accesând link-ul de mai jos.
26.02.2021 Adresa UGR înaintată ANCPI cu privire la accesul PFA și PJA la datele geospațiale gestionate de către Agenție
UGR a transmis către ANCPI adresa nr. 14/26.02.2021 cu referire la Ordinul 16/2019 si art. 3 din Legea 7/1996 în ceea ce privește accesul PFA/PJA la datele geospațiale gestionate de ANCPI.
24.02.2021 ANCPI solicită persoanelor juridice autorizate date privind personalul autorizat angajat
Persoanele juridice autorizate vor trebui să comunice către ANCPI, până la data de 29.03.2021, situația privind persoanele fizice angajate în prezent cu normă întreagă. Această informare a fost transmisă prin adresa ANCPI nr. 7764/24.02.2021.
23.02.2021 Întâlnire de lucru UPLR - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
În prima parte a acestei luni a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții UPLR și cei ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Aceștia s-au reunit pentru a pune la punct elementele esenţiale pentru stabilirea colaborării în sprijinul aplicării Legii nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Astfel, în cadrul întâlnirii a fost decisă constituirea unui Grup de lucru operațional pentru simplificarea obligațiilor care le revin profesioniștilor liberali, în calitate de raportori ai tranzacțiilor suspecte.
În urma acestei întâlniri a fost dat un Comunicat de presă pe care îl puteți consulta mai jos.