08.03.2019 Miercuri, 6 martie, a avut loc Adunarea generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR)
Miercuri, 6 martie, la Camerei Consultanților Fiscali din Bucuresti, a avut loc Adunarea generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), la care a participat si dl președinte Ionuț Săvoiu, Uniunea Geodezilor din România fiind membru cu statut de observator al UPLR.
În cadrul ședinței a fost aprobat și Programul de Activitate al UPLR pe anul 2019 unde una dintre activități este: "Sprijinirea demersurilor Uniunii Geodezilor din România pentru ca proiectul legii de organizare și exercitare a profesiei de geodez și de inființare a Colegiului Geodezilor specializați în cadastru din România, să fie cât mai curând adoptat", așa cum este specificat și în Hotărârea Adunării Generale a UPLR descarcă .
28.01.2019 Prima ședință a noului birou executiv al Uniunii Geodezilor din România
Joi 24 ianuarie 2019 a avut loc prima ședință a noului Biroul Executiv al Uniunii Geodezilor din România la sediul organizației aflat în clădirea Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.
Agenda întâlnirii a cuprins subiecte fierbinți pentru orgnizație, cum ar fi organizarea și funcționarea filialelor, calendarul evenimentelor, organizarea și funcționarea Comisiilor din cadrul Uniunii.
Două mari premiere au fost aprobate începând cu anul acesta:
”Săptămâna Geodeziei românești va deveni un moment distinct în viața UGR, eveniment care va aduce alături în fiecare an profesioniști din domeniul geodeziei, dar și din domenii conexe acestei inginerii. În prima ”Săptămână a Geodeziei” ce va avea loc la Cluj, alături de evenimentul central, va avea loc și o ședința a Consiliului Național. În cadrul acestei ”Săptămâni”, în afară de sesiuni tehnice, mese rotunde, seminarii, va fi organizată și o expoziție tehnică în care partenerii noștri vor prezenta cele mai noi tehnologii în domeniu. De asemenea, includem în programul ”Săptămânii” vizite de studiu cât și evenimente social culturale. În organizarea acestei săptămâni contăm pe sprijinul societăților din domeniu, pe participarea comunității profesionale și mai ales pe participarea colegilor din cadrul Comisiei 3 FIG.” – a menționat dl președinte Ionuț Săvoiu.
În cadrul ședinței a fost aprobat, alături de calendarul evenimentelor, ce va fi disponibil pe site-ul uniunii în cel mai scurt timp, și calendarul viitoarelor ședințe ale Biroului Executiv și Consiliului Național.
Printre prioritățile Uniunii se numără, și anul acesta, continuarea colaborării cu celelalte asociații din domeniu – Federația Intenațională a Geodezilor, Colegiul Geodezilor Europeni, Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie, Uniunea Profesiilor Liberale din România.
10.12.2018 Uniunea Geodezilor din România a ales o nouă conducere
Vineri 07.12.2018 a avut loc Conferința Națională a Uniunii Geodezilor din România în cadrul căreia au fost aleși membrii Biroului Excutiv al Uniunii. Profesorul universitar dr. ing. Cornel Păunescu (Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității București) a predat ștafeta de Președinte către Ionuț Săvoiu, deputat în legislatura 2012-2016, președinte al Asociației Locale Dâmbovița și reprezentantul UGR în cadrul Comisiei 3 a Federației Intenaționale a Geodezilor (Managementul Informației Spațiale). Ionuț Săvoiu (50 ani) are o vastă experiență profesională și managerială în domeniul cadastrului și înregistrării propietații dar și în preluarea, producția și gestiunea datelor geospațiale, atât la nivel național cât și internațional. Echipa actuală de conducere (Biroul Executiv) este completată de către Dna prof. Univ. dr. ing. Ana Cornelia Badea, dl prof. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir (ambii de la Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București), dl Mircea Afrăsinei, dl Dan Popescu și dl Conf. dr. Ing. Tudor Sălăgean (Prodecan al Facultății de Horticultură din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca) – vicepreședinți, și dnii Alexandru Dorin Păun – secretar executiv și Ion Joița – trezorier. Noua conducere este susținută de către Comisia de cenzori compusă din domnii prof. Dr. Ing. Sorin Herban (Vicedecan al Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnice Timișoara), șef lucrări dr. Ing. Constantin Irinel Greșiță (Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov) și prof. Dr. Ing. Maricel Palamariu (Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca).
