Știri

13.05.2022 Prezență UGR la Skopje cu ocazia Adunării Generale a CLGE

În aceste zile în capitala Macedoniei, Skopje, are loc Adunarea Generală a Consiliului European al Geodezilor (CLGE).

Evenimentul care a debutat astăzi, 13 mai, a fost precedat ieri de Ședința Executivului CLGE urmată de Seminarul cu tema ”Noi tehnologii și cele mai bune practici în geodezie”.

Adunarea Generala a CLGE va avea loc în zilele de 13 și 14 mai 2022, România participând la acest eveniment cu reprezentanți ai celor două asociații membre ale CLGE: UGR și APCGC.

Dnul Președinte Onorific, Prof.univ.dr.ing. Cornel Păunescu reprezintă Uniunea Geodezilor din România, iar dnul Președinte al Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC), Dr.ing. Valeriu Manolache reprezintă APCGC. Cele două asociații reprezintă împreună România în cadrul CLGE.

Săptămâna viitoare vom reveni cu știri mai pe larg privind cele discutate la Skopje.

 

 


09.05.2022 Ultima zi pentru înscrieri Early Birdy la Congresul FIG, Varșovia - septembrie 2022

Taxa de înregistrare Early Bird pentru Congresul FIG 2022, care va avea loc în perioada 11-15 septembrie la Varșovia, Polonia, se va încheia măine, marți, 10 mai 2022.

Așadar mai aveți la dispoziție doar o zi pentru a vă înscrie înainte ca taxa să se schimbe de la 550 EUR la 600 EUR.

Pentru a vă înregistra, vă rugăm să accesați Invitation to FIG Congress 2022 in Warsaw, Poland

Înscrierea la Congresul FIG 2022 vă oferă:

- Trei zile întregi, pline de oportunități de învățare profesională bogate, inspirate și extrem de relevante, o ceremonie de deschidere spectaculoasă urmată de Recepția de bun venit și o expoziție inspirată cu cele mai recente produse și servicii.

- Șase sesiuni principale la care participă experți care au lucrat atât în cadrul profesiei de topografie/spațialitate, cât și în afara acesteia.

- Posibilitatea de a alege între 70 de sesiuni care acoperă întregul spectru al profesiei, reflectat de gama celor zece comisii tehnice; acoperind ariile tuturor celor care măsoară, poziționează, cartografiază, localizează, estimează și evaluează, estimează și calculează costurile, planifică, construiesc, dezvoltă și gestionează terenurile, mările și orice structuri create de om, cu o viziune de a extinde utilitatea topografiei în beneficiul societății, al mediului și al economiei.

- Oportunități de relaționare cu colegi din întreaga lume, oferind o oportunitate de neegalat de a descoperi cum procedează alții, de a întâlni oameni care vă împărtășesc pasiunea și de a vă împărtăși propriile cunoștințe și experiențe.

- Oportunitatea de a participa la evenimente premergătoare, la cina festivă a Congresului, la excursii în Varșovia și în împrejurimi, astfel veți explora și simți ospitalitatea prietenoasă a polonezilor.

Colegii de la Federația Intergațională a Geodezilor (FIG), cât și cei de la Uniunea Geodezilor Polonezi vă așteaptă la Varșovia în septembrie, pentru a vă întâlni personal!


09.05.2022 Concurs cu premii pentru studenți - Fondul Aubrey Barker

În acest an, 2022, Fondul Aubrey Barker sărbătorește jubileul de aur.

Înființat în 1972, Fondul Aubrey Barker este dedicat îmbunătățirii competențelor durabile de topografie și gestionare a terenurilor în țările în curs de dezvoltare prin educație profesională și consolidarea capacităților, în beneficiul durabil al comunităților locale.

Fondul lucrează pentru a sprijini dezvoltarea competențelor necesare de topografie și de gestionare a terenurilor și pentru a se asigura că acestea sunt disponibile în toate națiunile și comunitățile. În același timp încurajează și facilitează schimbului acestor competențe și cunoștințe cu comunitățile, astfel încât să crească capacitatea colectivă a profesioniștilor în domeniu, de a gestiona bunul cheie: terenurile noastre.

