Săptămâna Geodeziei Românești deschide porțile celei de-a cincea ediții, pe data de 24 octombrie, la București
Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, eveniment anual organizat de către Uniunea Geodezilor din România (UGR), va avea loc la București, la Hotelul Sheraton. Ediția din anul acesta este organizată în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), și se va desfășura în perioada 23 – 26 octombrie 2024.
Mircea AFRĂSINEI, președintele Uniunii Geodezilor din România, ne-a vorbit despre UGR, despre profesia de geodez, despre SGR – evenimentul care aduce împreună comunitatea geodezică din România:
„Încă de la înființarea sa, Uniunea Geodezilor din România și-a propus să-i strângă în interiorul și în jurul ei pe toți cei care doresc să se implice în recunoașterea acestei profesii, să fie forumul în care soluțiile profesioniștilor la provocările apărute în domeniile în care activează să poată fi mai bine reprezentate și rezolvate, spre beneficiul întregii societăți.
Mircea AFRĂSINEI, președinte UGR
Săptămâna Geodeziei Românești (SGR), cel mai important eveniment anual al comunității geodezice din România, reprezintă scena pe care toți actorii acestei profesii pot să se prezinte, să aducă soluții la noile provocări ale profesiei, să transmită noi modalități de abordare a problemelor geodeziei. Aici se prezintă aparatură geodezică de ultimă generație, cu gândul la progres, la creșterea calității și a preciziei lucrărilor pe care le realizăm.
unt necesare aceste manifestări, aceste întâlniri ale geodezilor din întreaga lume, știind că profesia de geodez se clădește pe două mari fundamente: precizie și responsabilitate. Geodezul este implicat într-o arie largă de activități, în marea lor majoritate fiind lucrări publice, cu responsabilitate foarte mare. El face parte din orice echipă de proiectare, conduce în execuție orice proiect de infrastructură, rețele edilitare, construcții industriale și civile.
Tot pe scena Săptămânii Geodeziei Românești sunt prezente instituțiile statului ce reglementează această profesie, personalități din viața politică ce înțeleg importanța geodezului în cadrul multor lucrări publice.
Să nu uităm de tinerii geodezi, cei care trebuie să fie în mijlocul oricăror dezbateri, pentru a putea pătrunde cât mai repede în «tainele» profesiei. Uniunea Geodezilor din România și-a propus să își întinerească rândurile, și vreau să spun că ne mândrim cu tinerii studenți care au pătruns în rândurile noastre.
Ca de fiecare dată, mesajul și obiectivul meu prioritar este unul de unitate a tuturor vocilor geodezilor din România într-un «cor» coerent, fără disonanțe și distorsiuni ivite din orgolii mărunte, adesea nefondate.
Uniunea Geodezilor din România vă invită din nou să ne fiți alături, la cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, organizată în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București. Temele de dezbatere din cadrul simpozionului, dialogurile competitive și constructive dezvoltate în jurul acestora, cu siguranță vor conduce la soluții adaptate noilor provocări ale acestei frumoase profesii.”
Partea centrală a Săptămânii Geodeziei Românești o reprezintă Simpozionul Internațional GeoPreVi, aflat și el tot la cea de-a cincea ediție. Decanul Facultății de Geodezie, prof. dr. ing. Gheorghe BADEA, ne-a vorbit despre GeoPreVi, despre cum acesta creează legături în cadrul comunității geodezice și în societate, cât și despre dezvoltarea domeniului geodezic.
prof. dr. ing. Gheorghe BADEA, decan Facultatea de Geodezie
„Simpozionul internațional GeoPreVi ‒ Godezie, Prezent și Viitor este evenimentul organizat în scopul cunoașterii, pe baza experienței, a noilor tehnologii care schimbămodul în care sunt colectate, prelucrate și utilizate datele geospațiale.
Activitatea de cercetare științifică din domeniul geodeziei, materializată prin articole și proiecte, poate fi împărtășită cu participanții la sesiunile de prezentări tehnice. Vor fi alături reprezentanți ai sectorului privat, ca executanți ai celor mai importante lucrări de specialitate, persoane cu funcții de răspundere din sectorul public, din diferite instituții, cadre didactice din centrele universitare cu tradiție în domeniu, reprezentanți ai ANCPI, invitați din străinătate, personalități din lumea geoinformației.
