29.06.2021 Comunciat de presă - Congresul Avocaților
Partenerul UGR, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) ne-a informat că în perioada 25 - 26 iunie 2021, a avut loc Congresul Avocaților cu tema ”Apărarea apărării”. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.).
La acest eveniment a participat și dl Gheorghe Ialomițianu, președintele UPLR.
Uniunea Geodezilor din ROmânia este membră a UPLR, fiind informată de către reprezentanții acesteia cu privire la toate acțiunile întreprinse.
Comunicatul de presă al UPLR privind Cngresul Avocaților poate fi descărcat urmând link-ul Comunicat UPLR Congresul avocatilor.pdf
22.06.2021 Seminar online - Reţele de staţii GNSS permanente din România şi servicii disponibile
Mâine, 23.06.2021, între orele 15-17, în cadrul Centrului de Cercetare în Geodezie Spațială, Fotogrammetrie, Teledetecție și GIS (GEOS), al Deptartamentului de Geodezie și Fotogrammetrie din cadrul Facultății de Geodezie, va avea loc seminarul științific cu tema Reţele de staţii GNSS permanente din România şi servicii disponibile.
Vor fi prezentări ale deținătorilor de rețele de stații GNSS permanente, cât și discuții.
Pentru link-ul de acces pe platforma TEAMS, unde se va desfășura seminarul, vă rugăm accesați INVITATIE_PROGRAM_seminar_st_GEOS_23_iun_2021.pdf.
21.06.2021 Prima zi FIG e-Working Week 2021
Ieri a fost prima zi la FIG e-Working Week.
Evenimentul a debutat cu Adunarea Generală a FIG, prima adunare ce se desfășoară online! La adunare a participat și dnul Ionuț Săvoiu, președintele UGR.
În prima zi a Adunării Generale au fost prezentați cei trei candidați pentru funcția de vicepreședinte al FIG. Unul dintre candidați este dnul Kwame Tenadu din Ghana, prieten și colaborator al Uniunii noastre, prezent la numeroase evenimente organizate de către UGR.
La adunare a participat și dnul Ionuț Săvoiu, președintele UGR, Uniunea noastră având dreptul la un vot în cadrul Adunării Generale a Federației Internaționale a Geodezilor.
Lucrările Adunării Generale vor continua în ultima zi a FIG e-Working Week, 25.06.2021.
Până atunci, cei care s-au înscris la eveniment, pot participa la sesiunile tehnice, care au debutat astăzi, 21.06.2021.
21.06.2021 In memoriam - Conf.dr.ing. Vasile Chiriac
Conf.dr.ing. Vasile Chiriac a fost un drag prieten și coleg al comunității geodezilor din România. Fulgerătoarea sa dispariție a surprins pe toți cei care l-au cunoscut.
Prof. senior dr. ing. Gheorghe Nistor, vechi prieten și colaborator, ne readuce în memorie câteva dintre cele mai importante aspecte ale vieții celui care a fost Conf.dr.ing. Vasile Chiriac.
”Pierdere dureroasă pentru comunitatea geodezică din Republica Moldova, Conferențiarul dr. ing. Vasile Chiriac a încetat din viață.
Am aflat cu adâncă durere, că domnul conferențiar dr. ing. Vasile Chiriac, un foarte bun coleg și prieten, de la Universitatea Tehnică a Moldovei, a încetat din viață la 15 iunie 2021, la vârsta de 66 de ani, datorită unei boli nemiloase.
A absolvit Școala Superioară Militară de Cartografie din Saint Petersburg, Rusia. În perioada 1976 – 1985 activează ca inginer topograf în unități militare topo geodezice ale fostei armate sovietice. Ulterior, între 1985 – 1988, își continuă studiile la Academia Militară și Inginerie din Moscova unde rămâne să activeze, iar in 1991 obține titlul științific de doctor în științe tehnice în domeniul geodeziei.
