• Home
  • Opinii
  • Săptămâna comunității Geodezilor la Cluj-Napoca în septembrie 2019

  Opinii

Săptămâna comunității Geodezilor la Cluj-Napoca în septembrie 2019

Autori:
Tudor SĂLĂGEAN, Vicepreședinte UGR
Ionuț SĂVOIU, Președinte UGR
Hartmut MULLER, Președinte Comisia 3 FIG

La sfârșitul lunii septembrie a acestui an, pentru o săptămnă intreagă, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a fost gazda comunității Geodezilor. Peste 150 de specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Cluj pentru a participa la cel mai important eveniment de specialiate al anului. Peste opt țări au avut reprezentanți de elită din diverse domenii de specializare ale ingineriei geodezice care și-au prezentat la Cluj-Napoca rezultatele ultimelor studii și cercetări.

Uniunea Geodezilor din România, inițiatoarea acestui eveniment, a avut drept co-organizatori Federația Internațională a Geodezilor prin Comisia 3, și gazda evenimentului, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

openingfoto

Încă din prima zi au fost prezenți un număr mare de participanți, atrași de temele abordate în cadrul sesiunilor tehnice, dar și de către prezența unor personalități de marcă din țară și din străinătate, cu ocazia deschiderii oficiale a acestui eveniment.

Printre invitații de marcă ai acestui eveniment, care au luat cuvântul în sesiunea de deschidere, s-au numărat personalități din țară precum: Prof. Cornel Cătoi – Rector USAMV Cluj-Napoca, Ileana Spiroiu – Director General Adjunct Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Istvan Vakar – Vicepreședinte Consiliul Județean Cluj. De asemnea, din partea organizatorilor Prof. Tudor Sălăgean – Prodecan al Facultății de Horticultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca și ing. Ionuț Săvoiu – Președinte Uniunea Geodezilor din România, au urat bun venit tuturor participanților, mulțumindu-le pentru participarea la prima ediție a Săptămânii Geodeziei Românești.

Așa cum a fost obișnuită în ultimii ani, comunitatea Geodezilor din țara noastră s-a bucurat și anul acesta de oaspeți de seamă de peste hotare: Vicepreședintele FIG – Dr. Orhan Ercan, Președintele Comisiei 3 FIG – Prof. Hartmut Muller, Președintele onorific FIG – Prof. Chryssy Potsiou, Fostul vicepreședinte FIG – Prof. Ralf Schroth, toți vechi prieteni ai țării noastre, care au captat atenția participanților prin prelegerile și prezentările lor care au vizat aspecte legate de managementul informației spațiale, orașe și regiuni inteligente, terenuri, cât și folosirea ultimelor tehnologii în domeniu. Alături de mai vechii prieteni ai comunității geodezilor români s-au aflat și alți invitați speciali, Prof. Jacob Zevenbergen din Olanda, Prof. Yerach Doysther din Israel, prof. Charalambos Ioannidis din Grecia.

Primele două zile au fost dedicate Comisiei pentru managementul informației spațiale din cadrul FIG (Comisia 3) și Grupului tinerilor geodezi (Young Surveyors Network). Aceste zile au atras atenția în special printr-o serie de prezentări interesante susținute în cadrul sesiunilor tehnice cu teme care vizeză asigurarea cu date geospațiale pentru ”orașele și regiunile intelgente” precum și managementul acestora, cu trimitere către o mai bună și eficientă planificare teritorială, educație și conservarea patrimoniului cultural. Cateva din temele prezentate au facut referire la modelarea și vizualizarea tri-dimensională a datelor geospațiale, aplicații software Open Source pentru achiziții participative de date cadastrale, modele de inteligență artificială pentru îmbunatățirea prezentării reliefului pe telefoanele mobile.

Începând cu cea de-a doua zi a putut fi vizitată și expoziția tehnică unde mai multe societăți românești de prestigiu furnizoare de servicii specializate în domeniu au prezentat noutăți tehnologice de nivel internațional, disponibile și în țară. Merită menționată aici prezentarea unor sisteme de achiziție mobile de date geospațiale prin scanarea laser a norului de puncte precum și prelucrarea, gestiunea și prezentarea acestora cu aplicabilitate în realizarea modelelor de date necesare asigurării și din punct de vedere geospatial a conceptului de Smart City.

