Știri

14.07.2024 Săptămâna Geodeziei Românești - Prelungire termen înregistrare abstracte GeoPreVi 2024

Termenele pentru înregistrarea abstractelor și transmiterea lucrărilor și prezentărilor finale în cadrul GeoPreVi 2024, a fost prelungit.

Cei care doresc să participe la Simpozionul Internațional GeoPreVi 2024, manifestarea științifică a Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, cu lucrări științifice au posibilitatea înregistrării abstractelor până pe data de 1 august 2024.

Pentru detalii privind temele lucrărilor și termenele de înregistrare/depunere vă rugăm vizitați Calls for papers | UGR - Conference

Vă reamintim că Simpozionul Internațional GeoPreVi 2024 este partea centrală a Săptămânii Geodeziei Românești, eveniment organizat de către Uniunea Geodezilor din România, aflat la cea de-a cincea ediție. Anul acesta partenerul principal al UGR în organizarea celui mai important eveniment al comunității geodezice din țara noastră, este Facultatea de Geodezie.

Înscierile la eveniment sunt deschise până pe data de 4 octombrie la link-ul Registration | UGR - Conference


02.07.2024 START înregistrări Săptămâna Geodeziei Românești, București, 23 -26 octombrie 2024

Anul acesta Săptămâna Geodeziei Românești, cel mai important eveniment al comunității geodezice din țara noastră, va avea loc în perioada 23 - 26 octombrie, la Hotel Sheraton din București.

Începând de astăzi, 02 iulie 2024, și până pe data 04 octombrie 2024, înregistrările la evenimentul din octombrie sunt deschise. Înscrierile sunt confirmate după primirea dovezii plății.

Totodată, cei care doresc să prezinte lucrări în cadrul GeoPreVi 2024 - partea centrală a SGR - simpozionul internațional al Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, vor putea transmite abstractele odată cu înscrierea la eveniment.

Vă reamintim principalele teme ale lucrărilor și prezentărilor tehnice ale conferinței:

1. Profesia - formare, responsabilitate, evoluție
2. Tehnologiile geospațiale - sprijin pentru dezvoltare
3. Aplicații GIS adaptate scopului
4. Geodezie tehnică pentru mediul construit (geodezie aplicată pentru structuri de inginerie civilă)
5. Transformări digitale pentru gestionarea terenurilor și a clădirilor (Government-Data-Standards-   Partnerships)
6. Provocări actuale în AI, AR/VR, ML, DL
7. Ideas Hub - Prezentări ale studenților

Pentru înscriere și transmitere abstracte vă rugăm accesați Registration | UGR - Conference


21.06.2024 Simpozionul Internațional ”Pădurea și Dezvoltarea Sustenabilă” la cea de-a 11-a ediție

În perioada 17 - 18 octobrie 2024, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universități din Brașov, organziează la Brașov, cea de-a 11-a ediție a simpozionului internațional ”Forest and Sustainable Development”.

Lucrările conferinței cuprind și secțiunea ”Geomatics, informatics, modelling and statistics” la care sunt așteptați să participe și membrii comunității geodezice din România.

Pentru mai multe detalii privind organizarea evenimentului, tematici abordate, agendă vă rugăm accesați pagina 11thFSD - Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere (unitbv.ro)


21.06.2024 Primul anunț privind organizarea Săptămânii Geodeziei Românești 2025

Marți, 19.06.2024, o delegație a Uniunii Geodezilor din România (UGR), formată din Mircea AFRĂSINEI – Președinte, Prof.univ.dr.ing. Cornel PĂUNESCU - președinte onorific UGR și Laura COCU - partener comunicare și organizare evenimente, a vizitat Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara și Universitatea Politehnică Timișoara, punând bazele celei de-a 6-a ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, cel mai important eveniment anual al comunității geodezice din România. Cea de-a 6-a ediție a SGR va avea loc în cea de-a treia săptămână a lunii octombrie 2025.

