Săptămâna Geodeziei Românești, 26-30 octombrie 2021, Brașov
În ultima săptămâna a lunii octombrie 2021 va debuta cea de-a doua ediție a ”Săptămânii Geodeziei Românești” (SGR), cea mai importantă manifestare a comunității geodezilor din România. Uniunea Geodezilor din România (UGR) a inițiat acest eveniment în urmă cu doi ani când a organizat prima ediție la Cluj-Napoca, împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Anul acesta ”Săptămâna Geodeziei Românești” va fi organizata la Brașov, în perioada 26 – 30 octombrie 2021, în colaborare cu Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
”Așa cum uniunea noastră profesională a promis, a doua ediție a ”Săptămânii Geodeziei Românești” continuă la Brașov. Pentru că primele idei privind dezvoltarea durabilă au aparut în domeniul forestier, considerăm că locația aleasă pentru evenimentul de anul acesta, într-o zonă înconjurată de cele mai bogate păduri ale țarii și având ca gazdă o universitate cu tradiție în domeniu, nu poate fi decât de bun augur pentru succesul evenimentului”, ne-a comunicat Conf. Univ. Dr. Ing. Irinel Constantin Greșiță, director executiv al evenimentului.
Conferința internațională cu tema "Smart surveying solutions for sustainable development", va fi partea centrală a evenimentului și va oferi participanților oportunitatea de a prezenta lucrări, a dezbate și comunica într-un mediu profesionist și științific, subliniind contribuția lor, și găsind soluții tehnice inteligente pentru a proteja, restaura și promova utilizarea durabilă a ecosistemelor planetei în contextul social actual. Sesiunile speciale dedicate tinerilor geodezi, vor beneficia de un suport puternic din partea UGR.
Tema de anul acesta este inspirată de cel de-al 15 Obiectiv de dezvoltare durabilă din Agenda Națiunilor Unite pentru 2030 – ”Protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și inversarea procesului de degradare a solului și stoparea declinului biodiversității”, fiind de interes pentru întreaga comunitate mondială a Geodezilor.
Uniunea noastră a invitat reprezentații ai Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) și Consiliului European al Geodezilor (CLGE) să partipe la evenimetul din octombrie de la Brașov, ambele organisme internaționale, la care UGR este afiliată, fiind având pe agendele lor acțiuni care sunt în accord cu Obiectivul UN.
În cadrul conferinței vor fi trei secțiuni distincte – Infrastructura datelor spațiale, inginerie geodezică și Aplicații ale geodeziei în silvicultură – unde sunt așteptați peste 200 de specialiști, cadre universitare, studenți sau tineri absolvenți, să își prezinte ultimele rezultate obținute în urma strudiilor, cercetărilor pe care le-au efectuat în ariile menționate.
Pe parcursul celor trei zile de lucrări vor fi 6 sesiuni tehnice, 2 mese rotunde pe teme de interes pentru comunitatea geodezilor, cât și o sesiune dedicată tinerilor specialiști care activează în domeniul geodezic.
”Unul dintre evenimentele importante ce se vor desfășura în cadrul Săptămânii Geodeziei Românești 2021, va fi și Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România la care sunt așteptați să participe toți reprezentanții locali ai uniunii noastre. Ne dorim să revenim prin pozițiile exprimate în cadrul manifestărilor asupra necesității asigurării de către autoritățile domeniului a unui cadru economic predictibil și deschis. Putem spera astfel la existența și dezvoltarea, și în România, a unui sector privat eficient, competitiv și inovativ, capabil să genereze locuri de muncă stabile. Vom susține propuneri concrete privind actualizarea Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Continuarea axei de finanțare a cadastrului și înregistrării sistematice în noul program operațional regional este o masură firească în condițiile în care actualul program are mari întârzieri în contractare și derulare. Abandonarea finanțării europene a programului în curs de derulare așa cum se prefigureaza în noul ciclu de finanțare sub diverse motivații sterile, sau deturnarea acestuia sub alte obiective aparent complementare, într-o țară europeană în care înregistrarea proprietății acoperă doar parțial teritoriul național, ar fi o mare greșeală pentru societatea noastră. Dezvoltarea pieței de servicii moderne în domeniu, asigurarea unui echilibru între reglementare și dereglementare, implicarea concretă și reală a specialiștilor din sectorul privat și din învățământul superior în activitatea de reglementare, sunt doar câteva din ideile ce vor fi susținute în dezbaterile ce vor avea loc în cadrul Săptămânii Geodeziei Românești de la Brașov.” , a prezizat dl Ionuț Săvoiu, președintele Uniunii Geodezilor din România.
