06.10.2021 Prof. Senior univ. dr. ing. Gheorghe Nistor primește încă o distincție de DHC
Vineri, 1 octombrie 2021, la Chișinău, prof. Senior univ. dr. ing. Gheorghe Nistor, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice de Construcții București, primește încă o distincție de DHC, de data aceasta din partea Universității Agrare de Stat din Moldova.
Felicitări, dle Profesor!
30.09.2021 Ziua inginerului Român la Universitatea Tehnică a Moldovei
La mijlocul lunii septembrie, la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost sărbătorită Ziua Inginerului Român. Cu această ocazie a avut loc ședința comună a Consiliilor de Administrație ale următoarelor instituții de învățământ superior din Moldova și România: Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
La acest eveniment a participat și Rectorul Universității Transilvania din Brașov, dnul prof.dr.ing. Ioan Vasile ABDRUDAN, Universitate care va găzdui în perioada 26 - 30 octombrie 2021 evenimentul internațional anual organizat de către UGR, Săptămâna Geodeziei Românești.
Mai multe detalii despre întălnirea celor cinci universități la Chișinău puteți citi pe site-ul UTM De Ziua Inginerului Român, UTM găzduiește ședința comună a Consiliilor de Administrație ale cinci universități de pe cele două maluri ale Prutului | UTM
30.09.2021 Propunerile de modificare și completare a Legii 7/1996 au fost transmise către Camera Deputaților pentu adoptare
Luni, 27 septembrie 2021, Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea teritoriului, Comisia Juridică, de disciplină și Imunități și Comisia pentu Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, au transmis către Camera Deputaților Raportul Comun asupra proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996, precum şi pentru modificarea art.121 din Legea fondului funciar 18/1991, pentru a fi adoptat.
Dintre modificările propuse reamintim finanţarea de către ANCPI a lucrărilor de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale într-un cuantum de maximum 84 lei + TVA/carte funciară. Această majorare se acordă pentru terenurile situate în intravilanul comunelor cu un coeficient de 2,6, pentru terenurile situate în intravilanul orașelor, municipiilor și reședințelor de județ se majorează cu un coeficient de 3,1, iar pentru terenurile situate în intravilanul localităților din județul Ilfov și București se majorează cu un coeficient de 3,5.
Printre completările popuse se numără și posibilitatea ca pentru îndeplinirea obligaţiilor sale, ANCPI să acorde gratuit acces on-line la seturile de date administrate de aceasta și instituţiile sale subordonate inclusiv avocaților și executorilor judecătorești, așa cum a fost menționat și în știrea publicată pe site-ul nostru în data de 18 mai 2021.
Raportul Comun înaintat Biroului permanent al Camerei Depuaților poate fi consultat la link-ul Raport Comun 642_20.pdf
15.09.2021 Noutăți profesii liberale
Uniunea Profesiilor Liberale din România, partener al UGR, așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, ne informează cu privire la ultimele activități întreprinse de către asociațiile profesiilor liberale din Uniunea Europeană.
Materialul UPL poate fi descărcat urmând link-ul Noutati profesii liberale.pdf
10.09.2021 Întâlnire între reprezentanții UGR și cei ai OCPI Ilfov
Ieri, 09.09.2021, a avut loc la sediul OCPI Ilfov, întâlnirea între reprezentanții acestei instituții și cei ai Uniunii Geodezilor din România.
Printre subiectele discutate au fost și următoarele:
Întâlnirea a fost solicitată la sfârșitul lunii iunie 2021.
01.09.2021 Comunicat de presă UPLR privind poziția Consiliului Concurenței
Uniunea Profesiilor Liberale din România a transmis uniunii noastre Comunicatul de presă prin care își exprimă îngrijorarea față de poziția Consiliului Concurenței referitoare la modificarea legislației privind înființarea firmelor de contabilitate/expertiză contabilă.
Comunicatul UPLR poate fi consultat urmând link-ul Comunicat UPLR - cons concurentei.pdf
01.09.2021 Întâlnire UGR - ANCPI - CNC privind proiectul LAKI
Astăzi, 01.09.2021, a avut loc la sediul ANCPI întâlnirea solicitată săptămâna trecută de către UGR, privind implementarea cu succes și la teremen a proiectului LAKI. La solicitarea uniunii, transmisă în data de 23.08.2021 (20210819_Adresa catre ANCPI solicitare intalnire CNC.pdf), Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a răspuns prin adresa nr. 39543/30.08.2021, prin care a comunicat acordul privind întâlnirea solicitată (5554 39543 R UGR sedinta tehnica de lucru CNC-UGR.pdf).
