Știri

22.05.2024 GNSS de 25 de ani în România - workshop oreganizat de către UTCB și Comisia 5 UGR

Centrul de Cercetare în Geodezie Spațială, Fotogrammetrie, Teledetecție și S.I.G. (GEOS) din Departamentul de Geodezie și Fotogrammetrie, Facultatea de Geodezie București, împreună cu Uniunea Geodezilor din România - Comisia 5 - Poziționare și Măsurare, vă invită să participați la workshop-ul dedicat aniversării a 25 de Ani de Servicii de Poziționare GNSS în Romania și a 25 de Ani de funcționare a stației GPS/GNSS permanente București (BUCU)

Workshopul va avea loc în data de 24.05.2024 ora 10:00 în localul Facultății de Geodezie din București, sector 2, B-dul Lacul Tei 120-124, sala P2 (demisol).


17.05.2024 Consultare publică ANCPI, 17 mai 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematicã inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și modalitãții de alocare a sumelor, precum și raportarea de cãtre beneficiari a stadiului de execuție a lucrãrilor pentru lucrãrile de înregistrare sistematicã inițiate de unitãțile administrativ-teritoriale, aprobatã prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã nr. 819/2016, cu modificãrile și completãrile ulterioare – ANCPI

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

  1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;
  2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;
  3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Materialele transmise vor purta mențiunea „Propuneri privind completarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare”.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ se vor transmite sub formă de tabel conform modelului de mai jos.

Nr. crt. Nr. articol Textul propus de autoritatea inițiatoare Conținut propunere/sugestie/opinie Argumentarea propunerii/sugestiei/opiniei
         

Toate sugestiile transmise pentru textul de ordin cu caracter normativ vor fi făcute publice, fiind parte dintr-un proces dedicat transparenţei decizionale. ANCPI solicită să fie menționat dacă doriți ca numele dvs. să fie asociat cu aceste propuneri sau doriţi ca propunerile înaintate să fie anonime. Datele de contact nu sunt făcute publice.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul Registrul pentru consemnarea și analiza propunerilor, opiniilor și recomandărilor – ANCPI

Nepreluarea recomandărilor formulate și înaintate în scris va fi justificată în scris.

Pentru cei interesați există și posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de ordin cu caracter normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituție publică până la data de 26 mai 2024.

Pentru informaţii suplimentare vă stăm la dispoziţie la telefon: +40 374 751 340, e-mail: virgil.duta@ancpi.ro, persoană de contact: Virgil DUȚĂ


16.05.2024 Faceți cunoștință cu candidații la funcția de vicepreședinte FIG, Accra 2024

Anul acesta la sfârșitul lunii mai, Accra - Ghana este în atenția geodezilor din întreaga lume.

În perioada 19 - 23 mai va avea loc Adunarea Generala a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG). În cadrul Adunării Generale vor fi aleși doi noi vicepreședinți FIG, pentru perioada 2024 - 2028.

Consiliul FIG a primit cinci nominalizări de candidați pentru aceste două posturi. În prima zi a Adunării Generale, fiecare candidat va avea la dispoziție 5 minute pentru o prezentare de pe scenă. După această primă adunare generală va începe votul, care poate avea până la patru runde de votare.

Pentru ca votanții să fie familiarizați cu candidații, FIG le-a oferit acestora posibilitatea de a se prezenta.

Aceștia au fost rugați să prezinte o descriere de 200 de cuvinte și fie o înregistrare video, fie un pliant/text în care să explice mai pe larg candidatura lor. În plus, pentru fiecare candidat, sunt incluse formularul de nominalizare și scrisoarea lor.

FIG, prin reprezentanții săi, recomandă tuturor membrilor studierea materialelor înainte de a vota.

Cei prezenți la Accra, în peioada 19 - 23 mai 2024, se pot întâlni cu candidații luni dimineață, 20 mai, în pauza de cafea, la standul FIG din cadrul expoziției.