Pentru a marca această ocazie, Fondul organizează un concurs pentru studenții care studiază topografie, economie funciară sau o disciplină conexă într-o instituție de învățământ superior. Candidații trebuie să realizeze un videoclip de max. 2 minute care să abordeze tema: Cum ne pot conduce topografii către un viitor durabil?

Vor fi acordate următoarele premii:

1. Premiul I - 500 de lire sterline donate de ABF, plus un premiu Leica, care ar putea consta în echipamente sau un stagiu de practică, în funcție de locația și statutul câștigătorilor.

2. Premiul special pentru cea mai interesantă lucrare dintr-o țară aflată pe lista actuală a economiilor cu venituri mici sau cu venituri mici și mijlocii a Băncii Mondiale, susținut de Leica.

Înscrierea este deschisă persoanelor și grupurilor (de trei studenți sau mai puțin) care studiază în domeniul topografiilor, al economiei funciare sau la o ramură conexă, la o instituție de învățământ superior.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 13 iunie 2022. Câștigătorii vor fi anunțați pe 31 iulie.

Pentru detalii despre granturile Fondului Aubrey Barker, vă rugăm să vizitați site-ul web al acestuia Aubrey Barker Grants

Mai multe detalii despre concurs și despre cum să vă înscrieți găsiți accesând link-ul aubrey_barker_golden_jubilee_prize.pdf (fig.net)

 


04.05.2022 FME World Tour 2022 - un nou eveniment Globema RO

Așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani, partenerul UGR, Globema RO, invită experții și utilizatorii soft-ului FME să participe la evenimentul FME World Tour 2022.

Evenimentul va avea loc online, pe data de 25 mai 2022, participarea fiind gratuită.

La edițiile anterioare Uniunea Geodezilor din România a fost reprezentantă prin prezența dlui Ionuț Cristian Săvoiu, președintele UGR la acea vreme, ca și invitat special.

Anul acesta printre vorbitorii din cadrul evenientului se numără și Adrian Cârâc - inginer geodez în cadrul companiei Consitrans SRL (un alt partener al UGR), dar și membru activ al Uniunii Geodezilor din România, Asociația Locala București, Sector 3. 

Pentru agenda completă a evenimentului și înscrieri vă rugăm accesați link-ul FME World Tour 2022 - 25 mai la București (globema.ro)

 


04.05.2022 Buletin informativ ANCPI aprilie 2022

Agenția Națională de Cadastru și Pubricitate Imobiliară a trasnmis Buletinul informativ al lunii Aprilie 2022 privind proiectul  "Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități", implementat de Autoritatea Națională pentru drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu  Agenția Națională pentru ocuparea Forței de Muncă.

Materialul poate fi descărcat urmând link-ul Buletin informativ aprilie 2022.pdf


04.05.2022 In memoriam prof.univ.dr.ing. Nicolae Boș

Stimați colegi,

Cu tristețe vă anunțăm trecerea la cele veșnice a profesorului Nicolae Boș - decan de vârstă al Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere.

S-a născut la Bran într-o familie care i-a insuflat încă de la o vârstă fragedă dragostea pentru școală, tatăl său fiind învățător. Este absolvent al Liceului Andrei Șaguna, promoția 1946. A început să studieze silvicultura la Politehnica din București și a finalizat studiile universitare la Institutul de Silvicultură de la Brașov. Din 1951 este cadru didactic la facultatea din Brașov, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare.

A predat cursurile de Topografie inginerească la Secţia de Construcţii, Fotogrametrie forestieră şi Geometrie descriptivă şi desen tehnic la Silvicultură. Din 1974 a activat timp de cinci ani la Facultatea de Construcţii a Universității din Constantine, Algeria. În 1983 a devenit titularul disciplinei de Topografie, pe care a predat-o până la pensionare. Între 1981 și 1989 a fost secretar ştiinţific al Facultăţii de Silvicultură și exploatări forestiere. A fost creator de școală, punând bazele învățământului superior geodezic din Brașov la începutul anilor 1990.

