Știri

19.09.2022 Solicitare includere reprezentanți UGR în comisiile de autorizare la nivel județean

Potrivit prevederilor articolului nr. 13 alin. (2) din Regulamentul privind autorizarea şi recunoaşterea autorizării persoanelor fizice şi juridice în vederea realizării şi verificării lucrărilor de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei pe teritoriul României, aprobat prin Ordinul Directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 107/2010, în comisia de autorizare constituită la nivelul oficiilor teritoriale poate fi desemnată ca membru o persoană fizică autorizată categoria D sau un cadru didactic universitar într-unul dintre domeniile de specialitate menționate de către regulament.

Colegii de la Asociația locală UGR Prahova au înaintat pe data de 9 septembrie adresa nr. 7 prin care solicită includerea a doi reprezentanții, dnii Florin-Adrian PÎRVAN, președinte UGR Prahova (ca și membru titular) și Cătălin – Liviu CHIRIȚĂ, vicepreședinte UGR Prahova (ca și membru supleant), ambii fiind persone fizice autorizate cu categoria D.

Adresa Asociației locale UGR Prahova poate fi descărcată urmând link-ul Adresa 7 din 09.09.2022 PH.pdf

Invităm și toate celelalte asociații locale UGR să solicite OCPI-urilor din județul în care sunt organizate, includerea reprezentanților lor în comisiile de autorizare.


12.09.2022 Organizarea simpozionului ConsGeoCad 2022 s-a anulat

Evenimentul facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, simpozionul ConsGeoCad 2022 a fost anulat. Simpozionul ar fi trebuit să aibă loc în perioada 20 septembrie - 1 octombrie 2022. Este al treilea an la rând fără acest eveniment.

Anul acesta Universtitatea Agrară a Moldovei s-a afiliat Universității Tehnice, Facultatea de Cadastru și Drept din cadrul Universității Agrare, unindu-se cu cea de Construcții, Geodezie și Cadastru. Toate acțiunile aferente acestei afilieri sunt încă în proces de derulare, ceea ce a dus la anularea, și în acest an, a simpozionului ConsGeoCad 2022.

Urăm colegilor de la Facultatea de Construcții, Geodezie și Cadastru mult succes în noua formulă lărgită!

 


11.08.2022 Întâlnire UGR - ANCPI, 10 august 2022

Ieri, 10 august 2022, a avut loc la sediul ANCPI o întâlnire între reprezentanții celor două organizații.

Principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirii au fost următoarele:

1. Proiectul de modificare a Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin ODG nr. 700/2014

2. Elaborarea legii profesiei de geodez

3. Regulamentul privind autorizarea persoanelor fizice și juridice (ODG nr. 107/2010)

4. Lucrările de înregistrare sistematică

Din partea UGR, la întâlnirea de la sediu ANCPI, au participat următoarele persoane: 

dl Mircea Afrăsinei - Președintele Uniunii Geodezilor din România,
dl Petre Dragomir – Vicepreşedinte Național UGR,
dl Cosmin Dragomir – Vicepreşedinte UGR regiunea București-Ilfov,
dna Aliona Grădinaru – Vicepreşedinte UGR regiunea Sud-Est,
dl Vlad Păunescu – Secretar Executiv UGR

ANCPI a fost reprezentată la întâlnire de către directorul general al Agenției - dna Hajnalka Ildiko VIG, dna Ileana Spiroiu - Director CNC, dna Adriana TUDOSOIU - Director General Adjunct ANCPI, dna Cezara Simirea - Director Direcția Publicitate Imobiliară, dna Eugenia Sas - Registrator Direcția înregistrare sistematică.