Consider că GeoPreVi este o punte de legătură între oameni, între generații, între școală și angajatori, între instituții. Dialogul față în față, între persoane cu preocupări similare, este în beneficiul profesiei. Comisia 9 FIG ‒ Evaluarea și gestionarea proprietăților imobiliare, prin președintele său, va aduce în discuție rolul central pe care îl joacă geodezii în evaluarea terenurilor și clădirilor, cu accent pe transparență, utilizarea inteligenței artificiale și a bazelor de date geospațiale.
Modernizarea societății românești devine posibilă prin implementarea de servicii eficiente, pe care generația tânără de astăzi, formată din doctoranzi, masteranzi și studenți, va trebui să se concentreze. Există potențial în această privință, asistăm la transformarea meseriei prin tehnologie, dezvoltarea de aplicații, servicii online etc.”
Săptămâna Geodeziei Românești a ajuns la cea de-a cincea ediție datorită implicării și determinării tuturor membrilor UGR, dar și a partenerilor din țară și din străinătate ‒ mai ales a firmelor partenere, care an de an sunt alături de organizatori, susținând desfășurarea întregului eveniment SGR la standarde din ce în ce mai înalte.
„Vedem cu toții că sunt în derulare proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport, proiecte de dezvoltare imobiliară, investiții în sfera serviciilor, a utilităților publice, a protejării ariilor naturale și monumentelor istorice etc. – toate aceste procese au nevoie de informații cadastrale de încredere, de date digitale și de modelare spațială. Prin urmare, sunt așteptate în cadrul expoziției companii private, distribuitoare de echipamente topografice. Din acest punct de vedere, vor fi prezentate ultimele tendințe în materie de soluții, fluxuri de lucru, în pas cu schimbările pe plan mondial.
SGR poate avea loc pentru că există implicarea firmelor din domeniul nostru de activitate”, a mai adăugat prof. dr. ing. Gheorghe BADEA, decanul Facultății de Geodezie.
Cea de-a cincea ediție a SGR se bucură de participarea reprezentanților Comisiei 9 a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG), unul dintre co-organizatorii ediției din acest an. Comisia 9 ‒ Evaluarea și gestionarea proprietăților imobiliare, împreună cu EGoS (Grupul European al Geodezilor), vor avea, în cea de-a doua zi a evenimentului, 25 octombrie, o sesiune comună, în cadrul căreia vor fi prezentate lucrări privind domeniul evaluărilor imobiliare.
Despre conceptul FIG de transparență în piețele imobiliare ne-a vorbit Peter ACHE, președintele Comisiei 9 a FIG, Evaluarea și gestionarea proprietăților imobiliare:
„Comisia 9 a FIG, în mandatul său actual (2022-2026), lucrează la îmbunătățirea transparenței pe piețele imobiliare și va publica până la sfârșitul anului 2024 un articol cu tema «FIG ‒ Punct de vedere privind transparența pe piețele imobiliare: În contextul schimbărilor rapide și al provocărilor urgente, este necesară o nouă definiție». Această publicație va sublinia necesitatea unei definiții clare a «transparenței pe piața imobiliară» și va oferi o abordare pentru definirea acestui termen.
Peter ACHE, președinte Comisia 9 FIG
Modelele economice tradiționale presupun un proces decizional rațional; cu toate acestea, economia comportamentală arată că participanții la piață acționează adesea irațional din cauza prejudecăților cognitive și a emoțiilor. Această perspectivă explică comportamentele neașteptate ale pieței și evaluările insuficiente ale impactului dezastrelor asupra piețelor.
Transparența implică fluxul liber de informații de înaltă calitate pentru ca toți participanții, inclusiv statul, să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Componentele esențiale includ disponibilitatea și calitatea datelor brute și agregate, actualizate, detaliate și standardizate, precum și a evaluărilor. Punerea accentului pe gestionarea și planificarea bazate pe date asigură drepturi funciare pentru grupurile vulnerabile și sprijină obiectivele de mediu.
