• Home
  • Opinii
  • Uniunea Geodezilor din România - o nouă conducere

  Opinii

Uniunea Geodezilor din România - o nouă conducere

Vineri, 10 iunie 2022, a avut loc Conferința Națională a Uniunii Geodezilor din România (UGR) având ca obiect prezentarea raportului Bex UGR pentru perioada 2018-2022 și alegerea membrilor noului Birou executiv al Uniunii.

Mircea AFRĂSINEI – Președinte al Uniunii Geodezilor din România

În raportul de activitate al Biroului executiv al UGR (Bex UGR) prezentat de dl prof.univ.dr.ing. Petre Iuliu Dragomir, președintele interimar al UGR, acesta a arătat că, în pofida limitării posibilităților de interacționare
cauzate de pandemia de COVID-19, UGR a obținut rezultate notabile în domeniul organizării de simpozioane și
manifestări tehnico-științifice interne și cu participare internațională, menționând: calitatea de coorganizator
al conferințelor științifice cu participare internațională de la Iași, Oradea, Alba Iulia și Timișoara și mai ales
materializarea inițiativei de organizare a Săptămânii Geodeziei Românești, prin SGR Cluj Napoca și SGR Brașov.
S-a avut în vedere afilierea la organizații profesionale și științifice internaționale și naționale și continuarea
colaborării cu acestea, precum Federația Internațională a Geodezilor (FIG), Consiliul European al Geodezilor (CLGE) și afilierea la Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) și a fost sprijinită efectuarea de stagii de documentare și studiu în țară a unor grupuri de studenți.

Subsumat prevederilor din statutul UGR privind creșterea prestigiului geodeziei și autorității profesionale a
specialiștilor ce activează în domeniu și susținerea, apărarea și promovarea intereselor profesionale ale membrilor, și chiar excedându-le, din cauza lipsei Legii de reglementare a profesiei și a Colegiului geodezilor, a fost susținut dialogul instituțional cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, reușindu-se permanentizarea acestuia.

A fost desfășurată și o susținută activitate internațională constând atât în organizarea în România a întâlnirilor
unor comisii ale FIG ca și în participarea la manifestările internaționale organizate de FIG și CLGE, evidențiate în intervențiile doamnei prof.univ.dr.ing. Ana Cornelia Badea, vicepreședinte UGR, și dlui prof.univ.dr.ing. Cornel
Păunescu, președinte onorific UGR.

A fost subliniată determinarea cu care membrii Bex UGR s-au implicat în activitățile pe care funcția avută o presupunea ca și prestația deosebită și eforturile depuse pentru atingerea dezideratelor UGR de fostul președinte dl. Ionuț Cristian Săvoiu,  precum și implicarea președintelui onorific UGR  dl. Cornel Păunescu în acest sens.

S-a arătat că realizările prezentate au fost posibile datorită bunei conlucrări din cadrul BEX UGR dar mai ales  implicării unor tineri profesioniști, membri UGR, ca și a celor cu mare experiență.

Strategia aprobată de Conferința națională a trasat direcțiile prioritare ale UGR în următorii ani, în esență acestea prevăzând continuarea realizărilor notabile din ciclul anterior.

Ca urmare a alegerilor pentru Bex UGR, a fost ales președinte dl. Mircea Afrăsinei. “Predând ștafeta” dl. Petre Iuliu Dragomir i-a urat succes în activitate domnului Mircea Afrăsinei în sensul continuării și chiar ducerii la un nivel superior a realizărilor UGR subliniate în darea de seamă, asigurându-l de implicarea și susținerea sa totală în acest sens, din calitatea de vicepreședinet UGR.

 Dl. Mircea Afrăsinei, mulțumind pentru onoarea de a fi ales președinte UGR, a arătat că obiectivele mandatului său se vor orienta în direcția transpunerii în realitate a prevederilor strategiei UGR. Consideră că aceste deziderate vor putea fi realizate cu sprijinul Bex nou ales, care va asigura continuitate în activitate.

