15.02.2025 Colegiul Geodezilor din România are conducere interimară
Miercuri, 12 februarie 2025, a avut loc la Brașov, în Aula "Sergiu Chiriacescu" a Universității Transilvania din Brașov, Conferința Națională de constituire a Colegiului Geodezilor din România (CGR).
În moderna Aula a Universității Transilvania au fost prezenți 365 delegați, din cei 366 desemnați, și aproape 100 de invitați.
Lucrările conferinței s-au desfășurat pe parcursul a 12 ore, și au putut fi urmărite în direct pe canalul de youtube al Colegiului Geodezilor din România COLEGIUL GEODEZILOR DIN ROMANIA.
O echipă de organiztori de peste 15 persoane a lucrat intens timp de trei săptămâni pentru a asigura desfășurarea în cele mai bune condiții a Conferinței Naționale!
La puțin timp după aprobarea Agendei Conferinței s-au desfășurat alegerile pentru poziția de Președinte Interimar al CGR, urmate de cele pentru cei doi vicepreședinți interimari.
Echipa interimară a CGR este formată din Mircea Afrăsinei - președinte interimar, Tudor Sălăgean și Mihnea Mircea Mitrache - vicepreședinți interimari.
Echipa a fost completată cu membrii Colegiului Director - lista compeltă putând fi consultată la link-ul Home
Uniunea Geodezilor din România felicită noua conducere interimară a Colegiului Geodezilor din România, urându-le mult succes în activitatea pe care o vor desfășura în cadrul CGR!
De asmenea, felicităm și echipa organizatoare pentru eforturile depuse pentru a avea un eveniment de succes!
07.02.2025 Consultare publică ANCPI, 07 februarie 2025
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de ordin privind modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 30 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind modificarea și completarea Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate.“
29.01.2025 Conferința națională de constituire a Colegiului Geodezilor din România va avea loc pe data de 12 februarie 2025
Uniunea Geodezilor din România salută constituirea comitetului de inițiativă în vederea înființării Colegiului Geodezilor din România, așa cum este prevăzut de Legea 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum şi înființarea Colegiului Geodezilor din România.
Într-o atmosfera specifica profesiei, săptămâna trecută, în data de 22 ianuarie 2025, în sala P6 din cadrul Facultății de Geodezie din București, a avut loc prima ședință a comitetului de inițiativă, în vederea organizării și convocării Conferinței Naționale de constituire a Colegiului Geodezilor din România. Comitetul de inițiativă a fost constituit sub coordonarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și este format din reprezentanții desemnați din rândurile persoanelor fizice autorizate, a membrilor asociațiilor profesionale recunoscute.
În cadrul întâlnirii s-a decis ca în data de 12 februarie 2025 să aibă loc lucrările Conferinței naționale de constituire a Colegiului Geodezilor din România. Locul de desfășurare este Aula Universității Transilvania Brașov.
Este momentul în care toți geodezii trebuie sa înțeleagă că este nevoie de unitate, legea profesiei, cu greu obținută, trebuie pusă în aplicare astfel încât să ne creștem credibilitatea, să creștem calitatea lucrărilor noastre, să deschidem un nou orizont tinerilor iubitori ai acestei profesii.
Este necesar să fim împreună, sunt prea multe de făcut și nu le putem face singuri. Profesia noastră este recunoscută prin corectitudine și precizie.
Este timpul să intram în rând cu geodezii din întreaga lume și în special în rând cu geodezii din întreaga Europă! Reglementările legale atât din Europa cât și din lume sunt cunoscute de uniunea noastră, UGR fiind membră atât a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) cât și a Consiliului European al Geodezilor (CLGE).
Ne dorim doar ceea ce este normal. Este necesar să ne aliniem cu toate profesiile liberale recunoscute în România. Așa cum am arătat de fiecare data, geodezul are un loc bine definit. Este nevoie ca el, geodezul, să se specializeze, să fie la curent cu tot ceea ce este mai nou în domeniu. Este necesar ca geodezul să fie subiectul principal în lucrările de specialitate din domeniul geodeziei așa cum este acesta descris în art. 5 al Legii 267/2024.
