29.10.2024 Începând de astăzi, 29 octombrie 2024, profesia de geodez este reglementată!
Motto: „Geodezul este specialistul pregătit în efectuarea lucrărilor de geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecție, cadastru, cartografie, topografie minieră, sisteme informaționale geografice și a colectării și prelucrării datelor geospațiale.” Legea privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din Romania, art.5, alin(1)
Încă de la înființarea sa, Uniunea Geodezilor din România și-a propus să coaguleze în interiorul și în jurul ei pe toți cei care doresc să se implice în recunoașterea acestei profesii, să fie forumul în care soluțiile profesioniștilor la provocările apărute în domeniul nostru de activitate să poată fi mai bine cunoscute şi aplicate spre beneficiul întregii societăți.
Unul dintre obiectivele uniunii, cel privind legalizarea profesiei noastre, s-a înfăptuit astăzi prin semnarea de către Președintele României a Decretului de promulgare a Legii privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România.
Doar printr-o actualizare a cadrului legislativ și a regulamentelor specifice, prin participarea directă a profesioniștilor alături de instituțiile statului abilitate, vom putea crește calitatea lucrărilor în care este implicat geodezul, vom oferi siguranță atât executanților cât și beneficiarilor lucrărilor și, nu în ultimul rând, doar așa vom clădi respectul pentru această profesie.
Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la apariția acestei legi, începând de la inițiatori, continuând cu toți cei ce au înțeles importanța acestei profesii, oameni politici, conducători de instituții publice, reprezentanții mediului universitar, ai facultăților ce pregătesc viitorii geodezi, membri sau afiliați la Uniunea Geodezilor din România.
Avem în sfârşit această lege și este momentul ca toți cei ce activează în această profesie să contribuie la înființarea Colegiului Geodezilor din România și a actelor normative ce vor fi elaborate și aprobate pentru o mai bună organizare a acestei activități.
Uniunea Geodezilor din România nu este Colegiului Geodezilor din România, ci reprezintă doar unul dintre pionii care pot participa la înființarea acestuia. Această profesie nu este doar a membrilor Uniunii, ci a tuturor geodezilor din România.
Adresăm o invitație tuturor celor ce activează în domeniul geodeziei, persoanelor fizice autorizate în domeniu, membri ai uniunii sau ai altor asociații profesionale din domeniu, să găsim împreună formula cea mai transparentă în vederea îndeplinirii obligațiilor ce ne revin din legea profesiei promulgată. Este necesar să fim uniţi, de aceea ne dorim dialog cu sectorul privat, cu sectorul public şi cu mediul academic pentru că doar schimbul de opinii între profesionişti poate genera idei folositoare pentru comunitatea noastră.
Ne amintim cu toţii experienţele trecutului, iar din acestea, un lucru am învăţat cu siguranţă: Pentru un Colegiu al Geodezilor din România, funcțional, capabil să organizeze această profesie, este necesară implicarea tuturor într-un dialog constructiv care să ducă la soluţii viabile, adaptate vremurilor pe care le trăim.
Este necesar să fim împreună, sunt atâtea lucruri de realizat în perioada următoare şi va fi nevoie de aportul tuturor celor care doresc să se implice, astfel încât să avem cât mai puţine erori de parcurs. Profesia noastră este recunoscută prin corectitudine și precizie. Așa cum spunem noi: “suma erorilor trebuie să tindă spre minim”.
Ing. Mircea Afrasinei, Preşedinte UGR
28.10.2024 Consultare publică ANCPI, 28 octombrie 2024
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind modificarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri completarea Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare”.
11.10.2024 Câștigătorii concursului ”Burse de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024”
🏆 Concursul "Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, ediția a cincea, București, România" a ajuns la momentul anunțării câștigătorilor!
Avem bucuria de a anunța câștigătorii concursului pentru Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, un eveniment care are ca scop susținerea viitorilor specialiști din domeniul geodeziei. Prin intermediul acestui program, Uniunea Geodezilor din România, împreună cu sponsorii și partenerii săi, oferă tinerilor și studenților din România și Republica Moldova șansa de a participa la cel mai important eveniment profesional din țară, ce va avea loc la București, în perioada 23 - 26 octombrie 2024.