Scopul este de a stabili o nouă definiție a transparenței pieței prin integrarea datelor empirice și a perspectivelor comportamentale în modelele decizionale. Această abordare urmărește să îmbunătățească transparența pieței, să sprijine deciziile în cunoștință de cauză și să contribuie la evaluarea și gestionarea bunurilor imobiliare rezistente la schimbările climatice.”
La SGR, comunitatea geodezilor din România s-a obișnuit să interacționeze cu specialiști din străinătate, colegi din Europa și din întreaga lume. Anul trecut, în cadrul SGRa avut loc Adunarea Generală a CLGE (Consiliul European al Geodezilor), la care au participat reprezentanți din 34 de țări. În debutul ediției cu numărul cinci a SGR va avea loc cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a Tinerilor Geodezi din cadrul FIG, în a cărei organizare Comisia de Tineret din cadrul UGR are un rol important.
„Young Surveyors European Meeting (YSEM) este un eveniment esențial dedicat tinerilor profesioniști, studenților și cercetătorilor din domeniul măsurătorilor și științelor geospațiale, ce va avea loc la București, în perioada 23-24 octombrie 2024. În acest an, evenimentul este organizat de FIG Young Surveyors Network, CLGE (Consiliul European al Geodezilor) și Uniunea Geodezilor din România ‒ Comisia de Tineret, oferind oportunități valoroase de dezvoltare profesională și networking, cu accent pe susținerea tinerelor generații de geodezi. Celor trei organizatori li se alătură FIG Foundation, prin acordarea de burse tinerilor geodezi europeni, și Leica Geosystems, ca sponsor principal, subliniind sprijinul internațional pentru dezvoltarea tinerilor geodezi și inovația în domeniul geospațial”, ne-a declarat Iaroslav ZIFCEAC, președintele Comisiei de Tineret a UGR.
Iaroslav ZIFCEAC, președinte Comisia de Tineret UGR
Totodată, președintele Comisiei de Tineret UGR a vorbit despre ce anume face ca evenimentul YSEM să fie important.
„Următoarele aspecte fac din YSEM o manifestare importantă în rândul tinerilor geodezi:
1. Platformă pentru tinerii geodezi: YSEM oferă un spațiu unic unde tinerii geodezi pot colabora, împărtăși cunoștințe și rezolva împreună provocările profesiei.
2. Tema evenimentului: «Construind împreună: Geodezii conduc provocările viitorului» («Building Together: Surveyors Leading Tomorrow's Challenges») subliniază importanța unității în abordarea problemelor globale și în construirea unei comunități puternice și reziliente.
3. Networking și colaborare: Evenimentul aduce împreună colegi, mentori și lideri din industrie, oferind oportunități de colaborare și mentorat.
4. Influență asupra viitorului profesiei: Tinerii geodezi au un rol crucial în modelarea viitorului profesiei prin inovare și abordarea provocărilor globale.
7YSEM oferă o platformă importantă pentru tinerii profesioniști și sponsori de a colabora și de a influența viitorul geodeziei. Alăturați-vă acestui eveniment pentru a sprijini inovația și creșterea unei comunități unite, pregătită să facă față provocărilor de mâine.”
Profesia de geodez interacționează cu multe domenii de activitate din economia românească. Gândindu-se la viitorul profesiei, acum mulți ani, un grup de profesioniști a demarat un proiect legislativ privind legiferarea profesiei de geodez, dorindu-se ca și activitatea profesioniștilor din domeniu să se desfășoare pe baze legale.
Despre acest subiect, care a fost abordat și anul trecut, în cadrul celei de-a patra ediții a SGR, ne-a vorbit Ionuț-Cristian SĂVOIU, Secretar de stat în cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, antreprenor în domeniu și fost președinte UGR:
Ionuț-Cristian SĂVOIU, Secretar de stat în cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
„Parcurgerea procesului legislativ și adoptarea Legii profesiei de geodez și înființarea Colegiului Geodezilor va fi o nouă bornă de hotar. Sper ca geodezii sa aibă șansa și puterea conferită de lege prin care să închidă o perioadă de tristă amintire pentru profesioniștii care își exercită activitatea în sectorul privat. Astăzi, aceștia sunt doar niște voci răzlețe care deranjează din când în când birocrația instituțiilor statului din domeniu.
