Știri

04.07.2019 Cea de-a șaptea ediție a Școlii Internaționale de vară

Între 12 și 20 septembrie va avea loc la Universitatea de Științe Agonomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB) cea de-a șaptea ediție a Școlii Internaționale de Vară. Și în acest an evenimentul este organizat de către Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul USAMVB împreună cu Facultatea de Geologie și Geografie - Universitatea București și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Pentru detalii referitoare la program vă rugăm accesați aici

Descărcați invitația


27.06.2019 Cazare ”Săptămâna Geodeziei Românești”

În atenția participanților la ”Săptămâna Geodeziei Românești” care va avea loc la Cluj-Napoca între 23 și 28 septembrie 2019!

Datorită faptului ca municipiul Cluj-Napoca este foarte solicitat din punct de vedere al cazării, sugerăm tuturor participanților care au nevoie de cazare să facă rezervările cât mai curând!

Vă rugăm accesați link-uri de mai jos pentru opțiuni cazare!
http://www.sgr.ugr.ro/accomodation.php
https://www.cluj.info/hoteluri/c-51/


25.06.2019 Prima ediție a ”Săptămânii Geodeziei Românești” va avea loc la Cluj-Napoca între 23 și 28 septembrie 2019

Săptămâna Geodeziei Românești (SGR), este cea mai importantă manifestare a comunității profesionale din domeniu organizată de către Uniunea Geodezilor din România (UGR). Anul acesta, la prima ediție, UGR are alături Comisia 3 a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) și Universitatea de Știinte Agricole și Medicina Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV), care aniversează 150 de ani de existență.

Evenimentul se va desfășura în campusul principal al USAMV Cluj-Napoca aproape de centrul municipiului unde sunt amplasate, pe o suprafață de peste 40 de hectare, spații de studiu și de cercetare.

Pentru întreg comunicatul accesați aici sau descărcați


18.06.2019 Start înregistrare ”Săptămâna Geodeziei Românești”

Au început înregistrările la cel mai important eveniment al comunității geodezilor din România, ”Săptămâna Geodeziei Românești”, Cluj-Napoca, 23-28 septembrie 2019.

Vă rugăm accesați aici pentru a vă înregistra.

Pentru mai multe informații despre eveniment accesați pagina www.sgr.ugr.ro

Vă așteptăm cu drag!!


12.06.2019 Informare cu privire la acțiunile UPLR

Uniunea Profesiilor Liberale din România, al carei membru este și Uniunea noastră, a desfășurat în ultima perioada o serie de acțiuni, dintre care amintim: întâlnirea dintre reprezentanții Consiliului European al Profesiilor Liberale-CEPLIS și cei ai Direcției Generale pentru Creștere din cadrul Comisiei Europene pe tema direcțiilor de activitate ale profesiilor liberale după alegerile europarlamentare și numirea noului Colegiu al Comisarilor Europeni, opinia Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare 
Economică-OCDE privind impactul digitalizării asupra viitorului profesiilor liberale.

Prezentarea în detaliu a tuturor acțiunilor aici


07.06.2019 A treia întâlnire de lucru a Filialei Locale UGR Dolj

Ieri la Craiova, filiala locala a UGR aflată sub conducerea D-lui Irinel Greșiță, cenzor al UGR, a organizat o întâlnire de lucru, a treia din acest an, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai OCPI și Primăriei Municipiului Craiova.

Au dat curs invitației din partea OCPI Dolj dna Registrator șef Chimoiu Costinela, șeful serviciului cadastru Traian Văduva, șeful Biroului Înregistrare Sistematică Ana Maria Pitaroiu, inspectorul de cadastru Roxana Oprea, iar din partea Primariei Municipiului Craiova dl. Arh. Mircea Diaconescu precum și șeful serviciu cadastru Silviu Opriș.

Printre subiectele discutate s-au aflat și stadiul demersurilor și necesitatea adoptării de Parlament a Legii de organizare și reglementare a profesiei de geodez precum și aspecte legate de activitatea de zi cu zi a persoanelor fizice autorizate în relația cu OCPI. Au fost aduse clarificări pe marginea ultimelor modificări apărute la Legea Cadastrului. De asemenea, au fost discutate și alte situații întâlnite în practica lucrărilor de cadastru atât sporadic cât și sistematic, dar și subiecte privind activitatea specialiștilor din domeniu indiferent daca sunt sau nu membri ai UGR.