Astăzi vă prezentăm cei 5 candidați la funcția de vicepreședinte FIG și mesajele transmise de către fiecare dintre ei.

1. Stephen Djaba, Ghana

Eu sunt STEPHEN DJABA

Vicepreședinte al LiSAG, director de conferință- FIG Working Week, Accra 2024, director executiv al Fundației Stephen DJaba (Young In Surveying) și al Geo-Tech Group. Țară, reprezentant al ISPRS și ISM. Vicepreședinte al Grupului de lucru 3 al Comisiei FIG 1.

"Mă aflu în fața dumneavoastră în calitate de candidat pentru funcția de vicepreședinte FIG. Mă simt cu adevărat onorat de oportunitatea de a vă servi și de a vă reprezenta pe fiecare dintre voi.

Am avut norocul de a fi martoră la dedicația pură și pasiunea de nezdruncinat a membrilor asociației noastre de-a lungul carierei mele. Angajamentul lor neîntrerupt mi-a insuflat o dorință puternică de a conduce. Împreună, putem realiza lucruri mărețe și putem duce Federația noastră pe noi culmi.

În timp ce privim spre viitor, sunt încântat să promit că voi fi un avocat puternic pentru nevoile și preocupările membrilor noștri. Sunt convinsă că vom lucra împreună neobosit pentru a ne asigura că vocile noastre sunt auzite și că Federația noastră rămâne un pilon de sprijin și creștere pentru toți. Împreună, vom deschide calea pentru un viitor mai luminos și vom construi o cale bună pentru generațiile viitoare. Haideți să ne dăm mâna și să lucrăm împreună pentru un viitor plin de posibilități.

Vă cer cu umilință votul și încrederea dumneavoastră, deoarece sunt convins că împreună putem realiza lucruri mărețe pentru FIG. Haideți să ne angajăm în această călătorie cu curaj și determinare. Vă mulțumesc!"

Un scurt video introductiv al lui Stephen Djaba poate fi urmărit la adresa FIG General Assembly 2024 - Stephen Djaba nominated for FIG Vice President (youtube.com)

De asemenea, puteți consulta nominalizarea și scrisoarea de recomandare la următoarele adrese:

Nominalizare: app_20-01_vp_nomination_form_Stephen-Djaba.pdf (fig.net)

Scrisoare recomandare: app_20-01_vp_nomination_Letter_Stephen_Djaba.pdf (fig.net)

2. Michail Kalogiannakis, Greece

Michail Kalogiannakis, Camera Tehnică a Greciei, Grecia

Michalis Kalogiannakis este secretarul general al CLGE și a fost vicepreședinte timp de două mandate. Michalis a fost ales pentru prima dată în funcția de președinte al HARSE (Asociația elenă a inginerilor rurali și de sirenă) în 2016, la vârsta de 32 de ani, iar acum este președintele demisionar.

El este implicat în FIG, din 2011, ca membru al rețelei de tineri topografi din cadrul FIG!

Are o experiență semnificativă în relațiile dintre sectorul public și cel privat (ministere, municipalități etc.) și este CEO al GREEN Estate (Topo GES), unde este implicat activ în domeniu folosind soluții tehnologice avansate legate de topografie, gestionarea datelor geospațiale, fotogrammetrie, cadastru, evaluare și gestionarea proprietății.

El are 40 de ani. Are o fiică și un fiu. Soția sa este inginer civil.

A studiat la Universitatea Tehnică Națională din Atena ca inginer rural și topograf și are un master în managementul construcțiilor.

În orașul său natal, a ocupat funcția de viceprimar la vârsta de 26 de ani.

Se implică activ în probleme sociale, în principiu legate de inginerie, și adesea scrie și vorbește în mass-media importante pentru astfel de probleme care îi privesc pe cetățeni.

