Opinii

Uniunea Geodezilor din România la FIG Working Week 2024

FIG Working Week 2024 a avut loc în perioada 19-24 mai 2024 în Accra, Ghana. Eveniment extrem de important pentru comunitatea specialiștilor din domeniul măsurătorilor terestre, conferința a adunat peste 1.500 de specialiști din întreaga lume, din Asia până în Australia, și din America Latina până în Finlanda.

Deschiderea conferinței a avut loc pe data de 19 mai într-un cadru natural deosebit, la Hotel Palm Beach, pe malul oceanului Atlantic, și s-a bucurat de atenția însuși președintelui Ghanei, Nana Akufo-Addo cu un cuvânt de bun venit, elogiind aportul topografilor la dezvoltarea unei țări.

FIG 8TH YOUNG SURVEYORS CONFERENCE

Un loc special în cadrul acestui eveniment l-a ocupat secțiunea dedicată tinerilor, unde a avut loc simultan și 8th FIG Young Surveyors Conference. Tinerii din toată lumea și-au organizat spațiul în cadrul conferinței cu workshop-uri, prezentări și discuții extrem de intense pentru a răspunde temei evenimentului ‒ Our World: Then, Now, Tomorrow.

Din partea Uniunii Geodezilor din România, la evenimentul dedicat tinerilor geodezi a participat președintele Comisiei de Tineret din cadrul UGR, Iaroslav ZIFCEAC. Acesta a susținut, în cadrul sesiunii Updates from Regional/National YSN, o prezentare despre Comisia de Tineret din România și despre implicarea acesteia la nivel european. La finalul prezentării, Iaroslav ZIFCEAC a invitat participanții să se alăture Young Surveyors European Meeting (YSEM) 2024, întâlnire ce va fi organizată de către organizația de tineret a Uniunii Geodezilor din România împreună cu FIG YSN și CLGE. YSEM va avea loc la București în perioada 23-24 octombrie, în cadrul Săptămânii Geodeziei Românești, cel mai important eveniment anual al comunității geodezice din țara noastră, organizat de către Uniunea Geodezilor din România în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

În cadrul sesiunii dedicate tinerilor geodezi, participanții au avut ocazia să asculte prezentări ale unor personalități de renume din cadrul Federației Internaționale a Geodezilor, cu o vastă experiență în domeniu, dar și ale liderilor tinerei generații.

Întregul eveniment dedicat tinerilor a fost coordonat de tânăra Shirley CHAPUNZA, președintele FIG YSN, care și-a demonstrat încă o dată calitățile și abilitățile care au propulsat-o pe această poziție. 

Nigel SELLAS, RICS Professional Practice, a captat atenția celor prezenți cu o prezentare despre Unconscious Bias, subiect adesea neglijat.

Un spațiu special a fost dedicat tinerilor beneficiari ai Grantului oferit de FIG Foundation drept recunoaștere a meritelor și perspectivelor de dezvoltare ale celor care l-au primit. Acest grant le oferă câștigătorilor posibilitatea de a participa la FIG WW. În acest an, câștigătorii au fost Farrah  TCHEVERRY, Fie KLIVING, Angie Katherine MELO WILCHES și Victor Chinedu OKONKWO.

John BROCK, Land Surveyor NSW, a oferit una dintre cele mai surprinzătoare prezentări, cu multe referințe și exemple ale implicării specialiștilor în măsurători terestre în societate de-a lungul timpului, inclusiv în viața profesională, politică și socială. Cei prezenți au fost purtați într-o poveste întinsă pe mai multe sute de ani.

Prima zi s-a încheiat cu un eveniment social, deja tradițional, unde tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine și să interacționeze direct cu tradițiile locale, experimentând dansul tradițional Ghaianian, dar și gustând preparate tradiționale ale locului.

Ziua a doua a debutat cu un workshop dedicat descoperirii viitorului măsurătorilor prin discuții panel despre tehnologiile emergente, tendințele și provocările actuale, și a continuat cu sesiunea tehnică ESRI. Ultima sesiune, Future of the YSN, a fost dedicată viitorului organizației, în cadrul acesteia participanții având ocazia să exploreze strategii, inițiative și colaborări menite să ajute tinerii geodezi din întreaga lume.

Închiderea oficială a evenimentul dedicat tinerilor geodezi a fost marcată de poza de grup a celor ce au prezentat în cadrul evenimentului FIG YSN Charity Event. În afara programului tehnic și educațional, tinerii au avut parte și de puțină distracție: jocuri pe plajă, inclusiv volei, board games precum șah-ul, Monopoly și alte jocuri locale.

