08.12.2022 Săptămâna Geodeziei Românești văzută prin lupa celor mai tineri dintre geodezi
În lumea geodezilor, luna noiembrie este asociată invariabil cu minunatul oraș Iași, respectiv cu Conferința GEOMAT organizată de către Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" prin Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.
În acest an Uniunea Națională a Geodezilor a luat decizia de a include în cel mai mare eveniment al geodezilor organizat în România, respectiv Săptămâna Geodeziei Românești, aflat la a ediția cu numărul trei, și simpozionul GEOMAT, astfel municipiul Iași devenind în perioada 15 – 19 noiembrie capitala geodeziei românești, și nu numai, având în vedere numărul mare de participanți internaționali.
Dacă pentru seniori putem afirma că evenimentul a început la amiaza zilei de marți printr-un „city tour” al orașului Iași, respectiv prin deschiderea oficială din dimineața zilei de miercuri la care au luat cuvântul personalități din România și străinătate, pentru cei mai tineri dintre viitorii geodezi evenimentul a debutat cu foarte mari emoții în laboratorul Hl.1.3 din cadrul Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului unde avea să înceapă mapathonul “Map with us”. Mapathon-ul a fost coordonat de către drd. Zifceac Iaroslav – Președinte Comisie de Tineret a UGR, şef lucr. dr. ing. Vlad Păunescu reprezentant al sponsorului oficial Cornel&Cornel Topoexim și şef lucr.dr. ing. Loredana Crenganiș din partea Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.
În cadrul acestui mapathon s-au înscris 9 echipe de studenți din diferiți ani de studiu aparținând domeniului măsurătorilor terestre. Echipele formate din doi coechipieri s-au întrecut timp de 6 ore în realizarea „Sublivrării 2.1 – Plan cadastral preliminar al intravilanului”, livrabil aparținând lucrărilor de înregistrare sistematică finanțate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Având în vedere conținutul planului cadastral așa cum este prezentat în „Specificaţiile tehnice de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru pe sectoare cadastrale în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară”, respectiv a resurselor și a timpului limitat pentru acest concurs, produsul în format digital creat de studenți a conținut doar limitele imobilelor, respectiv limitele construcțiilor.
Obținerea limitelor în format digital a imobilelor și a construcțiilor s-a realizat prin interpretarea vizuală, respectiv vectorizarea elementelor care definesc fizic imobilele și construcțiile având ca sursă ortofotoplanul satului Cristian din județul Sibiu pus la dispoziția organizatorilor de către sponsor.
„Studenții au fost foarte receptivi și au răspuns într-un timp scurt la această provocare. Am fost plăcut surprinsă de modul în care au colaborat între ei și rapiditatea cu care au format echipele. Dorința lor de participare la acest mapathon mi-a confirmat așteptările.” şef lucr.dr. ing. Loredana Crenganiș - Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.
La finalul timpului alocat studenții au predat fișierele cu munca realizată în speranța că se vor afla printre cele trei echipe căștigătoare, care urmau să fie premiate în cadrul festivității de premiere programată să aibă loc la momentul închiderii evenimentului.
"Personal, mi s-a părut o experiență foarte interesantă. Important este că ne-am distrat și că organizatorii au avut o relație deschisă cu noi. Consider că toți am ieșit câștigători din această « rivalitate ». M-aș bucura dacă în viitor s-ar mai organiza astfel de concursuri pentru studenți, acestea sunt benefice în formarea noastră." Plăcintă Andreea, echipa Ortho Team.
„Ne-am stabilit strategia de muncă și am început, dar energia și atenția noastră a început să scadă după primele două ore, astfel că în următoarea oră am avut un ritm mai încet. Studenți fiind, energia noastră se activează mai spre înserat așadar în a patra oră de mapathon focusul nostru a apărut din nou și așa am revenit în cursă cu o dorință uimitoare de câștig. Am fost mereu conștiente că nu putem recupera munca colegilor noștri, dar am luptat « computer la computer » cu ei pentru locurile pe podium. Fiecare avem ritmul nostru de muncă, nu ne condamnăm pentru nereușită, însă am avut multe de învățat, începând de la stabilirea unei bune strategii până la gestionarea corectă a resursei de timp. A fost o experiență minunată, cu oameni minunați, organizată de oameni minunați.” Sahlean Ilinca-Daniela, echipa HIDRO23.