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, prin amabilitatea dlui Rector - Prof.univ.dr.ing. Cosmin Alin POPESCU, a găzduit prima ședința a comitetului de organizare a acestui eveniment. La această primă întâlnire au fost alături de delegația UGR și reprezentanții celor două universități timișorene, și Mircea STOIAN - fondator al firmei GAUSS S.R.L. din Timișoara, firmă parteneră UGR în organizarea evenimentelor anuale.

Gazdele Săptămânii Geodeziei Românești – ediția a 6-a 2025, vor fi Universitatea Politehnică Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Alături de Prof.univ.dr.ing. Cosmin Alin POPESCU – Rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”, Prof.dr.ing. Sorin Ioan HERBAN – prodecan Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnice Timișoara și Mircea STOIAN fondator al GAUSS S.R.L. Timișoara, reprezentanții Uniunii Geodezilor din România au făcut primii pași necesari organizării evenimentului.

Înițiativa demarării procesului de organizare a SGR 2025 va permite înscrierea cât mai devreme a evenimentului pe agendele anului 2025 ale FIG și CLGE, astfel încât evenimentul să se poată bucura de o largă participare internațională.


13.06.2024 Pentru al doilea an consecutiv UGR facilitează obținerea de burse SGR pentru studenți

Uniunea Geodezilor din România te invită să aplici pentru finanțare în vederea participării la cel mai mare și important eveniment anual al specialiștilor din domeniul măsurătorilor terestre din România, "Săptămâna Geodeziei Românești 2024", ce va avea loc la București, în perioada 23-26 octombrie 2024.

În cadrul Săptămânii Geodeziei Românești va avea loc Simpozionul Internațional GeoPreVi 2024 al Facultății de Geodezie, UTCB, cu tema „Geodetic Engineering at the Service of the Community”. Tema, amplă și captivantă, vizează atât domeniul geodezic, cât și cele conexe acestuia, acoperind subiecte variate, de la tehnici avansate de măsurători și aplicații inovative în cartografiere, până la soluții de monitorizare a mediului și utilizarea datelor geodezice în urbanism, agricultură și infrastructură.

Tot la București va avea loc și cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a Tinerilor Geodezi, FIG Young Surveyors European Meeting, cu tema „Building Together: Surveyors Leading Tomorrow's Challenges”, în perioada 23 - 24 octombrie 2024.

Această manifestare va aduna tineri geodezi din toată Europa. Evenimentele actuale se desfășoară cu o viteză fără precedent. Este necesar să ne adaptăm și să facem față provocărilor de mâine. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne unim eforturile pentru a construi o comunitate puternică și coezivă. Cheia succesului constă în cultivarea unei comunități organice care avansează rapid către provocările viitoare. În timp ce navigăm prin aceste vremuri incerte, să mergem înainte cu determinare și reziliență, gata să confruntăm tot ce ne așteaptă.

SGR va include și Expoziția de Tehnologie, unde principalii sponsori vor prezenta cele mai moderne echipamente și programe utilizate în domeniu. De asemenea, vor avea loc activități dedicate viitorilor tineri geodezi, care vor cuprinde concursuri, workshop-uri și multă distracție.

Cei care vor fi selectați pentru acordarea Bursei SGR vor beneficia de gratuitate pentru transport, cazare, masă, respectiv taxa de înregistrare la conferință.

Formularul de înscriere poate fi accesat și la urmatorul link: Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, ediția a V-a, Bucuresti, România. (google.com)

Termenul limită pentru aplicare: 15 iulie 2024


13.06.2024 Capitala României, București, va găzdui cea de-a V-a ediție a Săptămânii Geodeziei Românești

Cel mai important eveniment al comunității geodezice din România, Săptămâna Geodeziei Românești, ajuns la cea de-a V-a ediție, va avea loc în perioada 23 - 26 octombrie 2024, la hotelul Sheraton din București.

