Știri

30.07.2022 Faceți cunoștință cu candidații la președinția FIG

Anul acesta vor avea loc alegeri pentru preșidinția FIG, cu ocazia celui de-al XXVII-lea Congres al Federației Internaționale a Geodezilor, ce se va desfășura în perioada 11 - 15 septembrie 2022, la Varșovia, Polonia.

Vor candida pentru ocuparea poziției de Președinte al Federației Internaționale a Geodezilor dna Diane Dumashie, actualmente vicepreședinte FIG, dnul Orhan Ercan - vicepreședinte FIG și dnul Abbas Rajabifard - profesor la Universitatea din Melbourne, Australia.

Vă prezentăm mai jos o scurtă introducere a fiecărui candidat.

Diane Dumashie

Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS UK www.rics.org ) a aprobat candidatura Dr. Diane Dumashie FRICS pentru alegerea la președinția FIG în cadrul adunării generale de la Varșovia din septembrie 2022.

Dr. Diane Dumashie FRICS este candidatul la președinție pentru: Claritate, Scop, Acțiune

Pe măsură ce lumea se confruntă cu vremuri nesigure, profesia noastră globală se află chiar în prima linie a schimbării, iar FIG are nevoie de un președinte puternic, experimentat și respectat, care să poată reuni familia noastră profesională globală a geodezilor, să ne sporească vizibilitatea în fața principalelor părți interesate, să reprezinte și să înțeleagă nevoile organizațiilor membre și să conducă din prima linie.

Credem că Diane este persoana potrivită, la momentul potrivit și la locul potrivit, pentru a îndeplini cu succes acest rol important în calitate de președinte al FIG și vă rugăm pe dumneavoastră și asociația națională membră a FIG să acordați votul dumneavoastră pentru Diane în calitate de președinte la FIG Varșovia.

Pentru a o cita pe Diane -

'"Agenda mea de acțiune este susținută de sustenabilitate și reziliență în sfera profesională și în spațiul societății, pentru a le permite profesioniștilor noștri să acționeze cu privire la cele mai importante probleme ale timpului nostru. Pentru a naviga în acest secol al transformărilor, un lucru este sigur: trebuie să acționăm împreună. În calitate de președinte al FIG, mă voi concentra pe aceste obiective principale:
- Acțiunea climatică și viziunea ODD privind dezvoltarea durabilă
- Transformarea digitală
- Diversitatea și incluziunea profesională
- Guvernanța în cadrul organizației FIG
În calitate de organism profesional global, trebuie să răspundem la aceste provocări dacă vrem să ne asigurăm că membrii noștri oferă încredere. Conducerea mea în calitate de președinte al FIG va lucra pentru:
- Claritate și colaborare; o abordare bazată pe ascultare și acțiune
- Scop și fiabilitate; o abordare vizibilă, și
- Acțiune și curaj; o abordare de leadership care urmărește ca noi să lucrăm împreună."

Diane și-ar dori foarte mult să aibă o discuție mai detaliată cu dumneavoastră, vă rugăm să o contactați la adresa www.linkedin.com/in/dianeadumashie

Vă invităm să luați legătura cu Diane, pentru a explora și a discuta problemele dumneavoastră și, de asemenea, să vizionați și scruta prezentare video la adresa FIG Congress 2022 - President Candidate Diane Dumashie - YouTube

 

Orhan Ercan

”Obiectivele mele sunt să lucrez mai îndeaproape cu asociațiile membre, pentru a înțelege mai bine nevoile lor și să producem soluții împreună”

Pentru a-l cunoaște pe Orhan Ercan vă invităm să accesați urmatoarele link-uri: Orhan Ercan.pdf și FIG Congress 2022 - President Candidate Orhan Ercan - YouTube

 

Abbas Rajabifard

”Dragi colegi și prieteni,

Îmi face o deosebită plăcere să vă întâlnesc electronic prin intermediul acestei comunicări. Sper că dvs. și membrii respectați ai Asociației Topografilor și a profesiilor geospațiale sunteți cu toții bine și în siguranță.

Eu - Prof. Abbas Rajabifard de la Universitatea din Melbourne, Australia - am fost nominalizat de către asociația noastră națională (Spatial Science and Surveying Institute-SSSI Australia) pentru a candida la viitoarele alegeri pentru funcția de președinte al FIG. În opinia mea, rolul asociațiilor profesionale precum FIG, de a reprezenta interesele membrilor săi devine din ce în ce mai strategic în contextul schimbărilor rapide din lumea actuală și al pieței emergente.