Pentru minunta întâlnirii, unde sunt prezentate subiectele discutate, vă rugăm să accesați link-ul Minuta ANCPI - UGR.pdf


31.07.2022 Faceți cunoștință cu candidații la funcția de vicepreședinte FIG

După cum am menționat anterior, Consiliul FIG a publicat candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte FIG, iar campaniile de votare au început deja. În anii obișnuiți, cea mai mare parte a campaniilor se desfășurau în timpul Congresului. Acest lucru nu este însă posibil pentru vicepreședinți, deoarece votul începe deja imediat după sesiune, odată cu prezentarea candidaților.
Candidații la funcția de președinte vor avea la dispoziție câteva zile pentru campania la fața locului până la începerea votului.

În total, există 7 candidați - 3 candidați la funcția de președinte, care au fost deja prezentați într-un articol anterior, și 4 candidați la funcția de vicepreședinte.

Astăzi vă prezentăm cei 4 candidați la funcția de vicepreședinte FIG și mesajele transmise de către fiecare dintre ei.

Brian Davies

"Bună ziua de pe Coasta de Vest a Canadei!

Mă numesc Brian Davies și sunt onorat că am fost nominalizat de către Institutul Canadian de Geomatică (CIG) pentru una dintre cele două poziții de vicepreședinte al Federației Internaționale a Geodezilor pentru mandatul 2023-2026.

Canadian Institute of Geomatics (CIG) este cea mai veche organizație de geodezie și cartografie din Canada. Înființat în 1882 și cunoscut inițial sub numele de Institutul canadian de geodezie, CIG are un mandat larg de reprezentare a diverselor aspecte ale geomaticii din Canada, inclusiv geodezie, cartografie, teledetecție, navigație, sisteme de informații geografice și cartografie.

Am o carieră îndelungată și variată ca geodez și navigator și am lucrat în întreaga lume în mai multe discipline, iar în prezent dețin o companie de succes de teledetecție în British Columbia. Mi-am început cariera folosind hârtie, creioane și jurnale de bord, poate vă amintiți acele zile? Avem o țară vastă și mi-am început cariera ca geodez în nordul Canadei cu mult înainte de a exista GPS, așa că sunt din epoca în care se foloseau observațiile soarelui și ale stelelor pentru a determina azimutul. De-a lungul anilor, am adoptat tehnologia geomatică și am instruit mulți geodezi din întreaga lume în ceea ce privește metodele de utilizare a GPS-ului și a echipamentelor convenționale de topografie în jungle, deșerturi și munți. Am condus rețele de topografie în țări cu date geodezice sărace și am petrecut mulți ani proiectând și instalând echipamente de navigație pe nave în industria geofizică, unde am devenit expert în hidrologie și cartografie marină.

Una dintre temele congresului FIG din acest an este "Voluntariatul pentru viitor", iar noi am observat o lipsă evidentă de voluntari în multe domenii, în special în ceea ce privește geospațialul și geomatica. Cred că un voluntar ar trebui să fie un mentor, dar și să ofere timpul său prețios, iar eu sunt bucuros să le fac pe amândouă. Sunt membru voluntar de mult timp al Institutului Canadian de Geomatică și am fost președinte din 2017 până în 2019, iar în prezent sunt membru al unui comitet, precum și director al filialei British Columbia a CIG. Am fost membru voluntar al consiliului de administrație al Applied Science Technologist and Technicians of British Columbia în ultimii patru ani și sunt, de asemenea, expertul lor în materie de geomatică. Sunt președintele Comitetului Mirror pentru Karst al Consiliului de standardizare din Canada.

Cea de-a doua temă a congresului FIG este "Excelență geospațială pentru o viață mai bună". Aici, în vestul Canadei și, într-adevăr, în multe părți ale lumii, am simțit efectele schimbărilor climatice și suntem martorii unor inundații, incendii și alte dezastre naturale. Perspectiva geospațială poate contribui la atenuarea unora dintre efectele acestor dezastre prin utilizarea tehnologiei de teledetecție și a datelor geospațiale istorice pentru a ne informa cu privire la schimbări și pentru a ne oferi mijloace de planificare, astfel încât să putem trăi mai bine, știind că există alternative la ”a nu face nimic”. Mă bucur să spun că lucrez în acest scop și că dezvolt sisteme și metode de cartografiere a riscurilor.

