• Home
  • Opinii
  • Uniunea Geodezilor din România se implică în promovarea și dezvoltarea tinerilor viitori specialiști din domeniul măsurătorilor terestre

  Opinii

Uniunea Geodezilor din România se implică în promovarea și dezvoltarea tinerilor viitori specialiști din domeniul măsurătorilor terestre

Uniunea Geodezilor din România ( UGR ) devine din ce în ce mai implicată direct în dezvoltarea și promovarea tinerilor specialiști, respectiv a studenților, din domeniul măsurătorilor terestre. Acest lucru se datorează, în parte, nevoii de a răspunde provocărilor din ce în ce mai mari cu care se confruntă tinerii privitor la etapele de urmat pentru a fi relevanți în piața locurilor de muncă la finalizarea studiilor, precum și de a-i pune față în față cu mediul profesional pentru a beneficia de informații și instrumente actuale.

Uniunea a început să ia măsuri concrete cu privire la promovarea tinerilor, astfel încât în cadrul celui mai mare eveniment al geodezilor din România, organizat de către UGR, Săptămâna Geodeziei Românești, care are loc anual, tinerilor li se oferă tot mai mare expunere prin activitățile și acțiunile organizate de către Comisia de Tineret a UGR, reprezentată de către drd. Zifceac Iaroslav, președinte al acestei comisii.

 

La ediția cu numărul 3 a Săptămânii Geodeziei Românești, organizată în colaborare cu Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, prin Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, și care a adunat peste 200 de specialiști din România și din străinătate, reprezentanți ai mediului privat, academic, dar și ai instituțiilor publice (ANCPI, Ministerul Transportuilor, CNC, etc.), pe lângă temele de foarte mare actualitate dezbătute, a prezentărilor de lucrări științifice și a celor de tehnologie de ultimă generație, a avut loc și prima ediție a concursului tip maraton "Map with us", dedicat exclusiv studenților.

Concursul a fost organizat de către Comisia de Tineret a UGR și s-a desfășurat sub coordonarea drd. Zifceac Iaroslav, Președinte Comisie de Tineret a UGR, șef lucr.dr.ing. Vlad Păunescu, reprezentant al sponsorului oficial Cornel & Cornel Topoexim, și șef lucr.dr.ing. Loredana Crenganiș din partea Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului.

 

Interesul foarte mare al studenților pentru acest concurs s-a datorat temei de mare actualitate din punct de vedere al importanței ei pentru mediul profesional. Concursul a avut un obiectiv real, palpabil, și a implicat realizarea "Sublivrării 2.1 – Plan cadastral preliminar al intravilanului", livrabil aparținând lucrărilor de înregistrare sistematică finanțate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

„Unul din principalele obiective asumate în acest mandat este deschiderea Uniunii către și pentru tineri. Nu a fost o surpriză pentru nimeni faptul că după finalizarea concursului, au fost firme care și-au arătat interesul de a încheia colaborări cu studenții implicați. Încercăm să corelăm activitățile dedicate tinerilor cu nevoile relevante și actuale ale mediului profesional.”

Mircea Afrăsinei, preșesinte UGR

Pentru ediția cu numărul 4 a Săptămânii Geodeziei Românești, care va avea loc la Oradea în perioada 10 – 13 mai, Uniunea a decis să vină și mai mult în sprijinul tinerei generații, astfel că prin Comisia de Tineret a lansat concursul "UGR îți găsește sponsor și te trimite la cel mai mare eveniment dedicat geodezilor din România". Concursul este dedicat tuturor studenților indiferent de ciclul de studiu și anul în care se află, cu condiția să aparțină domeniului măsurătorilor terestre și care își doresc să participe la acest eveniment. Câștigătorii concursului vor beneficia de cazare, masă, transport și taxă de participare. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul oficial www.ugr.ro.

“Motorul” acestor acțiuni îl reprezintă grupul de firme membre a Uniunii Geodezilor din Romania, la care se adaugă și alți sponsori din afara Uniunii, care au conștientizat importanța sprijinirii dezvoltării profesionale a tinerilor geodezi.

Totodată în cadrul evenimentului pe lângă posibilitatea de a participa la concursul “Map with us” ediția cu numărul 2, respectiv de a interacționa cu mediul profesional și de a face networking,  tinerilor le sunt dedicate activități în cadrul workshop-urilor de prezentare a întregului proces de realizare a măsurătorilor cu drona și scanner-ul până la interpretarea și manipularea datelor rezultate.

În primele 5 zile de la lansarea concursului au fost înregistrate un număr de peste 20 de aplicații venite de la studenți din toate colțurile țării, dar și din Republica Moldova, demonstrând interesul crescut al acestora pentru evenimentul ce va avea loc la Oradea. După cum bine se știe, la data de 1 decembrie 2022, UGR a trecut granițele țării, fiind constituită prima filială din Republica Moldova, filiala fiind coordonată de către conf.univ.dr.ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul UTM, până la organizarea alegerilor pentru stabilirea conducerii.

Săptămâna Geodeziei Românești, ediția 4, ce va avea loc în frumosul oraș cu arhitectură Art Nouveau, este o ediție specială deoarece în paralel cu acest eveniment va avea loc și prima Adunare Generală a CLGE (Consiliul European al Geodezilor) din anul 2023, la care vor participa reprezentanții țărilor membre CLGE. În pregătirea manifestărilor ocazionate de Adunarea Generală a CLGE, organismul european va fi susținut de către reprezentanții APCGC (Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie) și UGR, ambele reprezentând România în cadrul CLGE.

Caracterul special al evenimentului este dublat de valoare  istorică și simbolică a orașului Oradea pentru lumea măsurătorilor terestre, deoarece în secolul XV vestitul om de știință austriac Georg von Peuerbach a stabilit ca acest oraș să fie centrul de referință al calculelor sale astronomice, astfel pentru o perioadă de aproximativ două secole “meridianul 0”, stabilit ulterior în burgul regal Greenwich din Regatul Unit, era de fapt un punct situat în proximitatea actualului Palat Espicopal Romano – Catolic.  Tot aici a luat naștere şi primul observator astronomic din Europa.

Toate acestea arată importanța fundamentală pe care Oradea a avut-o în dezvoltarea domeniul geodeziei la nivel mondial, iar alegerea de către organizatori a Municipiului Oradea, drept gazdă a acestei manifestări nefiind aleatorie.