Un scurt video introductiv al lui Michail Kalogiannakis poate fi urmărit la adresa FIG General Assembly 2024 - Michalis Kalogiannakis nominated for FIG Vice President (youtube.com)

De asemenea, puteți consulta nominalizarea și scrisoarea de recomandare la următoarele adrese:

Nominalizare: app_20-02-vp_Nomination_form_Kalogiannakis.pdf (fig.net)

Scrisoare recomandare: app_20-02-vp_Nomination_letter_TCG.pdf (fig.net)

3. Tomasz Malinovski, Poland

Tomasz Malinovski, Asociația topografilor polonezi (SGP)

Tomasz Malinowski este un membru activ al Asociației topografilor polonezi (SGP) de mulți ani și a ocupat funcția de vicepreședinte al asociației din 2022. Cu angajamentul și energia sa, el poate îndeplini în mod fiabil și eficient sarcinile care îi sunt puse în față.

Tomasz Malinowski a făcut cu siguranță o impresie bună în timpul Congresului FIG 2022 organizat în Polonia. În opinia organizatorilor și a participanților, el este o persoană foarte comunicativă, un organizator excelent, un om de acțiune și întotdeauna pregătit pentru diverse provocări. În mediul geodezic, lucrează la nivel internațional, este cunoscut ca un specialist de înaltă clasă, deschis la noi soluții și tehnologii și cu o abordare interdisciplinară și cuprinzătoare a rezolvării sarcinilor inginerești. Cultura sa, optimismul, energia, capacitatea de a lucra în echipă și eficiența sunt trăsăturile care fac din el un manager excelent.

Tomasz Malinowski are o experiență vastă și, fără îndoială, abilități în activitățile de promovare și în stabilirea cooperării cu partenerii de afaceri. El este foarte implicat în promovarea asociației și a federației și a sprijinit recent eforturile FIG de a obține sponsori și expozanți. Calitățile sale personale și acțiunile sale ne fac să îl vedem ca pe un lider, capabil să construiască în jurul său o echipă care să poată îndeplini sarcini solicitante, și un candidat perfect pentru funcția de vicepreședinte al FIG.

Tomasz Malinovski a ales să prezinte un pliant pe care îl puteți consulta la adresa Tomasz Malinowski FIG_vice_president 2024.pdf

De asemenea, puteți consulta nominalizarea și scrisoarea de recomandare la următoarele adrese:

Nominalizare: app_20-03_vp_Nomination_form_Tomasz-Malinowski.pdf (fig.net)

Scrisoare recomandare: app_20-03_vp_nomination_letter_Tomasz-Malinovski.pdf (fig.net)

4. Volker Schwieger

Volker Schwieger

Asociația Germană pentru Geodezie, Geoinformare și Managementul Teritoriului DVW, Germania

Numele meu este Volker Schwieger. Lucrez ca profesor la Universitatea din Stuttgart, Germania, în cadrul unei echipe internaționale și echilibrate din punct de vedere al genului, la Institutul de Geodezie Inginerească. Am experiență în poziții de conducere, de exemplu, în calitate de decan al Facultății de Inginerie Aerospațială și Geodezie de la Universitatea din Stuttgart.

De asemenea, am o experiență vastă în cadrul FIG: președinte al Comisiei 5, redactor-șef al procesului de evaluare inter pares, președinte și membru al grupurilor de lucru din cadrul Comisiilor 5 și 8, organizator de ateliere de lucru și seminarii, autor de publicații FIG. În urmă cu doi ani, am fost numit membru de onoare al FIG.

Obiectivele mele pentru următorii 4 ani sunt:

  • să lărgesc și mai mult viziunea pozitivă asupra profesiei de topograf la nivel mondial,
  • instalarea unui sistem de avertizare timpurie pentru provocările actuale din societate, în beneficiul profesiei noastre
  • evoluția competenței de măsurare a profesiei
  • a face ca profesia de topografie și geodezie să fie mai vie în viitor și mai atractivă pentru generația următoare.

Din punct de vedere personal, sunt orientat către echipă, sunt gata să fac compromisuri, dar am și abilități de conducere. Sunt o persoană experimentată și deschisă la minte, care dă tot ce are mai bun pentru a sprijini FIG și pe membrii săi cu toată inima și mintea mea. Vă rog să mă votați.

