Știri

23.04.2021 Apel către președinții Asociațiilor Locale UGR și președinții Comisiilor de Specialitate

Dragi colegi,

După cum am aflat cu toţii, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliara este condusă de un nou director general în persoana doamnei Ildiko Rakosi-Seiwarth.

Pe lângă întâlnirile lunare cu ANCPI pe care le-am desfăşurat anul trecut, uniunea noastră a stabilit o serie de comisii de lucru pe diferite subiecte: modificările ordinului 107, modificările ordinului 700, grup IT. Uniunea Geodezilor din România doreşte continuarea dialogului constructiv cu noua conducere ANCPI. Din acest motiv este necesară consultarea cât mai multor membri ai uniunii cu privire la problemele care îi preocupă. UGR are în componenţa sa persoane fizice autorizate, profesionişti care îşi desfăşoară activitatea în mediul academic, în entităţi private sau de stat. Opiniile şi aspiraţiile tuturor sunt importante, iar problemele cu care se confruntă membrii uniunii zi de zi în activitatea lor, trebuie să fie aduse la cunoştinţă autorităților de stat responsabile de  domeniu activităţii noastre.

Invit pe această cale președinții asociațiilor locale ale  uniunii noastre, ai comisiilor de specialitate şi reprezentanţii firmelor membre UGR, să demareze în următoarele săptămâni o serie de întâlniri, organizate față în față sau online, cu membrii noştri pentru consultare pe diverse teme aflate în dezbatere. Dorim să aducem la cunoştinţa ANCPI cât mai multe dintre provocările cu care vă confruntaţi în activitatea dumneavoastră şi, prin dialog susţinut, să putem contribui la rezolvarea a cât mai multor situații semnalate de către dvs..

Cu deosebită considerație,

Preşedintele Uniunii Geodezilor din România,

ing. Ionuț Săvoiu


23.04.2021 Consultare publică ANCPI 22.04.2021

În perioada 23 aprilie 2021 - 03 mai 2021, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul  privind modificarea Procedurii şi a modalităţii de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, aprobate prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format editabil la adresa e-mail comunicare@ancpi.ro.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice  proiectul  privind modificarea Procedurii şi a modalităţii de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, aprobate prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare – ANCPI

 


23.04.2021 Solicitare întâlnire cu reprezentanții Autorității pentru Digitalizrea României

Uniunea Geodezilor din România a solicitat Președintelui interimar al Autorității pentru Digitalizarea României, dlui Octavian Oprea, o întâlnire pentru aborarea unor teme de interes pentru ambele instituții.

Temele propuse de către uniunea noastră le puteți găsi în Adresa nr. 33/23.04.2021 (20210423_Adresa ADR solicitare întâlnire.pdf) ce a fost transmisă în această dimineață Președintelui interimar ADR.


21.04.2021 Solicitare întâlnire cu noul Director general al ANCPI

Uniunea Geodezilor din România a solicitat prin Adresa nr. 27 din 20 aprilie 2021 o primă întâlnire cu noul Director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), dna Ildiko Rakosi-Seiwarth.

Pentru agenda acestei prime întâlniri UGR a propus 8 subiecte de discuție care pot fi consultate accesând Adresa transmisă 20210420_Adresa către ANCPI solicitare prima întâlnire UGR-Ildiko Rakosi.pdf.


20.04.2021 Semiar virtual ”The Power of Where: The Value of Geodesy to Society”

Joi, 22 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Pământului, UN-GGIM (Comitetul de experți în Managementul Informației Geospațiale Globale din cadrul Națiunilor Unite), organizază seminarul virtual la nivel înalt cu importanță pentru domeniul geodezic - GLOBAL GEODESY FORUM.

Forumul Global de Geodezie, cu tema The Power of Where: The Value of Geodesy to Society, va avea loc între orele 13:30 și 15:00 (ora României sau 10:30 - to 12:00,UTC).