Noua echipă de conducere (Biroul Executiv) este completată de către dna prof.univ.dr. ing. Ana Cornelia Badea, dl Petre Iuliu Dragomir (ambii prof.univ.dr.ing. la Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București) – vicepreședinți la nivel național și opt vicepreședinți regionali, după cum urmează: dl Eugen Laurențiu Cilibiu pentru regiunea N-E, dl Tudor Sălăgean (prof.univ.dr.ing. la Facultatea de Horticultură din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca) pentru regiunea N-V, dl Istvan Orosz pentru regiunea Centru, dna Anca-Maria Moscovici (asist.univ. la Universitatea Politehnică Timișoara) pentru regiunea Vest, dl Mihnea Mitrache pentru regiunea S-V, dl Dan Popescu pentru regiunea Sud, dna Aliona Grădinaru pentru regiunea S-E și dl Cosmin Dragomir pentru regiunea București-Ilfov. Acestora li se alătură dnii Vlad Păunescu, ales în funcția de secretar general și dl Costin Sebastian Manu ales în funcția de trezorier.

Noua conducere este susținută de către Comisia de cenzori compusă din dnii Elemer-Emanuel Șuba (asist.univ. la Facultatea de Horticultură din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca), desemnat în funcția de președinte al Comisiei de cenzori,   dnul Andrei Popa și dna Cosmina Giugă.

La Conferință a participat și dl Ionuț Cristian Săvoiu, președinte de onoare al Uniunii, actualmente Ministru Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transposrturilor și Infrastructurii. Dl Săvoiu, care și-a încheiat timpuriu mandatul de președinte la începutul acestui an, odată cu numirea sa în actuala funcție, a dorit să transmită faptul ca în întregul său mandat, pe care nu l-a putut duce la capăt datorită promovării în funcție guvernamentată (secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor), a fost animat de dorința de a promova și crește rolul UGR la nivel național. De asemenea, dl Săvoiu a arătat că atât din poziția pe care o ocupă, dar și ca membru va fi mereu alălturi de UGR, de conducerea acesteia, susținând-o în realizarea obiectivelor.

Din partea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Impbiliară a participat la conferință dl Ioan Cristian Buzaș, Director  Direcția de Cadastru și Geodezie, care a transmis în deschidere lucrărilor un mesaj din partea directorului general ANCPI, în sensul deschiderii acestei instituții pentru colaborarea cu UGR.

Dl Gheorghe Ialomițianu, președinte al Uniunii Profesiilor Liberale, unul dintre partenerii cu UGR, care a susținut demersurule Uniunii în ceea ce privește legiferarea profesiei, a fost alături și de data aceasta de conducerea și membrii UGR.

De asemenea,  Uniunea Notarilor din România și Societatea Română de Fotogrametrie și Teledetecție au transmis mesaje în care au urat succes lucrărilor Conferinței Naționale UGR.

Un alt punct pe ordinea de zi a conferinței l-a reprezentat desemnarea președinților celor zece comisii de specialitate UGR, cât și a Comisiei de Tinere. Au fost aleți următorii:

Dl Adrian Savu pentru Comisia 1 – Standarde profesionale

Dl Aurel Florentin Cătălin Negrilă  pentru Comisia 2 – Educație profesională

Dl Adrian Cârâc pentru Comisia 3 – Managementul informației spațiale

Dl Simion Brumă pentru Comisia 4 – Hidrografie

Dl Tiberiu Rus pentru Comisia 5 – Poziționare și măsurare

Dl Aurel Sărăcin pentru Comisia 6 – Măsurători inginerești

Dl Gheorghe Badea pentru Comisia 7 – Cadastru și administrarea teritoriului

Dna Ersilia Oniga pentru Comisia 8 – Planificare spațială și dezvoltare

Dna Daniela Răboj pentru Comisia 9 – Evaluare și management

Dna Sanda Naș pentru Comisia 10 – Management și economia construcțiilor

Pentru Comisia de tineret a fost desemnat dl Iaroslav Zifceac în funcția de președinte și dnii Silviu Cristian Răducu și Mircea Nap, vicepreședinți.