Întâlnirea s-a desfășurat pe parcursul a 3 ore și a fost de un real folos pentru toate părțile și persoanele participante.

A treia întâlnire de lucru a Filialei Locale UGR Dolj


07.06.2019 Conferința și Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent pentru Cadastru în UE (PCC)

În perioada 6-7 iunie 2019 Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) organizează, în calitate de președinte al Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) Conferința și Întâlnirea Plenară ale PCC. Salutam cu interes faptul că Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) organizează în calitate de președinte al Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC), în perioada 6-7 iunie 2019, Conferința și Întâlnirea Plenară ale PCC.

Avem speranțe că reuniunea de la București poate contribui semnificativ pentru susținerea cu succes a demersurilor noastre de adoptare a legii de reglementare a profesiei precum si pentru îmbunătățirea cadrului tehnic și economic în care se desfășoară ambițiosul program național de cadastru și carte funciară care să stimuleze activitatea profesioniștilor care activează în sectorul privat și în învățământ. http://www.ancpi.ro/…/comunicate-d…/447-bucuresti-06-06-2019

Conferința și Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent pentru Cadastru în UE (PCC)


04.06.2019 Reactivare Filiala Locala UGR Oradea

În ultima săptămână a lunii mai la Oradea s-a reactivat Filiala Locală a UGR! Dorim să mulțumim dlui Alin Buda pentru efortul depus în relansarea activității Uniunii în zonă. Suntem bucuroși să regăsim printre membri actuali colegi mai vechi dar și foarte mulți colegi noi din toate mediile profesionale. Salutăm prezența printre actualii membri și a unor colegi din cadrul OCPI. Mulțumim vechii conduceri pentru activitatea depusă din 2014 până în prezent și urăm bun venit noii conduceri a filialei alcătuită din Suba Norbert-Szabalcs - președinte, Liviu Perț - Vicepreședinte, Opal Izabella - secretar, Liviu Jurcuț si Alin Joldos – cenzori, mulțumindu-le și lor pentru dorința de implicare! Mult Success în activitate tuturor colegilor și prietenilor noștri din județul Bihor.

Reactivare Filiala Locala UGR Oradea


04.06.2019 Numerele 9 și 10 ale Revistei de Geodezie, Cartografie și Cadastru

Au fost publicate numerele 9 și 10 ale Revista de Geodezie Cartografie și Cadastru. Arhiva publicației o puteți consulta la link-ul https://jgcc.geoprevi.ro/, sau pe site la secțiunea Link-uri Utile/Revista.


04.06.2019 Întâlnirea anuala a Comisiei 7 FIG, Seoul, Coreea de Sud, 5 – 9 august 2019

Întâlnirea anuala a Comisiei 7 a FIG va avea loc la Seoul, Coreea de Sud între 5 si 9 august 2019. Tema întâlnirii de anul acesta este “Digital Twin, Smart City & Smart Land Information”.

Principalele subiecte de anul acesta de vor concentra pe Orașele Inteligente, Gemeni Digitali și viitorul Comisiei 7.

Pentru invitație vă rugăm accesați linkul.


23.05.2019 Întâlnirea membrilor afiliați UGR

Joi, 16 mai 2019, la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București, a avut loc întâlnirea organizată de către Uniunea Geodezilor din România cu reprezentanții firmelor care și-au manifestat interesul de a fi alături de Uniune și a susține desfășurarea activității acesteia. Au fost reprezentate un număr de 20 firme.

Dl președinte Ionuț Săvoiu mulțumește și pe această cale celor prezenți, cât și celor care și-au exprimat interesul de susținere UGR, dar nu au putut fi prezenți la întâlnire, fiind reprezentați de alti colegi, și invită pe toti cei care doresc să concretizere susținerea manifestată să descarce contractul de sponsorizare cu rugămintea de a-l completa cu datele firmei, a bifa variantele alese și a-l transmite semnat și ștampilat la adresa [email protected].

De asemenea, firmele care sunt de acord ca relația de colaborare să fie încadrată în prevederile statutului UGR conform art. 7, lit. c), vă solicităm să efectuați procedura de înscriere a firmei dvs în cadrul UGR respective completarea formularului de înscriere, efectuarea plății taxei de înscriere – 50 lei, și a cotizației anuale pentru 2019 – 100 lei.