Guvernul va avea astfel un partener instituțional de care trebuie să țină cont în reglementarea activității profesionale din domeniu. Legea profesiei în forma actuală va asigura un cadru de reglementare în care autoritatea de stat în domeniu va fi obligată, prin mecanisme legale, să țină cont de opiniile geodezilor formulate în mod organizat și nu doar de niște comentarii pe texte supuse, în consultare, dezbaterii publice de către autoritate.
Legea profesiei trebuie să contribuie major și la ridicarea nivelului de pregătire și la dezvoltarea unei conduite profesionale superioare. Acest lucru va avea un impact esențial privind ridicarea calității serviciilor profesioniștilor, precum și asigurarea unui cadru concurențial corect în beneficiul întregii societăți. Este la fel de importantă implicarea Colegiului Geodezilor pentru crearea și reglementarea unui mecanism sustenabil și transparent de investire a banilor publici pentru finanțarea serviciilor de cadastru și înregistrare sistematică sau de digitalizare și management al informației geospațiale la dispoziția autorităților publice locale și centrale. Acest mecanism trebuie să țină cont de capacitatea profesională reală probată, raportată la numărul de lucrări derulate, eliminarea practicilor care produc distorsiuni în piață și asigurarea unui mod de decontare care să asigure sumele necesare lunar funcționarii și dezvoltării sectorului privat din domeniu.
Profesioniștii organizați în Colegiul Geodezilor, sper eu, vor avea, de asemenea, un rol esențial în sprijinirea și stimularea ANCPI pe lungul și anevoiosul drum al transformării instituționale care să conducă la simplificare, debirocratizare și eficientizare a mecanismelor de verificare și înregistrare sistematică și la cerere. Toate acestea pot fi la un click distanță, puse pe principii tehnice solide care să elimine subiectivismul birocratic și cheltuieli suplimentare nenecesare pentru bugetul de stat.
Este esențial ca acei geodezi care își vor asuma rolul de conducere în noua organizație să găsească în timp scurt cel mai bun model de asigurare a veniturilor proprii și să se concentreze pe problemele esențiale ale profesioniștilor din sectorul privat.”
Consiliul European al Geodezilor este un alt co-organizator al evenimentului geodezilor de la București din perioada 23 – 26 octombrie 2024. Uniunea Geodezilor din România împreună cu Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie sunt cele două organizații care reprezintă România în cadrul CLGE.
CLGE a fost unul dintre susținătorii comunității geodezice din țara noastră în inițiativa reglementării profesiei de geodez. Pentru al doilea an consecutiv, CLGE onorează, prin prezența reprezentanților săi, evenimentul organizat de către Uniunea Geodezilor din România.
Jean-Yves PIRLOT, directorul general al CLGE, care va participa la manifestările ocazionate de SGR, a transmis următorul mesaj:
„Este o mare onoare și o adevărată plăcere pentru CLGE să ia parte la ediția din acest an a Săptămânii Geodeziei Românești. Putem folosi cu ușurință exemplul dumneavoastră ca bună practică pentru membrii noștri. Prin urmare, vă încurajăm ferm să perpetuați această tradiție.
Jean-Yves PIRLOT, director general al CLGE
Felicităm inițiativa dumneavoastră excelentă de a crea și menține un Grup Național de Legătură între cele două asociații profesionale din România. Acest lucru este în deplină concordanță cu dorințele noastre și reprezintă încă o bună practică. Doar sectorul public românesc lipsește din cadrul CLGE. Invităm călduros Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară să ni se alăture în curând ca membru instituțional.
România este recunoscută ca un membru CLGE foarte activ, cu găzduirea a două adunări generale în ultimii 15 ani ‒ două evenimente de neuitat: București, 2010, și Oradea, 2023.
CLGE lucrează la multe proiecte diferite, unul dintre acestea fiind aproape de progresul dvs. recent cu noua lege privind organizarea și exercitarea profesiei de geodez și înființarea Colegiului Geodezilor din România, și care merită atenția noastră.
