Primăvară benefică pentru Uniunea Geodezilor din România, pe plan intern și internațional
Pentru comunitatea geodezilor, fiecare primăvară debutează cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Geodezilor (ZMG), pe data de 21 martie. Anul acesta, sărbătoarea a fost marcată și la Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București care, prin Centrul de Cercetare Măsurători Inginerești și Infrastructuri de Date Spațiale (MGIIDS), a organizat sesiunea de workflow complet cu aparatură de specialitate CHCNAV i93 Visual IMU-RTK GNSS, drona DJI MATRICE 300RTK și scanner 3D GeoSLAM.
În calendarul primăverii geodezilor din România a urmat Simpozionul Internațional GEOMAT 2025 organizat la Iași, în perioada 3-4 aprilie 2025.
Evenimentul de la Iași ne-a fost prezentat pe scurt de către conf. univ. dr. ing. Constantin CHIRILĂ, președintele Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT, și șef lucrări univ. dr. ing. Loredana Mariana CRENGANIȘ, secretar general al Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT, ambii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași:
„Simpozionul Internațional cu tema Tehnologii geospațiale pentru un mediu sustenabil, organizat de Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași în colaborare cu Uniunea Geodezilor din România, a reunit peste 130 de participanți, printre aceștia numărându-se cercetători din mediul academic, profesioniști din mediul privat și public, dar și un procent însemnat de studenți, care urmează cursurile unor programe de licență, masterat sau doctorat ale unor instituții de învățământ superior din țară sau străinătate.
Tema principală a simpozionului a scos în lumină rolul esențial al tehnologiilor geospațiale în dezvoltarea unui mediu sustenabil, iar apelul adresat specialiștilor geodezi și cercetătorilor din domeniul științelor de mediu nu a rămas fără ecou.
Din partea Uniunii Geodezilor din România, la evenimentul desfășurat în capitala istorica a Moldovei au participat președintele Mircea AFRĂSINEI, vicepreședinții zonali prof. univ. habil. dr. ing. Ana Cornelia BADEA, prof. univ. dr. ing. Petre Iuliu DRAGOMIR, ing. Dan E. POPESCU, ing. Cosmin DRAGOMIR, secretarul executiv dr. ing. Vlad PĂUNESCU, cât și numeroși membri activi ai Uniunii. Fostul președinte Ionuț-Cristian SĂVOIU, actualmente secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a fost, de asemenea, prezent la lucrările simpozionului, și a adresat un scurt mesaj în cadrul sesiunii de deschidere.
Programul simpozionului a cuprins peste 40 de lucrări științifice, prezentate în cadrul unor sesiuni paralele, care s-au axat pe soluții geospațiale în cadastru și măsurători inginerești, pentru monitorizarea resurselor de apă, analiza riscurilor, dezvoltarea modelelor 3D urbane și managementul informației spațiale pentru protecția mediului.
Un punct de atracție deosebit a fost sesiunea invitaților speciali, în cadrul căreia cercetători din universități și institute de cercetare europene de prestigiu au prezentat rezultatele unor studii recente privind: integrarea metodelor de observare a Pământului și a celor hidroinformatice pentru modelare climatică, cartografierea utilizării și acoperirii terenului prin metode avansate, utilizarea GIS pentru conservarea patrimoniului cultural, orientarea și valorificarea imaginilor aeriene istorice, perspective asupra integrării inteligenței artificiale și a GeoAI în învățământul superior, precum și clarificări istorice privind începuturile măsurătorilor topografice în regiunea Moldovei.
Prezența tinerilor cercetători în proporție de aproximativ 40% în cadrul colectivelor de autori ai lucrărilor simpozionului este unul dintre indicatorii care ne îndreptățesc să considerăm că evenimentul le-a oferit studenților cadrul necesar pentru a păși pe tărâmul inovației științifice, de a se afirma și de a iniția dialogul între generații în domeniul cercetării geospațiale.
Expoziția de echipamente geodezice și produse informatice pentru prelucrarea datelor spațiale a oferit, la rândul ei, un cadru dinamic de interacțiune între mediul academic, tinerii cercetători și companiile de profil, prin conectarea la cele mai noi tendințe tehnologice din domeniu.
Suntem convinși că, la finalul acestui eveniment, participanții au plecat inspirați de idei valoroase pentru viitoarele proiecte de cercetare, cu noi legături de colaborare și cu dorința de a reveni la viitoarele ediții ale simpozionului GEOMAT, un eveniment care continuă să inspire, să conecteze și să consolideze comunitatea geospațială academică și profesională.”
Prezența Uniunii Geodezilor din România pe plan internațional
Pentru comunitatea mondială a geodezilor, primăvara este cel mai important anotimp, acesta începând, așa cum am precizat mai devreme, cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Geodezului și continuând cu Săptămâna de Lucru a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG Working Week – FIG WW). Tema generală a FIG WW 2025 a fost Colaborare, inovare și reziliență: Promovarea unei generații digitale (Collaboration, Innovation and Resilience: Championing a Digital Generation).
