Știri

10.03.2022 Convocare Consiliul Național al UGR

În câteva zile la Brașov, în Aula Universității din Brașov, ”Sergiu T. Chiriacescu”, va debuta cea de-a doua ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, eveniment organizat de către Uniunea Geodezilor din România în colaborare cu Universitatea Transilvania din Brașov.

Pe calendarul evenimentul, în cea de-a doua zi, 17 martie 2022, va avea loc, începând cu ora 16:00, Consiliul Național al UGR. Sunt așteptați să participe toți președinții Asociațiilor Locale ale UGR, fizic sau online.

Cei care vor participa online sunt rugați să comunice acest lucru pe adresa office@ugr.ro, până cel mai târziu marți, 15 martie 2022, pentru a putea primi link-ul de conectare.

Convocatorul poate fi descărcat urmând link-ul Convocator Consilul national UGR 17.03.2022.pdf.


03.03.2022 Burse acordate de către Fundația FIG tinerilor geodezi

Funcația FIG (Federația Internațională a Geodezilor) invită tinerii geodezi cu vârstă de pâna la 35 ani (inclusiv) să aplice pentru o o bursă de participare la cel de-al XXVII-lea Congres al  FIG, în cadrul căruia va avea loc și cea de-a șaptea Conferință Tinerilor Geodezi (Young Surveyors Conference). Congersul va avea loc în perioada 11 - 15 septembrie 2022, în Varșovia, Polonia. Conferința Tinerilor Geodezi va începe pe data de 10 septembrie și va continua inclusiv pe data de 11 septembrie 2022.

Aplicațiile pot fi trimise până la data de 30 aprilie 2022.

Invităm tinerii geodezi să descarce aplicația urmând link-ul: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPC0eEY9vbPa13nNOAEW208pYIa4Zv4qnnOwCZcKzEA0K3wQ/viewform


22.02.2022 Uniunea Geodezilor din România are un nou președinte interimar

Începând cu data de 17.02.2022 dl Petre Iuliu Dragomir este noul președinte interimar al Uniunii Geodezilor din România,acesta fiind numit prin Decizia nr. 2/17.02.2022 a Biroului Executiv al UGR. (Decizia BEX UGR nr. 2 din 17 februarie 2022.pdf)

Dl Ionuț Cristian Săvoiu, președintele ales al UGR la Conferința Națională din decembrie 2018, a solicitat Biroului Executiv al UGR delegarea tuturor atribuțiilor ce îi reveneau conform statutului, către unul din vicepreședinții aleși, dânsul fiind în imposibilitatea de a-și duce la final mandatul datorită numirii sale în funcția de Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. (Solicitare catre BEX Ionut Cristian Savoiu.pdf)

În urma numirii sale ca și președinte interimar, dl prof. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir a transmis următorul mesaj:

”Având în vedere solicitarea preşedintelui UNIUNII GEODEZILOR DIN ROMÂNIA (UGR), dl Ionuț Cristian Săvoiu, privind delegarea tuturor atribuțiilor ce îi revin, conform statutului UGR, în relația cu instituțiile guvernamentale și neguvernamentale din țară și străinatate, către unul din vicepreședinții aleși, în data de 17 februarie 2022 a avut loc ședința BIROULUI EXECUTIV AL UGR (BEX UGR).

Acesta a decis, cu unanimitate de voturi, conform prevederilor statutare, să preiau, din calitatea de vicepreședinte al UGR, toate atribuțiile preşedintelui, până la organizarea Conferinței Naționale,  când va avea loc alegerea prin vot a noului Președinte al UGR.