Sunt onorat să am ocazia de a deveni un membru mai implicat al FIG și aștept cu nerăbdare sprijinul dumneavoastră pe drumul spre ocuparea funcției de vicepreședinte al FIG pentru mandatul 2023-2026 și consider că aceasta este o mare oportunitate de a arăta ce poate face Canada pentru lumea geodeziei. Aștept cu nerăbdare să vă văd la congresul din septembrie și vă mulțumesc pentru timpul acordat.

Brian Davies
Candidat la funcția de vicepreședinte al FIG 2023-2026"

Un scurt video introductiv al lui Brian Davies poate fi urmărit la adresa FIG Congress 2022 - Vice President Candidate Brian Davies - YouTube

 

Daniel Steudler

”Dragi colegi și prieteni,

În cadrul următoarei Adunări Generale de la cel de-al XXVII-lea Congres FIG 2022 de la Varșovia, Polonia, vor avea loc alegeri pentru două din cele patru posturi de vicepreședinți FIG. Mandatul acestora va fi în perioada 2023-2026. Sunt mândru că am fost nominalizat de către asociația mea națională Geosuisse în vederea canditurii mele pentru unul dintre aceste posturi. În această calitate, aș dori să vă ofer câteva informații despre mine.

Lucrez pentru Direcția federală elvețiană de topografie cadastrală de peste 30 de ani și sunt activ în FIG din 1994. Am prezidat mai multe grupuri de lucru în cadrul Comisiei 7 și grupuri de lucru pentru FIG. În acest context, am fost autor și coautor al mai multor publicații FIG. Din 2015, prezidez grupul de lucru cadastral CLRKEN al EuroGeographics și organizez două conferințe pe an. În 2017, am fost distins cu titlul de membru de onoare al FIG.

Pentru viitorul FIG, este important să fim conștienți de provocările globale și să fim deschiși la soluții inovatoare. Cred că, în lumea globală din ce în ce mai complexă, în care trăiesc societățile noastre, comunitatea noastră profesională FIG are multe de oferit, dar și responsabilitatea de a găsi și de a contribui la soluții viabile. Cu toate acestea, trebuie să ne înțelegem rolul și să ne adaptăm la provocări.

Expertiza mea în domeniul sistemelor cadastrale și implicarea mea în Comisia 7 din 1994 îmi vor permite să contribui la subiecte precum administrarea terenurilor, guvernanța funciară, infrastructurile de date spațiale și obiectivele de dezvoltare durabilă. Rețeaua internațională de oameni pe care am construit-o de-a lungul anilor este un alt atu pe care îl pot aduce în cadrul asociației. Pe baza activităților mele anterioare, poziția de vicepreședinte ar fi o continuare logică a angajamentului meu față de FIG. Sunt dornic și motivat să îmi folosesc cunoștințele și expertiza pentru cauza FIG.

În acest sens, aștept cu nerăbdare alegerile și sper să obțin sprijinul dumneavoastră. Dacă sunteți interesat să luați legătura cu mine, vă rog să mă anunțați la adresa de e-mail Daniel.Steudler@swisstopo.ch

Cu multe mulțumiri și cele mai bune salutări,

Daniel Steudler”

Video-ul introductiv al lui Daniel Steudler îl puteți viziona la adresa: FIG Congress 2022 - Vice President Candidate Daniel Steudler - YouTube

 

Qin Yan

Pentru a o cunoaște pe Qin Yan vă invităm să accesați urmatoarele link-uri:Poster-Prof QinYan.pdf și FIG Congress 2022 - Vice President Candidate Qin Yan - YouTube

 

