28.05.2021 Conferința Internațională științifico-practică a experților judiciari
Vineri, 1 octombrie 2021, Centrul Național de Expertize Judiciare aflat în subordinea Ministerului Justiției al Republicii Moldova organizează Conferința Internațională științifico-practică a experților judiciari cu tema " Aspecte contemporane în expertiza judiciară: teorie și practică".
Evenimentul se va desfășura online, limbile de lucru fiind română, engleză și rusă.
Informare ne-a fost transmisă de către Uniunea Profesiilor Liberale din România, partener al UGR. În baza bunelor relații existente între Uniunea Profesiilor Liberale din România și Centrul Național de Expertize Judiciare din Republica Moldova, acesta din urmă a lansat o invitație UPLR ca reprezentanți ai asociațiilor membre care au tangență în activitatea lor cu domeniul expertizei judiciare, să participe la lucrările conferinței.
Condițiile de participare cât și formularul de înscriere le găsiți în scrisoarea Centrului Național de Expertize Judiciare din Republica Moldova nr. 754 din 11 mai 2021, pe care o puteti consulta urmând link-ul invitatie Romania.pdf
Termenul până la care se pot transmite articolele participante și formularul de înscriere este 1 septembrie 2021. Ambele vor fi transmise pe adresa de e-mail: cnej@justice.gov.md.
Toate persoanele interesate se pot adresa direct organizatorilor, informând și UGR pe adresa de e-mail office@ugr.ro despre dorința de a participa.
25.05.2021 Cea de-a 44 Adunale Generală a FIG, 20 și 25 iunie 2021, online
Au mai rămas puține zile până la cea de-a 44 Adunare Generală a FIG! Pe 20 și 25 iunie 2021 sunt așteptați toți cei interesați de activitatea Federației Internaționale a Geodezilor, să ia parte la prima Adunare Generală organizată online.
Agenda Adunării poate fi consultată pe site-ul oficial al FIG, la link-ul FIG General Assembly XLIV - Agenda - 2021
Tot în cadrul acestei Adunări vor fi adoptate și articolele propuse pentru Adunarea din 2020, care a fost amânată.
La această ediție participarea este mai facilă, nefiind necesare cheltuieli cu deplasarea și cazarea, ci doar o conexiune la internet stabilă.
Consililul FIG încurajează pe toți cei interesați de activitatea Federației să transmită întrebări și comentarii, făcând astfel posibil ca sesiunile să fie relevante și mai bine structurate. Tot ceea ce aveți de făcut este să studiați Agenda, procedura și să transmiteți întrebările și comentariile dvs.
Înregistrarea la evenimentul FIG e-Working Week este încă deschisă!
21.05.2021 ConsGeoCad 2021 - Simpozion Științific organizat de către Universitatea Tehnică a Moldovei
Universitatea Tehnică a Moldovei organizează în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2021, simpozionul științific cu participare națională și internațională, ConsGeoCad 2021.
Lucrările simpozionului se vor desfășura la Facultatea de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității, Chișinău, Republica Moldova
Pentru mai multe detalii privind evenimentul vă rugăm să descărcați anunțul FCGC_TUM_Symposium_FIRST_ANNOUNCEMENT_2021.pdf
18.05.2021 Proiect de lege privind moficarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare
Senatul României a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 și pentru modificarea art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.
Una dintre modificările propuse vizează acordarea accesului gratuit on-line la seturile de date administrate de către ANCPI și instituțiile sale subordonate.
Accesul va fi acordat persoanelor fizice și juridice autorizate să efectueze lucrări de cadastru, geodezie și cartografie, cât și notarilor publici, experților judiciari, instituțiilor și autorităților publice, altor entități care îndeplinesc un serviciu public, în scopul îndeplinirii atribuțiilor fiecăreia dintre categorille menționate.