Trăim într-o lume din ce în ce mai complexă și mai interconectată și pe o piață digitală în creștere foarte rapidă. În acest context, riscurile sunt reale în ceea ce privește calitatea competențelor, concentrarea pieței și factorii geopolitici externi, pe lângă provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, sustenabilitatea, rezistența comunităților și a infrastructurii și efectele semnificative ale virusului Covid, care modifică din ce în ce mai mult toate aspectele societăților noastre și stabilitatea noastră economică.

În acest context, văd un rol mai important pe care profesiile noastre din sfera geodeziei și geospațiale trebuie să îl joace și, în același timp, văd direcțiile de schimbare și noile cerințe pentru aceste profesii.

Pentru ca FIG să își mențină rolul său de lider internațional și să își îmbunătățească poziția, trebuie să ne reexaminăm valorile și viziunea FIG, strategiile sale, procesele operaționale pentru a servi mai bine comunitatea globală. Ar trebui să dezvoltăm un plan mai inteligent și activități strategice și să ne asigurăm că FIG rămâne relevantă și conectată și că servește nevoile pieței și interesele geodezilor pentru lumea pe care o avem astăzi și în viitor, în acest proces de transformare. În special în conformitate cu inițiativele globale, cum ar fi SDGs, IGIF, FELA, NUA, care au apărut datorită autorităților și entităților globale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite, UNGGIM și Banca Mondială.

În cazul în care voi fi sprijinit să servesc FIG în calitate de președinte, promisiunea mea și experiența mea dovedită în materie de leadership internațional ar asigura că FIG se află pe o traiectorie foarte pozitivă pentru viitorul sau, penteu impactul său strategic și pentru sustenabilitatea și creșterea sa. Voi aduce o viziune pentru FIG în ceea ce privește convergența scopurilor, a obiectivelor și a misiunii sale în conformitate cu toate schimbările de pe piață. Mă voi concentra pe agenda FIG actuală și pe potențialul viitor - oportunități și provocări, precum și pe căile strategice pentru a dezvolta parteneriate de colaborare puternice cu toți actorii relevanți.

Ca puncte principale în strategia noastră pentru FIG în următorii patru ani, mă voi concentra pe:

- Agenda globală, conectarea provocărilor locale la acțiunile globale și a pieței globale la oportunitățile locale;
- Creșterea asociațiilor membre și sporirea oportunităților pentru un număr mai mare de inspectori/practicieni;
- Comisiile FIG, misiunile și planurile lor și colaborările transfrontaliere;
- Nevoile, provocările și oportunitățile regionale;
- Conectarea cu geodezii de pe teren;
- Diversitatea și incluziunea FIG,
- Sprijinirea tinerilor geodezi și a femeilor din comunitatea de geodezie și geospațială (promovarea geodezilor/inginerilor digitali);
- Consolidarea capacităților (capacitatea umană și capacitatea organizațională) și furnizarea de noi competențe digitale.

Printre altele, îmi pregătesc campania cu un site web Professor | Abbas Rajabifard, unde puteți obține mai multe informații despre mine, planul meu de colaborare și activitățile mele.

Sunt, de asemenea, interesat să aflu de la asociațiile membre care sunt dorințele și intențiile lor pentru FIG. Prin urmare, aș fi încântat să am ocazia de a mă întâlni la o oră convenabilă cu dvs. și cu echipa dvs. pentru a discuta, pentru a ne cunoaște și a ne asculta reciproc și pentru a ne împărtăși viziunea, precum și pentru a asculta preocupările membrilor. Vă rog să mă anunțați la adresa de e-mail (abbas.r@unimelb.edu.au) dacă aveți întrebări sau dacă îmi propuneți o oră pentru o întâlnire online.”

Vă invităm să vizionați și scruta prezentare video la adresa FIG Congress 2022 - President Candidate Abbas Rajabifard - YouTube


10.07.2022 Reprezentanții UGR și ANCPI s-au întâlnit vineri, 8 iulie 2022, la Constanța

Accelerarea procesului de cadastru şi înregistrare în cartea funciară a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării a constituit tema principală a întânirii UGR-ANCPI care a avut loc la Constanţa, vineri 8 iulie 2022.
 