La întâlnirea de astăzi din partea UGR au participat dnii Ionuț Săvoiu, președintele uniunii și Cornel Păunescu, președinte onorific. De asemenea, a participat și dnul Octavian Balotă Laurențiu, vicepreședinte S.R.F.T. (Societatea Română de Fotogrammetrie și Teledetecție), invitat al UGR.
Din partea ANCPI au fost prezenți la întâlnire dna Ana-Maria Deică, șef serviciu Direcția de Înregistrare Sistematică, și dnii Mircea Viorel Popa - director general adjunct ANCPI, Victor Adrian Grigorescu - director Direcția de Înregistrare Sistematică, Ioan Buzaș - director Direcția de Cadastru și Geodezie.
Centrul Național de Cartografie a fost reprezentat la această întâlnire de către dnii Radu Dan Nicolae Crișan - director general adjunct CNC, Neculai Avramiuc - șef serviciu Geodezie și Cercetare-Dezvoltare și dnele Iuliana Cuibac și Iuliana Pârvu, ambele consilieri cadastru.
Principalul subiect discutat în cadrul întâlnirii, așa cum a fost solicitat, s-a referit la probleme tehnice legate de implementarea cu succes și la teremen a proiectului LAKI III.
Tot în contextul acestui proiect, în urma consultării de piață cu nr. MC1015763 din iulie 2021, inițiată de către ANCPI, Uniunea Geodezilor din România a încurajat agenții economici din domeniu să participe activ la această consultare și să evalueze cât mai corect și documentat pe baza propriei experiențe, valoarea serviciilor prestate luând în considerare toate criteriile care influențează valoarea estimată a acestora.
30.08.2021 Start înscrieri Săptămâna Geodeziei Românești
La sfârșitul săptămânii trecute s-a dat startul înscrierilor la Conferința "Smart surveying solutions for sustainable development", ce va avea loc în cadrul Săptămânii Geodezie Românești.
Lucrările conferinței se vor desfășura în perioada 27 - 29 octombrie 2021, în Aula ”Sergiu T. Chiriacescu” a Universității Transilvania din Brașov.
Termenle pentru transmiterea abstractelor și a formelor finale ale prezentăriilor, pentru cei care doresc să participe cu lucrări la conferință, sunt următoarele:
1. 24 septembrie 2021, pentru abstracte
2. 15 octombrie 2021, pentru formele finale ale prezentărilor
Modulul de înregistrare poate fi accesat din meniul Registration din site-ul evenimentului (Home | UGR - Conference) sau urmând link-ul SGR - UGR - ConfTool - Login (againcompany.ro)
23.08.2021 Solicitare întâlnire cu reprezentanții ANCPI și CNC
La sfârșitul săptămânii trecute, Uniunea Geodezilor din România a solicitat ANCPI organizarea unei ședințe tehnice de lucru și consultare la care să participe și conducerea CNC.
Principalul subiect pe care UGR dorește să îl discute se referă la implementarea cu succes și la teremen a proiectului LAKI.
Adresa transmisă de către UGR poate fi consultată la link-ul 20210819_Adresa catre ANCPI solicitare intalnire CNC.pdf
23.08.2021 Simpozion Internațional Științifico-Practic organizat de către UASM
Facultatea Cadastru şi Drept a Universității Agrare de Stat din Moldova organizează în perioada 01 - 02 octombrie 2021, Simpozionul Internațional Științifico-Practic „Reglementarea utilizării resurselor naturale: realizări și perspective”. Simpozionul este dedicat aniversării a 70 de ani de la fondarea Facultății Cadastru și Drept, și se va desfășura în format mixt pe următoarele secțiuni:
1. Organizarea teritoriului şi dezvoltarea durabilă
2. Geomatică, cadastru şi evaluarea imobilului
3. Hidroameliorația – strategia dezvoltării durabile
4. Dezvoltarea durabilă în reglementările normative contemporane
Detalii despre înregistrare, întocmirea și transmiterea lucrărilor găsiți în Invitatie 70 ani Simpozion UASM.pdf