Anul acesta, FIG WW a fost găzduită de către orașul Brisbane din Australia, în perioada 6 – 10 aprilie 2025. În cadrul Săptămânii de Lucru FIG au avut loc mai multe evenimente: conferința internațională (7 – 9 aprilie), Adunarea Generală a FIG (6 și 10 aprilie), preevenimente – cea de-a 9-a Conferință FIG a tinerilor geodezi (5 – 6 aprilie).
Uniunea Geodezilor din România a fost reprezentată la Brisbane de către președintele onorific Cornel PĂUNESCU – prof. univ. dr. ing. la Universitatea București, președintele Comisiei de Tineret UGR Iaroslav ZIFCEAC (reprezentantul european al tinerilor geodezi și membru în Consiliul FIG) și Aurel NEGRILĂ – conf. univ. dr. ing. la Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Geodezie.
Delegația UGR a interacționat cu delegațiile celorlalte țări membre, fiind abordate aspecte ale evoluției tehnologiei și modului în care AI (Inteligența Artificială) poate susține domeniul geodeziei. Membrii delegației UGR au avut ocazia de a se reîntâlni cu președinta FIG, dr. Diane DUMASHIE, dar și cu reprezentanții CLGE prezenți la Brisbane: proaspătul președinte – Nicolas SMITH, și directorul general – Jean-Yves PIRLOT.
În cadrul sesiunii tehnice a Comisiei 8 ‒ Spatial Planning and Development, a fost prezentat un articol cu tema Conservation and adaptive reuse of the Romanian industrial heritage as circular architecture solutions, avându-i ca autori pe Florentina-Cristina MERCIU, Cornel PĂUNESCU și George MERCIU. Iaroslav ZIFCEAC a fost raportor la sesiunea respectivă.
Un alt eveniment important în cadrul FIG WW l-a reprezentat expoziția de echipamente și software de specialitate, unde au fost prezente cele mai importante companii internaționale din domeniu, fiecare dintre acestea având prezentări pe teme concrete privind modul în care se pot soluționa anumite probleme tehnice.
În cadrul FIG WW a fost prezentat și evenimentul major al comunității geodezilor din România, Săptămâna Geodeziei Românești (SGR). SGR este organizat de către Uniunea Geodezilor din România în parteneriat cu Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnice Timișoara (FCUPT) și Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT), și în colaborare cu Comisiile 2 și 8 ale Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) și cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cea de-a șasea ediție a SGR va avea loc la Timișoara între 21 și 25 octombrie 2025.
La evenimentul de la Timișoara, din partea FIG, va participa și președinta dr. Diane DUMASHIE (Marea Britanie), alături de președintele Comisiei 2 a FIG (Educație profesională) – dr. Dimo TODOROVSKI (Olanda) și președintele Comisiei 8 a FIG (Planificare spațială și dezvoltare) – Kwabena ASIAMA (Ghana).
Conferința dedicată tinerilor geodezi a avut loc în perioada 5 – 6 aprilie și a avut ca temă Next-Gen Geospatial Professionals: Driving a Digitally Enabled Future.
În cadrul evenimentului, participanții au avut ocazia să exploreze, prin intermediul prezentărilor și invitaților speciali, puterea tehnologiilor emergente, practicile inovatoare și colaborarea la nivel global care definesc un viitor digital și sustenabil.
Conferința a reprezentat o veritabilă platformă de întâlnire între tinerii geodezi și experții din domeniu, unde au fost împărtășite idei, experiențe și viziuni asupra viitorului profesiei.
Aceștia au avut ocazia să facă networking, să învețe și să se lase inspirați de un program dinamic, plin de ateliere interactive, sesiuni de discuții și experiențe practice. Fie că au fost pasionați de tehnologii de ultimă generație, de soluții pentru probleme reale sau de conectarea cu alți pionieri ai domeniului, conferința a fost scena perfectă pentru participanți de a-și pune în valoare potențialul.
Prima zi a conferinței a fost foarte consistentă, cu invitați de renume și teme de foarte mare actualitate, cum ar fi: What makes a Next-Gen Geospatial Professional; How Our Industry is Driving a Digitally Enabled Future; Mapping Opportunities: Get Involved with VCSP.
Ziua s-a încheiat cu o „vânătoare de comori” pe străzile orașului Brisbane, urmată de o seară de socializare, într-un cadru mai puțin formal, unde tinerii geodezi au avut posibilitatea continuării discuțiilor începute în cadrul sesiunilor.
În cea de-a doua zi a Conferinței dedicate tinerilor, Iaroslav ZIFCEAC, în calitate de președinte al regiunii YSN Europa, a prezentat noutățile și inițiativele desfășurate, respectiv planurile YSN Europe pentru anul care vine. Cu această ocazie a fost prezentat și evenimentul tinerilor geodezi care a avut loc anul trecut la București, 7th FIG Young Surveyors European Meeting.
Conferința de tineret s-a încheiat cu un workshop dedicat YSN prin care liderii regionali și participanții au încercat să răspundă la întrebări precum: încotro ne îndreptam la nivel de tineret, ce ne-am dori să avem din partea acestei rețele de tineret (YSN), respectiv cum am putea să ne implicăm fiecare dintre noi?