Un scurt video introductiv al lui Volker Schwieger poate fi urmărit la adresa FIG General Assembly 2024 - Volker Schwieger Vice President Candidate (youtube.com)

De asemenea, puteți consulta nominalizarea și scrisoarea de recomandare la următoarele adrese:

Nominalizare: app_20-04_vp_nomination_form_schwieger.pdf (fig.net)

Scrisoare recomandare: app_20-04_vp_nomination_letter_schwieger.pdf (fig.net)

5. Qin Yan, China

Qin Yan, Societatea chineză pentru geodezie, fotogrammetrie și cartografie CSGPC, China

Prof. Dr. Qin YAN este președintele Academiei chineze de topografie și cartografie și vicepreședintele Societății chineze pentru geodezie, fotogrammetrie și cartografie (CSGPC). A lucrat ca director administrativ, om de știință și topograf mândru în domeniul geospațial timp de peste 30 de ani.

În calitate de director administrativ în cadrul guvernului, s-a ocupat de elaborarea politicilor, de gestionarea administrativă, de dezvoltarea S&T și chiar de reducerea sărăciei etc. A organizat o serie de proiecte mari, cum ar fi cartografierea Chinei de Vest, ridicarea înălțimii muntelui Qomolangma, cu un buget total de peste 200 de milioane de dolari.

În calitate de cercetător în domeniul geomaticii, a primit premii de stat și mondiale pentru realizările sale academice, a cooperat cu peste 20 de țări, precum Germania, Regatul Unit, Australia, Finlanda, și cu organizații internaționale, precum UN-GGIM, IUGG, ISPRS, ICA și FIG, a supravegheat candidați la doctorat și masterat și a ajutat tineri topografi cu planurile lor de carieră.

În calitate de topograf mândră, a obținut premiul "Outstanding Woman Surveyor" pentru inovație în domeniul geomaticii și a fost distinsă ca fiind "National Excellent Science and Technology Workers" în China. Și-a dedicat toată dragostea și pasiunea carierei sale.

Astăzi, ea ar dori să își dedice pasiunea FIG și să contribuie mai mult la FIG, pentru viitorul nostru comun.

Qin Yan a ales să prezinte un pliant pe care îl puteți consulta la adresa Yan-qin_flyer.jpg (2551×2433) (fig.net)

De asemenea, puteți consulta nominalizarea și scrisoarea de recomandare la următoarele adrese:

Nominalizare: app_20-05-vp_Nomination_form_Qin-Yan.pdf (fig.net)

Scrisoare recomandare: app_20-05-vp_Nomination_letter_Qin-YAN.pdf (fig.net)


10.05.2024 La Alba Iulia a început simpozionul științific național, cu participare internațională, GeoCAD 2024

Astăzi, 10 mai 2024, a fost dat startul lucrărilor Simpozionului științific național, cu participare internațională, GeoCAD 2024.

Simpozionul, ce se desfășoara la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), a debutat cu o sesiune plenară, în cadrul căreia au luat cuvântul dna Corina Rotar - decanul Facultății de Informatică și Inginerie UAB, dnii Daniel Valer Breaz - rectorul Universității ”1 Decembrie 1918”, Laurențiu-Alexandru Blaga - președinte director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Nicolae Albu - prefectul județului Alba, Ion Dumitrel - președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Pleșa - primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Afrăsinei - președintele Uniunii Geodezilor din România, Ionuț Cristian Săvoiu - Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, și fost președinte al UGR, cât și reprezentanți ai centrelor universitare București, Timișoara, Cluj-Napoca.

Imediat după deschiderea oficială a fost inaugurată expoziția de aparatură tehnică unde sunt prezentate echipamente de ultimă generație de către partenerii Universității din Alba Iulia și ai Uniunii Geodezilor din România, organizatorii GeoCAD 2024.