 Toţi cei prezenţi au accentuat necesitatea dialogului susţinut şi a colaborării între toţi partenerii implicaţi atât în procesul de înregistrare sistematică a proprietăţilor, cât şi în cel de înregistrare sporadică.
 
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii UGR au solicitat redefinirea conceptului de “suprapunere virtuală” şi elaborarea unor proceduri mai simple de soluţionare a neconformităţilor geometriei limitelor cadastrale în cazul înregistrării le cerere. S-a subliniat necesitatea reglementării în regim de urgenţă a standardelor privind modelele 3D pentru intravilane (city gml) şi BIM (Building Information Model) utilizate în urbanism, amenajarea teritoriului şi construcţii. Uniunea Geodezilor din România consideră că, reglementarea acestor activităţi, va stimula piaţa de servicii din domeniu.
 
Uniunea Geodezilor din România doreşte să mulţumească Doamnei Director General ANCPI, Hajnalka Ildiko Vig, şi reprezentanţilor ANCPI, precum şi OCPI Constanţa pentru participarea şi implicarea în organizarea evenimentului.
 

07.07.2022 Comunicat de presă - poziția CNIPMMR privind modificările fiscale propuse de către Guvern

UPLR - Uniunea Profesiilor Liberale din România, partener al UGR, a transmis astăzi Comunicatul de presă al CNIPMMR (Consiliul Național al Întrprinderilor Mici și Mijlocii din România) prin care solicită ca orice reformă sau măsură adoptată în domeniul fiscal, ce are ca scop creșterea veniturilor colectate la bugetul de stat, să se facă pe principiul “de la mare la mic”, povara fiscală urmând să fie suportată de toți actorii economici, nu doar de IMM-uri.

Textul Comunicatului poate fi consultat la link-ul Comunicat de presa masuri fiscale.pdf


07.07.2022 Consultare publică ANCPI, 7 iulie 2022

Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 1764/2019 privind aprobarea termenelor de eliberare a documentelor și datelor rezultate din furnizarea serviciilor de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și unitățile sale subordonate.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Proiect de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 1764/2019 privind aprobarea termenelor de eliberare a documentelor şi datelor rezultate din furnizarea serviciilor de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi unităţile sale subordonate – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, în perioada 8.07.2022 – 18.07.2022.


22.06.2022 QGIS Open Day - 24 Iunie 2022

 

QGIS este o platformă GIS gratuită, open source ce poate fi utilizată de pe sistemele lin/win/mac.

În ultima zi de vineri a fiecărei luni, este organizată o întâlnire virtuală informală (QGIS Open Day) pentru documentare, discuții și, în general, pentru a cunoaște minunata comunitate QGIS.

Agenda depinde de comunitate și încurajează o cultură a colaborării și a auto-organizării - participanții pot adăuga subiecte care îi interesează pe pagina evenimentului QOD sau pot lua legătura cu organizatorii evenimentului dacă sunt interesați să faciliteze o sesiune.

Dl Adrian Cârâc, președintele Comisiei 3 UGR - Managementul informației spațiale, invită pe toți cei care doresc să participe la evenimentul lunar QGIS Open Day (Iunie 2022) în cadrul căruia vor fi prezentate tehnologii Open Source pentru elaborarea planurilor și documentațiilor cadastrale. 

Evenimentul, care va fi transmis și pe Youtube, va avea loc vineri, 24 iunie, începând cu ora 15:00, ora României.

Urmăriți pagina de github a evenimentului pentru accesarea link-urilor de conectare.

QOD June 2022 · qgis/QGIS Wiki · GitHub

 


12.06.2022 Uniunea Geodezilor din România are o nouă conducere

Vineri, 10.06.2022, a avut loc la București Conferința Națională a Uniunii Geodezilor din România. 

Conferința Națională, forul suprem de conducere al UGR, se convoacă cel puțin o dată la patru ani, sau ori de câte ori este necesar. În cadrul Conferinței sunt aleși, prin vot secret, membrii Biroului Executiv și ai Comisiei de Cenzori, cât și membrii comisiilor de specialitate.

În urma alegerilor de vineri noul președinte al Uniunii Geodezilor din România este dnul ing. Mircea AFRĂSINEI.

Au fost aleși, de asemenea, doi vicepreședinți la nivel național - dna prof.univ.dr.ing. Ana Cornelia BADEA și dl prof.univ.dr.ing. Petre Iuliu DRAGOMIR și opt vicepreședinți regionali, prezentați mai jos.

