Știri

30.04.2022 Comunicat de presă CNIPMMR

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a reacționează în mod constant asupra inițaitivelor legislative care propun fie transferul registrului comerțului la o asociație privată, fie introducerea de taxe pentru întreprinzători în folosul unei asociații private.

La Senat a fost înregistrată inițiativa legislativă pentru modificarea Legii 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie din România, cu modificările și completările ulterioare, având numărul B254/2022. Această inițiativă legislativă propune introducerea de noi taxe pentru toate societățile din România și noi sarcini administrative, cu costurile corespunzătoare, toate în favoarea unei asociații private.

Prin intermediul partenerului UGR, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), CNIPMMR a transmis comunicatul de presă prin care respinge introducerea de noi taxe pentru IMM-uri.

Comunicatul CNIPMMR poate fi consultat la link-ul Comunicat de presa CNIPMMR RESPINGE INTRODUCEREA DE NOI TAXE PENTRU IMM.pdf


29.04.2022 Consultare publică ANCPI 28 aprilie 2022

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultării publice, Proiect de Ordin pentru modificarea anexei nr. 5 la Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1.445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară, a Centrului Naţional de Cartografie, precum şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare ale acestora.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, Proiect de Ordin pentru modificarea anexei nr. 5 la Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1.445/2016 – ANCPI

 


27.04.2022 Noutăți profesii liberale - aprilie 2022

Așa cum ne-a obișnuit, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), partener al UGR, ne transmite periodic noutăți cu privire la acțiuni întreprinse de către asociații de profesii liberale din Uniunea Europeană.

Ultima informare privind activitatea recentă a unor asociații profesionale din UE poate fi descărcată urmând link-ul Informare profesii liberale aprilie 2022.pdf


27.04.2022 Program de formare, certificare și ghidaj

Uniunea Preofesiilor Liberale din România (UPLR), partener al UGR, ne-a trasnmis informarea privind organizarea unei noi reuniunii a Clubului Rețelei Naționale PROFEX ”Școala Banilor Europeni”, care va avea loc în contextul marcării Zilei Orașelor și Regiunilor și a Consiliului Europei.

Evenimentul va avea loc în data de joi, 5 mai 2022, orele 17.00-19.00, în locația ”La Ingineri” (lângă Campusul Universității Tehnice de Construcții) din Str. Ingineri Tei nr. 9, sector 2.

Cu această ocazie va fi lansat în mod oficial și noul program de formare, certificare și ghidaj, intitulat Expert UE în Managementul Serviciilor  Comunitare Integrate de Asistență Socială - Catedra Internationala Onorifica Jean Bart CIO-SUERD (houseofeurope.ro), în colaborare cu Departamentul de Consiliere și Sprijin pentru Furnizarea Serviciilor de Asistență Socială (SAS) al Fundației EUROLINK-Casa Europei.

În acest al treilea Atelier de Lucru ”Școala Banilor Europeni” va avea loc o dezbatere sub genericul ”Provocări și perspective privind reformarea serviciilor comunitare integrate de asistență socială și medicală prin PNRR”. Vor fi supuse atenției participanților noile oportunități de finanțare și sprijin privind redresarea și reziliența localităților din România, în special prin pachetul de măsuri și reforme disponibil prin PNRR și celelalte programe cu fonduri structurale.

Printre invitații speciali se numără reprezentanți ai administrației publice, consultanți, evaluatori și lideri ai unor ONG-uri.

Moderatorul dezbaterii este Coordonatorul General CIO-SUERD, Prof. Asoc. Sever AVRAM – Președinte Executiv al Fundației EUROLINK-Casa Europei.  

Pentru înscrieri online vă rugăm accesați Atelierele Clubului Rețelei Naționale PROFEX ”Școala Banilor Europeni” (google.com)

Cei care doresc să participe se pot adresa și direct organizatorilor la adresa de e-mail: ciosuerd@gmail.com


20.04.2022 Uniunea Geodezilor din România a solicitat MDLPA o nouă întâlnire

Uniunea Geodezilor din România a transmis ieri, 19 aprilie 2022, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, adresa nr. 113 prin care a solicitat o întâlnire la nivel reprezentativ pentru discutarea unor subiecte actuale, de interes pentru comunitatea geodezilor din România.