Partenerul media Alba24 a fost alături de organizatori și participanți la deschiderea Simpozionului, inclusiv a Expoziției, și a publicat pe larg o știre privind acest eveniment la adresa VIDEO 10-11 mai: Simpozionul Național cu Participare Internațională GeoCAD, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Alba24

 


10.05.2024 Consultare publică ANCPI, 10 mai 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectului de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea  organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) supune consultãrii publice, Proiect de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã nr. 1445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliarã, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora – ANCPI

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

  1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;
  2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;
  3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Materialele transmise vor purta mențiunea „Propuneri privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea  organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora”.


30.04.2024 Consultare publică ANCPI, 30 aprilie 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Paragraf descriptiv: prelungirea termenului de valabilitate al contractelor de finanțare încheiate în trimestrul I și trimestrul II ale anului 2022.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și modalitãții de alocare a sumelor, precum și raportarea de cãtre beneficiari a stadiului de execuție a lucrãrilor pentru lucrãrile de înregistrare sistematicã inițiate de unitãțile administrativ-teritoriale, aprobatã prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã nr. 819/2016, cu modificãrile și completãrile ulterioare – ANCPI

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;

2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;

3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Pentru cei interesați există și posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de ordin cu caracter normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituție publică până la data de 10 mai 2024.


25.04.2024 Consultare publică ANCPI, 25 aprilie 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonatei.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise, în format word, la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, până la data de 5 mai 2024.


20.04.2024 Adunarea Generală CLGE - Cavtat, Croația

Săptămâna aceasta, în perioada 18-20 aprilie, are loc la Cavtat în Croația, prima Adunare Generală a Consiliului European al Geodezilor (CLGE) din anul 2024.

La Adunare participă reprezentanți din 28 de țări membre CLGE. Din partea României sunt prezenți la Cavtat dnii Cornel Păunescu - președinte onorific al Uniunii Geodezilor din România (UGR) și Valeriu Manolache - președinte Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC), ambele organizații fiind membre ale CLGE.

Programul și agenda Adunării Generale pot fi descărcate urmând link-urile de mai jos:

Program - 2024_04_18_CLGE_Cavtat_overall_programme_v1.1.pdf

Agendă - 2024_04_19_Draft_Agenda_CLGE_GA_Cavtat_0.2.pdf

Următoarea Adunare Generală A CLGE va avea loc în perioada 11 -12 octombrie 2024, la Stavanger, Norvegia.

Ne amintim cu bucurie momentele petrecute alături de colegii din țările membre CLGE, cu ocazia primei Adunări Generale din 2023, organizate la Oradea, de către UGR si APCGC.


08.04.2024 Start înscrieri GeoCAD 2024

Săptămâna trecută s-a dat startul înscrierilor la simpozionul științific național, cu participare internațională, GeoCAD 2024.

Înscrierile sunt deschise până pe data de 30 aprilie 2024.

Pentru participarea la eveniment cu prezentare de articol, vă rugăm accesați link-ul .: GeoCAD :. (uab.ro)

Pentru participare la eveniment fără prezentare articol accesați link-ul Login Page | ARM - Application (ugr.ro)

GeoCAD 2024, eveniment organizat de către Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în colaborare cu Uniunea Geodezilor din România și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, va avea loc în perioada 10 -11 mai, în cadrul Universității.

Scopul principal al simpozionului este de a oferi experților, cercetătorilor și doctoranzilor români și străini ocazia de a-și prezenta cele mai recente rezultate, precum și de a se întâlni, stabili și cultiva relații personale și profesionale. Domeniile de interes pentru simpozionul GeoCAD 2024 sunt geodezie, cadstru, topografie, înregistrare imobiliară și planificare teritorială.