Timp de aproape o săptămâna capitala țării va fi gazda a peste 300 de specialiști din domeniile geodeziei, topografiei, cadastrului, evaluării și gestionării terenurilor, administrației locale, GIS și alte domenii conexe, din țară și din străinătate.

Evenimentul este organizat de către Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, împreună cu Comisia 9 din cadrul Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) – "Evaluarea și managementul proprietății imobiliare", Grupul European al Geodezilor (EGoS) și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Manifestarea centrală a evenimentului de la București va fi Simpozionul Internațional GeoPreVi 2024, având tema - "Ingineria geodezică în slujba comunității".

Tot în cadrul SGR va avea loc cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a tinerilor Geodezi din cadrul FIG, având ca temă "Construim împreună: Geodezii în fruntea provocărilor de mâine", manifestare ce va preceda deschiderea oficială a Săptămânii Geodeziei Românești.

La cea de-a cincea ediție a SGR se vor alătura reprezentanți ai Comisiei 9 a FIG și EGoS, care vor dezbate în cadrul unei sesiuni separate subiectul "Transparența pe piața imobiliară și abordarea geodatelor".

Și la această ediție, ca și la precedentele, vor fi organizate mese rotunde pe subiecte de interes pentru întreaga comunitate geodezică din țară, ateliere practice pentru studenți, cât și o expoziție de tehnologie unde partenerii SGR vor prezenta ultimele noutăți în domeniu.

Urmăriți pagina Uniunii pentru noutăți privind Săptămâna Geodeziei Românești!

 


13.06.2024 Cea de-a XV-a Școală internațională de vară de formare profesională, Italia, 15 - 26 iulie 2024

Colegiul geodezilor și al geodezilor laureați din Bari, Comitetul internațional pentru fotogrammetrie arhitecturală, Universitatea de Științe ale Vieții "Regele Mihai I", Timișoara, România și Laboratorul oficial de testare a materialelor "M. Salvati", ArCoD, Poliba, organizează în perioada 15 - 26 iulie 2024, în orașele Latina, Teramo, Caserta, Nova Siri (Matera) și Bari cea de-a XV-a Școală internațională de vară de formare profesională.

Tematicile ediției 2024 sunt: ”Geodezia pentru planificare: noile tehnologii și protecția terenurilor” și ”ARHEOLOGIE și ARHITECTURĂ - VIITORUL are o INIMĂ STRĂVECHE”

Orașele implicate în această ediție vor fi Montorio Al Vomano-Teramo, Latina, Caserta, Matera (săpături arheologice romane în Nova Siri), Castellana Grotte și Bari.

Pentru detalii despre program accesați ITSS 2024 - XV International Training Summer School (coifa.it)

Informații privind înscrierea pot fi solicitate la adresa presidenza@coifa.it.

 

 


22.05.2024 Uniunea Geodezilor din România este prezentă la Accra pentru FIG Working Week

Duminică, 19 mai, au început la Accra în Ghana, lucrările celei de-a XLVII-a Adunări Generale a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG), ce se desfășoară în cadrul FIG Working Week 2024.

La lucrările FIG Working Week 2024, de la Accra, participă o delegație din partea Uniunii Geodezilor din România, formată din Cornel Păunescu – președinte onorific, Iaroslav Zifceac – președinte Comisia de Tineret UGR și Vlad Păunescu – secretar executiv al UGR.

Cu o zi înainte de debutul FIG Working Week (19 -24 mai 2024), sâmbătă 18 mai, a început Conferința comisiei de tineret din cadrul FIG (YSN). În după amiaza zilei de sâmbătă, în cadrul sesiunii de Actualizări din partea Comisiilor de tineret regionale/naționale, Iaroslav Zifceac, președintele Comisiei de Tineret a UGR a susținut o prezentare alături de președintele YSN Africa, si reprezentantul YSN America. Cu această ocazie Iaroslav Zifceac a lansat invitația tinerilor geodezi de a participa la YSEM – Young Surveyors European Meeting, manifestare ce va avea loc în perioada 23 – 24 octombrie la București, în cadrul Săptămânii Geodezilor din România. FIG Foundation a decis aprobarea unui buget pentru acordarea a 4 burse internaționale pentru studenții străini interesați să participe la evenimentul din octombrie de la București.