Winnie Shiu

”Stimați președinți ai asociațiilor membre FIG,

Cu umilință, determinare și încredere în viitorul industriei noastre de geodez, reprezint Societatea Națională a geodezilor Profesioniști (NSPS) în calitate de candidat pentru funcția de vicepreședinte (VP) al Federației Internaționale a Geodezilor (FIG). După ce am servit FIG timp de două decenii, sunt recunoscătoare și pregătită să îmi asum această provocare și responsabilitate, pentru a-mi consolida contribuțiile la prima organizație internațională a profesiei de geodez. Faptul că am colaborat îndeaproape cu organizații globale majore și institute profesionale din întreaga lume, precum și cunoștințele și experiența mea de patru decenii în domeniul geodezie, atât în sectorul privat, cât și în cel public, demonstrează angajamentul meu față de profesia noastră de geodez, precum și managementul organizațional eficient, implicarea părților interesate și abilitățile de conducere eficientă, ceea ce mă face un candidat puternic pentru acest post.

Două decenii de experiență în cadrul FIG

Am început să lucrez pentru FIG în 2003, în calitate de asistentă personală a vicepreședintelui FIG, T.N. Wong, perioadă în care am fost martoră și l-am ajutat pe vicepreședintele FIG să își asume responsabilitățile de bază pentru a promova profesia, a încuraja tinerii geodezi și a asigura legătura cu părțile interesate. Activitățile și serviciile mele în cadrul FIG au continuat în roluri importante ca:

- Director de congres, FIG Working Week 2007
- Membru al Consiliului de administrație al Fundației FIG
- Membru al grupului de lucru FIG pentru revizuirea structurii comisiilor
- Copreședinte al grupului de lucru 1.2 al Comisiei 1 a FIG - Femeile în geodezie.
- Vicepreședinte al Comisiei 1 a FIG - Standarde și practici profesionale
- Președinte al Comisiei FIG 1 - Standarde și practici profesionale
- Comitetul consultativ al ofițerilor de comisie (ACCO) Reprezentant în Consiliul FIG

În prezent, sunt președinta Comisiei FIG 1 "Standarde și practici profesionale", am o înțelegere și o identificare profundă cu misiunile și viziunile FIG, cu structura organizațională și cu funcțiile administrative de bază. Ținând cont de acestea, aspir să particip în continuare la activitatea FIG, să candidez pentru funcția de vicepreședinte și să îl sprijin pe următorul președinte în asigurarea prosperității și sustenabilității profesiei.

Prin exercitarea diferitelor funcții, am recunoscut importanța menținerii unei relații sănătoase cu o serie de părți interesate, inclusiv cu asociațiile membre, agențiile naționale de cartografiere, instituțiile academice, corporațiile și membrii afiliați deopotrivă. În calitate de vicepreședinte, voi dubla aceste eforturi, bazându-mă pe relația noastră solidă cu părțile interesate menționate mai sus, precum și cu alte organizații internaționale importante, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială și Consiliul european al topografilor geodezici.

Competențe de conducere dovedite în ONG-uri și în sectorul public

La nivel regional și internațional, am un palmares de lider eficient caracterizat prin capacitatea de a motiva, de a căuta colaborarea și de a atinge obiectivele. Cu o vechime de peste 30 de ani în administrația publică și, în prezent, consilier principal al guvernului, am condus mega-proiecte, birouri și departamente, care au necesitat o cooperare extinsă din partea tuturor. Printre acestea se numără dezvoltarea primei infrastructuri comune de date spațiale din Hong Kong și, mai recent, lansarea unui tablou de bord interactiv de hărți pentru ca publicul să aibă acces la informațiile spațiale legate de Covid. Fost președinte al Institutului geodezilor din Hong Kong (HKIS), al Fundației caritabile HKIS, al Asociației pentru sisteme de informații geografice din Hong Kong și președinte al Consiliului de înregistrare a geodezilor, am experiență în domeniul managementului organizațional, care se referă la finanțe, implicarea părților interesate, administrație, comunicare și resurse umane și, cel mai important, la modul de a servi mai bine membri.