În anul 1992 revine în Moldova și se angajează la Serviciul Topografic Militar al Armatei Naționale. În 2004, este ales comandant-rector al Academiei Militare „Alexandru Cel Bun” din Republica Moldova. Concomitent cu activitatea desfășurată la Universitatea Tehnică a Moldovei din 1995 este implicat în dezvoltarea rețelei geodezice naționale de ordinele 0,1,2 rețeaua de nivelment, gravimetrice, perfecționarea cvasi-geoidului pentru teritoriul Republicii Moldova.
Vasile Chiriac și-a început activitatea la Facultatea de Construcții Geodezice și Cadastru în anul 1995, în prezent Departamentrul Inginerie Civilă și Geodezie. Timp de 22 de ani a contribuit la formarea specialiștilor în licență „Inginerie Geodezică și Cadastru” și programul de master „ Geomatică și Cadastru ”. A condus peste 70 de lucrări de licență și master, a elaborat singur sau în colectiv, peste 60 de lucrări științifice, a îndrumat 5 doctoranzi, a fost membru și manager a șapte proiecte educaționale și de cercetare. A fost conferențiar dr. ing. la Universitatea Tehnică a Moldovei, cercetările sale fiind axate pe Geodezie elipsoidală, Geodezie spațială, Geodezie fizică, Gravimetrie și Geodezie satelitară, fiind responsabil cu programele de implementare în practică.
A depus o fructuasă activitate de cercetare, publicând lucrări de valoare în edituri și reviste, participând la workshopuri din țară și străinătate (Ucraina, Estonia, Viena). A fost prezent la multe conferinte și simpozioane organizate în țară, multe în România (București, Iași, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Brașov), unde a prezentat realizări științifice în domeniul Geodeziei și al Cadastrului, alături de colegii români.
În perioada 1994 – 2004 a fost șef al serviciului Militar Topografic în Armata Națională iar în 1992 – 1994, Senior Specialist în Serviciul topografic Militar.
Specialist cu mare calificare, Vasile Chiriac a fost membru al Consiliului European al Inginerilor Geodezi (FIG), și delegat pentru Moldova în Consiliul European. S-a ocupat cu multă atenție de pregătirea tinerilor moldoveni în domeniile Proiecțiilor topografice și a redactării planurilor și hărților topografice, necesare tuturor domeniilor. A avut o colaborare excelentă cu studenții și profesorii Facultății Transfrontaliere de Inginerie, extensie a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași la Chișinău , dar și cu colegii de la Universitatea Tehnică de Construcții din București. A colaborat intens cu specialiștii din alte țări, prin intermediul Federației Internaționale a Geodezilor – FIG. A condus lucrări de doctorat cu tematici specifice problemelor Republicii Moldova. A fost un mare specialist pentru Republica Moldova, un minunat și iubit dascăl al studenților, un bun și stimat coleg, de care ne vom aminti mereu. A fost un bun familist, exemplu pentru toți. Transmit sincere condoleanțe îndureratei familii, și colegilor pentru pierderea suferită.
Adio drag și scump prieten, de care am fost atât de legat, Dumnezeu să te aibă în pază și să te ocrotescă.”
Prof. senior dr. ing. Gheorghe Nistor
Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice de Construcții București,
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, România
18.06.2021 Noutăți privind activitățile asociațiilor profesiilor liberale europene
Uniunea Profesiilor Liberale din România, partener al UGR, așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, ne informează cu privire la ultimele activități întreprinse de către asociațiile profesiilor liberale din Uniunea Europeană.
Materialul UPL poate fi descărcat urmând link-ul Noutati profesii liberale iunie 2021.pdf.
17.06.2021 Drum lin în Lumină, conf.dr.ing. Vasile Chiriac
Acum două zile a plecat mult prea devreme dintre noi, la vârsta de 66 de ani, Conf.dr.ing. Vasile Chiriac.
Geodez militar de dincolo de Prut, Președinte al Uniunii Geodezilor din Moldova pe care a inființat-o în octombrie 2010, Vasile Chiriac a avut contribuții importante în domeniul geodezic, atât pe plan național, cât și internațional.
A fost un contributor activ și la activitățile Uniunii Geodezilor din România, participând la majoritatea evenimentelor internaționale organizate de către Uniunea nostră. La fiecare simpozion a avut prezentări de specialitate care au fost de interes pentru întreaga comunitate geodezică.