Pe parcursul acestor evenimente vom aduce alături specialiști din toate generațiile, cadre didactice și companii, iar studenților și tinerilor geodezi le vom crea un cadru optim pentru participarea activă la ”Săptămâna Geodeziei Românești”. Astfel coeziunea comunității profesionale va crește și va exista un climat propice inovării, introducerii progresului tehnic și a standardelor europene în domeniu, cu un impact asupra calității serviciilor oferite de profesioniști în beneficiul întregii societăți românești.
Și anul acesta, ca și în anii trecuți, în organizarea evenimentului UGR are alături sponsori precum Heveco, Gauss, Corne&Cornel Topoexim, Top Geocart, Geoter Proiect, Toposurvey. Alți sponsori tradiționali sunt așteptați să se alăture în organizarea cu succes, la înalte standarde calitative, a celei de-a doua ediții a ”Săptămânii Geodeziei Românești”.
Va fi alături de noi și Revista Construcțiilor, unul dintre partenerii noștri media, care în ultimii ani a relatat constant despre evenimentele organizate de către uniunea noastră, cît și despre subiectele de interes pentru comunitatea geodezilor.
Expoziția tehnică, un moment obișnuit în cadrul evenimentelor orgaizate de către Uniunea Geodezilor, va debuta înca din prima zi a Săptămânii, unde sunt deja anunțate companii care furnizeaza servicii profesionale in domeniu.
”Ne onorează să găzduim cea de-a doua ediție a „Săptămânii Geodeziei Românești‘’, un eveniment de importanță deosebită pentru comunitatea geodezică din România. Vă urăm Bun venit la Brașov și la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, o instituție care acordă o atenție deosebită pregătirii viitorilor ingineri geodezi. Tema actualei ediții „Soluții geodezice inteligente pentru o dezvoltare durabilă” este relevantă și oportună deopotrivă.” A ținut să prezize Prof. Dr. Eng. Alexandru-Lucian Curtu, decanul Facultății de SIlvicultură și Exploatări Forestiere.
Evenimentul va fi găzduit în Aula ”Sergiu T. Chiriacesu”, în apropierea centrului civic al Brașovului, o locație bine cunoscută brașovenilor, și nu numai, aici fiind organizate numeroase conferințe la nivel internațional, concerte și expoziții de arta.
Programul evenimentului și alte detalii organizatorice disponibile la data prezentei, se regăsesc la adresa web www.sgr.ugr.ro.
Despre stadiul actual și probleme ale sistemelor de referință și coordonate în România
Autor: conf. univ. dr. ing. Tiberiu RUS
1. Sisteme de Referință și Coordonate (SRC)
O categorie largă de utilizatori profesionişti sau amatori utilizează în prezent tehnologia de poziționare globală cu ajutorul sateliților de navigație GNSS (Global Navigation Satellite Systems). Ei doresc să poată determina coordonatele și să le transpună rapid pe o hartă existentă, care în trecut era disponibilă în format analog (printată), iar în prezent este în format digital. Determinarea poziției se realizează în general relativ la o suprafață de referință, care este adoptată convențional (plan, sferă, elipsoid de rotație, geoid ș.a.). Punctele de pe suprafața topografică sunt referite la această suprafață prin determinarea prin măsurători a unor mărimi (distanțe, unghiuri, diferențe de nivel, gravitate) între puncte și suprafața de referință.