Un pionier în conducerea femeilor

Nu în ultimul rând, una dintre misiunile mele este de a îmbunătăți implicarea femeilor în geodezie, inclusiv prin preluarea unor poziții de conducere de bază, abordând dezechilibrul de gen din sectorul nostru. Mă simt onorată că am spulberat multe plafoane de sticlă, devenind a treia femeie pe plan mondial și prima femeie din afara Europei care a devenit director al Consiliului de administrație al Fundației FIG și președintă a unei comisii în cadrul FIG, prima femeie director adjunct în domeniul geodeziei și cartografiei în cadrul guvernului HKSAR și prima femeie președinte reprezentând profesia de geodez a HKIS. După ce am parcurs drumul pentru a sparge multe plafoane de sticlă, sunt convinsă că îmbunătățirea egalității de gen și emanciparea femeilor, unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, ar trebui să fie abordate atât în economiile dezvoltate, cât și în cele emergente. Mă angajez să încurajez femeile în activitățile lor, în special în profesia de geodez.

În concluzie, cu recunoștință, sunt nominalizată de către NSPS pentru a candida la funcția de vicepreședinte FIG. Având în vedere experiența mea anterioară în cadrul FIG, relațiile continue cu organizațiile internaționale, rolurile de conducere în mai multe organizații profesionale și călătoria mea de o viață către conducerea femeilor, aștept cu nerăbdare să îmi asum acest rol provocator și interesant pentru a facilita dezvoltarea și promovarea FIG și a profesiei noastre.

Voi lua din nou legătura cu dvs. în timp util, explicând mai detaliat viziunea mea pentru FIG și profesie. A fost un privilegiu să fiu în slujba FIG timp de două decenii și sper să obțin sprijinul dumneavoastră și să vă câștig votul pe măsură ce ne angajăm împreună într-un nou capitol.

Cu deosebită considerație,

Prof. Sr. Winnie SHIU”

Pentru a o cunoaște pe Winnie Shiu vă invităm să accesați următorul link: FIG Congress 2022 - Vice President Candidate Winnie Shiu - YouTube

Accesând link-ul de mai jos puteți citi mai multe despre toți candidații (atât pentru funcția de președinte, cât și pentru cea de vicepreședinte) și tot acolo puteți vedea nominalizările lor.

https://www.fig.net/news/news_2022/05_general_assembly_intro.asp

 


30.07.2022 A fost publicată Agenda adunării generale FIG 2022

Ordinea de zi a Adunării Generale a fost publicată acum și este disponibilă pe site-ul web al FIG, împreună cu informații generale și instrucțiuni (News from FIG - 2022 - General Assembly agenda)

În 2021, întreaga Adunare Generală a trebuit să se desfășoare online, deoarece nu a fost posibilă întâlnirea în persoană. În viitor, accentul principal va fi pus pe reuniunea la fața locului. Adunarea generală din 2022 va fi mixtă între online și onsite.

2021 a fost, de asemenea, primul an în care s-a experimentat votul online. A fost folosit sistemul SimplyVoting și a funcționat în mod satisfăcător. Din cauza incertitudinii care persistă în ceea ce privește deplasarea din anumite zone, Consiliul FIG a decis ca și în 2022 să continue votul online.

Programul și sesiunile Adunării generale
Adunarea generală va consta în trei sesiuni:
Sesiunea 1: 4 septembrie 10:00-12:00 CEST - online
Sesiunea 2: 11 septembrie 13:00-15:30 - la fața locului în Varșovia, Polonia, cu participare online
Sesiunea 3: 15 septembrie 10:00 - 13:00 - la fața locului, la Varșovia, Polonia, cu participare online

Agenda adunării generale FIG 2022 poate fi descărcată urmând și link-ul 45th_FIG_GA_Agenda.pdf


30.07.2022 Faceți cunoștință cu candidații la președinția FIG

Anul acesta vor avea loc alegeri pentru preșidinția FIG, cu ocazia celui de-al XXVII-lea Congres al Federației Internaționale a Geodezilor, ce se va desfășura în perioada 11 - 15 septembrie 2022, la Varșovia, Polonia.