Forumul virtual va fi deschis către toți cei interesați, și se va concentra pe semnificația geodeziei pentru bunăstarea și îmbunătățire societății, mediului și economiei.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să vizitați website-ul http://ggim.un.org/meetings/2021/Global_Geodesy_Forum/

Pentru a participa la Forum, vă rugăm apăsați JOIN HERE

 


20.04.2021 Seminar științific GEOS, 21 aprilie 2021

Mâine, 21 aprilie 2021, între orele 15:00 și 16:00, Centrul de Cercetare în Geodezie Spaţială, Fotogrammetrie, Teledetecţie şi G.I.S. (G E O S ), al Departamentului de Geodezie şi Fotogrammetrie, din cadrul Facultăţii de Geodezie – Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, organizează seminarul științific cu tema Adoptarea unei noi proiecții cartografice în România (șef lucrări.dr.ing. Doina VASILCA).

Pentru Link-ul de acces sau codul echipa vă rugăm accesați Invitația (Invitatie GEOS 21 aprilie 2021.pdf)

ACCESUL LA ECHIPA DE PE PLATFORMA TEAMS UNDE ARE LOC EVENIMENTUL VA FI DAT MIERCURI 21.04.2021 ÎNCEPÂND CU ORA 14:30


19.04.2021 FME World Fair 2021 - un nou eveniment Globema

Globema România, membru și sponsor al Uniunii noastre, invită pe cei interesați să participe la evenimentul online FME World Fair 2021 . Este o oportunitate ideală de a descoperi noi funcționalități și moduri de a utiliza FME și de a afla despre proiecte interesante ale altor utilizatori FME.

Globema, ca partener experimentat Safe Software, este unul dintre co-organizatorii acestui eveniment.

Evenimentul va avea loc va avea loc în perioada 4-14 maiConform agendei, pe data de 11 mai va fi prezentat studiul de caz cu tema ”Cum platforma FME ajută lucrul cu datele Geospațiale?”

Pentru mai multe informații privind Agenda evenimentului, cât și pentru înregistrare, vă rugăm accesați link-ul FME World Fair 2021 | Coming to a Screen Near You (safe.com)

 


16.04.2021 Adunarea Generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România

În luna martie a acestui an a avut loc la sediul Camerei Auditorilor Financiari din România din București, Adunarea Generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR).

La Adunare au participat atât reprezentanți ai asociațiilor membre cu drepturi depline, cât și ai asociațiilor care au calitatea de membru cu statut de observator. Din motive obiective reprezentanții Uniunii noastre nu au putut participa, dar, ca de fiecare data UPLR demonstrează transparență și ne-a transmis Procesul Verbal al ședinței din data de 10 martie 2021, pe care îl puteți consulta accesând link-ul Proces Verbal Adunarea Generala UPLR martie 2021.pdf

UPLR este partener și susținător al Uniunii noastre.


14.04.2021 In Memoriam Prof.univ.dr.ing. Mircea ATUDOREI

Cu profund regret anunțăm plecarea dintre noi a celui ce a fost Prof.univ.dr.ing. Mircea ATUDOREI, cel care a ghidat pe drumul geodeziei multe generații de studenți, printre care se numără și mulți membri ai Uniunii noastre!

Sincere condoleanțe familiei!

Dumnezeu să-l odihnească în pace !

In Memoriam Prof.univ.dr.ing. Mircea ATUDOREI (text preluat de pe site-ul UTCB In Memoriam Prof.univ.dr.ing. Mircea ATUDOREI (1932-2021) - UTCB - GEODEZIE

S-a nascut la 3 aprilie 1932 in comuna Zvoristu, judetul Suceava.

A absolvit Facultatea de Drumuri si Poduri, Sectia de Geodezie – Institutul de Constructii Bucuresti, in anul 1958.

Intre anii 1958-1959, a functionat ca inginer geodez la Atelierul Topo-Geodez de la Institutul Regional pentru Proiectare Constructii Constanta, efectuand lucrari pentru aductiune apa potabila, portul Constanta; garaj si linie troleibuze Constanta; alimentari cu apa Eforie Nord; plan topografic sistematizare Jurilovca; aductiune apa potabila Combinatul viti-vinicol Niculitel.