Printre subiectele menționate în adresa UGR se regăsește și cel referitor la reluarea procesului legislativ, la inițiativa Guvernului, pentru adoptarea Legii privind exercitarea profesiei de geodez şi înființarea colegiului geodezilor din România, dar și cel privind măsurile propuse de către UGR pentru derularea mai eficientă a Programului Național de Cadastru şi Carte Funciară.

Documentul adresat dlui ATTILA CSEKE, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în care sunt prezentate toate subiectele pe care UGR doresște să le abordeze, poate fi consultat la link-ul 2022_Solicitare intalnire MDLPA.pdf


20.04.2022 Interviu pentru atribuirea calității de expert tehnic judiciar în specializarea „Topografie, cadastru și geodezie”

În perioada 15 iunie - 01 iulie 2022, Ministerul Justiției organizează interviu pentru atribuirea calității de expert tehnic judiciar în specializarea „Topografie, cadastru și geodezie”.

La interviu pot participa persoanele autorizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în categoriile D, A sau B. Însciereile se pot face în perioada 18 aprilie - 13 mai 2022 (ultima zi de primire a dosarelor de înscriere). Cunoștințele vor fi verificate prin susținerea unei probe orale.

Anunțul Ministerului Justiției, în care sunt prezentate condițiile de participare la interviu, documentele necesare înscrierii, cât și alte cerințe, poate fi desărcat la următorul link: Ministerul Justiției organizează interviu pentru atribuirea calității de expert tehnic judiciar în specializarea „Topografie, cadastru și geodezie”, la care pot participa persoanele autorizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în categoriile D, A sau B - Ministerul Justitiei

Urmând același link puteți descărca și Modelul cererii, al Declarației și Acordul GDPR, documente solicitate la înscrierea pentru a participa la interviul organizat de către Ministerul Justiției.


17.04.2022 Consultare publică ANCPI 15 aprilie 2022

În perioada 16 – 26 aprilie 2022, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul  de Ordin  pentru aprobarea prin ordin al directorului general, a condițiilor de acces la datele și informațiile din sistemul informatic de cadastru și carte funciară.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind aprobarea condițiilor de acces la datele și informațiile din sistemul informatic de cadastru și carte funciară – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, până cel mai târziu 26 aprilie 2022.


25.03.2022 Comunicat Consiliul Național UGR, 17 martie 2022

În cadrul celei de-a doua ediții a Săptămânii Geodeziei Românești a avut loc, în data de 17 martie 2022, Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România.

Alături de membrii Biroului Executiv al UGR, au participat la această întâlnire Președinții Asociațiilor locale și cei ai Comisiilor de Specialitate prezenți la Brașov cu ocazia Săptămânii Geodeziei Românești, dar și alți președinți care nu au putut fi prezenți fizic, dar s-au conectat online.

Pe ordinea de zi a Consiliului s-au regăsit discutarea unor propuneri de modificare a statutului UGR, dar și stabilirea datelor alegerilor la nivelul Asociațiilor locale UGR și a Conferinței Naționale UGR privind algererile generale.

Una dintre propunerile de modifcare a Statului UGR se referă la constituirea unei asociaţii locale UGR, pentru care va fi necesar un număr de minim 5 membri, față de 15 cât este prevăzut acum. Toate propunerile de modificare a statutului UGR vor fi supuse aprobării Conferinței Naționale UGR, care va avea loc, așa cum a fost stabilit în cadrul Consiliului, pe data de 10 iunie 2022.

De asemenea, a fost stabilit ca în perioada 20 aprilie - 20 mai 2022, să aibă loc alegerile locale.