Întregul text al proiectului de Lege poate fi consultat urmând link-ul Plx 642_210517_221544.pdf
12.05.2021 Conferință Expertiză judiciară
Marți, 18 mai 2021, Uniunea Profesiilor Liberale din România în parteneriat cu Editura “Universul Juridic”, organizează Conferința cu tema “ Expertiza judiciară-nevoia îmbunătățirii cadrului de reglementare “.
Lucrările Conferinței vor începe la ora 13:00 și se vor încheia la ora 15:30.
Transmisia live a evenimentului va fi făcută pe portalul www.universuljuridic.ro și pe Facebook, pe pagina proprie a evenimentului. Accesul este liber.
Anunțul evenimentului poate fi consultat la link-ul Anunt Conferinta expertiza judiciara 2021.pdf
06.05.2021 Burse FIG Fundation pentru doctoranzi
Fundația FIG anunță deschiderea perioadei de transmitere a aplicațiilor pentru Bursele de Doctorat FIG Foundation 2021.
Fundația FIG Foundation va acorda burse de până la 4.000 Euro, cu posibiliatea suportării cheltuielilor de călătorie a stundenților doctoranzi la conferințe.
Cei care doresc să aplice vor trebui să transmită toate documentele solicitate până la data de 1 Iunie 2021.
Pentru condițiile de aplicare, documente necesare și alte informații referitoare la aceste Burse, vă rugam accesați site-ul: FIG Foundation - 2020 PhD Scholarship
06.05.2021 A șasea Conferință FIG Young Surveyors, 15-16 mai
Cu mai bine de o lună înainte de FIG e-Working Week, tinerii geodezi dau startul întâlnirilor on-line organizate cu ocazia celei de-a șasea Conferințe FIG Young Surveyors.
Prețul unui bilet este de 25 Euro pentru studenți și 50 Euro pentru tinerii profesioniști. Acest preț include accesul la Conferința organizată de către rețeaua Tinerilor Geodezi (FIG Young Surveyors Network), dar și la lucrările FIG e-Working Week.
Tema conferinței din acest an este: Challenges in our new reality: Reimagining a Sustainable Future.
Pentru înregistrare și program vă rugăm consultați link-ul: https://fig.net/fig2021/youngsurveyors.htm
04.05.2021 Prelungirea perioadei early-bird pentru înregistrarea la FIG e-Working Week
Pentru prima dată în cei 143 de ani de istorie, conferința FIG va avea loc în format virtual, permițând astfel cât mai multor membri din întreaga lume să participe la eveniment.
Pentru a oferi șansa unui număr cât mai mare de membri să profite de tarifele early-bird, reprezentanții FIG au decis prelungirea perioadei de înregistrare cu tarif redus. Astfel, cei care doresc să patrticipe la FIG e-Working Week și să platească tariful de 100 Euro, o mai pot face până pe data de 7 mai. După această dată tariful va fi de 150 Euro.
29.04.2021 Ultimele zile de early-bird la FIG e-Working Week
Perioada de înregistrare early-bird pentru participarea la FIG e-Working Week se apropie de sfârșit! Cei care doresc să participle și să platească tariful redus, se pot înscrie până pe data de 3 mai 2021. După această data tariful se va majora cu 50 de Euro.
Acest eveniment special, e-Working Week, va fi accesibil din toată lumea, permițând întregii comunități FIG, cu peste 250.000 membrii din 120 de țării, să participe.
Dacă nu ați participat până acum la Adunarea Generală a FIG, acum este timpul să aruncați o privire motorului FIG, rezervându-vă locul la FIG e-Working Week. FIG e-Working Week 2021 - Registration
În programul evenimentului vor fi 7 sesiune de câte o oră fiecare, rezervate vorbitorilor cheie, fără a fi suprapuse cu desfășurarea altor sesiuni. Vor fi de asemenea, sesiuni tehnice de specialitate, sesiuni ale partenerilor, sesiuni speciale ale FIG, dar și ateliere de lucru. Sesiunile sunt adaptate pentru desfășurarea on-line și vor fi programate ținând cont de diferite fusuri orare, totuși nu va fi posibil o potrivire cu toate zonele globului.