Sistemul de referinţă și coordonate (SRC) este un sistem care include două componente: sistemul de referință (datum) şi sistemul de coordonate. Datumul include 3 clase: datum geodezic (se referă în general la poziții geocentrice în spațiul 2D sau 3D), datum vertical (se referă la altitudini) şi datum ingineresc (se referă la poziții pentru lucrări inginereşti unde referința se alege local).
Sistemul de referinţă spaţial dat direct prin coordonate include un sistem de coordonate referit la Pământ prin intermediul datumului.
Componenta orizontală şi verticală care descriu poziţia în spaţiu pot proveni uneori din diverse SRC. Acest fapt poate fi asimilat prin intermediul unor Sisteme de Referinţă și Coordonate Compuse (SRCC). SRCC descriu poziţia pe baza a două sisteme de referinţă și de coordonate independente. Un sistem de referinţă european neambiguu poate fi descris ca un SRCC conform figurii următoare.
O operaţie aplicată coordonatelor este o schimbare a coordonatelor dintr-un sistem de coordonate în altul, bazate pe acelaşi datum. Transformările de coordonate şi conversiile de coordonate sunt categorii ale operaţiilor aplicate coordonatelor. Ca exemple de transformări de coordonate pot fi: trecerea coordonatelor din sistem elipsoidal/geodezic (latitudine, longitudine și cotă) în sistem cartezian (X,Y,Z) sau invers, trecerea din coordonate geodezice în coordonate în plan de proiecţie (Nord, Est), sau schimbarea unităţilor de măsură din radiani în grade sau din “picioare”(feet”) în metri. O conversie de coordonate utilizează parametri care au valori constante. O transformare de coordonate utilizează parametri care trebuiesc determinaţi empiric pe baza unui set de puncte având coordonate în ambele sisteme de referinţă. Relaţia de calcul cea mai des utilizată în cazul transformărilor de coordonate este transformarea Helmert cu 7 parametri:
unde : T- Datumul ţintă, S - Datumul sursă, T1,T2,T3 - translaţii geocentrice pe direcţia X/Y/Z [m]
R1,R2,R3 - rotaţii în jurul axei X/Y/Z [radiani], D - factor de scară [ppm]
Schimbarea coordonatelor dintr-un sistem de referinţă și coordonate în alt sistem de referinţă și coordonate, poate proveni dintr-o serie de operaţii constând în una sau mai multe transformări şi/sau una sau mai multe conversii. O operaţie de concatenare constă într-o schimbare de coordonate în urma uneia sau mai multor transformări şi/sau conversii. Nu există o limită superioară a numărului paşilor pe care să-i aibă operaţia de concatenare.
Relaţiile existente între coordonatele în SRC European (ETRS89-European Terrestrial Reference System), un SRC naţional şi un sistem de proiecţie European (ca de exemplu, UTM – Universal Transversal Mercator) pot fi reprezentate ca în figura următoare.
Reglementări în ceea ce privește SRC sunt realizate în prezent la nivel international prin comitetele ISO, cum este ISO/TC 211, la nivel european prin Eurogeographics, iar la nivel national prin ASRO (Asociațîa Română de Standardizare) și ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară). Nu în ultimul rând, reglementări cu privire la SRC în Europa sunt incluse în directive europene, cum este Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de instituire a unei infrastructuri de informații spațiale în Comunitatea Europeană - INSPIRE. Definirea standardelor pentru SRC utilizate în aplicaţiile GIS sunt luate ca urmare a unor decizii influenţate de factori politici, organisme şi organizaţii tehnice şi ştiinţifice.
2. Stadiul actual al implementării SRC în România
Odată cu dezvoltarea proiectelor internaţionale legate de sistemele informatice geografice (GIS) utilizate în diferite domenii, care urmăresc asigurarea compatibilităţii şi interoperabilităţii datelor spaţiale şi a serviciilor aferente în context comunitar şi transfrontalier, s-a intensificat utilizarea tehnologiei GNSS. A apărut astfel necesitatea transformării coordonatelor GNSS în coordonate în SRC ale diferitelor ţări. Pentru dezvoltarea proiectelor internaţionale s-a impus necesitatea utilizării unui SRC unic, care în Europa este în prezent ETRS89.