Duminică a demarat adunarea generală și președintele FIG, Diana Dumashie a făcut o prezentare a activității anului trecut. România a fost menționată de mai multe ori ca organizator de evenimente FIG.

De asemenea, au fost prezentate cinci candidaturi pentru cele două posturi de vicepreședinte ale căror mandate se încheie în ianuarie 2025. Votul se va finaliza joi de dimineață, când vor fi anunțați câștigătorii. Candidații au fost prezentați și pe site-ul Uniunii Geodezilor din România. UGR va fi reprezentată la vor prin Cornel Păunescu.

În programul zilei de marți, 21 mai, în cadrul lucrărilor Comisiei 7 FIG, a fost inclusă și prezentarea unui articol ai cărui autori sunt Cornel Păunescu, Cătălin Ciprian Marinescu, Iaroslav Zifceac și Lia Stelea. Prezentarea a susținut-o Iaroslav Zifceac, titlul articolului fiind: Studiu privind numărul minim și maxim de puncte de control pe teren la realizarea unui plan ortofoto.

Lucrările FIG Working Week se vor încheia vineri, 24 mai 2024.


22.05.2024 GNSS de 25 de ani în România - workshop oreganizat de către UTCB și Comisia 5 UGR

Centrul de Cercetare în Geodezie Spațială, Fotogrammetrie, Teledetecție și S.I.G. (GEOS) din Departamentul de Geodezie și Fotogrammetrie, Facultatea de Geodezie București, împreună cu Uniunea Geodezilor din România - Comisia 5 - Poziționare și Măsurare, vă invită să participați la workshop-ul dedicat aniversării a 25 de Ani de Servicii de Poziționare GNSS în Romania și a 25 de Ani de funcționare a stației GPS/GNSS permanente București (BUCU)

Workshopul va avea loc în data de 24.05.2024 ora 10:00 în localul Facultății de Geodezie din București, sector 2, B-dul Lacul Tei 120-124, sala P2 (demisol).


17.05.2024 Consultare publică ANCPI, 17 mai 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematicã inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și modalitãții de alocare a sumelor, precum și raportarea de cãtre beneficiari a stadiului de execuție a lucrãrilor pentru lucrãrile de înregistrare sistematicã inițiate de unitãțile administrativ-teritoriale, aprobatã prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã nr. 819/2016, cu modificãrile și completãrile ulterioare – ANCPI

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

  1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;
  2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;
  3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Materialele transmise vor purta mențiunea „Propuneri privind completarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare”.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ se vor transmite sub formă de tabel conform modelului de mai jos.

Nr. crt. Nr. articol Textul propus de autoritatea inițiatoare Conținut propunere/sugestie/opinie Argumentarea propunerii/sugestiei/opiniei
         

Toate sugestiile transmise pentru textul de ordin cu caracter normativ vor fi făcute publice, fiind parte dintr-un proces dedicat transparenţei decizionale. ANCPI solicită să fie menționat dacă doriți ca numele dvs. să fie asociat cu aceste propuneri sau doriţi ca propunerile înaintate să fie anonime. Datele de contact nu sunt făcute publice.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul Registrul pentru consemnarea și analiza propunerilor, opiniilor și recomandărilor – ANCPI

Nepreluarea recomandărilor formulate și înaintate în scris va fi justificată în scris.

Pentru cei interesați există și posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de ordin cu caracter normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituție publică până la data de 26 mai 2024.

Pentru informaţii suplimentare vă stăm la dispoziţie la telefon: +40 374 751 340, e-mail: virgil.duta@ancpi.ro, persoană de contact: Virgil DUȚĂ