29.01.2025 Conferința națională de constituire a Colegiului Geodezilor din România va avea loc pe data de 12 februarie 2025
Uniunea Geodezilor din România salută constituirea comitetului de inițiativă în vederea înființării Colegiului Geodezilor din România, așa cum este prevăzut de Legea 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum şi înființarea Colegiului Geodezilor din România.
Într-o atmosfera specifica profesiei, săptămâna trecută, în data de 22 ianuarie 2025, în sala P6 din cadrul Facultății de Geodezie din București, a avut loc prima ședință a comitetului de inițiativă, în vederea organizării și convocării Conferinței Naționale de constituire a Colegiului Geodezilor din România. Comitetul de inițiativă a fost constituit sub coordonarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și este format din reprezentanții desemnați din rândurile persoanelor fizice autorizate, a membrilor asociațiilor profesionale recunoscute.
În cadrul întâlnirii s-a decis ca în data de 12 februarie 2025 să aibă loc lucrările Conferinței naționale de constituire a Colegiului Geodezilor din România. Locul de desfășurare este Aula Universității Transilvania Brașov.
Este momentul în care toți geodezii trebuie sa înțeleagă că este nevoie de unitate, legea profesiei, cu greu obținută, trebuie pusă în aplicare astfel încât să ne creștem credibilitatea, să creștem calitatea lucrărilor noastre, să deschidem un nou orizont tinerilor iubitori ai acestei profesii.
Este necesar să fim împreună, sunt prea multe de făcut și nu le putem face singuri. Profesia noastră este recunoscută prin corectitudine și precizie.
Este timpul să intram în rând cu geodezii din întreaga lume și în special în rând cu geodezii din întreaga Europă! Reglementările legale atât din Europa cât și din lume sunt cunoscute de uniunea noastră, UGR fiind membră atât a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) cât și a Consiliului European al Geodezilor (CLGE).
Ne dorim doar ceea ce este normal. Este necesar să ne aliniem cu toate profesiile liberale recunoscute în România. Așa cum am arătat de fiecare data, geodezul are un loc bine definit. Este nevoie ca el, geodezul, să se specializeze, să fie la curent cu tot ceea ce este mai nou în domeniu. Este necesar ca geodezul să fie subiectul principal în lucrările de specialitate din domeniul geodeziei așa cum este acesta descris în art. 5 al Legii 267/2024.
Comunitatea geodezilor împreună cu ANCPI au datoria, și este necesar, să stimuleze şi să aibă grijă de piață, astfel încât să poată fi integrați toți profesioniștii geodezi. ANCPI are o responsabilitate față de mediul privat, și mediu privat are o responsabilitate fața de ANCPI.
Doar prin colaborare și dialog vom găsi cele mai bune soluții!
23.12.2024 Mesajul conducerii UGR la sfârșitul anului 2024
Când spui Uniunea Geodezilor din România trebuie să te gândești la colaborare, împărtășire, inovație, educație, comunitate, unitate!
În anul 2024 am reușit să ne unim energiile în direcția realizării intereselor comune acestei profesii vocaționale, de o frumusețe aparte.
Mulțumim tuturor membrilor Uniunii, colaboratorilor și partenerilor, pentru sprijinirea activităților desfășurate și, nu în ultimul rând, tuturor sponsorilor fără de care evenimentele organizate în anul 2024 nu ar fi avut amploarea și succesul real obținut.
Mesajele primite în urma principalelor evenimente ale anului 2024, GeoCAD 2024, alături de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Săptămâna Geodeziei Românești, alături de Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, ne dau puterea și speranța că evenimentele anului 2025 se vor ridica cel puțin la același nivel cu care ne-am obișnuit.
Sărbători fericite și binecuvântate! Un nou an plin de sănătate și prosperitate!
Conducerea Uniunii Geodezilor din România
23.12.2024 Simpozionului Internațional GEOMAT, ediția 2025
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași organizează în perioada 3-4 aprilie 2025 cea de-a unsprezecea ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT - 2025. Simpozionul se va desfășura în cadrul Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului.
GEOMAT 2025 este primul eveniment al anului viitor în organizarea căruia Uniunea Geodezilor din România este partener principal. Tema principală a evenimentului de la Iași, din perioada 3-4 aprilie 2025, este "Tehnologii geospatiale pentru un mediu sustenabil".
Ca de fiecare dată Simpozionul de la Iași reprezintă o oportunitate deosebită de a explora noi perspective, de a împărtăși idei și de a construi colaborări în domeniul tehnologiilor geospațiale. Temele secțunilor sunt prezentate în Invitația oficială, prezentată mai jos.
Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite la adresa: www.geomat.ro.
11.12.2024 Noutăți profesii liberale, decembrie 2024
Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), partener tradițional al Uniunii Geodezilor din România, informează periodic UGR cu privire la acțiunile întreprinse de asociațiile de profesii liberale din Uniunea Europeană și de pe plan mondial.
Accesând link-ul de mai jos veți găsi informarea privind acțiunile întreprinse de asociațiile de profesii liberale din Uniunea Europeană în ultima perioadă.