In România după anul 1951 și în țările din Estul Europei (membre ale Tratatului de la Varșovia) a fost utilizat în trecut SRC denumit S42 (Sistem 1942), care aproxima Pământul cu un elipsoid (Krasovski 1940) și utiliza un plan de proiecție similar cu cel UTM, denumit Gauss-Kruger. După anul 1971, SRC S42 a fost modificat prin adoptarea unei noi proiecții – proiecția Stereografică 1970. Ca urmare a Decretului nr. 305 din septembrie 1971, emis de către Consiliul de Stat al României, în sectorul civil al țării s-a decis înlocuirea proiecției Gauss-Kruger cu o nouă proiecție denumită proiecția Stereografică 1970, care prezintă o serie de avantaje legate de deformațiile liniare și areolare induse de reprezentarea într-un plan a unor puncte determinate pe suprafața unui ellipsoid. Printre altele, Decretul prevedea că "lucrările geodezice, topo-fotogrametrice și cartografice necesare economiei naționale se execută în sistem de proiecție stereografică 1970 și sistem de cote referite la Marea Neagră".
Datumul vertical se referă la determinarea altitudinilor relativ la o suprafață de referință, care poate diferi de cea utilizată pentru datumul geodezic. Această suprafață este definită în general de geoid (apropiat de suprafața mărilor și oceanelor și care în practică este transpus printr-un punct fundamental (de referință) materializat în general pe litoral, față de care se determină punctele unei rețele de nivelment). Pentru determinarea altitudinii punctelor, în România s-a utilizat datumul vertical referit la M.Neagră (Sulina) în legătură directă cu navigația pe Dunăre, iar apoi ca și în țările din Estul Europei, cel referit la M.Baltică (Kronstadt). După 1975 s-a trecut la utilizarea unui datum vertical referit la M.Neagră (Costanța), denumit M.Neagră 1975, cu varianta actuală ediția 1990. In practică, aceste datumuri sunt transpuse prin rețeaua geodezică națională de triangulație (orizontal) și rețeaua geodezică națională de nivelment (vertical). Ele au fost realizate de către Direcția Topografica Militară (actuala Agenție de Informații Geospațiale a Apărării „General de divizie Constantin Barozzi”), împreună cu instituții de profil din domeniul civil. După 1990, pentru sectorul civil, aceste rețele sunt menținute de către ANCPI prin Centrul Național de Cartografie (CNC).
Începând cu anii ’90, în majoritatea ţărilor europene a început să se utilizeze pentru lucrări geodezice, topografice, cadastrale și nu numai, proiecţia UTM împreună cu sistemul de referinţă ETRS89, care utilizează ca aproximare a Pământului elipsoidul GRS80. Adoptarea Directivei INSPIRE (2007) a necesitat luarea unor măsuri adecvate și în România, pentru implementarea ETRS89 ca datum geodezic orizontal însoțit de un sistem de coordonate și a EVRS (European Vertical Reference System) ca datum vertical.
Adoptarea de către România a Sistemului de Referinţă European ETRS89, prin Ordinul 212/2009 al Directorului General al ANCPI privind adoptarea în România a Sistemului de Referinţă Terestru European 1989, identificat sub denumirea ETRS89-GRS80, a însemnat adoptarea acestui datum geodezic (cu elipsoid GRS80) însoțit de un sistem de coordonate, care a fost ales ca fiind cel elipsoidal (latitudine, longitudine, cota elipsoidală). Implementarea în practică s-a efectuat de către ANCPI prin realizarea unei Rețele Geodezice Naționale Spațiale (RGNS), care include pentru prima dată determinări de poziții utilizând numai GNSS. Mai mult, RGNS-Clasă A (fig. 5) este constituită dintr-o rețea de stații GNSS permanente care asigură determinări continue de poziții cu precizii 3D de sub 1cm. Această rețea acoperă uniform teritoriul național și asigură legătura cu retele similare din țările vecine, la nivel regional (EUPOS), dar și cu rețele de nivel european (EPN) și global (IGS). Pe lângă determinarea coordonatelor acestor puncte în ETRS89, rețeaua furnizează servicii de poziționare în timp real (transmiterea prin internet a unor corecții către echipamente GNSS din teren) și postprocesare cu precizie de 1-5 cm pentru utilizatorii interesați. RGNS – Clasă A este îndesită prin borne în teren din RGNS-Clasă B (precizie 2cm) și RGNS-Clasă C (3 cm).