Regiunea N-E - dl ing. Eusebiu Laurențiu CILIBIU

Regiunea N-V - dl prof.univ.dr.ing. Tudor SĂLĂGEAN

Regiunea Centru - dl ing. Istvan OROSZ

Regiunea Vest - dna asist.univ. Anca-Maria MOSCOVICI

Regiunea S-V - dl ing. Mihnea MITRACHE

Regiunea Sud - dl ing. Dan POPESCU

Regiunea S-E - dna ing. Aliona GRĂDINARU

Regiunea București-Ilfov - dl ing. Cosmin DRAGOMIR

De asemenea, dl ing. Vlad Păunescu a fost ales în funcția de Secretar general și dl ing. Costin Sebastian Manu în funcția de trezorier.

Membrii comisiei de cenzori au fost desemnați următorii: dl asist.univ. Elemer-Emanuel Șuba (președinte), dl ing. Andrei Popa și dna ing. Cosmina Giugă.

Tot vineri au fost desemnați și președinții comisiilor de specialitate, după cum urmează:

Comisia 1 Standarde profesionale - dl conf.univ.dr.ing. Adrian Savu

Comisia 2 Educație profesională - dl. conf.univ.dr. ing. Aurel Florentin Cătălin Negrilă

Comisia 3 Managementul informației spațiale - dl ing. Adrian Cârâc

Comisia 4  Hidrografie - dl ing. Simion Brumă

Comisia 5 Poziționare și măsurare - dl conf.dr.ing. Tiberiu Rus

Comisia 6: Măsurători inginerești - dl conf.dr.ing. Aurel Sărăcin

Comisia 7: Cadastru și administrarea teritoriului - dl prof.univ.dr.ing. Gheorghe Badea

Comisia 8: Planificare spațială și dezvoltare - dna conf.univ.dr.ing. Ersilia Oniga

Comisia 9: Evaluare și management imobiliar - dna asist.dr.ing. Daniela Răboj

Comisia 10: Management și economia construcțiilor - dna conf. univ. dr. ing. Sanda Naș

Pentru Comisia de tineret a fost desemnat dl ing. Iaroslav Zifceac în funcția de președinte și dnii ing. Silviu Cristian Răducu și Mircea Nap, vicepreședinți.

Mult succes noii echipe de conducere a Uniunii Geodezilor din România!


09.06.2022 Adunarea Generală a Asociației Locale UGR Dâmbovița

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Adunarea Generală a Asociației locale UGR Dâmbovița.

La întâlnire au fost invitați să participe și dnii Valentin Calcan - președinte CCIA Dâmabovița, Dan Popescu - vicepreședinte UGR, Vlad Păunescu - cenzor UGR București Sector 1 și Cătălin Costea - trezorier UGR.

Procesul Verbal al ședinței poate fi consultat accesând link-ul 20220603_UGR România_Dambovira.pdf


09.06.2022 Documente supuse aprobării în cadrul Conferinței Naționale UGR

În cadrul Conferinței Naționale a UGR vor fi supuse aprobării și Strategia Uniunii Geodezilor din România pentru perioada 2023 - 2026, cât și modificările de Stat propuse cu ocazia Consiliului Național al UGR, ce a avut loc în data de 17 martie 2022, la Brașov.

Celo două documente supuse aprobării pot fi consultate accesând link-urile de mai jos.

Strategia UGR 2023-2026 .pdf

Statutul UGR-propuneri de modificare 22.03.2022.pdf


08.06.2022 Programul Conferinței Naționale a UGR, 10 iunie 2022, ora 15:00

Mai sunt două zile până la Conferința Națională a Uniunii Geodezilor din România. Peste douăzeci de asociații locale UGR au confirmat participarea la conferință, prin delegații desemnați. 

Așteptăm confirmarea privind participarea la conferință și din partea altor asociații locale.

Convocatorul și Programul conferinței pot fi consultate mai jos.



06.06.2022 Convocator adunarea generală Asociația Locală UGR Argeș

Asociația Locală UGR Argeș convoacă în data de 09.06.2022, ora 10:00, Adunarea Generală a Asociației Locale UGR Argeș.

Adunarea va avea loc în sala de ședințe a OCPI Argeș.

Convocatorul se găsește mai jos.