Draft-ul Programului tehnic poate fi consultat urmând link-ul Check out the technical programme
Dăcă nu mai aveți răbdare să participați la un eveniment FIG, în perioada 15-16 mai 2021, va avea loc Conferința FIG Young Surveyors.
https://fig.net/fig2021/youngsurveyors.htm
29.04.2021 Dialogul constructiv între ANCPI și UGR continuă
Dialogul constructiv între ANCPI şi UGR, iniţiat la începutul anului trecut, continuă. Astfel, miercuri, 28 aprilie 2021, în cadrul primei întâlniri de lucru între noul Director General ANCPI, Doamna Rakosi-Seiwarth Ildiko şi conducerea UGR au fost agreate câteva priorităţi pe agenda comună în anul 2021.
Pentru îmbunătăţirea colaborării cu mediul universitar şi cu efect în creșterea calității formării tinerilor profesioniști, ANCPI va lua în considerare propunerea de lansare a unui program naţional de practică pentru studenţii facultăţilor de profil din ţară, precum şi asigurarea accesului studenţilor într-o simulare a aplicaţiei E-Terra.
Conducerea ANCPI şi-a arătat disponibilitatea continuării și stimulării activității grupurilor de lucru bilaterale constituite pentru îmbunătăţirea şi revizuirea regulamentelor actuale aplicate înregistrării la cerere şi înregistrării sistematice a imobilelor. A fost reiterată necesitatea derulării cu spijinul ANCPI a consultării comunităţii profesionale în ceea ce priveşte adoptarea legii profesiei precum și inițiera unor colaborări concrete la nivel de grupuri de lucru privind reglementarea tehhică și a altor servicii specifice domeniului care să aibă impact pozitiv pentru dezvoltarea și cresterea competitivității sectorului privat românesc și în alte segmente de piață în care preluarea, prelucrarea și gestiunea informației spațiale joacă un rol esențial.
Reprezentanții UGR au subliniat dificultățile întâmpinate de specialiștii cu activitate antreprenorială în domeniu și necesitatea îmbunătăţirii cadrului contractual pentru serviciile de cadastru și înregistrare sistematică cu finanţare POR - Axa11. Continuarea şi extinderea finanţărilor în cadrul PNCCF, asigurarea unui cadru mai bun pentru promovarea mecansimului de co-finanțare, sunt măsuri menite să stimuleze dezvoltarea și consolidarea sectorului privat în domeniu, cu impact direct asupra atingerii obiectivelor programului de realizare a cadastrului sistematic pe întreg teritoriu național. Reprezentanţii ANCPI au accentuat faptul că menținerea finanţărilor pentru aceste proiecte este prioritară pentru întreaga societate românească. In continuare, aceștia au subliniat necesitatea obiectivă a continuării finanțării europene în cadrul noului ciclu de programare atât pentru fazarea actualului program cât și pentru extinderea acestuia pentru alte unitați administrative precum și angajarea accelerată a fondurilor existente în PNCCF pentru realizarea cadastrului și înregistrării sistematice în toate unitățile adminsitrative din România.
O temă tehnică, de mare interes pentru comunitatea profesională, și reiterată de către UGR, este cea a necesităţii actualizării proiecţiei cartografice a ţării noastre. Conducerea ANCPI a arătat că este deschisă unui astfel de dialog împreună cu reprezentanţii comunităţii profesionale şi ai mediului academic.
UGR apreciază continuarea deschiderii la dialog a ANCPI şi îşi arată disponibilitatea sprijinirii tuturor măsurilor care pot duce la digitalizarea, simplificarea, eficientizarea, creșterea calității serviciilor și a gradului de încredere în activitatea specialiştilor din domeniul nostru.