Comunitatea geodezilor împreună cu ANCPI au datoria, și este necesar, să stimuleze şi să aibă grijă de piață, astfel încât să poată fi integrați toți profesioniștii geodezi. ANCPI are o responsabilitate față de mediul privat, și mediu privat are o responsabilitate fața de ANCPI.
Doar prin colaborare și dialog vom găsi cele mai bune soluții!
23.12.2024 Mesajul conducerii UGR la sfârșitul anului 2024
Când spui Uniunea Geodezilor din România trebuie să te gândești la colaborare, împărtășire, inovație, educație, comunitate, unitate!
În anul 2024 am reușit să ne unim energiile în direcția realizării intereselor comune acestei profesii vocaționale, de o frumusețe aparte.
Mulțumim tuturor membrilor Uniunii, colaboratorilor și partenerilor, pentru sprijinirea activităților desfășurate și, nu în ultimul rând, tuturor sponsorilor fără de care evenimentele organizate în anul 2024 nu ar fi avut amploarea și succesul real obținut.
Mesajele primite în urma principalelor evenimente ale anului 2024, GeoCAD 2024, alături de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Săptămâna Geodeziei Românești, alături de Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, ne dau puterea și speranța că evenimentele anului 2025 se vor ridica cel puțin la același nivel cu care ne-am obișnuit.
Sărbători fericite și binecuvântate! Un nou an plin de sănătate și prosperitate!
Conducerea Uniunii Geodezilor din România
23.12.2024 Simpozionului Internațional GEOMAT, ediția 2025
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași organizează în perioada 3-4 aprilie 2025 cea de-a unsprezecea ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT - 2025. Simpozionul se va desfășura în cadrul Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului.
GEOMAT 2025 este primul eveniment al anului viitor în organizarea căruia Uniunea Geodezilor din România este partener principal. Tema principală a evenimentului de la Iași, din perioada 3-4 aprilie 2025, este "Tehnologii geospatiale pentru un mediu sustenabil".
Ca de fiecare dată Simpozionul de la Iași reprezintă o oportunitate deosebită de a explora noi perspective, de a împărtăși idei și de a construi colaborări în domeniul tehnologiilor geospațiale. Temele secțunilor sunt prezentate în Invitația oficială, prezentată mai jos.
Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite la adresa: www.geomat.ro.
11.12.2024 Noutăți profesii liberale, decembrie 2024
Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), partener tradițional al Uniunii Geodezilor din România, informează periodic UGR cu privire la acțiunile întreprinse de asociațiile de profesii liberale din Uniunea Europeană și de pe plan mondial.
Accesând link-ul de mai jos veți găsi informarea privind acțiunile întreprinse de asociațiile de profesii liberale din Uniunea Europeană în ultima perioadă.
Punctele 9 și 11 prezintă acțiuni din domeniul geodeziei.
06.12.2024 Consultare publică ANCPI, 06 decembrie 2024
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora”.
01.12.2024 La mulți ani, România!
La mulți ani, România!
La mulți ani, Români!
La mulți ani Români Geodezi!
29.11.2024 Adresa UGR nr. 228/27.11.2024 către ANCPI privind constituirea Comitetului de Inițiativă
Uniunea Geodezilor din România a transmis în data de 27 noiembrie 2024, către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, adresa cu nr. 228, prin care reamintește care sunt etapele premergătoare convocării Conferinței Naționale de constituire a Colegiului Geodezilor din România, conform Legii nr. 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România.
Uniunea Geodezilor din România își exprimă disponibilitatea și este deschisă unui dialog constructiv privind modul de interpretare a articolelor ce stau la baza constituirii Colegiului Geodezilor din România.
Adresa UGR nr. 228/27.11.2024 poate fi consultată mai jos.
27.11.2024 Consultare publică ANCPI, 27 noiembrie 2024
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de ordin privind modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 30 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate”.