Vor candida pentru ocuparea poziției de Președinte al Federației Internaționale a Geodezilor dna Diane Dumashie, actualmente vicepreședinte FIG, dnul Orhan Ercan - vicepreședinte FIG și dnul Abbas Rajabifard - profesor la Universitatea din Melbourne, Australia.

Vă prezentăm mai jos o scurtă introducere a fiecărui candidat.

Diane Dumashie

Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS UK www.rics.org ) a aprobat candidatura Dr. Diane Dumashie FRICS pentru alegerea la președinția FIG în cadrul adunării generale de la Varșovia din septembrie 2022.

Dr. Diane Dumashie FRICS este candidatul la președinție pentru: Claritate, Scop, Acțiune

Pe măsură ce lumea se confruntă cu vremuri nesigure, profesia noastră globală se află chiar în prima linie a schimbării, iar FIG are nevoie de un președinte puternic, experimentat și respectat, care să poată reuni familia noastră profesională globală a geodezilor, să ne sporească vizibilitatea în fața principalelor părți interesate, să reprezinte și să înțeleagă nevoile organizațiilor membre și să conducă din prima linie.

Credem că Diane este persoana potrivită, la momentul potrivit și la locul potrivit, pentru a îndeplini cu succes acest rol important în calitate de președinte al FIG și vă rugăm pe dumneavoastră și asociația națională membră a FIG să acordați votul dumneavoastră pentru Diane în calitate de președinte la FIG Varșovia.

Pentru a o cita pe Diane -

'"Agenda mea de acțiune este susținută de sustenabilitate și reziliență în sfera profesională și în spațiul societății, pentru a le permite profesioniștilor noștri să acționeze cu privire la cele mai importante probleme ale timpului nostru. Pentru a naviga în acest secol al transformărilor, un lucru este sigur: trebuie să acționăm împreună. În calitate de președinte al FIG, mă voi concentra pe aceste obiective principale:
- Acțiunea climatică și viziunea ODD privind dezvoltarea durabilă
- Transformarea digitală
- Diversitatea și incluziunea profesională
- Guvernanța în cadrul organizației FIG
În calitate de organism profesional global, trebuie să răspundem la aceste provocări dacă vrem să ne asigurăm că membrii noștri oferă încredere. Conducerea mea în calitate de președinte al FIG va lucra pentru:
- Claritate și colaborare; o abordare bazată pe ascultare și acțiune
- Scop și fiabilitate; o abordare vizibilă, și
- Acțiune și curaj; o abordare de leadership care urmărește ca noi să lucrăm împreună."

Diane și-ar dori foarte mult să aibă o discuție mai detaliată cu dumneavoastră, vă rugăm să o contactați la adresa www.linkedin.com/in/dianeadumashie

Vă invităm să luați legătura cu Diane, pentru a explora și a discuta problemele dumneavoastră și, de asemenea, să vizionați și scruta prezentare video la adresa FIG Congress 2022 - President Candidate Diane Dumashie - YouTube

 

Orhan Ercan

”Obiectivele mele sunt să lucrez mai îndeaproape cu asociațiile membre, pentru a înțelege mai bine nevoile lor și să producem soluții împreună”

Pentru a-l cunoaște pe Orhan Ercan vă invităm să accesați urmatoarele link-uri: Orhan Ercan.pdf și FIG Congress 2022 - President Candidate Orhan Ercan - YouTube

 

Abbas Rajabifard

”Dragi colegi și prieteni,

Îmi face o deosebită plăcere să vă întâlnesc electronic prin intermediul acestei comunicări. Sper că dvs. și membrii respectați ai Asociației Topografilor și a profesiilor geospațiale sunteți cu toții bine și în siguranță.

Eu - Prof. Abbas Rajabifard de la Universitatea din Melbourne, Australia - am fost nominalizat de către asociația noastră națională (Spatial Science and Surveying Institute-SSSI Australia) pentru a candida la viitoarele alegeri pentru funcția de președinte al FIG. În opinia mea, rolul asociațiilor profesionale precum FIG, de a reprezenta interesele membrilor săi devine din ce în ce mai strategic în contextul schimbărilor rapide din lumea actuală și al pieței emergente.

