Simpozionul GEOMAT 2025 la Iași: Tradiție și dezvoltare în tehnologiile geospațiale
Autori: Conf.dr.ing. Constantin Chirilă, Președinte în Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT
Șef.lucrări.dr.ing. Loredana Mariana Crenganiș, Secretar general al Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT
În perioada 3-4 aprilie 2025, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași va găzdui cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT. Evenimentul, organizat în colaborare cu Uniunea Geodezilor din România, are ca temă Tehnologii geospațiale pentru un mediu sustenabil și reunește specialiști în geomatică și științele mediului.
Acest simpozion servește drept platformă pentru explorarea modului în care tehnologiile geospațiale răspund provocărilor actuale și contribuie la conturarea unui viitor sustenabil. Progresele în teledetecție, big data geospațial, inteligența artificială și utilizarea senzorilor UAV și IoT permit integrarea unor seturi de date complexe pentru a aborda probleme de mediu și sustenabilitate. Platformele AI bazate pe cloud și modelarea avansată revoluționează procesarea datelor geospațiale, sprijinind monitorizarea mediului, evaluarea riscurilor și luarea deciziilor. Aceste tehnologii oferă perspective asupra sistemelor interconectate de aer, apă, sol, alimentație și energie, contribuind la reziliența și sustenabilitatea mediului.
Printre temele principale abordate în această ediție a simpozionului se numără soluțiile geospațiale integrate pentru cadastru și măsurători inginerești, monitorizarea resurselor de apă prin tehnologii geospațiale, analiza riscurilor utilizând date geospațiale, utilizarea modelelor 3D pentru dezvoltare urbană sustenabilă și managementul informației spațiale pentru protecția mediului. Simpozionul include sesiuni plenare și prezentări științifice, oferind oportunități de colaborare între cercetători, profesioniști și studenți.
Printre invitații speciali ai simpozionului, din cadrul universităților și institutelor europene de prestigiu, avem onoarea de a-i nominaliza pe:
Alături de invitații de peste hotare, vom avea ocazia să ne actualizăm perspectiva asupra cercetării naționale în domeniul geospațial prin expunerea prof. univ. habil. dr. ing. Ana Cornelia BADEA, de la Facultatea de Geodezie din București, iar pe de altă parte, în continuitatea tradiției de a expune fapte și înscrisuri istorice relevante, prof. Laurențiu RĂDVAN, de la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, ne va oferi o analiză a primelor schițe hotarnice realizate în Moldova la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea de cei pe care îi putem socoti primii ingineri din spațiul românesc.
În paralel cu desfășurarea sesiunilor tehnice, holul central din incinta Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului va găzdui expoziția dedicată noilor tehnologii de măsurare, la care vor participa firme de specialitate din România, ce vor prezenta standuri cu echipamente geodezice de ultimă generație și tehnologii avansate pentru prelucrarea datelor geospațiale.
În contextul transformărilor legislative din domeniul geodeziei, simpozionul GEOMAT 2025 nu doar că oferă informații tehnice, dar și facilitează un dialog deschis între profesori, cercetători și studenți, pentru a defini astfel mai bine traseul profesional al tinerei generații de geodezi. Tinerii, motivați de cunoaștere și susținuți de mediul privat, sunt motorul inovării, iar entuziasmul lor este alimentat prin implicarea în proiecte atât academice, cât și profesionale. Simpozionul își propune să deschidă un orizont mai vast de posibilități, prin care competențele în domeniul tehnologiilor geospațiale se extind în zone vitale de dezvoltare a comunității, pregătind astfel tinerii pentru un viitor mai sigur și un mediu mai sănătos. În fapt, întregul efort de dezvoltare tehnologică vizează îmbunătățirea calității vieții, prin gestionarea sustenabilă a resurselor, prevenirea dezastrelor naturale, planificarea urbană responsabilă și diversificarea surselor de energie.
În final, așteptăm cu entuziasm oportunitățile de învățare, colaborare și inovare pe care simpozionul GEOMAT 2025 le va aduce, cu speranța că acest eveniment va contribui la formarea unei noi generații de profesioniști în domeniul geospațial, capabili să răspundă provocărilor actuale și să sprijine dezvoltarea unui mediu echilibrat și sustenabil.
Pentru mai multe informații, vă invităm pe Home | International Symposium GEOMAT.