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul sponsorilor consacrați ai acestui eveniment, Leica și Trimble. Leica a fost reprezentată de Craig HILL, vicepreședinte marketing Leica Geosystems, și de Lidija SPIRANEC, manager produs, Monitoring Solutions Leica Geosystems, iar Trimble ‒ de Bryn FOSBURGH, vicepreședinte senior al Diviziei de Afaceri în Construcții.

ALTE EVENIMENTE FIG ÎN CADRUL WORKING WEEK 2024

În cadrul evenimentului FIG de la Accra au fost organizate alegeri pentru două poziții de vicepreședinte.

Și-au anunțat candidatura cinci membri: Stephen DJABA din Ghana, Michail KALOGIANNAKIS din Grecia, Tomasz MALINOVSKI din Polonia, Volker SCHWIEGER din Germania și Qin YAN din China. După primul vot electronic, niciun candidat nu a obținut peste 50% din voturi. După cel de-al doilea tur, a fost ales Michail KALOGIANNAKIS pentru o primă poziție de vicepreședinte, iar după cel de-al treilea tur, Qin YAN a câștigat cea de-a doua poziție de vicepreședinte, cu doar un vot în plus față de Volker SCHWIEGER.

Președintele FIG, doamna Diane DUMASHIE, a prezidat cele mai multe dintre întâlnirile organizate în paralel cu sesiunile tehnice și a luat parte la adunarea președinților organizațiilor locale, unde fiecare reprezentant a avut onoarea de a ilustra situația țării sale.

În programul evenimentului, fiecare dintre Comisiile FIG a avut o întâlnire cu membrii prezenți la Accra, întâlniri în cadrul cărora s-au stabilit și evenimentele ce vor avea loc în viitor. Cornel PĂUNESCU, președinte onorific al Uniunii Geodezilor din România, a fost prezent la întâlnirea Comisiei 2 și a făcut invitația de a organiza în România întâlnirea anuală a Comisiei 2 FIG din anul 2025. Vlad PĂUNESCU, secretar executiv al UGR, a participat la Comisia 9, iar Iaroslav ZIFCEAC, președinte al Comisiei de Tineret UGR, la Comisia 8.

Cu ocazia acestor întâlniri s-a obținut acordul Comisiei 9 de a organiza în România un workshop cu ocazia Săptămânii Geodeziei Românești din 2024.

Expoziția organizată ca de obicei la acest eveniment a reunit firme recunoscute în domeniu precum Trimble, Leica, ESRI, dar și multe altele.

Tot în cadrul FIG Working Week 2024 a avut loc și o întâlnire a membrilor academici, la care au participat cadre didactice universitare.

Sesiunile tehnice s-au desfășurat în paralel, fiecare Comisie având mai multe sesiuni. Din partea României a fost prezentat, de către Iaroslav ZIFCEAC, articolul Study on the Minimum and Maximum Number of Control Points on the Ground when Making an Orthophoto Plane, avându-i ca autori pe Cornel PĂUNESCU, Cătălin Ciprian MARINESCU, Iaroslav ZIFCEAC și Lia STELEA.

Delegația României, deși în număr mic, a reușit să facă impresie bună și să convingă președinții de Comisii FIG că România este și va fi o gazdă primitoare pentru orice eveniment FIG.


Simpozionul Național cu Participare Internațională GeoCAD 2024

În perioada 10-11 mai 2024, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Informatică și Inginerie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a organizat, în parteneriat cu Uniunea Geodezilor din România, cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului Național cu Participare Internațională GeoCAD.

La organizarea evenimentului și-au adus contribuția și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Județului Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, a fost dedicată cadrelor didactice, cercetătorilor și experților care  activează în domeniul Geodeziei, Topografiei, Cadastrului și Dezvoltării regionale, și a adunat laolaltă peste 120 specialiști în Inginerie geodezică dar și reprezentanți ai firmelor de profil din țară și străinătate.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 10 mai 2024, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, și a debutat cu salutul Gărzii Apulum Alba Iulia.

Printre participanții la deschiderea oficială s-au numărat: rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Valer BREAZ, președintele Uniunii Geodezilor din România, ing. Mircea AFRĂSINEI, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, ing. Ionuț Cristian SĂVOIU, deputatul Florin ROMAN, prefectul județului Alba, Nicolae ALBU, președintele Consiliului Județean Alba, Ion DUMITREL, primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel PLEȘA, președintele director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ing. Alexandru Laurențiu BLAGA, vicepreședintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Vasile VARGA, decanul Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, prof. univ. dr. ing. Gheorghe BADEA, decanul Facultății de Silvicultură și Cadastru din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Tudor SĂLĂGEAN, prodecanul Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara, prof.univ. dr. ing. Sorin HERBAN, prorectorul didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Ioana Delia POP.