Pentru perioada asigurării președinției UGR prioritățile pe care le am în vedere se referă la:

  • Asigurarea desfășurăriii în bune condițiuni a ”Săptămânii Geodeziei Românești”, unde promovarea progresului tehnic și a tehnologiilor moderne precum și a rezultatelor practicii profesionale a membrilor Uniunii, reprezintă deziderate importante;
  • Susținerea demersurilor privind promovarea proiectului Legii privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez;
  • Realizarea unei bune comunicări cu instituţiile implicate în buna desfășurare a activității profesionale a membrilor UGR precum și cu Asociațiile locale și membri Uniunii;
  • Stimularea unei relații strânse cu mediul universitar cu scopul de a impulsiona participarea membrilor uniunii la manifestările științifice organizate de acestea și sustinerea studenților și tinerilor absolvenți pentru însușirea unor deprinderi practice corecte;
  • Susținerea inițiativelor de perfecționare a cadrului normativ care se referă la organizarea și desfășurarea activității profesioniștilor geodezi in sectorul privat;
  • Sprijinirea declanșării alegerilor la nivelul Asociațiilor locale și organizarea Conferinței Naționale UGR destinată alegerilor la nivel național.

În îndeplinirea acestor deziderate mă bazez pe susţinerea BEX UGR, a membrilor comisiilor de specialitate și a tuturor membrilor UGR.

Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc domnului preşedinte Ionuţ Cristian Săvoiu pentru activitatea depusă în timpul mandatului său. Continuarea dialogului cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, iniţierea de propuneri de îmbunătăţire a condiţiilor de realizare a lucrărilor specifice activităţii noastre, precum şi organizarea de manifestări ştiinţifice de prestigiu, sunt realizări incontestabile ale mandatului de preşedinte al domnului Ionuţ Cristian Săvoiu, pe care am speranţa ca, împreună cu colegii din UGR, le vom putea continua. În numele Uniunii Geodezilor din România îi urăm succes în dificila şi onoranta postură de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi suntem convinşi că, şi din acest rol, va contribui la dezvoltarea şi prestigiul profesiei noastre.

Preşedinte interimar al Uniunii Geodezilor din România,

prof. univ. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir

 

 

 

 


16.02.2022 Consultare publica ANCPI 16 februarie 2022022

În perioada 17 – 27 februarie 2022, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul  de Ordin  pentru modificarea și completarea Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, până cel mai târziu 27 februarie 2022.


10.02.2022 Cursuri Digital Skillup

Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) ne-a informat despre parteneriatul dezvoltat de către Consiliul European al Profesiilor Liberale-CEPLIS împreună cu compania DIGITAL EUROPE al cărei director, PATRICE CHAZERAND este și expert în probleme de digitalizare pentru Comitetul Economic și Social European care a elaborat propria sa opinie privind  “Dezvoltarea  Inteligenței Artificiale în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii din Uniunea Europeană”.

Acest parteneriat presupune și folosirea comună a unei platforme de cursuri: https://www.digitalskillup.eu/digital-skillup-courses/.

În platformă sunt cursuri referitoare la: mașina de învățat pentru Inteligența Artificială; Inteligența Artificială și inovarea- un avantaj efectiv pentru întreprinderi; Inteligența Artificială în practică; Cum poate Inteligența Artificială să îmbunătățească serviciile de sănătate și tehnica medicală; Inteligența Artificială și roboții medicali.

Cei interesați pot accesa link-ul de mai sus pentru a participa, gratuit, la aceste cursuri. Cursurile se desfășoară online, marea majoritate fiind disponibile și în limba română.


10.02.2022 Săptămâna Geodeziei Românești - Ediția a doua

Uniunea Geodezilor din România împreună cu Universitatea Transilvania din Brașov anunță reluarea organizării celei de-a doua ediții a Săptămânii Geodeziei Românești, cel mai important eveniment al comunității geodezilor din România. 

Cea de-a doua ediție a Săptămânii Geodeziei Românești va avea loc în perioada 15 - 19 martie 2022, în Aula ”Sergiu T. Chiriacesu” a Universității Transilvania din Brașov.

În funcție de evoluția situație pandemice în România vor fi anunțate condițiile de participare la manifestările din cadrul Evenimentului.

Așa cum a fost anunțat anterior toate sponsorizările și taxele achitate își păstrează valabilitatea.

Vă așteptăm cu drag, în martie, la Brașov!