Activitatea in invatamant a inceput-o in anul 1959, ca sef de Laborator geodezie la Institutul de Constructii Bucuresti. A ocupat dupa aceea functiile didactice: asistent (1959-1965); sef de lucrari (1965-1975); conferentiar (1975-1990); profesor (1990-2001), la Facultatea de Geodezie, predand cursurile: Astronomie geodezica si Masuratori geodezice prin unde.

De mentionat ca, intre anii 1971-1973, a fost bursier la Fundatia Alexander van Humboldt, la Universitatea Tehnica din München si Institutul German de Cercetari Geodezice, sub conducerea prof. dr. ing. HC Max Kneisel.

Din anul 2001 a fost profesor consultant si conducator de doctorat la Facultatea de Geodezie.

A fost membru in Comisia de avizare a temelor de cercetare si in Consiliul Stiintific al Institutului National de Metrologie; membru in Comisia de Etalonare Nationala – Biroul Roman de Metrologie Legala, expert tehnic al Autoritatii Nationale pentru Acreditare Laboratoare.

Amintim domeniile de competenta ale prof. Mircea Atudorei: geodezie (geodezie cu sateliti – tehnologie GPS), astronomie geodezica, masuratori geodezice cu unde electromagnetice, metrologie industriala.

Activitatea publicistica a prof. Mircea Atudorei cuprinde cartile: Instrumente topografice si geodezice, Ed. Tehnica, 1982; Dictionar enciclopedic – Partea geodezie, Ed. Nemira, 2009, articole si comunicari prezentate la diferite manifestari stiintifice, dintre care amintim congresele internationale: Melbourne, 1994 (Dispozitiv optic universal pentru controlul metrologic al instrumentelor geodezice); Helsinki, 1990; Atlanta, 1996; Universitatea Hanovra, 1993 (Doua aplicatii ale interferentei luminii Laser in stiinta masuratorilor).

A obținut titlul de doctor inginer din anul 1975, prezentand teza: Masuratori geodezice cu unde electromagnetice. In calitate de conducator de doctorat, sub coordonarea sa, 8 doctoranzi  au obtinut titlul de doctor inginer.

Pentru intreaga sa activitate a fost decorat de Presedintele Romaniei cu Ordinul pentru invatamant in grad de cavaler, 2004; decorat de Observatorul Astronomic Militar – Directia Topografica Militara, cu ocazia centenarului acestuia (1895 – 1995), pentru contributia adusa la dezvoltarea astronomiei geodezice militare romanesti.

Autor al lucrarii originale Metoda interferentiala pentru controlul axelor instrumentelor astronomice universale si de pasaj cu ajutorul laserului He-Ne (elaborata la Institutul German de Cercetari Geodezice din München) s-a facut cunoscut in lumea specialistilor onorandu-si numele.

Inteligent, dornic de a introduce noul in profesie, cu real talent pedagogic si dotat in cercetarea stiintifica, s-a ridicat la nivelul inaintasilor in domeniu, ce au facut cinste scolii geodezice. Corect in relatiile interpersonale si dornic de a face binele, a fost un exemplu de om in activitatea inginereasca.

Numeroase generații de absolvenți îi sunt recunoscătoare pentru dăruirea, stăruința și dragostea cu care le-a călăuzit pașii spre cunoaștere în domeniul astronomiei geodezice, măsurătorilor geodezice prin unde, metrologiei geodezice, geodeziei și geodeziei cu sateliți.

(Pe baza prezentării din vol. Personalități românești din construcții – autor Hristache Popescu – Bucureşti : Editura H.P, 2012 ISBN 978-973-88979-6-0)

 


14.04.2021 Conferința AMCOR "Provocări și soluții în implementarea proiectelor de investiții"

Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) organizează în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) Conferința cu tema "Provocări și soluții în implementarea proiectelor de investiții".

Evenimentul va avea loc online, vineri, 16 aprilie 2021, începând cu ora 10:00. Cei care doresc să participe la eveniment sunt rugați să transmită mesaj de confirmare prezență pe adresa de e-mail alexandra.pusca@amcor.ro. Vă rugăm să menționați că sunteți membru UGR.

Informarea a fost trasnmisă de către Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), partener al Uniunii noastre.

Agenda și Afișul evenimentului pot fi consultate mai jos.

Agenda_finala AMCOR.pdf