Știri

31.01.2020 Consultări privind propunerile UGR la specificațiile tehnice și condițiile contractuale pentru serviciile de cadastru și înregistrare sistematică

Conform celor stabilite în urma întâlnirii dintre reprezentanții societăților furnizoare de servicii de cadastru și înregistrare sistematică membre ale UGR și conducerea ANCPI din data de 22.01.2020, de la sediul ANCPI, precum și a adresei cu nr. 6/27.01.2020 transmisă de UGR către ANCPI vă rugăm să ne comunicați propunerile dvs. de modificare a specificațiilor tehnice și a cadrului contractual pentru serviciile de cadastru și înregistrare sistematică.

Propunerile Dvs. vor fi comunicate și centralizate pe adresa office@ugr.ro

Mai jos puteți descărca Adresa și anexele sale.

Adresa UGR nr. 6/27.01.2020 către ANCPI

Memo întâlnire UGR - ANCPI 22 ianuarie 2020

Prezentare 22 ianuarie 2020 Întâlnire firme la sediu ANCPI


31.01.2020 Consultări privind propunerile UGR de revizuire a ODG700/2014

În urma întâlnirii dintre reprezentantții UGR și cei ai ANCPI din data de 07.01.2020, de la sediul ANCPI, precum și a adresei cu nr. 7/27.01.2020 transmisă de UGR către ANCPI, vă rugăm să ne transmiteți propunerile dvs de modificare a ODG700/2014 până pe data de 15 februarie 2020 pentru a putea fi centralizate și discutate la întâlnirea lunară dintre reprezentanții UGR și ANCPI, care va avea loc pe data de 27 februarie 2020.

Așteptăm propunerile dvs. pe adresa office@ugr.ro.

Aici puteți descărca Adresa UGR nr.7 din 27.01.2020 către ANCPI revizuire ODG 700

Adresa UGR 53/06.09.2019 catre ANCPI privind ODG 700 din 2014.pdf

Scrisoare către ANCPI solicitari ordin 700 Ianuarie 2020.pdf


30.01.2020 Regulament privind organizarea consultărilor UGR cu ANCPI

În vederea pregătirii întălnirilor lunare dintre ANCPI și UGR, a fost întocmit ”Regulamentul privind organizarea consultărilor UGR cu ANCPI”, prin care se stabilește contituirea grupului de lucru, desfășurarea ședințelor pregătitoare, cât și modul de stabilire al agendei ce va fi propusă ANCPI.

Regulamentul este document intern UGR și poate fi descarcat aici. Regulament pentru formula de consultare cu ANCPI.pdf


29.01.2020 Propunere Proiect Lege privind exercitarea profesiei de geodez și înființarea Colegiului Geodezilor din România

Uniunea Geodezilor din România supune atenției tuturor celor interesați ultima varianta propusă a proiectului Legii privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România.

Sugestiile de îmbunătățire a prezentei propuneri de proiect până la inițierea procesului legislativ pot fi transmise pentru dezbatere în cadrul organizat de uniunea noastră pe adresa office@ugr.ro.

Versiunile actualizate ale propunerii proiectului de lege vor fi publicate în secțiunea Legislație - Dezbatere publică.

Precizăm ca UGR a solicitat ANCPI demararea procedurilor legale de consultare și dezbatere publică, aprobare și avizare în conformitate cu prevederile legale a propunerii proiectului legii profesiei de geodez si inițierea de către MLPDA a procesului legislativ.

Pe parcursul aprobării legii vor avea loc mai multe runde de dezbateri publice în care societate civilă se poate pronunța. Dezbaterile vor fi organizate atât de MLPDA, Guvern cât și de comisiile de specialitate din SENATUL ROMÂNIEI și CAMERA DEPUTAȚILOR.

Precizam că UGR nu are drept legal de inițiativa legislativă iar demersul nostru este de a solicita instițutiilor abilitate de lege în domeniu să inițieze procesul legislativ de adoptare a Legii exercitării profesiei de geodez și inființare a Colegiului Geodezilor la inițiativa Guvernului României prin MLDPA.

Legea odată adoptată de Parlamentul va fi înaintată spre promulgare de către PREȘEDINTELE ROMÂNIEI înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial.

Forma actuală a propunerii de proiect poate fi descărcată aici. Proiect Lege privind exercitarea profesiei de geodez și înființarea Colegiului Geodezilor din România.pdf


22.01.2020 Consultare publică ANCPI

În perioada 21 - 31 ianuarie 2020, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin privind modificarea Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Textul supus consultării publice se regăsește la: http://www.ancpi.ro/index.php/informatii-publice-3/legislatie/transparenta-decizionala


13.01.2020 Invitație participare la dialogul lunar cu ANCPI

Conducerea UGR a lansat invitații către membrii săi, persoane fizice și juridice, de a contribui activ la dezvoltarea dialoguluicu ANCPI început în prima săptămână a acestui an. Președinții fiecărei asociații locale sunt încurajați să organizeze întâlniri periodice cu profesioniștii din județul pe care îl reprezintă și să formuleze subiecte pentru agenda întâlnirilor lunare cu ANCPI. Membri UGR persoane juridice au fost invitați să se alăture delegației ce va participa la următoarea întâlnire cu reprezentanții ANCPI, ce va avea loc miercuri, 22 ianuarie 2020.

