• Home
  • Opinii
  • Simpozionul Național cu Participare Internațională GeoCAD 2024

  Opinii

Simpozionul Național cu Participare Internațională GeoCAD 2024

În perioada 10-11 mai 2024, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Informatică și Inginerie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a organizat, în parteneriat cu Uniunea Geodezilor din România, cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului Național cu Participare Internațională GeoCAD.

La organizarea evenimentului și-au adus contribuția și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Județului Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, a fost dedicată cadrelor didactice, cercetătorilor și experților care  activează în domeniul Geodeziei, Topografiei, Cadastrului și Dezvoltării regionale, și a adunat laolaltă peste 120 specialiști în Inginerie geodezică dar și reprezentanți ai firmelor de profil din țară și străinătate.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 10 mai 2024, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, și a debutat cu salutul Gărzii Apulum Alba Iulia.

Printre participanții la deschiderea oficială s-au numărat: rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Valer BREAZ, președintele Uniunii Geodezilor din România, ing. Mircea AFRĂSINEI, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, ing. Ionuț Cristian SĂVOIU, deputatul Florin ROMAN, prefectul județului Alba, Nicolae ALBU, președintele Consiliului Județean Alba, Ion DUMITREL, primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel PLEȘA, președintele director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ing. Alexandru Laurențiu BLAGA, vicepreședintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Vasile VARGA, decanul Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, prof. univ. dr. ing. Gheorghe BADEA, decanul Facultății de Silvicultură și Cadastru din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Tudor SĂLĂGEAN, prodecanul Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara, prof.univ. dr. ing. Sorin HERBAN, prorectorul didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Ioana Delia POP.

Mesajul rectorului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Valer BREAZ, a scos în evidență faptul că Simpozionul GeoCAD continuă să crească și să strângă tot mai mulți participanți, domnia-sa salutând sprijinul acordat de Uniunea Geodezilor din Romania pentru readucerea acestui eveniment în atenția tuturor specialiștilor din geodezie, precum și a celor ce înțeleg importanța acestei profesii.

Președintele director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ing. Alexandru Laurențiu BLAGA, a remarcat importanța activității geodezice în modernizarea României, pentru derularea proiectelor de infrastructură, a proiectelor de urbanism, precum și a proiectelor de administrare a teritoriilor, amintind că un obiectiv îndrăzneț pe care și l-a propus la preluarea mandatului este cadastrarea satului românesc.

Tot despre importanța acestei profesii a vorbit și deputatul Florin ROMAN, unul dintre inițiatorii proiectului de lege privind organizarea și exercitarea profesiei de geodez, care a adus în atenția participanților faptul că acest proiect de lege se apropie de perioada supunerii la vot în plenul Parlamentului României.

Președintele Uniunii Geodezilor din România, ing. Mircea AFRĂSINEI, le-a reamintit participanților că uniunea va continua promovarea rolului geodezului în interesul societății, păstrarea contactului membrilor săi cu tot ce apare nou în această profesie, implicarea, alături de ANCPI ‒ coordonatorul acestei profesii în România, în actualizarea cadrului legislativ și a regulamentelor specifice, creșterea calității lucrărilor în care este implicat geodezul, clădirea respectului pentru această profesie și ‒ nu în ultimul rând ‒ susținerea proiectului de lege privind organizarea și exercitarea profesiei de geodez.

Toți cei care au luat cuvântul au remarcat componența problematicii propuse pentru dezbatere drept una de o importanță deosebită pentru economia României și pentru cetățenii acestei țări.

Secțiunile simpozionului au cuprins tot arealul aspectelor cu privire la profesia de inginer geodez, situația cadastrului sistematic la nivelul țării, situația rețelelor geodezice, utilizarea aparaturii de ultimă generație în măsurătorile terestre și aeriene, precum și probleme organizatorice ce derivă din implicarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară în activitățile curente specifice.

Un moment important în cadrul evenimentului de la Alba Iulia a fost și inaugurarea expoziției de aparatură de specialitate, de către președintele Uniunii Geodezilor din România, ing. Mircea AFRĂSINEI, și rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Valer BREAZ. Expozanții, printre care s-au numărat parteneri tradiționali ai Universității din Alba Iulia, cât și ai Uniunii Geodezilor din România – Total Business Land, Top Geocart, Cornel&Cornel Topoexim, Komora Engineering, Giscad, Black Light, Toknav, Control Survey, Team Topografic ‒ le-au prezentat participanților ultimele noutăți tehnologice în domeniu.

Într-un scurt interviu acordat portalului de informații Alba24, Ionuț Cristian SĂVOIU, fost președinte al Uniunii Geodezilor din România, a remarcat faptul că a devenit deja o tradiție ca UGR să fie din ce în ce mai prezentă în centrele universitare, și, de asemenea, că Uniunea își îndeplinește misiunea de a uni profesioniștii din România, în special în jurul centrelor universitare cu programe în domeniu.

În prima zi a simpozionului, participanții au avut ocazia să asiste și să participe la sesiuni de diseminare și publicare a rezultatelor științifice, în cadrul cărora au fost prezentate 22 de articole acoperind o mare parte a profesiei, articole ce se vor regăsi în revista RevCAD Journal of Geodesy and Cadastre. Nu au lipsit dintre lucrările simpozionului ultimele studii și soluții în poziționarea spațială a punctelor, prezentate de Centrul Național de Cartografie.

În cea de-a doua zi, tinerii cercetători geodezi au avut parte de ateliere de lucru, iar membrii Uniunii Geodezilor din România au participat la conferința UGR. Președintele UGR le-a acordat diplome studenților care au participat activ la activitățile inițiate de către Uniune în centrele universitare din țară cu programe în domeniu.

Această ediție a Simpozionului Național cu Participare Internațională GeoCAD 2024, găzduită de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a readus în prim-plan dialogul dintre profesioniștii din domeniul geodeziei, dialogul dintre prestatorii și beneficiarii acestor lucrări, dialoguri în urma cărora geodezii speră să obțină noi soluții în atingerea țelurilor profesiei: calitate și precizie.

Mulțumiri tuturor celor care au participant la organizarea evenimentului, tuturor partenerilor și tuturor participanților! Povestea GeoCAD continuă la următoarea ediție, din 2026!