• Home
  • Știri
  • Dialogul constructiv între ANCPI şi UGR continuă

  Dialogul constructiv între ANCPI şi UGR continuă

29.04.2021 Dialogul constructiv între ANCPI şi UGR continuă

Dialogul constructiv între ANCPI şi UGR, iniţiat la începutul anului trecut, continuă. Astfel, miercuri, 28 aprilie 2021, în cadrul primei întâlniri de lucru între noul Director General ANCPI, Doamna Rakosi-Seiwarth Ildiko şi conducerea UGR au fost agreate câteva priorităţi pe agenda comună în anul 2021.

Pentru îmbunătăţirea colaborării cu mediul universitar şi cu efect în creșterea calității formării tinerilor profesioniști, ANCPI va lua în considerare propunerea de lansare a unui program naţional de practică pentru studenţii facultăţilor de profil din ţară, precum şi asigurarea accesului studenţilor într-o simulare a aplicaţiei E-Terra.

Conducerea ANCPI şi-a arătat disponibilitatea continuării și stimulării activității grupurilor de lucru bilaterale constituite pentru îmbunătăţirea şi revizuirea regulamentelor actuale aplicate înregistrării la cerere şi înregistrării sistematice a imobilelor. A fost reiterată necesitatea derulării cu spijinul ANCPI a consultării comunităţii profesionale în ceea ce priveşte adoptarea legii profesiei precum și inițiera unor colaborări concrete la nivel de grupuri de lucru privind reglementarea tehhică și a altor servicii specifice domeniului care să aibă impact pozitiv pentru dezvoltarea și cresterea competitivității sectorului privat românesc și în alte segmente de piață în care preluarea, prelucrarea și gestiunea informației spațiale joacă un rol esențial.

Reprezentanții UGR au subliniat dificultățile întâmpinate de specialiștii cu activitate antreprenorială în domeniu și necesitatea îmbunătăţirii cadrului contractual pentru serviciile de cadastru și înregistrare sistematică cu finanţare POR - Axa11. Continuarea şi extinderea finanţărilor în cadrul PNCCF, asigurarea unui cadru mai bun pentru promovarea mecansimului de co-finanțare, sunt măsuri menite să stimuleze dezvoltarea și consolidarea sectorului privat în domeniu, cu impact direct asupra atingerii obiectivelor programului de realizare a cadastrului sistematic pe întreg teritoriu național. Reprezentanţii ANCPI au accentuat faptul că menținerea finanţărilor pentru aceste proiecte este prioritară pentru întreaga societate românească. In continuare, aceștia au subliniat necesitatea obiectivă a continuării finanțării europene în cadrul noului ciclu de programare atât pentru fazarea actualului program cât și pentru extinderea acestuia pentru alte unitați administrative precum și angajarea accelerată a fondurilor existente în PNCCF pentru realizarea cadastrului și înregistrării sistematice în toate unitățile adminsitrative din România.

O temă tehnică, de mare interes pentru comunitatea profesională, și reiterată de către UGR, este cea a necesităţii actualizării proiecţiei cartografice a ţării noastre. Conducerea ANCPI a arătat că este deschisă unui astfel de dialog împreună cu reprezentanţii comunităţii profesionale şi ai mediului academic.

UGR apreciază continuarea deschiderii la dialog a ANCPI şi îşi arată disponibilitatea sprijinirii tuturor măsurilor care pot duce la digitalizarea, simplificarea, eficientizarea, creșterea calității serviciilor și a gradului de încredere în activitatea specialiştilor din domeniul nostru.