Mesajul rectorului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Valer BREAZ, a scos în evidență faptul că Simpozionul GeoCAD continuă să crească și să strângă tot mai mulți participanți, domnia-sa salutând sprijinul acordat de Uniunea Geodezilor din Romania pentru readucerea acestui eveniment în atenția tuturor specialiștilor din geodezie, precum și a celor ce înțeleg importanța acestei profesii.

Președintele director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ing. Alexandru Laurențiu BLAGA, a remarcat importanța activității geodezice în modernizarea României, pentru derularea proiectelor de infrastructură, a proiectelor de urbanism, precum și a proiectelor de administrare a teritoriilor, amintind că un obiectiv îndrăzneț pe care și l-a propus la preluarea mandatului este cadastrarea satului românesc.

Tot despre importanța acestei profesii a vorbit și deputatul Florin ROMAN, unul dintre inițiatorii proiectului de lege privind organizarea și exercitarea profesiei de geodez, care a adus în atenția participanților faptul că acest proiect de lege se apropie de perioada supunerii la vot în plenul Parlamentului României.

Președintele Uniunii Geodezilor din România, ing. Mircea AFRĂSINEI, le-a reamintit participanților că uniunea va continua promovarea rolului geodezului în interesul societății, păstrarea contactului membrilor săi cu tot ce apare nou în această profesie, implicarea, alături de ANCPI ‒ coordonatorul acestei profesii în România, în actualizarea cadrului legislativ și a regulamentelor specifice, creșterea calității lucrărilor în care este implicat geodezul, clădirea respectului pentru această profesie și ‒ nu în ultimul rând ‒ susținerea proiectului de lege privind organizarea și exercitarea profesiei de geodez.

Toți cei care au luat cuvântul au remarcat componența problematicii propuse pentru dezbatere drept una de o importanță deosebită pentru economia României și pentru cetățenii acestei țări.

Secțiunile simpozionului au cuprins tot arealul aspectelor cu privire la profesia de inginer geodez, situația cadastrului sistematic la nivelul țării, situația rețelelor geodezice, utilizarea aparaturii de ultimă generație în măsurătorile terestre și aeriene, precum și probleme organizatorice ce derivă din implicarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară în activitățile curente specifice.

Un moment important în cadrul evenimentului de la Alba Iulia a fost și inaugurarea expoziției de aparatură de specialitate, de către președintele Uniunii Geodezilor din România, ing. Mircea AFRĂSINEI, și rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Valer BREAZ. Expozanții, printre care s-au numărat parteneri tradiționali ai Universității din Alba Iulia, cât și ai Uniunii Geodezilor din România – Total Business Land, Top Geocart, Cornel&Cornel Topoexim, Komora Engineering, Giscad, Black Light, Toknav, Control Survey, Team Topografic ‒ le-au prezentat participanților ultimele noutăți tehnologice în domeniu.

Într-un scurt interviu acordat portalului de informații Alba24, Ionuț Cristian SĂVOIU, fost președinte al Uniunii Geodezilor din România, a remarcat faptul că a devenit deja o tradiție ca UGR să fie din ce în ce mai prezentă în centrele universitare, și, de asemenea, că Uniunea își îndeplinește misiunea de a uni profesioniștii din România, în special în jurul centrelor universitare cu programe în domeniu.

În prima zi a simpozionului, participanții au avut ocazia să asiste și să participe la sesiuni de diseminare și publicare a rezultatelor științifice, în cadrul cărora au fost prezentate 22 de articole acoperind o mare parte a profesiei, articole ce se vor regăsi în revista RevCAD Journal of Geodesy and Cadastre. Nu au lipsit dintre lucrările simpozionului ultimele studii și soluții în poziționarea spațială a punctelor, prezentate de Centrul Național de Cartografie.

În cea de-a doua zi, tinerii cercetători geodezi au avut parte de ateliere de lucru, iar membrii Uniunii Geodezilor din România au participat la conferința UGR. Președintele UGR le-a acordat diplome studenților care au participat activ la activitățile inițiate de către Uniune în centrele universitare din țară cu programe în domeniu.

Această ediție a Simpozionului Național cu Participare Internațională GeoCAD 2024, găzduită de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a readus în prim-plan dialogul dintre profesioniștii din domeniul geodeziei, dialogul dintre prestatorii și beneficiarii acestor lucrări, dialoguri în urma cărora geodezii speră să obțină noi soluții în atingerea țelurilor profesiei: calitate și precizie.

Mulțumiri tuturor celor care au participant la organizarea evenimentului, tuturor partenerilor și tuturor participanților! Povestea GeoCAD continuă la următoarea ediție, din 2026!