17.05.2019 Reactivare Filiala UGR Sibiu

În aceasta săptămână s-a reactivat la Sibiu Filiala locala a Uniunii Geodezilor din România. Spre bucuria noastră printre membri se află și colegi de la OCPI Sibiu. Mulțumim noii conduceri a filialei alcătuită din Liviu Pologea - președinte, Nicolae Nechita, Doris Schneider – vicepreședinți, pentru dorința de implicare și le dorim succes în activitate tuturor colegilor și prietenilor noștri din județul Sibiu.


17.05.2019 Prezența UGR în cadrul FME WORLD TOUR 2019

În data de 15 mai 2019 Uniunea Geodezilor din România a fost prezentă la FME WORLD TOUR 2019 organizat de Safe Software și Globema. Mulțumim organizatorilor pentru invitație! Am avut ocazia să prezentăm participanților succint activitatea uniunii și preocupările noastre pentru dezvoltarea pieței de servicii în domeniul managementului informației spațiale. De asemenea, a fost lansată invitația către toți participanții de a urmări evenimentul major al UGR de anul acesta, Săptămâna Geodeziei Românești www.sgr.ugr.ro/, ce va avea loc la Cluj, între 23 și 28 septembrie. În cadrul acestei săptămâni managementul informației spațiale va avea un loc distinct în program susținut de către USAMV Cluj-Napoca și Comisia 3 a FIG, în plan internațional. http://fig.net/events/future_events/index.asp


17.05.2019 Întâlniri ale membrilor UPLR cu partidele politice parlamentare

În perioada 13 – 15 mai 2019 au avut loc la sediul Camerei Consultanților Fiscali mai multe runde de întâlniri organizate de UPLR cu reprezentanți ai partidele politice parlamentare participante la Alegerile Europarlamentare din 26 mai 2019. UGR a fost prezentă și a solicitat în plenul discuțiilor nevoia de susținere pentru aprobarea legii de reglementare a profesiei de geodez. Totodată am subliniat și argumentat asupra rolului benefic care l-ar putea avea adoptarea acestei legi asupra derulării mai eficiente a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară prin stabilirea unui cadru adecvat care sî stimuleze implicarea profesioniștilor în finalizarea cadastrului și înregistrării sistematice pe întreg teritoriul național.

Întâlniri ale membrilor UPLR cu partidele politice parlamentare


25.04.2019 Dialoguri de valoare

UGR a fost prezentă cu idei și argumente în dialogul susținut cu Dl. Adrian Vascu, Președinte al UPLR, la televiziunea Profit.ro

https://www.youtube.com/watch?v=Oi-eJ3vB33E&t=364s&fbclid=IwAR3_RbieUV0uMvahOCGpLupdtpvpENUqiXHRTNvCQ1W6tTPqJJ5G8hniBb8

24.04.2019 Uniunea Geodezilor din România și MDRAP - Dezbateri privind legea profesiei

În luna aprilie, la solicitarea Uniunii Geodezilor din România (UGR) și prin bunăvoința d-lui Viceprim-Ministru, Ministrul al Dezvoltării Regionale și Adminsitrației Publice (MDRAP), Vasile-Daniel Suciu, a fost organizat de către minister un grup de lucru în vederea definitivării proiectului Legii privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez autorizat în cadastru şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor autorizati în cadastru din România.

Din grupul de lucru fac parte specialiști din cadrul MDRAP, Agenției Naționale de Cadastru și Carte Funciară (ANCPI), UGR, fostul Ordin al Geodezilor, Ageneției Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC), Societății Române de Fotogrametrie (SRFT), Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), cât și ai Facultăților de profil din toate centrele universitare din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Alba Iulia, Oradea, Craioava, Brașov, Petroșani).

La prima ședință a grupului de lucru, care a avut loc la sfărșitul lunii aprilie au participat peste 30 dintre membri grupului, specialiști desemnați de către fiecare instituție sau organizație, cu toții fiind de accord cu revizuirea actualului proiect legislativ, în acord cu situația actuală din societate.