După cum probabil știți, CLGE a demarat un proiect important în acest domeniu. Se numește Legea europeană a topografilor geodezi sau EGSAct. Prin această cercetare subliniem rolul și importanța actuală și viitoare a topografilor geodezi. EGSAct vizează, de asemenea, sprijinirea membrilor noștri în timp ce își reglementează profesia, dacă nu într-un mod armonizat, cel puțin cu un set de instrumente și bune practici care să le permită să aleagă calea inteligentă.
De mulți ani, personal, colaborez cu reprezentanții asociațiilor profesionale din domeniul geodeziei românești – Uniunea Geodezilor din România și Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie – Cornel PĂUNESCU, Valeriu MANOLACHE, și, mai recent, Ionuț-Cristian SĂVOIU și Mircea AFRĂSINEI. Această colaborare a fost întotdeauna foarte eficientă și, de-a lungul anilor, a fost marcată de stimă și prietenie. CLGE va rămâne angajată în sprijinul membrilor săi, în general, și al României, în particular, și vă urează o conferință fructuoasă și viață lungă geodeziei românești.”
SGR nu este singurul eveniment organizat de către Uniunea Geodezilor din România. În decursul anilor, UGR a fost partener principal, co-organizator sau susținător în organizarea evenimentelor inițiate de facultăți de profil din țară.
Despre rădăcinile SGR și alte evenimente la care UGR a avut rol important ne-a vorbit Cornel PĂUNESCU – președinte onorific al UGR:
„Săptămâna Geodeziei Românești este cel mai important eveniment legat de meseria pe care o profesăm. Denumirea evenimentului a apărut în 2019, dar manifestări care au adunat specialiști autohtoni și din străinătate au mai avut loc de-a lungul timpului.
Înainte de 1989 nu am avut evenimente cu participare internațională. Reprezentanți ai meseriei participau la conferințe internaționale, dar numai în țările socialiste.
Cornel PĂUNESCU, președinte onorific UGR
Cel mai important eveniment a avut loc în noiembrie 1988 la București, când participarea a fost la cote înalte și a fost publicat volumul lucrărilor prezentate.
În 1995, UGR, în colaborare cu Facultatea de Geodezie din București, au organizat un eveniment important la care au participat specialiști din România și din străinătate (15 țări) precum și președintele FIG de la acea vreme. Facultatea de Geodezie a încercat și a reușit să organizeze evenimente la care a invitat specialiști din țară și de peste hotare. Așa a luat naștere GeoPreVi.
Începând cu anul 2016, UGR s-a implicat din ce în ce mai activ în susținerea organizării evenimentelor facultăților de profil: în 2016, evenimentul GEOMAT, organizat de către Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității «Gheorghe Asachi» Iași, iar în 2017 și 2018, Simpozionul Internațional GeoPreVi, organizat de către Facultatea de Geodezie din cadrul UTCB.
Așa cum am menționat, 2019 a reprezentat anul în care a fost lansat evenimentul organizat de către UGR, Săptămâna Geodeziei Românești, a cărei primă ediție a avut loc la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Au urmat edițiile 2021 – în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, 2022 – în parteneriat cu Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității «Gheorghe Asachi» Iași, și 2023 – în parteneriat cu Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea.
Evenimentele menționate mai sus au rolul de a reuni specialiștii din domeniul geodeziei. La toate evenimentele organizate de către UGR are loc și o expoziție de tehnologie, prilej cu care sunt prezentate lucrări deosebite realizate de firme precum și aparatură de ultimă generație.
Așa cum știți, în cadrul tuturor evenimentelor organizate de către UGR există secțiuni dedicate tinerilor absolvenți sau studenți. Aceștia pot participa cu costuri minime la manifestările din cadrul SGR.
Impactul participării la SGR este unul pozitiv pentru cei care aleg să fie alături de comunitatea geodezică, deoarece au ocazia de a vedea pe viu realizări ale unor lucrări de interes național precum și utilizarea noilor tehnologii în domeniu. Nu în ultimul rând, pot vedea și afla direct modul de lucru și organizare din alte țări.”
Săptămâna Geodeziei Românești este despre colaborare, împărtășire, inovație, educație, comunitate, unitate!
____________________________ https://sgr.ugr.ro/ ____________________________
Mulțumim partenerului nostru media, Revista Construcțiilor, pentru susținerea în realizarea tuturor celor cinci ediții SGR!