• Home
  • Opinii
  • A III-a editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, intalnirea anului pentru comunitatea geodezica din Romania

  Opinii

A III-a editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, intalnirea anului pentru comunitatea geodezica din Romania

În perioada 15-19 noiembrie, Municipiul Iași a găzduit cea de-a treia ediție a „Săptămânii Geodeziei Româneşti”, cel mai important eveniment al comunității geodezice românești. Organizată de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), manifestarea a reunit peste 200 de profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate. Au mai fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale și naționale, Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universității Tehnice de Construcții București, Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Consiliului Județean Iași, precum și ai Federaţiei Internaţionale a Geodezilor, respectiv Consiliului European al Geodezilor. Punctul de atracție l-a reprezentat Simpozionul Internațional GEOMAT, tema principală a dezbaterilor fiind „Managementul datelor geospațiale pentru mediul construit”.

Priorități UGR: Legea geodezului, protocoale cu alte organizații profesionale și o filială în Republică Moldova

Reușita evenimentului a fost mai mult decât evidentă. Prezența în număr mare a reprezentanților mediului privat, relatările mass-media și, mai ales, proiectele programate pentru următorul an stau mărturie. „Ediția din acest an a Săptămânii Geodeziei Românești va rămâne în memoria tuturor participanților. Plecăm de la Iași cu idei noi, cu mult entuziasm, dar și cu bazele unor proiecte concrete. Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România a trasat obiectivele pentru următorul an. Printre acestea se numără continuarea demersurilor pentru realizarea și promulgarea Legii geodezului, act esențial pentru breasla noastră. Totodată, dorim să semnăm protocoale de colaborare cu Agenția Națională de Cadastru, proiect la care mai avem doar de dezbătut punctele acestuia, respectiv cu Uniunea Notarilor Publici, Ordinul Arhitecților și Asociația Registratorilor, organizații cu care avem foarte multe legături profesionale. Nu în ultimul rând, am decis să deschidem o filială a Uniunii Geodezilor în Republica Moldova, la Chișinău, lucru care a fost posibil datorită modificării statutului Uniunii Geodezilor la ultima Adunare Generală. Inginerii geodezi din Moldova vor fi membri cu drepturi depline: vom avea contact direct și permanent cu ei, le vom prezenta tot ce gândim, îi vom integra în cadrul proiectelor noastre și îi vom chema la toate manifestările pe care le vom organiza”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președintele UGR.

Un mesaj de reală încurajare a venit din partea lui Ionuţ-Cristian Săvoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor. Acesta a adăugat că lipsa inginerilor geodezi este una reală și că este întâlnită inclusiv la proiectele desfășurate de Guvern. „Felicit colegii de la Uniunea Geodezilor și de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”  pentru că reușesc să permanentizeze acest eveniment, pe care Iașul îl merită din plin. Reușim să punem la aceeași masă reprezentanți ai autorităților, din mediul privat și mediul universitar, precum și specialiștii din mai multe domenii, accentul fiind pus pe ingineria geodezică. Pregătirea și derularea proiectelor de investiții în infrastructura mare nu se poate face fără specialistul geodez. Încă de la faza de proiectare, el este primul în zona de studiu și pregătește toată baza de date care este necesară. După obținerea avizelor și a autorizației de construire, urmează construirea propriu-zisă, la care aportul inginerului geodez este esențial pentru trasare și urmărirea lucrărilor de șantier”, a afirmat fostul președinte UGR.

 Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, cu bune și cu rele

Printre principalele teme de dezbatere a fost cea privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, programul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară de intabulare a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării. „Românii ar trebui să știe că în momentul în care localitatea lor este inclusă în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară trebuie să se ducă în mod regulat la primărie și să se intereseze de stadiul lucrărilor. Fără o cooperare între cetățean, prestator, primărie și oficiul de cadastru, lucrarea s-ar putea să nu iasă foarte bine, cel mai mult fiind afectat cetățeanul. Rugămintea noastră, a specialiștilor, este ca persoanele care observă că nu s-au făcut măsurători, că nu li s-a corectat actele sau că nu au fost prezente la afișare să meargă la primărie sau la prestator și să se intereseze. Ulterior este mult mai greu să se remedieze anumite erori. Marile probleme sunt în special la cei care nu locuiesc în respectivele localități. Sunt persoane care locuiesc în marile orașe, nu mai au legături foarte strânse cu cei din mediul rural, dar au terenuri acolo. Administrațiile publice locale ar trebui să îi anunțe, dar, din diferite motive, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna și pot afla foarte târziu, existând chiar riscul pierderii bunurilor”, a declarat prof. dr. ing. Cornel Păunescu, președinte onorifc al Uniunii Geodezilor din România.

Modul de desfășurare a proiectului a fost criticat de către unii dintre participanți, aceștia semnalând motivele reticenței firmelor de profil de a participa la licitațiile organizate în acest sens.

Geodezii moldoveni, prezenți în număr mare la Iași

Cea mai numeroasă delegație prezentă la ediția din acest an a fost cea din Republica Moldova. Aceasta a fost formată din membri ai mediului universitar și antreprenori. „La Facultatea de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei avem un program de studii de licență în inginerie geodezică și cadastru. În plus, prin absorbția Universității Agrare din Moldova, și specialitatea Cadastru și organizarea teritoriului a devenit materie la facultatea noastră. Cele două programe de studii de licență ajută la întărirea comunității profesionale și a comunității academice din Republica Moldova. Totodată, avem parteneriate foarte strânse cu Universitățile Tehnice din Iași și București. Așteptăm rezultatele semnării unor acorduri cu Uniunea Europeană privind mobilitatea academică, prin care studenții români și moldoveni vor avea posibilitatea de a studia în altă țară timp de un semestru sau chiar de un an. Și profesorii vor putea veni pentru câteva zile pentru training-uri la universitățile partenere”, a completat conf. univ. dr. Livia Nistor - Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

O altă atracție în cadrul evenimentului a reprezentat-o expoziția tehnică, unde firmele partenere în organizarea evenimentului, au prezentat ultimele noutăți în ceea ce privește tehnologia folosită în domeniu.

Viitorii ingineri geodezi, studenți ai facultăților de profil din țară, au participat la concursul „Mapathon”, în care s-au întrecut în realizarea planului cadastral preliminar pentru o zonă de intravilan (concurs coordonat de cadrele didactice Loredana Crengăniș, Iaroslav Zifceac și Vlad Păunescu).

Conferința Națională a UGR, cele patru mese rotunde organizate în cadrul evenimentului, dar și sesiunile - plenară și tehnice - au menținut interesul celor peste 200 de participanți la un nivel ridicat, pe tot parcursul celor 3 zile de desfăsurare.

„Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT au fost evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate Zilelor TUIASI 2022, ocazie prin care s-a marcat împlinirea a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Conducerea Uniunii Geodezilor din România mulțumește tuturor celor care au contribuit la succesul evenimentului de la Iași, cât și tuturor celor care au fost și în anul 2022 alături de uniune: membri, sponsori, participanți, parteneri.

Un an 2023 plin cu realizări și succese!