”Doresc să mulțumesc în numele Uniuniii Geodezilor din România tuturor specialiștilor prezenți la prima ședință a grupului de lucru, pentru valoroasa participare la această importantă întalnire pentru profesia noastră. Ne exprimăm recunoștința față de decizia dlui Viceprim-Ministru Suciu de a înființa acest grup și suntem convinși că noua variant a proiectului legislativ, va fi finalizată cât de curând, fiind efortul colaborării tuturor instituțiilor și organizațiilor implicate” , a declarat dl Ionuț Săvoiu – președintele Uniunii Geodezilor din România.

Uniunea Profesiilor Liberale din Romania a fost reprezentată la aceasta primă ședință de către președintele acesteia, dl Adrian Vascu, care a ținut să precizeze: ”UPLR susține demersul actual al UGR privind reglementarea profesiei. Sperăm ca de această dată, odată ce au fost și vor fi invitate la dialog toate părțile interesate, și proiectul de lege în discutie va armoniza pozițiile acestora, să rezulte o lege modernă care să își atingă scopurile. Acestea trebuie să conțină pe lângă un aport efectiv pentru utilitatea publică, și consolidarea celor trei piloni caracteristici tuturor profesiilor liberale, respectiv: standarde profesionale, cod etic și pregatirea profesională continuă. Prin finalizarea cu succes a acestui demers, noua profesie reglementată se va alătura unui lung șir de profesii reglementate din România, dintre care amintesc profesiile de: avocat, notar public, contabil, auditor financiar, consultant fiscal, evaluator autorizat, practician în insolvența, medic etc. Vă doresc să avețti un parcurs nesinuos al legii bazat atât pe sprijinul ANCPI cât și pe cel al specialiștilor din MDRAP, și bineinteles în final bazat pe sprijinul tutuor structurilor parlamentare implicate.”

Printre reprezentanții Instituțiilor de Învațământ Superior s-a afla si dl Tudor Sălăgean, Vice decan al Facultății de Horticultură din cadrul Universitații de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Dl Sălăgean, care este și unul din cei cinci Vicepreședinți ai UGR, ne-a precizat: ”Elementul cheie al profesiilor liberale îl constituie reglementarea clară a fiecărei profesii în parte, în cazul nostru profesia de geodez. Astfel sunt necesare măsuri de standardizare precum și existența unui cod deontologic bine definit. În domeniul ingineriei geodezice, tehnologia se dezvoltă într-un ritm alert, iar legislația din domeniu suferă modificări frecvente, astfel pregătirea profesională continuă a specialiștilor din domeniu reprezintă o condiție de bază, dacă ne dorim ca serviciile oferite să fie de o calitate superioară și în concordanță cu așteptările și pretențiile beneficiarilor, care sunt tot mai pretențioși.”

Uniunea Geodezilor din România și MDRAP - Dezbateri privind legea profesiei


15.04.2019 Reprezentanții europeni ai profesiilor liberale în vizită în România

O delegație a Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS și a Confederației Profesiilor Liberale din Italia – CONFPROFESSIONI s-a aflat în România la începutul lunii aprilie cu prilejul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Delegația a fost condusă de Gaetano Stella, prim-vicepreședinte și președinte al Comitetului Permanent al Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS, totodată președinte al Confederației Profesiilor Liberale din Italia - CONFPROFESSIONI, una dintre cele mai puternice asociații interprofesionale din Uniunea Europeană. Președintele CONPROFESSIONI de profesie contabil, are șanse semnificative ca în luna mai a.c. să fie ales președinte al Consiliului European al Profesiilor Liberale – CEPLIS.

Delegația comună CEPLIS – CONFPROFESSIONI a avut întâlniri instituționale cu reprezentanți ai autorităților publice din România (Guvernul României, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriat și Ministerul Fondurilor Europene), prilej cu care au fost abordate aspecte referitoare la activitatea profesiilor liberale la nivel european (Piața Unică a Serviciilor, reglementarea profesiilor liberale, libera circulație a membrilor acestora, serviciile E-card, nivelul de calificare, antreprenoriatul etc.).

O altă întâlnire a avut loc la sediul Camerei Consultanților Fiscali din București cu reprezentanți ai asociațiilor de profesii liberale din România, inclusiv cu cei ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Oficiul de gazdă a revenit dr. Dan Manolescu, vicepreședinte al UPLR și președinte al Camerei Consultanților Fiscali. Pe lângă o informare reciprocă, cei prezenți au discutat aspecte referitoare la reglementările naționale, libera circulație a profesioniștilor, digitalizarea informațiilor și servicii on/line, modalități de formare și antreprenoriat, statutul profesioniștilor liberali etc.