”Întâlnirea Anuală și Workshop-ul Comisiei 3 a FIG a avut loc în perioada 23 – 26 septembrie 2019, la Cluj-Napoca cu ocazia Săptămânii Geodeziei Românești, gazda noastră din România oferindu-ne această generoasă oportunitate. Noi, membrii Comisiei, suntem foarte recunoscători colegilor din România pentru că au făcut posibil acest eveniment. Organizarea excelentă a reprezentat o bază solidă pentru un eveniment fructuos și plăcut, atât din punct de vedere professional cât și personal.

Participanți din cca 10 țări, incluzând mai mult de 30 tineri geodezi, care s-au bucurat de facilități la însciere, cât și premii pentru lucrările prezentate și selecționațe oferite de către organizatori. Aceștia au beneficiat de 4 zile de schimburi de idei, făcând posibilă menținerea și întărirea relațiilor colegiale atât de importante la început de carieră.

Un progres notabil a fost înregistrat în ceea ce privește unul din obiectivele majore ale Comisiei, implicarea tinerilor geodezi (Young Surveyors) în viața Federației în alsamblu. Organizarea de către Comisia 3 în colaborare cu Grupul de Lucru 8 ”Geospatial next” a unei sesiuni dedicate Tinerilor Geodezi, prezidată de către Cemal Ozgur Kivilcim din Turcia, s-a dovedit a fi de un real sprijin în ceea ce privește legatura dintre tinerii geodezi și activitațile FIG pe termen lung.

Întâlnirea Anuală și Workshop-ul au adus împreună un număr remarcabil de profesioniști, stimulând întelegerea provocărilor din țara gazdă și deschizând ușa către noi activități și oportunități.”

Hartmut

Hartmut Müller, Chair of FIG Commission 3 Spatial Information Management

Într-un scurt interviu acordat TVR Cluj, Prof. Ralf Schroth a menționat: ”Prezentarea mea a fost despre Internet of Things (Internetul lucrurilor) ce conecteaza diverse dispozitive inteligente – telefoane mobile, aparatură de uz caznic sau profesional – și legatura lui cu oamenii. Această tehnologie poate fi analizată pentru scopuri comerciale sau de siguranță pentru controlul și conducerea orașelor inteligente.”

În cea de-a treia zi a Saptăpmânii au început și lucrările Conferinței Internaționale ”Științele vieții pentru dezvoltare sustenabilă”, aflată la cea de-a 18-a ediție, organizată de către gazda întregii Săptămânii, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, care sărbătorește anul acesta 150 de ani de existență. În după amiaza aceleiași zile a avut loc și Consiliul Național al UGR, unde au fost discutate subiecte de interes pentru membri Uniunii. La finalul evenimentului, s-au aflat și câștigătorii premiilor oferite celor mai bune trei lucrări prezentate de către studenți în cadrul Săptămânii, premieră la un eveniment al Uniunii Geodezilor din România.

“Săptămâna Geodeziei Românești a reprezentat o oportunitate excelentă de a reveni în comunitatea academică a profesiei noastre, cât și de a discuta cu reprezentanții noii generații despre tematici relevante privind asigurarea și gestiunea datelor geospațiale referitoare la orașele inteligente și cum profesia noastra ar putea contribui la dezvoltările viitoare. A fost benefic să vedem că furnizorii de servicii, liderii industriei de producție și management ale datelor geospațiale din România, au contribuit la succesul evenimentului. Aceștia au demonstrat încă o dată ca și la noi specialiștii din sectorul privat sunt la curent cu ultimele tehnologii la nivel internațional și sunt capabili să susțină dezvoltarea și profesionalizarea pieței de servicii din domeniu.”

Ionuț Săvoiu, Președintele Uniunii Geodezilor din România

expo