Și în luna mai, Uniunea Geodezilor din România se implică, atât pe plan intern, cât și internațional, în activități ale comunității geodezilor. Pe plan intern, UGR este partenerul Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului (FIFIM) din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB), în organizarea celei de-a 19-a ediții a Simpozionului Internațional Studențesc IF IM CAD. Pe plan internațional, UGR va fi prezentă, prin reprezentanții desemnați, la Adunarea Generală a CLGE (Consiliul European al Geodezilor), care va avea loc la Amersfoort, Olanda. Ambele evenimente, cel de la București și cel din Olanda, vor avea loc în perioada 9 – 10 mai.
Pentru a fi la curent cu toate activitățile desfășurate de către Uniunea Geodezilor din România, urmăriți pagina UGR - Home
Simpozionul GEOMAT 2025 la Iași: Tradiție și dezvoltare în tehnologiile geospațiale
Autori: Conf.dr.ing. Constantin Chirilă, Președinte în Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT
Șef.lucrări.dr.ing. Loredana Mariana Crenganiș, Secretar general al Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT
În perioada 3-4 aprilie 2025, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași va găzdui cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT. Evenimentul, organizat în colaborare cu Uniunea Geodezilor din România, are ca temă Tehnologii geospațiale pentru un mediu sustenabil și reunește specialiști în geomatică și științele mediului.
Acest simpozion servește drept platformă pentru explorarea modului în care tehnologiile geospațiale răspund provocărilor actuale și contribuie la conturarea unui viitor sustenabil. Progresele în teledetecție, big data geospațial, inteligența artificială și utilizarea senzorilor UAV și IoT permit integrarea unor seturi de date complexe pentru a aborda probleme de mediu și sustenabilitate. Platformele AI bazate pe cloud și modelarea avansată revoluționează procesarea datelor geospațiale, sprijinind monitorizarea mediului, evaluarea riscurilor și luarea deciziilor. Aceste tehnologii oferă perspective asupra sistemelor interconectate de aer, apă, sol, alimentație și energie, contribuind la reziliența și sustenabilitatea mediului.
Printre temele principale abordate în această ediție a simpozionului se numără soluțiile geospațiale integrate pentru cadastru și măsurători inginerești, monitorizarea resurselor de apă prin tehnologii geospațiale, analiza riscurilor utilizând date geospațiale, utilizarea modelelor 3D pentru dezvoltare urbană sustenabilă și managementul informației spațiale pentru protecția mediului. Simpozionul include sesiuni plenare și prezentări științifice, oferind oportunități de colaborare între cercetători, profesioniști și studenți.
Printre invitații speciali ai simpozionului, din cadrul universităților și institutelor europene de prestigiu, avem onoarea de a-i nominaliza pe:
Alături de invitații de peste hotare, vom avea ocazia să ne actualizăm perspectiva asupra cercetării naționale în domeniul geospațial prin expunerea prof. univ. habil. dr. ing. Ana Cornelia BADEA, de la Facultatea de Geodezie din București, iar pe de altă parte, în continuitatea tradiției de a expune fapte și înscrisuri istorice relevante, prof. Laurențiu RĂDVAN, de la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, ne va oferi o analiză a primelor schițe hotarnice realizate în Moldova la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea de cei pe care îi putem socoti primii ingineri din spațiul românesc.
În paralel cu desfășurarea sesiunilor tehnice, holul central din incinta Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului va găzdui expoziția dedicată noilor tehnologii de măsurare, la care vor participa firme de specialitate din România, ce vor prezenta standuri cu echipamente geodezice de ultimă generație și tehnologii avansate pentru prelucrarea datelor geospațiale.
În contextul transformărilor legislative din domeniul geodeziei, simpozionul GEOMAT 2025 nu doar că oferă informații tehnice, dar și facilitează un dialog deschis între profesori, cercetători și studenți, pentru a defini astfel mai bine traseul profesional al tinerei generații de geodezi. Tinerii, motivați de cunoaștere și susținuți de mediul privat, sunt motorul inovării, iar entuziasmul lor este alimentat prin implicarea în proiecte atât academice, cât și profesionale. Simpozionul își propune să deschidă un orizont mai vast de posibilități, prin care competențele în domeniul tehnologiilor geospațiale se extind în zone vitale de dezvoltare a comunității, pregătind astfel tinerii pentru un viitor mai sigur și un mediu mai sănătos. În fapt, întregul efort de dezvoltare tehnologică vizează îmbunătățirea calității vieții, prin gestionarea sustenabilă a resurselor, prevenirea dezastrelor naturale, planificarea urbană responsabilă și diversificarea surselor de energie.
În final, așteptăm cu entuziasm oportunitățile de învățare, colaborare și inovare pe care simpozionul GEOMAT 2025 le va aduce, cu speranța că acest eveniment va contribui la formarea unei noi generații de profesioniști în domeniul geospațial, capabili să răspundă provocărilor actuale și să sprijine dezvoltarea unui mediu echilibrat și sustenabil.
Pentru mai multe informații, vă invităm pe Home | International Symposium GEOMAT.