Reprezentanții europeni ai profesiilor liberale în vizită în România


12.03.2019 Întâlnire organizată de către MDRAP pe tema Panel de Experți în cadrul Evaluării Programului Operațional Regional 2014

Ieri, 11 martie, o delegație UGR formata din trei persoane, dl președinte Ionuț Săvoiu, dl vicepreședinte Dan Popescu si dl cenzor Irinel Greșiță, au participat la întâlnirea organizată de catre MDRAP pe tema Panel de Experți în cadrul Evaluării Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 11. Sistemul de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară.

 • Au fost prezentate proiectul de evaluare a POR 2014 – 2010 și rezultatele analizelor realizate până în prezent. În cadrul lucrărilor panelului de experți au aut loc discuții structurate cu privire la:
  • macro-procesele dinprocedura de înregistrare sistematică în contextul specific finanțării din POR 2014 – 2020;
  • rolul organizațiilor partenere în aceste macro-procese și activități specifice;
  • schimb de experiențe și bune practici la nivelul participanților;
  • recomandări pentru optimizarea procedurii și a relației dintre organizațiile partenere.

08.03.2019 Miercuri, 6 martie, a avut loc Adunarea generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR)

Miercuri, 6 martie, la Camerei Consultanților Fiscali din Bucuresti, a avut loc Adunarea generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), la care a participat si dl președinte Ionuț Săvoiu, Uniunea Geodezilor din România fiind membru cu statut de observator al UPLR.

În cadrul ședinței a fost aprobat și Programul de Activitate al UPLR pe anul 2019 unde una dintre activități este: "Sprijinirea demersurilor Uniunii Geodezilor din România pentru ca proiectul legii de organizare și exercitare a profesiei de geodez și de inființare a Colegiului Geodezilor specializați în cadastru din România, să fie cât mai curând adoptat", așa cum este specificat și în Hotărârea Adunării Generale a UPLR descarcă .


28.01.2019 Prima ședință a noului birou executiv al Uniunii Geodezilor din România

Joi 24 ianuarie 2019 a avut loc prima ședință a noului Biroul Executiv al Uniunii Geodezilor din România la sediul organizației aflat în clădirea Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

Agenda întâlnirii a cuprins subiecte fierbinți pentru orgnizație, cum ar fi organizarea și funcționarea filialelor, calendarul evenimentelor, organizarea și funcționarea Comisiilor din cadrul Uniunii.

 • Două mari premiere au fost aprobate începând cu anul acesta:
  • ”Săptămâna Geodeziei Românești”, un eveniment itinerant la nivelul centrelor universitare din țară. În 2019 evenimentul va fi organizat la Cluj Napoca între 23 și 28 septembrie, în colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, care anul acesta aniversează 150 de ani de la înființare. A doua ediție a acestui eveniment major al Uniunii Geodezilor din România va fi organizat în 2020, la Timișoara, în colaborare cu Universitatea Politehnică Timișoara;
  • ”Premiile Uniunii Geodezilor din România”, care vor fi acordate studenților merituoși ce vor susține referate în cadrul simpozionelor naționale organizare de către centrele universitare și unde Uniunea Geodezilor este partener.

”Săptămâna Geodeziei românești va deveni un moment distinct în viața UGR, eveniment care va aduce alături în fiecare an profesioniști din domeniul geodeziei, dar și din domenii conexe acestei inginerii. În prima ”Săptămână a Geodeziei” ce va avea loc la Cluj, alături de evenimentul central, va avea loc și o ședința a Consiliului Național. În cadrul acestei ”Săptămâni”, în afară de sesiuni tehnice, mese rotunde, seminarii, va fi organizată și o expoziție tehnică în care partenerii noștri vor prezenta cele mai noi tehnologii în domeniu. De asemenea, includem în programul ”Săptămânii” vizite de studiu cât și evenimente social culturale. În organizarea acestei săptămâni contăm pe sprijinul societăților din domeniu, pe participarea comunității profesionale și mai ales pe participarea colegilor din cadrul Comisiei 3 FIG.” – a menționat dl președinte Ionuț Săvoiu.