Pentru mai multe informații privind simpozionul GeoCAD 2024 vă rugăm accesați pagina .: GeoCAD :. (uab.ro)

Evenimentul de la Alba Iulia se va desfășura după următorul program:


01.04.2024 In memoriam prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea

Stimați colegi,

Cu tristețe vă anunțăm trecerea la cele veșnice a prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea, doctor honoris causa, conducător de doctorat, personalitate de prestigiu în domeniul măsurătorilor terestre, mentor al multor generații de specialiști.

Prof. univ. dr. ing. Vasile Ursea a fost una din personalităţile marcante ale vieţii academice şi ştiinţifice din domeniul măsurătorilor geodezice inginereşti.

S-a născut în data de 24 noiembrie 1929 în oraşul Călăraşi, judeţul Călăraşi. După perioada şcolii generale din localitate, a urmat studiile Liceului Ştirbey Vodă din Călăraşi, pentru ca apoi să urmeze studiile universitare la Institutul Tehnic Galaţi, Facultatea de Geodezie, între anii 1950-1954. A rămas în învăţământul superior ca preparator la Catedra de Topografie a Facultăţii de Geodezie din Institutul de Agronomic Galaţi nou înfiinţat, iar apoi ca asistent în perioada 1954-1955. Din 1955 a devenit cadru didactic la secţia de Geodezie a Facultăţii de Drumuri şi Poduri din Institutul de Construcţii, actualmente Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Profesorul Vasile Ursea a fost o personalitate complexă, cu rezultate deosebite privind activitatea didactică, ştiinţifică, profesională şi managerială.

În calitate de cadru didactic universitar, a parcurs cu perseverenţă şi dragoste faţă de studenţi, toate gradele didactice: asistent, şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar. Din anul 1990 a obţinut dreptul de a conduce doctorate în domeniul Ştiinţe Inginereşti.

În anul 1954 dl profesor Vasile Ursea şi-a început activitatea de studii şi cercetare, orientată pe teme aparţinând domeniilor Topografie inginerească şi Cadastru.

În intervalul 1961-1964 a elaborat şi susţinut teza de doctorat la Institutul de Mine din Leningrad, instituţie de învăţământ superior recunoscută pe plan internaţional.

În perioada celor 53 de ani de activitate didactică în învăţământul superior a susţinut cursuri şi lucrări practice la disciplinele ,,Instrumente topografice’’, ,,Topografie inginerească”, ,,Topografie”, ,,Cadastru”.

Dl Profesor Vasile Ursea a fost invitat şi a activat ca şi cadru didactic asociat la institute de învăţământ superior din ţară şi străinătate, dintre care amintim: Şcoala Tehnică de Arhitectură şi Construcţii; Facultatea de Ştiinţe, Campus Lubumbashi şi Facultatea de Geniu Rural, Campus Kinshasa, Zair; Universitatea UNITEH; Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecţia Mediului şi Facultatea de Arhitectură şi Construcţii.

În anul 2012 dlui profesor Ursea, Senatul UTCB i-a acordat titlul de profesor emerit, iar pe 21 martie 2018, chiar de Ziua Internațională a Geodezilor, i s-a decernat titlul onorific de Doctor Honoris Causa, al Universităţii din Oradea.

Dl profesor Ursea a participat la conferinţe, simpozioane şi seminarii ştiinţifice din ţară şi străinătate, la unele fiind organizator. Și-a adus aportul în domeniile de bază ale cadastrului şi topografiei inginereşti şi, pe lângă profesia de cadru didactic universitar, a desfăşurat o intensă activitate ca profesionist în cadrul diferitelor agenţii, organizaţii, comisii, societăţi comerciale.

De asemenea, s-a remarcat și prin activitatea în domeniul publicisticii, fiind autor a numeroase articole apărute în reviste de specialitate începând cu anul 1968, dar și a unor manuale ale inginerului geodez.

Ceremonia de înmormântare a prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea va avea loc marți 2 aprilie, ora 13 la Cimitirul Belu ortodox!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Știre preluată de pe site-ul UTCB In memoriam prof.univ.dr.ing.DHC. Vasile URSEA (24.11.1929 - 30.03.2024) - UTCB - GEODEZIE