3. Probleme și propuneri ale implementării SRC în România
Adoptarea de către România a ETRS89, prin Ordinul 212/2009 al Directorului General al ANCPI este un pas important în modernizarea SRC din țară noastră, dar încă nu suficient pentru a ne situa la standardele europene și internaționale specifice.
În Concluzie, putem spune că SRC prezintă o importanță nu numai teoretică, dar mai ales practică prin faptul că alegerea și utilizarea corectă a unui SRC se repercutează asupra rezultatelor obținute, care constau în poziții exprimate prin coordonate. Tehnologiile moderne satelitare de poziționare au facilitat implementarea unor SRC geocentrice cum este ETRS89 utilizat în Europa, care impun înlocuirea SRC locale (cum este S42) și valorificarea la maxim a posibilităților deschise de noile SRC. România prin instituțiile cu responsabilități în domeniu trebuie să se mobilizeze pentru a implementa pe deplin SRC menționat în Directiva INSPIRE și a ușura astfel integrarea și unificarea SRC din țările europene. Prin fonduri europene s-a investit consistent în tehnologiile satelitare de navigație și poziționare, cum este sistemul GALILEO și există acces deschis la serviciile aferente.
Profesioniștii din domeniu și din țara noastră s-au adaptat relativ rapid la noile cerințe ridicate de tehnologiile moderne de poziționare, lucrează eficient și rapid. Chiar dacă poate nu toți sesizează dezvoltările și tendințele actuale referitoare la problematica SRC, ei așteaptă ca prin instituțiile statului sau prin organizații profesionale, cum este Uniunea Geodezilor din Romania, să fie corect informați, îndrumați și sprijiniți pentru dezvoltare și valorificare a potențialului actual oferit nu numai de dezvoltările tehnologice, dar și cele teoretice recomandate sau obligatorii, care au și o finalitate practică.
Bibliografie
Autor: RUS Tiberiu – este conferenţiar univ.dr.ing. și director al Departamentului de Geodezie şi Fotogrammetrie din Facultatea de Geodezie – Universitatea Tehnică de Construcții București. Activitatea didactică include în principal disciplinele de Geodezie Spaţială, Geodezie Matematică şi Geodezie Fizică, iar preocupările de cercetare se situează în domeniile poziţionării GNSS, geodinamicii, realizării modelului de (cvasi)geoid, sistemelor geodezice de referinţă şi coordonate. A contribuit, ca şef al Serviciului de Geodezie în cadrul ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) în perioada 2004-2010, la realizarea Reţelei Geodezice Naţionale Spaţiale Clasă A – staţii GNSS permanente, inclusiv 5 staţii de clasă europeană şi a serviciilor de poziţionare ROMPOS. A desfăşurat stagii de cercetare la BKG - Agenţia Federală de Cartografie şi Geodezie (Germania) şi Departamentul de Poziţionare şi Navigaţie din UT Graz (Austria). Este membru al UGR (Uniunea Geodezilor din România) – președinte al Comisiei 5 – Poziționare și Măsurători, membru al SRFT (Societatea Română de Fotogrammetrie și Teledetecție) , secretar al CNGG (Comitetul Național de Geodezie și Geofizică) afiliat la IAG (Asociația Internațională de Geodezie).