În cadrul ședinței a fost aprobat, alături de calendarul evenimentelor, ce va fi disponibil pe site-ul uniunii în cel mai scurt timp, și calendarul viitoarelor ședințe ale Biroului Executiv și Consiliului Național.

Printre prioritățile Uniunii se numără, și anul acesta, continuarea colaborării cu celelalte asociații din domeniu – Federația Intenațională a Geodezilor, Colegiul Geodezilor Europeni, Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie, Uniunea Profesiilor Liberale din România.


10.12.2018 Uniunea Geodezilor din România a ales o nouă conducere

Vineri 07.12.2018 a avut loc Conferința Națională a Uniunii Geodezilor din România în cadrul căreia au fost aleși membrii Biroului Excutiv al Uniunii. Profesorul universitar dr. ing. Cornel Păunescu (Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității București) a predat ștafeta de Președinte către Ionuț Săvoiu, deputat în legislatura 2012-2016, președinte al Asociației Locale Dâmbovița și reprezentantul UGR în cadrul Comisiei 3 a Federației Intenaționale a Geodezilor (Managementul Informației Spațiale). Ionuț Săvoiu (50 ani) are o vastă experiență profesională și managerială în domeniul cadastrului și înregistrării propietații dar și în preluarea, producția și gestiunea datelor geospațiale, atât la nivel național cât și internațional. Echipa actuală de conducere (Biroul Executiv) este completată de către Dna prof. Univ. dr. ing. Ana Cornelia Badea, dl prof. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir (ambii de la Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București), dl Mircea Afrăsinei, dl Dan Popescu și dl Conf. dr. Ing. Tudor Sălăgean (Prodecan al Facultății de Horticultură din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca) – vicepreședinți, și dnii Alexandru Dorin Păun – secretar executiv și Ion Joița – trezorier. Noua conducere este susținută de către Comisia de cenzori compusă din domnii prof. Dr. Ing. Sorin Herban (Vicedecan al Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnice Timișoara), șef lucrări dr. Ing. Constantin Irinel Greșiță (Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov) și prof. Dr. Ing. Maricel Palamariu (Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca).

”Uniunea Geodezilor din Romania există! Participarea reprezentaților asociaților din țară și alegerera prin vot secret a conducerii va asigura reprezentativitatea și legitimitatea atât de necesară demersurilor noastre. Conducerea actuală a UGR își propune să continue eforturile în directia recunoașterii importanței sociale și economice a profesiei de geodez pentru beneficiul întregii societăți. Sperăm ca pe durata acestui mandat vocea noastră sa fie mai clar auzită de factorii de decizie de la nivelul legislativului și executivului pentru aporbare legii de reglementare a profesiei noastre” a declarat Ionuț Săvoiu.


05.12.2018 Statut UGR

Statut aprobat în data 24.11.2017

Noul statut al Uniunii Geodezilor din România aprobat în data 24 noiembrie 2017 - descarcă


21.11.2018 Convocator Conferința națională a UGR, în data de 7 decembrie 2018, orele 12, la sediul USAMV București

descarcă
descarcă
descarcă

11.10.2018 UPLR - Anunț privind cea de-a XI a ediție a Conferinței "Ziua Profesiilor Liberale din România", 5 nov. 2018

UPLR organizează sub egida celei de-a XI-a ediții a Conferinței "Ziua Profesiilor Liberale din România", Conferința cu tema "Rolul și viitorul profesiilor liberale din România" și cea de-a II-a ediție a Conferinței privind expertiza judiciară - 5 noiembrie 2018"

descarcă
descarcă


11.10.2018 UPLR - Anunț privind Conferința "Rolul profesiilor liberale în România" - 19-21 oct 2018

descarcă
descarcă
descarcă


12.08.2018 Apel - alegeri locale

Stimați colegi,

Au trecut 4 ani de la alegerile generale la Uniunea Geodezilor din România (UGR) din iunie 2016. Anul acesta vom desfășura alegerile generale în noiembrie 2018. Ziua o vom stabili în luna octombrie. Motivul întârzierii este legat de organizarea simpozionului GeoPreVi din 29 - 30 octombrie 2018. Am dori ca simpozionul să fie derulat de conducerea care l-a inițiat. Știu că unii din specialiștii care activează în domeniu nu agreează nici o formă de organizare și cred că noi, cei care încercăm să ducem această barcă într-o direcție bună suntem mânați de tot felul de interese particulare, contrare corpului profesional. Până la urmă fiecare crede ce dorește, noi, cei câțiva, încercăm să ridicăm prestigiul profesiei noastre și încercăm să acționăm astfel încâtaceasta să ocupe un alt loc decât cel de Cenușăreasă.