Trăim într-o lume din ce în ce mai complexă și mai interconectată și pe o piață digitală în creștere foarte rapidă. În acest context, riscurile sunt reale în ceea ce privește calitatea competențelor, concentrarea pieței și factorii geopolitici externi, pe lângă provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, sustenabilitatea, rezistența comunităților și a infrastructurii și efectele semnificative ale virusului Covid, care modifică din ce în ce mai mult toate aspectele societăților noastre și stabilitatea noastră economică.

În acest context, văd un rol mai important pe care profesiile noastre din sfera geodeziei și geospațiale trebuie să îl joace și, în același timp, văd direcțiile de schimbare și noile cerințe pentru aceste profesii.

Pentru ca FIG să își mențină rolul său de lider internațional și să își îmbunătățească poziția, trebuie să ne reexaminăm valorile și viziunea FIG, strategiile sale, procesele operaționale pentru a servi mai bine comunitatea globală. Ar trebui să dezvoltăm un plan mai inteligent și activități strategice și să ne asigurăm că FIG rămâne relevantă și conectată și că servește nevoile pieței și interesele geodezilor pentru lumea pe care o avem astăzi și în viitor, în acest proces de transformare. În special în conformitate cu inițiativele globale, cum ar fi SDGs, IGIF, FELA, NUA, care au apărut datorită autorităților și entităților globale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite, UNGGIM și Banca Mondială.

În cazul în care voi fi sprijinit să servesc FIG în calitate de președinte, promisiunea mea și experiența mea dovedită în materie de leadership internațional ar asigura că FIG se află pe o traiectorie foarte pozitivă pentru viitorul sau, penteu impactul său strategic și pentru sustenabilitatea și creșterea sa. Voi aduce o viziune pentru FIG în ceea ce privește convergența scopurilor, a obiectivelor și a misiunii sale în conformitate cu toate schimbările de pe piață. Mă voi concentra pe agenda FIG actuală și pe potențialul viitor - oportunități și provocări, precum și pe căile strategice pentru a dezvolta parteneriate de colaborare puternice cu toți actorii relevanți.

Ca puncte principale în strategia noastră pentru FIG în următorii patru ani, mă voi concentra pe:

- Agenda globală, conectarea provocărilor locale la acțiunile globale și a pieței globale la oportunitățile locale;
- Creșterea asociațiilor membre și sporirea oportunităților pentru un număr mai mare de inspectori/practicieni;
- Comisiile FIG, misiunile și planurile lor și colaborările transfrontaliere;
- Nevoile, provocările și oportunitățile regionale;
- Conectarea cu geodezii de pe teren;
- Diversitatea și incluziunea FIG,
- Sprijinirea tinerilor geodezi și a femeilor din comunitatea de geodezie și geospațială (promovarea geodezilor/inginerilor digitali);
- Consolidarea capacităților (capacitatea umană și capacitatea organizațională) și furnizarea de noi competențe digitale.

Printre altele, îmi pregătesc campania cu un site web Professor | Abbas Rajabifard, unde puteți obține mai multe informații despre mine, planul meu de colaborare și activitățile mele.

Sunt, de asemenea, interesat să aflu de la asociațiile membre care sunt dorințele și intențiile lor pentru FIG. Prin urmare, aș fi încântat să am ocazia de a mă întâlni la o oră convenabilă cu dvs. și cu echipa dvs. pentru a discuta, pentru a ne cunoaște și a ne asculta reciproc și pentru a ne împărtăși viziunea, precum și pentru a asculta preocupările membrilor. Vă rog să mă anunțați la adresa de e-mail (abbas.r@unimelb.edu.au) dacă aveți întrebări sau dacă îmi propuneți o oră pentru o întâlnire online.”