💡 Câștigătorii vor avea ocazia să participe la conferințe, workshop-uri și sesiuni de networking, unde vor învăța și vor interacționa cu profesioniști de renume din domeniul geodeziei din Romania și din străinatate. Această experiență reprezintă un pas esențial în dezvoltarea lor profesională.
🙏 Adresăm mulțumiri speciale sponsorilor pentru sprijinul lor esențial în a "adopta" tineri și a le facilita accesul la eveniment. Implicarea lor reflectă un angajament ferm pentru susținerea și formarea viitorilor specialiști în geodezie.
Felicitări câștigătorilor! Vă așteptăm la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, la hotelul Sheraton din București!
04.10.2024 Convocator Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România
În câteva săptămâni la București, la hotelul Sheraton, va debuta cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, eveniment organizat de către Uniunea Geodezilor din România în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.
Pe calendarul evenimentul, în ziua de 25 octombrie 2024, va avea loc, începând cu ora 16:00, Consiliul Național al UGR. Sunt așteptați să participe toți președinții Asociațiilor Locale ale UGR, membrii Biroului Executiv UGR, președinții comisiilor de specialitate din cadrul UGR, cât și președinții asociațiilor și organizațiilor afiliate UGR, care au cel puțin 15 membri.
Convocatorul poate fi descărcat accesând link-ul Convocator Consiliul Național al UGR.pdf
19.09.2024 O nouă prelungire a termenelor pentru înregistrarea abstractelor la GeoPreVi 2024
În 5 săptămâni se va da startul celei de-a cincea ediții a Săptămânii Geodeziei Românești (SGR), eveniment organizat către Uniunea Geodezilor din România (UGR), anul acesta în parteneriat cu Facultatea de Geodeziei din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.
Sunt așteptați peste 200 de participanți, specialiști din țară și străinătate, care își desfășoară activitatea în domeniile geodeziei, topografiei, cadastrului, evaluării și gestionării terenurilor, administrației locale, GIS și alte domenii conexe, atât în mediul economic cât și în cel academic.
Partea centrală a evenimentului o reprezintă Simpozionul Internațional GeoPreVi 2024, manifestare științifică a Facultății de Geodezie. Interesul tot mai mare în rândul specialiștilor din domeniu de a particpa la eveniment cu prezentări, a determinat organizatorii să prelungească încă o dată termenele pentru înregistrarea abstractelor și transmiterea lucrărilor și prezentărilor finale în cadrul GeoPreVi 2024.
Noile date limită sunt:
Pentru mai multe detalii privind temele lucrărilor, secțiunile simpozionului, condițiile privind realizare lucrărilor, vă învităm să accesați Calls for papers | UGR - Conference
Anul acesta întregul eveniment se va bucura de prezența unor oaspeți importanți, atât din țară, cât și din străinătate. Printre aceștia se numără dl Laurențiu-Alexandru Blaga - președinte director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitarte Imobiliară, dl Dumitru Prunariusingurul român care a zburat în spațiul cosmic și fost președinte ROSA, reprezentați ai Guvernului României, dl Peter Ache - președintele Comisiei 9 a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG), dl Jean-Yves Pirlot - director general al Consiliului European al Geodezilor (CLGE), dl Hans-Berndt Neuner - profesor la Universitatea Tehnică din Viena (TU WIEN), Austria, și mulți alți oaspeți din țară și din afara ei.
Ca și în anii precedenți, evenimentul se bucură de sprijinul partenerului media, de acum tradițional, Revista Construcțiilor (Revista Constructiilor), care va publica în luna octombrie un amplu material privind evenimentul organizat în parteneriat cu Facultate de Geodezie (UTCB - GEODEZIE - Masura in toate!).
Vă așteptăm în exact 5 săptămâni la Hotel Sheraton București, care, pentru 3 zile va fi locul unde comunitatea geodezilor din România va participa la evenimentele din cadrul Săptămânii Geodeziei Românești - cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a Tinerilor Geodezi, FIG Young Surveyors European Meeting, Simpozionul Internațional GeoPreVi 2024, și Expoziția Tehnică, unde firme de renume din România vor prezenta ultimele tehnologii din domeniu.
18.09.2024 Mai sunt 2 zile în care stundenții pot aplica pentru bursa UGR privind participarea la Săptămâna Geodeziei Românești
Pentru al doilea an consecutiv Uniunea Geodezilor din România facilitează acordare de burse studenților care vor să participe la cel mai important eveniment al comunității geodezice din România, Săptămâna Geodeziei Românești, organizat anul acesta în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.