Puteți descărca cele două invitații aici: Invitație către președinții asociațiilor locale UGR Invitație către colaboratorii UGR


10.01.2020 Ședința extraordinară a Asociației Locale UGR Prahova

În data de 08.01.2020 a avut loc Ședința Extraordinară a Asociației Locale UGR Prahova. La Sedință au participat reprezentanți ai persoanelor fizice autorizate și ai OCPI Prahova. În cadrul întâlnirii au fost discutate modificările aduse Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 700/2014. Minuta ședinței poate fi descărcată aici


10.01.2020 Adresa ANCPI nr. 744/10.01.2020

Adresa ANCPI nr. 744/10.01.2020 referitoare la procedura aplicabila în cazul cererilor de receptie si/sau inscriere în evidentele de Cadastru si/sau carte funciara care primesc solutie de respingere, poate fi descarcata aici


07.01.2020 Întălnire de lucru ANCPI - UGR

În data de 7 ianuarie 2020, la sediul Agenției Nationale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), la solicitarea conducerii instituției, a avut loc o întâlnirea de lucru cu reprezentanții Uniunii Geodezilor din România(UGR). Din partea ANCPI au fost prezenți: Ileana Spiroiu și Mircea Popa - Directori generali adjuncți ai ANCPI, Ionuț Buzaș - Director al direcției de cadastru și geodezie, Marius Ionescu - Director al direcției de publicitate imobiliară. UGR a fost reprezentată la întâlnire de Ionuț Săvoiu - Președinte, Dan Popescu – Vicepresedinte (regiunea Muntenia și Oltenia), Alexandru Păun – Secretar Executiv, Irinel Greșiță – Cenzor și alți reprezentanți ai conducerilor filialelor Aliona Gradinaru (Constanța), Razvan Despa (București sector 2), Vlad Păunescu (București sector 1 și Vicepreședinte Comisia 8), Cătălin Costea (Argeș și secretar al Comisiei 10).

În cadrul întâlnirii au fost discutate teme generale legate de intensificarea colaborării instituționale permenente între ANCPI și UGR, necesitatea reluării procesului legislativ și avizarea legii de organizare și reglementare a profesiei de geodez, precum și stadiul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară din perspectiva profesioniștilor reprezentați. Pe agenda de lucru au fost abordate și clarificate în mod pozitiv unele aspecte legate de ultimele modificări ale ODG ANCPI 700/2014 intrate în vigoare pe data de 6 ianuarie 2020. Modificările prezentate de conducerea ANCPI vizează clarificarea și simplificarea procedurilor de recepție a lucrarilor precum și scurtarea termenelor de soluționare. Un nou proiect de modificare a ODG 700/2014, care va corecta unele inadvertețe și neclarități, va fi pus în dezbatere publică pe pagina de web a ANCPI în perioada imediat urmatoare dând posibilitatea introducerii și a altor propuneri de modificare venite din partea comunitații profesionale.

Participanții la discuții au agreat că UGR este o organizație reprezentativă la nivel național și profesional capabilă să dezvolte o comunicare instituțională permanentă cu ANCPI pe tema reglementărilor din domeniu. A fost stabilit că în ultima zi de joi a fiecarei luni să fie derulate consultări de lucru bilaterale pe teme care apar în practică din aplicarea cadrului normativ în vigoare. Conducerea UGR solicită filialelor ca să contribuie activ la dezvoltarea acestui dialog lunar prin comunicare în timp util și în formă scrisă către conducerea UGR a unor situații și cazuri concrete care apar în activitatea profesioniștilor nostri, în vederea stabilirii agendei de discuții lunare cu reprezentanții ANCPI.

Totodată, a fost stabilit de comun acord ca în data de 23 ianuarie 2020, ora 11:00, la sediul ANCPI, va fi organizată o discuție cu o delegație a UGR pe tema identificării unor soluții concrete tehnico-economice care să stimuleze o participare mai activă a profesioniștilor geodezi la realizarea accelerată a Programului național de cadastru și carte funciară cu respectarea condițiilor de calitate actuale.


06.01.2020 Ordin pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și locuinței nr. 839/2009

A fost publicat în Monitorul Oficial nr. 4 din data de 06 ianuarie 2020 Ordinul pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și locuinței nr. 839/2009. procedura aplicabilă în cazul cererilor de receptie și/sau înscriere în evidențele de Cadastru și/sau carte funciară care primesc soluție de respingere.