Vă invităm să vizionați și scruta prezentare video la adresa FIG Congress 2022 - President Candidate Abbas Rajabifard - YouTube


10.07.2022 Reprezentanții UGR și ANCPI s-au întâlnit vineri, 8 iulie 2022, la Constanța

Accelerarea procesului de cadastru şi înregistrare în cartea funciară a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării a constituit tema principală a întânirii UGR-ANCPI care a avut loc la Constanţa, vineri 8 iulie 2022.
 
 Toţi cei prezenţi au accentuat necesitatea dialogului susţinut şi a colaborării între toţi partenerii implicaţi atât în procesul de înregistrare sistematică a proprietăţilor, cât şi în cel de înregistrare sporadică.
 
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii UGR au solicitat redefinirea conceptului de “suprapunere virtuală” şi elaborarea unor proceduri mai simple de soluţionare a neconformităţilor geometriei limitelor cadastrale în cazul înregistrării le cerere. S-a subliniat necesitatea reglementării în regim de urgenţă a standardelor privind modelele 3D pentru intravilane (city gml) şi BIM (Building Information Model) utilizate în urbanism, amenajarea teritoriului şi construcţii. Uniunea Geodezilor din România consideră că, reglementarea acestor activităţi, va stimula piaţa de servicii din domeniu.
 
Uniunea Geodezilor din România doreşte să mulţumească Doamnei Director General ANCPI, Hajnalka Ildiko Vig, şi reprezentanţilor ANCPI, precum şi OCPI Constanţa pentru participarea şi implicarea în organizarea evenimentului.
 

07.07.2022 Comunicat de presă - poziția CNIPMMR privind modificările fiscale propuse de către Guvern

UPLR - Uniunea Profesiilor Liberale din România, partener al UGR, a transmis astăzi Comunicatul de presă al CNIPMMR (Consiliul Național al Întrprinderilor Mici și Mijlocii din România) prin care solicită ca orice reformă sau măsură adoptată în domeniul fiscal, ce are ca scop creșterea veniturilor colectate la bugetul de stat, să se facă pe principiul “de la mare la mic”, povara fiscală urmând să fie suportată de toți actorii economici, nu doar de IMM-uri.

Textul Comunicatului poate fi consultat la link-ul Comunicat de presa masuri fiscale.pdf


07.07.2022 Consultare publică ANCPI, 7 iulie 2022

Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 1764/2019 privind aprobarea termenelor de eliberare a documentelor și datelor rezultate din furnizarea serviciilor de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și unitățile sale subordonate.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Proiect de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 1764/2019 privind aprobarea termenelor de eliberare a documentelor şi datelor rezultate din furnizarea serviciilor de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi unităţile sale subordonate – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, în perioada 8.07.2022 – 18.07.2022.


22.06.2022 QGIS Open Day - 24 Iunie 2022

 

QGIS este o platformă GIS gratuită, open source ce poate fi utilizată de pe sistemele lin/win/mac.

În ultima zi de vineri a fiecărei luni, este organizată o întâlnire virtuală informală (QGIS Open Day) pentru documentare, discuții și, în general, pentru a cunoaște minunata comunitate QGIS.

Agenda depinde de comunitate și încurajează o cultură a colaborării și a auto-organizării - participanții pot adăuga subiecte care îi interesează pe pagina evenimentului QOD sau pot lua legătura cu organizatorii evenimentului dacă sunt interesați să faciliteze o sesiune.

Dl Adrian Cârâc, președintele Comisiei 3 UGR - Managementul informației spațiale, invită pe toți cei care doresc să participe la evenimentul lunar QGIS Open Day (Iunie 2022) în cadrul căruia vor fi prezentate tehnologii Open Source pentru elaborarea planurilor și documentațiilor cadastrale. 

Evenimentul, care va fi transmis și pe Youtube, va avea loc vineri, 24 iunie, începând cu ora 15:00, ora României.

Urmăriți pagina de github a evenimentului pentru accesarea link-urilor de conectare.

QOD June 2022 · qgis/QGIS Wiki · GitHub