În decursul zilei ce a urmat, greul a căzut pe umerii celor responsabili de departajarea echipelor. Departajarea făcându-se pe baza celui mai mare scor obținut calculat ca medie ponderată a punctajelor oferite pentru prezentare, lipsa erorilor de topologie, acuratețe și numărul imobilelor vectorizate.
“Jurizarea competiției a fost foarte dificilă deoarece, deși aveam reguli clare și bine stabilite, echipele au fost foarte apropiate. Acestea au reușit să livreze în timpul alocat de 6 ore lucrări relativ complete cu un nivel al calității ridicat. M-am bucurat când am văzut interesul studențiilor pentru profesie și dorința acestora de a atinge rezultate cât mai bune. Sper cu tărie că și la următoarele competiții interesul să fie la fel de ridicat.” Silviu Cristian Răducu, vicepreședinte Comisia de Tineret a UGR.
Vineri a avut loc sesiunea tehnică dedicată tinerilor geodezi, care a fost prezidată de către Zifceac Iaroslav și Loredana Crenganiș și a debutat cu prezentarea lucrării „Survey 123 Data Collection For Network Control” oferită de Emanuela Chimiuc, Senior Land Surveryor la EKFB-HS2 CA, Stevenage, Regatul Unit. Prin prezentarea “Building Resilience Into Your Geospatial Career” oferită de către Jacob Heck, Ph.D., P.S., cei prezenți au avut ocazia să afle cum pot să-și dezvolte abilitățiile de reziliență în carieră, respectiv cum este organizată profesia lor în Statele Unite. La finalul prezentării Jacob Heck i-a invitat pe cei prezenți să participe la evenimentul FIG Working Week ce va avea loc anul viitor în Orlando, Florida, Statele Unite în perioada 28 mai – 1 iunie, eveniment organizat de către International Federation of Surveyors în colaborare cu National Society of Professional Surveyors. Tot în cadrul acestei sesiuni Roshni Sharma, project manager și analist la FrontierSI, Sidney, Australia, i-a purtat pe cei prezenți în universul voluntariatului, respectiv le-a prezentat beneficiile pe care le pot obține activând ca și voluntarii într-un cadru internațional.
Mult așteptatul moment al premierii celor mai bune trei echipe participante la mapathon a beneficiat de o surpriză venită din partea firmei Komora care s-a mobilizat exemplar și a făcut ca toți cei lăsați în afara podiumului să primească un premiu de consolare.
Cele trei echipe căștigătoare au fost “Ortho Team” formată din Placinta Andreea si Butnaru Marian - Locul I, „Prima Linie” formată din Zoicaș Ioan – Bogdan și Târhoacă Constantin – Daniel - Locul II și “Topo –Duty” formată din Prisecaru Mihail Alin Cosmin și Macovei Andrei Catalin – Locul III. Premiile au fost înmânate de către Prof. Constantin Chirilă din partea Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, Mircea Afrăsinei Președintele UGR, respectiv Prof. Cornel Păunescu din partea sponsorului oficial.
Evenimentul a fost încheiat de către Președintele UGR Mircea Afrăsinei care a mulțumit tuturor celor implicați în organizare, sponsorilor și participanțiilor, cu rugămintea să fie iertat dacă a omis pe cineva. Totodată acesta a lansat invitația celor prezenți de a participa anul viitor la ediția cu numărul 4 a Săptămânii Geodeziei Românești care va avea loc în minunatul oraș Oradea, renumit pentru arhitectura Art Nouveau și băile termale.
Autor: Iaroslav Zifceac – Președinte Comisia de Tineret a UGR