Mai sunt 2 zile în care se pot înregistra aplicațiile pentru obținerea unei burse! Vă reamintim că bursele acoperă, participarea la întregul eveniment, transportul cazarea și mesele.
Astfel, până pe data de 20.09.2024 doritorii pot completa formularul de aplicare accesând link-ul Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, ediția a V-a, Bucuresti, România. (google.com), sau pot scana codul QR din Afișul de mai jos.
Săptămâna Geodeziei Ronânești debutează în data de 23 octombrie 2024 cu cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a Tinerilor Geodezi, FIG Young Surveyors European Meeting, cu tema „Building Together: Surveyors Leading Tomorrow's Challenges”.
În data de 24 octombrie va avea loc deschidera oficială a Simpozionului Internațional GeoPreVi 2024, manifestarea științifică a Facultății de Geodeziei, care anul acesta are tema: „Geodetic Engineering at the Service of the Community”.
Invităm studenții să aplice pentru bursele de participare la evenimentul înternațional al geodezilor din România, unde vor avea oportunitatea să întâlnească studenți, tineri geodezi și profesioniști din România, cât și din alte țări europene, care activează în mediul Universitar, dar și în cel economic.
04.09.2024 Consultare publică ANCPI, 04 septembrie 2024
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Regulamentului privind realizarea, verificarea și recepția lucrărilor sistematice de cadastru și înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1/2020.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 30 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind modificarea și completarea Regulamentului privind realizarea, verificarea și recepția lucrărilor sistematice de cadastru și înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1/2020”.
03.09.2024 Consultare publică ANCPI, 03 septembrie 2024
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind completarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare”.
25.08.2024 Invitație masă rotundă Expertiză Judiciară, Chișinău 4 octombrie 2024
În data de 4 octombrie 2024, Centrul Național de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiției din Republica Moldova în parteneriat cu instituții de profil din Armenia, Moldova, Polonia, România, Ucraina va organiza în format mixt ( cu prezență fizica și on-line), Conferința internațională științifico-practică cu tema "Locul expertizei judiciare în criminalistică și în procesul judiciar".
Această informare ne-a fost transmisă de către Uniunea Profesiilor Liberale din România. În baza bunelor relații existente între Uniunea Profesiilor Liberale din România și Centrul Național de Expertize Judiciare din Republica Moldova, acesta din urmă a lansat o invitație UPLR ca reprezentanți ai asociațiilor membre care au tangență în activitatea lor cu domeniul expertizei judiciare, să participe la lucrările evenimentului
Condiții și detalii legate de eveniment sunt menționate în scrisoarea Centrului Național de Expertize Judiciare din Republica Moldova, pe care o puteți accesa la link-ul Anunț 2 Conferință Chișinău 2024.pdf.
De asemenea, puteți descărca mai jos cele două Anexa privind formularul de înscriere și Cerințe pentru redactarea articolelor științifice.
Termenul până la care poate fi transmis organizatorilor formularul de participare este 1 septembrie 2024, la dresa de e-mail:cnej@justice.gov.md.
22.08.2024 Săptămâna Geodeziei Românești - o nouă prelungire a termenelor pentru înregistrarea abstractelor în cadrul GeoPreVi 2024
Vă reamintim că cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, eveniment organizat de către Uniunea Geodezilor din România, va avea loc în perioada 23 - 26 octombrie 2024 la București.
Înscrierile au fost deschise în data de 02 iulie și se vor încheia în data de 04 octombrie 2024. Pentru înscrieri accesați link-ul Registration | UGR - Conference. Veți fi direcționați către platforma dedicată înscrierilor, cât și depunerii abstractelor și prezentărilor.
Termenele pentru înregistrarea abstractelor și transmiterea lucrărilor și prezentărilor finale în cadrul GeoPreVi 2024, au fost prelungite astfel:
Pentru detalii privind temele lucrărilor vă rugăm vizitați Calls for papers | UGR - Conference
Vă reamintim că Simpozionul Internațional GeoPreVi 2024 este partea centrală a Săptămânii Geodeziei Românești. Anul acesta partenerul principal al UGR în organizarea celui mai important eveniment al comunității geodezice din țara noastră, este Facultatea de Geodezie.