Profesorul Nicolae Boş a elaborat peste 120 de lucrări în domeniul măsurătorilor terestre, fotogrametriei forestiere şi evidenţei imobiliare (cadastru şi cartea funciară), majoritatea în calitate de unic sau prim autor. A fost conducător de doctorat în domeniul Silvicultură din 1994, șapte doctoranzi finalizând studiile sub îndrumarea dânsului.

În semn de recunoaștere a întregii activităţi didactice şi ştiinţifice, în anul 2000 a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”  iar în anul 2017 i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ștefan cel Mare din Suceava .

La catedră a impresionat printr-un limbaj elevat, o exprimare logică şi clară, precum și prin pasiunea pentru disciplinele predate. Și-a adus o importantă contribuție la formarea a zeci de generații de ingineri silvici şi, după 1990, de ingineri geodezi.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!


02.05.2022 Conferința ”Vocea Geodeziei Vâlcene”

Vineri, 06 mai 2022, începând cu ora 12:00, va avea loc la Râmnicu Vâlcea Conferința ”Vocea Geodeziei Vâlcene”.

Cu ocazia conferinței vor avea loc și alegerile locale pentru desemnarea conducerii Asociației UGR Vâlcea.

Locația evenimentului este Luxury By The Lake, str. Ostrovului.

În cadrul conferinței va avea loc și o dezbatere privind inportanța meseriei de specialist în măsurători terestre și cadastru, la care vor participa invitați din partea OCPI Vâlcea, avocați și notari, dar și specialiști bancari.

Invitația la conferință poate fi descărcată accesând link-ul Vocea Geodeziei Valcene.pdf

 

 


30.04.2022 Proiect de act normativ: Lege pentru aprobarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, în temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, supune dezbaterii publice textul următorului proiect de act normativ: Lege pentru aprobarea CODULUI AMENAJĂRII TERITORIULUI, URBANISMULUI ȘI CONSTRUCȚIILOR

Textul proiectului de act normativ poate fi consultat la link-ul 6256a7668fbc3869096979.docx (live.com).

Sunt așteptate propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice în termen de 30 zile calendaristice de la publicarea anunţului. Acestea pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, Bd. Libertăţii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti, și la adresa de e-mail: [email protected]. Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 13.04.2022.

Expunerea de motive poate fi descărcată accesând link-ul 6256a7665112a682334693.doc (live.com)

 


30.04.2022 Comunicat de presă CNIPMMR

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a reacționează în mod constant asupra inițaitivelor legislative care propun fie transferul registrului comerțului la o asociație privată, fie introducerea de taxe pentru întreprinzători în folosul unei asociații private.

La Senat a fost înregistrată inițiativa legislativă pentru modificarea Legii 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie din România, cu modificările și completările ulterioare, având numărul B254/2022. Această inițiativă legislativă propune introducerea de noi taxe pentru toate societățile din România și noi sarcini administrative, cu costurile corespunzătoare, toate în favoarea unei asociații private.

Prin intermediul partenerului UGR, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), CNIPMMR a transmis comunicatul de presă prin care respinge introducerea de noi taxe pentru IMM-uri.

Comunicatul CNIPMMR poate fi consultat la link-ul Comunicat de presa CNIPMMR RESPINGE INTRODUCEREA DE NOI TAXE PENTRU IMM.pdf


29.04.2022 Consultare publică ANCPI 28 aprilie 2022

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultării publice, Proiect de Ordin pentru modificarea anexei nr. 5 la Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1.445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară, a Centrului Naţional de Cartografie, precum şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare ale acestora.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, Proiect de Ordin pentru modificarea anexei nr. 5 la Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1.445/2016 – ANCPI