Punctele 9 și 11 prezintă acțiuni din domeniul geodeziei.
06.12.2024 Consultare publică ANCPI, 06 decembrie 2024
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora”.
01.12.2024 La mulți ani, România!
La mulți ani, România!
La mulți ani, Români!
La mulți ani Români Geodezi!
29.11.2024 Adresa UGR nr. 228/27.11.2024 către ANCPI privind constituirea Comitetului de Inițiativă
Uniunea Geodezilor din România a transmis în data de 27 noiembrie 2024, către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, adresa cu nr. 228, prin care reamintește care sunt etapele premergătoare convocării Conferinței Naționale de constituire a Colegiului Geodezilor din România, conform Legii nr. 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România.
Uniunea Geodezilor din România își exprimă disponibilitatea și este deschisă unui dialog constructiv privind modul de interpretare a articolelor ce stau la baza constituirii Colegiului Geodezilor din România.
Adresa UGR nr. 228/27.11.2024 poate fi consultată mai jos.
27.11.2024 Consultare publică ANCPI, 27 noiembrie 2024
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de ordin privind modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 30 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate”.
26.11.2024 A șasea ediție a workshop-ului “Learn more about Photogrammetry and Remote Sensing”
Departamentul de “Masurători Terestre şi Cadastru”, Facultatea de “Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului” (HGIM), Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi din Iași” (UTI), împreună cu Uniunea Geodezilor din România – Comisia 8 (Planificare Spațială și Dezvoltare), Societatea Română de Fotogrammetrie şi Teledetecţie, Asociația Tinerilor Fotogrammetrişti și S.C. Helmert SRL Bacău, organizează în data de 28 Noiembrie 2024, cea de-a VI-a ediție a workshop-ul “Learn more about Photogrammetry and Remote Sensing”.
Workshop-ul se va desfășura în format hibrid, în Amfiteatrul A0 (HGIM) și on-line pe platforma WebEx, între orele 12:00-14:00.
Prima parte a workshop-ului va fi marcată de prezentarea unor proiecte de Fotogrammetrie şi Teledetecţie care să servească nevoilor actuale ale societăţii, iar în cea doua parte, participanţii vor avea parte de prezentarea “live” a celor mai noi echipamente existente în domeniu.
Pentru conectarea pe platforma Webex accesați link-ul Cisco Webex. Meeting number: 27442879954
Coordonator workshop: Prof. univ. habil. dr. ing. Oniga Valeria-Ersilia
07.11.2024 UGR prezentă la Conferința ”Ziua Profesiilor Liberale din România” – ediția a XVII-a
Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a organizat în data de 05.11.2024 Conferința “ Ziua Profesiilor Liberale din România”, aflată la cea de-a XVII-a ediție, având tema “Încurajarea tinerilor să acceadă în profesiile liberale”.
În calitate de membră a UPLR, Uniunea Geodezilor din România a participat și la această ediție, alături de reprezentanți ai Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Fizioterapeuților din România, Corpul Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, Ordinul Arhitecților din România, Camera Auditorilor Financiari din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Camera Consultanților Fiscali, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Colegiul Medicilor Veterinari din România, Uniunea Naționala a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, Colegiul Osteopaților din România.
În deschiderea evenimentului au transmis cuvinte de susținere a activităților liberale domnii Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României, senator Catalin Daniel Fenechiu, deputat Iulius Marian Firczak, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe, bănci a Camerei Deputaților, Mihai Pașca secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, Cristian Laudoniu consilier superior Ministerul Economiei, Alexandra Văcaru Consiliul Concurenței.
Regăsindu-se în tema acestei ediții, Mircea Afrasinei – președinte al Uniunii Geodezilor din România, a menționat în cadrul conferinței faptul ca UGR acordă o importanță deosebită tinerilor geodezi. Existența în cadrul organizației a unei comisii de tineret, atragerea studenților privind participarea lor la workshopuri, prezența mediului universitar în toate acțiunile uniunii, acordarea de burse de participare la evenimentele uniunii desfășurate atât pe plan local cât și internațional, fiind doar câteva dovezi clare și obiective cu privire la încurajarea tinerilor de a accede în profesia de geodez, de acum legiferată ca și profesie liberală.
Prezente la conferință au fost persoane care au sprijinit apariția Legii privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România, aici referindu-ne în special la reprezentanții Uniunii Profesiilor Liberale din România, organizație care a fost alături de geodezi în perioada dezbaterilor conținutului acestei legi, evenimentul fiind un moment potrivit de a transmite mulțumiri conducerii UPLR pentru sprijinul acordat, cât și mesaje de încurajare tuturor celor prezenți și a căror profesie nu este definită printr-o lege specială. Au fost adresate, de asemenea, mesaje de mulțumire și persoanelor din mediul politic prezente în sală, cei prezenți numărându-se printre susținătorii legii.
Mulțumim Uniunii Profesiilor Liberale din România, mulțumim dlui Dan Manolescu, președinte al UPLR, pentru buna organizare a acestei conferinte și alegerea unei teme actuale și de mare impact în lumea profesiilor liberale.