Toate propunerile de modifciare a Statului UGR, cât și alte subiecte discutate cu ocazia Consiliului Național UGR pot fi consultate accesând link-ul către Comunicatul transmis la sfărsitul întâlnirii Comunicat Consilul National 17.03.22.pdf


20.03.2022 Săptămâna Geodeziei Românești a avut loc!

Săptămâna Geodeziei Românești a avut loc!

Organizată de Uniunea Geodezilor din România (UGR), Săptămâna Geodeziei Românești, cel mai important eveniment anual pentru geodezie, geoinformație și managementul terenurilor din țara noastră, a avut loc anul acesta în intervalul 16 martie 2022 – 18 martie 2022, gazdă fiind de această dată Facultatea de Silvicultură și Inginerie Forestieră din Universitatea Transilvania din Brașov.

Conferința, având ca temă „Smart surveying solutions for sustainable development”, a reunit circa 200 de profesioniști din domeniul privat și public, inclusiv o reprezentare consistentă a mediului universitar și studenților de la specializarea Măsurători terestre și Cadastru.

Au fost trei zile de activități intense, care au prilejuit stabilirea de contacte între profesioniștii din diferite zone ale țării.

În cadrul unor mese rotunde au avut loc dezbateri privind: - reglemetarea profesiei, rezultând necesitatea apariției unei legi privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez, demers care se va bucura de sprijinul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară;

- cadastrul și înregistrarea terenurilor, prin prisma asigurării unei bune derulări a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară și a Programului Operațional Regional axa 11;
- desfășurarea învățământului universitar, nu numai a celui de specialitate, dezbatere care a avut un ecou deosebit;
- modelarea în mod pozitiv a viitorului tinerilor viitori specialiști, în organizarea Comisiei de Tineret UGR.

Referatele prezentate în cele trei sesiuni tehnice de comunicări științifice, care au abordat o problematică în acord cu evoluțiile tehnologice semnificative în diferitele domenii ale geodeziei și înregistrării terenurilor, s-au bucurat de interesul participanților la Conferință.

Pesonalitățile din străinătate și din țară, care au luat parte la Săptămâna Geodeziei Românești, prin intervențiile lor au contribuit la ridicarea nivelului dezbaterilor.

Menționăm suportul important pentru organizarea “SĂPTĂMÂNII GEODEZIEI ROMÂNEȘTI”pe care l-au oferit sponsorii evenimentului, firme reprezentative pentru activitarea geodezică din România ca și deschiderea si sprijinul acordate organizării acestei importante manifestări de conducerea Facultății de Silvicultură și Inginerie Forestieră și Universității Transilvania din Brașov, fapt pentru care se cuvine să adresăm calde muțumiri.

Coincidența apropierii programării Săptămânii Geodeziei Românești de ziua de 21 martie, în care se sărbătorește Ziua Internațională a Geodezilor, ne oferă plăcutul prilej de a ura tuturor specialiștilor din domeniul Geodeziei și Înregistrării imobilelor din țara noastră, sănatate și mult succes în activitarea profesională!

Biroul executiv al UGR
Președinte interimar,
Prof.univ.dr.ing. Petre Iuliu Dragomir

 


18.03.2022 Ziua internațională a Geodezilor

Începând cu anul 2018 în ziua de 21 martie se serbează Ziua Internațională a Geodezilor. Organizatorii de anul acesta, NSPS (National Society of Professional Surveyors) împreună cu FGF (Federation des geometres francophones) și CLGE (Consiliul European al Geodezilor) au decis ca anul acesta, având în vedere situația internațională să organizeze o Ceremonie simplă.

Vor fi organizate trei sesiunii, una dintre ele fiind programată pentru Europa și Africa începând cu ora 18:00, pentru a permite unui număr cât mai mare de geodezi europeni și africani să participe la eveniment.

Consiliul European al Geodezilor (CLGE), unul dintre organizatori, invită toți geodezii europeni să participe la această sesiune la care vor fi prezenți și membrii Consiliului de Administrație al CLGE.

Pentru a participa vă rugăm să vă inregistrati urmând link-ul Registration - Global Surveyors Day