Cadru didactic inimos și dedicat la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, Vasile Chiriac a indrumat timp de 22 de ani numeroase generații de studenți, sprijinind participarea celor mai emineți la evenimente internaționale, cum au fost și cele organizate de către Uniuniea Geodezilor din România.
În lunga sa carieră, Vasile Chiriac, a fost șef al Serviciului Topografic Militar al Armatei Naționale a Republicii Moldova și directorul cercetării și dezvoltării din Întreprinderea de Stat Institutul de Geodezie, Prospecțiuni Tehnice și Cadastru (INGEOCAD), Moldova. De asmenea, a fost reprezentantul Blom România la Chișinău.
Înființând Uniunea Geodezilor din Moldova, care a devenit membru activ al CLGE, datorită experienței, caracterului și personalității sale, Vasile a fost timp de 4 ani, Secretar General al CLGE, unde a rămas delegat special pe probleme de protocol până la plecarea sa din această viață.
Până în ultima clipă a vieții sale, Vasile Chiriac, a fost activ din punct de vedere profesional, având în derulare mai multe proiecte.
Sincere condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor și apropiaților!
DUMNEZEU să te odihnească în pace și să te aibă în pază Sa, Vasile!
Ionuț Săvoiu - în numele Uniunii Geodezilor din România
11.06.2021 Noi ortofoto în e-Terra
De ieri, 10.06.2021, în eTerra, se regasesc 2 noi ortofoto:
- 2020
- 2018-2020 mozaicat, care este compus din cel 2020 și completat cu 2018 unde 2020 nu avea acoperire.
De asemenea, în extrasele de plan cadastral a fost înlocuit vechiul orto 2005 cu noul mozaicat.
ePay va livra Extrasul de Plan de pe Ortofotoplan cu variantă mozaicată, adică cea mai recenta imagine a zonei respective.
Anunțul a fost transmis Uniunii Geodezilor din România de către dnul Ioan Buzaș, directorul Direcției de Cadstru și Geodezie din cadrul ANCPI și Președintele Asociației Locale UGR Sector 5 București.
03.06.2021 Solicitarea celei de-a doua întâlniri cu noul director general al ANCPI
Ieri, 02.06.2021, Uniunea Geodezilor din România a solicitat noului director general al ANCPI, dna Rakosi-Seiwarth Ildiko, organizarea unei ședințe de lucru.
Câteva dintre punctele propuse de către UGR pentru agenda de lucru sunt prezentate mai jos:
Pentru întreaga agenda propusă de către UGR vă rugăm să consultați adresa nr. 44/02.06.2021 20210602_Adresa către ANCPI solicitare a doua întâlnire UGR-Ildiko Rakosi.pdf.
Uniunea Geodezilor a solicitat ca la acestă întâlnire să participe și un reprezentant al Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie.
03.06.2021 Solicitare acces PFA/PJA la datele geospațiale gestionate de către ANCPI
La începutul acestei săptămâni UGR a transmis către ANCPI adresa nr. 42/31.05.2021 (20210531_Adresa către ANCPI date geospațiale.pdf) prin care se solicită accesul PFA/PJA la datele geospațiale gestionate de ANCPI.
Adresa transmisă luni este o revenire la adresa nr. 16/26.02.2021 și a fost înaintată noului director general al ANCPI, dna Rakosi-Seiwarth Ildiko
02.06.2021 ConsGeoCad 2021 a revenit la formatul fizic, la Chișinău
Așa cum am anunțat acum căteva zile, colegii de la Universitatea Tehnică a Moldovei organizează în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2021, simpozionul științific cu participare națională și internațională, ConsGeoCad 2021. Simpozionul se va desfășura în format fizic, fiind, după o perioadă lungă de pauză, o primă ocazie de a interacționa fizic cu specialiști și colegi din Moldova, România și alte țări.
Lucrările simpozionului se vor desfășura la Facultatea de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității, Chișinău, Republica Moldova.
Vă rugăm să consultați cel de-al doilea anunț, care aduce câteva modificări în ceea ce privește datele importante.