26.01.2022 Consultare publica ANCPI 26 ianuarie 2022

În perioada 27 ianuarie – 6 februarie 2022, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectului de Ordin pentru modificarea Regulamentului privind procedura de plată destinată cofinanțării lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de unitățile administrativ – teritoriale, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1065/2018, cu modificările și completările ulterioare.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin pentru modificarea Regulamentului privind procedura de plată destinată cofinanțării lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de unitățile administrativ – teritoriale, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1065/2018, cu modificările și completările ulterioare – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, până cel mai târziu 6 februarie 2022.


17.01.2022 Activități CLGE la sfârșitul anului 2021

La sfârșitul lunii noiembrie 2021, între 25 și 27, a avut loc în Finlanda, la Saariselkä, cea de-a doua întâlnire anuală a membrilor CLGE.

CLGE (Comité de Liaison des Géomètres Européens, sau The Council of European Geodetic Surveyors) este cea mai cunoscută asociație a topografilor europeni. Întâlnirile cu membrii au loc de două ori pe an, în țări diferite.  În 2020 nu a avut loc nici o întâlnire, datorită situației pandemice.

Anul trecut, 2021,  CLGE a organziat o primă întâlnire la Atena în mai, cu participare fizică restrânsă, majoritatea membrilor fiind prezenți online.

Cea de-a doua întâlnire din 2021 a avut loc la Saariselkä, Finlanda, între 25 – 27 noiembrie. Au fost prezenți fizic 40 de participanți, și un număr mult mai mare participând online.

Din partea României domnul președinte onorific al UGR, profesor doctor inginer Cornel Păunescu, a participat fizic la evenimentul CLGE.

În prima zi, pe 25 noiembrie, a avut loc cea dea-a VII-a Conferința CLGE a Topografului European cu tema Femeia in Topografie, urmând obiectivul nr. 5 de dezvoltare durabilă din Agenda Națiunilor Unite, și anume ”Egalitatea de Gen”. Femei din Croația, Danemarca, Olanda dar și alte țări au susținut prezentări. În cadrul conferinței au avut loc discuții referitoare la rolul femeii ca specialist în condițiile societății moderne. 

Pe 26 noiembrie au început lucrările Adunării Generale. Au fost discutate aspecte financiare și de organizare. În cadrul Adunarilor Generale se fac propuneri despre Geodezul anului. Pentru anul 2021 a fost propus matematicianul Gauss. Propunerea a fost votată în unanimitate.

Un punct important a fost atins prin aprobarea declarației de la Saariselkä, care va fi publicată ulterior.

De asemenea, au fost votate locațiile viitoarelor întâlniri. Astfel, pentru luna mai 2022 gazdă va fi Macedonia, iar pentru octombrie 2022 Spania va fi locul de întâlnire. România a concurat și ea pentru găzduirea celei de-a doua întâlniri din anul acesta, dar a cedat locul Spaniei, deoarece în aceeași perioadă va avea loc în această țară întâlnirea topografilor din America Latină. România va organiza prima întâlnire din anul 2023.

Minuta Agendei poate fi descărcată urmând link-ul 21_11_26_CLGE_GA_Saariselkä_Minutes_v0.2.pdf

Pentru alte informații privind evenimentul CLGE de la sfârșitul anului 2021, vă invităm să accesați Events Archive - Council of European Geodetic SurveyorsCouncil of European Geodetic Surveyors (clge.eu)


17.01.2021 Noutăți profesii liberale ianuarie 2021

Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, Uniunea Profesiilor Liberale din România UPLR), partener al UGR, ne informează periodic cu privire la ultimele activități întreprinse de către asociațiile profesiilor liberale din Uniunea Europeană.

Materialul UPLR cuprinzând activitățile asociațiilor liberale din perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022, poate fi descărcat urmând link-ul Noutati CEPLIS dec 2021-ian 2022.pdf


14.01.2022 Consultare publica ANCPI 14 ianuarie 2022

În perioada 14 ianuarie – 24 ianuarie 2022, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul  de Ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului privind realizarea, verificarea şi recepţia lucrărilor sistematice de cadastru şi înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1/2020.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului privind realizarea, verificarea şi recepţia lucrărilor sistematice de cadastru şi înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1/2020 – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, până cel mai târziu 24 ianuarie 2022.