 • UGR este membră a FIG (Fédération Internationale des Géomètres – International Federation of Surveyors) încă din anul 1991. FIG are în componență membri din 115 țări. De asemenea este membră a CLGE (Comité de Liaison des Géomètres Européens – The Council of European Geodetic Surveyors). Ca membri ai acestor două organizații am organizat o serie de evenimente menite să aducă vizibilitate României și specialiștilor români în cadrul comunității profesionale la nivel global si al Uniunii Europene.
  • Astfel, în noiembrie 2016 la Iași am organizat împreună cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, facultatea Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului și ANCPI, un simpozion internațional la care a participat și FIG Commission 3 - Spatial Information Management.
  • În ianuarie 2017 la București avut loc întâlnirea comisiei FIG pentru stabilirea valorii terenurilor din zona Europei de Est.
  • În august 2017 a avut loc la București întâlnirea anuală a conducerii CLGE.
  • În septembrie 2017 a avut loc la București simpozionul internațional GeoPreVi 2017 organizat împreună cu Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Geodezie și ANCPI, la care au participat trei comisii FIG:Commission 7 – Cadaster and Land Management, Commission 8 – Spatial Planning and Development și Commission 9 – Valuation and the Management of Real Estate. Anul acesta vom organiza un nou simpozion GeoPreVi cu Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Geodezie și ANCPI, la care vor participa patru comisii FIG: Commission 5 – Positioning and Measurement, Commission 6 – Engineering Surveys, Commission 8 – Spatial Planning and Development și Commission 10 - Construction Economics and Management. Informații despre simpozion se pot găsi pe siteul www.geoprevi.ro
  • La aceste simpozioane membrii UGR au avut o reducere substanțială a taxei de participare. S-au discutat probleme ale meseriei noastre, legate de realizarea cadastrului sistematic, a implementării tehnologiilor moderne, a prețului lucrărilor. De asemenea, avem ocazia de a discuta cu specialiști din alte țări, de a vedea modul lor de rezolvare a unor probleme legate de cadastru, topografie, geodezie, conduita profesionala si reglementarea profesiei. Există astfel posibilitatea de observa unde ne situăm la nivel european și național.
  • Tot anul acesta, la simpozionul GeoPreVi vom sărbători 200 de ani de școală inginerească în limba română din Valahia. După cum se știe, în anul 1818, la București, Gheorghe Lazăr a înființat prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava și a pregătit studenții pentru a deveni ingineri hotarnici. În Moldova, în anul 1813 pe 15 noiembrie s-a înființat, pe lângă Academia domnească de limbă greacă, primul “clas de inginerie și hotărnicie”, cu predare în limba română de către Gheorghe Asachi. Acest ultim eveniment a fost sărbătorit în noiembrie 2013 la Iași. UGR a fost participant.
  • Am reușit să creăm un site nou al Uniunii Geodezilor din România și o pagină de Facebook. Pe plan intern, UGR este membră a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR). Avem o bună colaborare cu Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie. Mulțumim firmelor care au sponsorizat evenimentele organizate de UGR deoarece prin aportul financiar am putut organiza evenimentele în foarte bune condiții.
  • Am adoptat de anul trecut codul deontologic pe care l-am primit de la organizația europeană CLGE și fără de care nu mai puteam fi membrii ai acestei organizații. Am încheiat în anul 2017 un protocol de colaborare între UGR și ANCPI. În baza acestui protocol am reușit să închegăm comisii mixte de lucru pentru a elabora documente necesare realizării cadastrului. De asemenea, pentru a modifica regulamentele și legislația. Din nefericire lucrurile nu au funcționat așa cum ar trebui. ANCPI ne acuză permanent că nu avem o organizație reprezentativă și în acest mod ne pot învrăjbi unul împotriva celorlalți.
  • Am reușit prin numeroasele adrese către ANCPI să mărim valoarea finanțării pe imobil pentru serviciile de cadastru și înregistraresistematică la nivel de sector. Și așa este puțin și în continuare dorim să se modifice prețul funcție și de alți coeficienți nu numai coeficienții de relief. Pot fi coeficienți pentru zone foste necooperativizate, pentru zone cu fostă carte funciară. De asemenea trebuie luat în considerare actele de deținere.

Vreau să vă spun că fără să avem o organizație puternică nu vom reuși prea multe. Avem nevoie de o voce care să spună clar și răspicat ce dorim și ce nu este bine în relația autorizat OCPI și invers. Așa cum în OCPI-uri există inspectori care resping lucrări pe bandă rulantă, așa există și persoane fizice autorizate care nu știu ce fac și de ce fac. Fără o așezare la aceeași masă și discuții pe picior de egalitate nu putem să spunem că suntem o profesie recunoscută cu adevărat de ceilalți. Eu personal activez în UGR din 1990, de când am participat la scrierea statutului. Anul acesta este ultimul în care mai activez în conducere. Sper ca persoanele care vor veni după mine să aibă mai multă credibilitate și să ducă meseria noastră acolo unde îi este locul. Pe această cale vă rog ca în lunile septembrie și octombrie să organizați alegeri în județul în care activați. Dacă doriți ca la aceste alegeri să participe cineva din conducerea națională a UGR suntem deschiși și putem veni. În noiembrie vom organiza alegeri naționale, după alegerile la nivel de județ.

UGR a militat și militează pentru elaborarea Legii Geodezului. Această lege ar face ca specialiștii din sectorul privat să fie mult mai bine apărați în fața autorității reprezentate de ANCPI/OCPI și să discute pe picior de egalitate. Am fost de nenumărate ori în Parlament pentru susținerea noului proiect de lege. În acest moment proiectul de lege este pe masa ANCPI. Dacă UGR ar avea mai mulți membri care ar susține inițiativa, poate ANCPI ar înțelege că asta este dorința majorității. Dacă doar discutăm pe forumuri și nu avem curajul să spunem direct ce dorim, atunci ne merităm soarta.

Stimați colegi, dragi prieteni,

În încheiere as vrea sa fac un apel tuturor să veniți alături de UGR!

UGR are nevoie de sprijinul vostru acum mai mult ca oricând în calitate de membri sau susținători chiar dacă nimeni nu este obligat să se înscrie în Uniunea Geodezilor din România. UGR a funcționat din anul 1990 și va funcționa în continuare. Este organizația care a rezistat și rezistă în continuare ca organism apolitic și dedicat meseriei de geodez. UGR are în rândurile sale specialiști din domeniu, indiferent de locul în care activează: sector privat, ANCPI, OCPI, Primării, etc. Uniunea Geodezilor din România nu este sindicat și nu rezolvă probleme punctuale minore. UGR dorește să fie un mediator între specialiștii care activează în diverse domenii și să-i reunească la aceeași masă. Nu putem spune că un geodez din privat este mai geodez decât un geodez de la stat și invers. Fiecare din noi a urmat niște cursuri care îi permit să profeseze. UGR a militat și militează pentru ca fiecare specialist să aibă dreptul să participe la cursuri de specializare (nu să întrebe pe la colțuri cum se face o anumită operație), să participe la un simpozion pentru a înțelege mai bine cum funcționează un sistem (GNSS; drone, model digital, etc). De asemenea vom milita permanent pentru ca specialiștii din privat să poată beneficia de un preț corect, conform muncii depuse. Pentru asta am înaintat numeroase adrese cerând ANCPI să modifice prețul standard. Și am făcut un prim pas. Am participat la modificările specificațiilor tehnice, la elaborarea unor noi regulamente. Considerăm că este singura soluție pentru a avea un dialog.

Repet, nu este nimeni obligat să se înscrie în Uniunea Geodezilor. Cred că cei care sunt deja înscriși sau cei care doresc să se înscrie înțeleg care este rolul unei uniuni profesionale de nivel național cu legături puternice și vechi la nivel european și internațional.

Eu vă mulțumesc pentru sprijinul pe care mi l-ați acordat până acum și sper ca pe viitor lucrurile să meargă într-o direcție bună.

Cornel PĂUNESCU
Președinte al Uniunii Geodezilor din România