”Uniunea Geodezilor din Romania există! Participarea reprezentaților asociaților din țară și alegerera prin vot secret a conducerii va asigura reprezentativitatea și legitimitatea atât de necesară demersurilor noastre. Conducerea actuală a UGR își propune să continue eforturile în directia recunoașterii importanței sociale și economice a profesiei de geodez pentru beneficiul întregii societăți. Sperăm ca pe durata acestui mandat vocea noastră sa fie mai clar auzită de factorii de decizie de la nivelul legislativului și executivului pentru aporbare legii de reglementare a profesiei noastre” a declarat Ionuț Săvoiu.
05.12.2018 Statut UGR
Statut aprobat în data 24.11.2017
Noul statut al Uniunii Geodezilor din România aprobat în data 24 noiembrie 2017 - descarcă
21.11.2018 Convocator Conferința națională a UGR, în data de 7 decembrie 2018, orele 12, la sediul USAMV București
11.10.2018 UPLR - Anunț privind cea de-a XI a ediție a Conferinței "Ziua Profesiilor Liberale din România", 5 nov. 2018
UPLR organizează sub egida celei de-a XI-a ediții a Conferinței "Ziua Profesiilor Liberale din România", Conferința cu tema "Rolul și viitorul profesiilor liberale din România" și cea de-a II-a ediție a Conferinței privind expertiza judiciară - 5 noiembrie 2018"
11.10.2018 UPLR - Anunț privind Conferința "Rolul profesiilor liberale în România" - 19-21 oct 2018
12.08.2018 Apel - alegeri locale
Au trecut 4 ani de la alegerile generale la Uniunea Geodezilor din România (UGR) din iunie 2016. Anul acesta vom desfășura alegerile generale în noiembrie 2018. Ziua o vom stabili în luna octombrie. Motivul întârzierii este legat de organizarea simpozionului GeoPreVi din 29 - 30 octombrie 2018. Am dori ca simpozionul să fie derulat de conducerea care l-a inițiat. Știu că unii din specialiștii care activează în domeniu nu agreează nici o formă de organizare și cred că noi, cei care încercăm să ducem această barcă într-o direcție bună suntem mânați de tot felul de interese particulare, contrare corpului profesional. Până la urmă fiecare crede ce dorește, noi, cei câțiva, încercăm să ridicăm prestigiul profesiei noastre și încercăm să acționăm astfel încâtaceasta să ocupe un alt loc decât cel de Cenușăreasă.
UGR este membră a FIG (Fédération Internationale des Géomètres – International Federation of Surveyors) încă din anul 1991. FIG are în componență membri din 115 țări. De asemenea este membră a CLGE (Comité de Liaison des Géomètres Européens – The Council of European Geodetic Surveyors). Ca membri ai acestor două organizații am organizat o serie de evenimente menite să aducă vizibilitate României și specialiștilor români în cadrul comunității profesionale la nivel global si al Uniunii Europene.
Vreau să vă spun că fără să avem o organizație puternică nu vom reuși prea multe. Avem nevoie de o voce care să spună clar și răspicat ce dorim și ce nu este bine în relația autorizat OCPI și invers. Așa cum în OCPI-uri există inspectori care resping lucrări pe bandă rulantă, așa există și persoane fizice autorizate care nu știu ce fac și de ce fac. Fără o așezare la aceeași masă și discuții pe picior de egalitate nu putem să spunem că suntem o profesie recunoscută cu adevărat de ceilalți. Eu personal activez în UGR din 1990, de când am participat la scrierea statutului. Anul acesta este ultimul în care mai activez în conducere. Sper ca persoanele care vor veni după mine să aibă mai multă credibilitate și să ducă meseria noastră acolo unde îi este locul. Pe această cale vă rog ca în lunile septembrie și octombrie să organizați alegeri în județul în care activați. Dacă doriți ca la aceste alegeri să participe cineva din conducerea națională a UGR suntem deschiși și putem veni. În noiembrie vom organiza alegeri naționale, după alegerile la nivel de județ.
UGR a militat și militează pentru elaborarea Legii Geodezului. Această lege ar face ca specialiștii din sectorul privat să fie mult mai bine apărați în fața autorității reprezentate de ANCPI/OCPI și să discute pe picior de egalitate. Am fost de nenumărate ori în Parlament pentru susținerea noului proiect de lege. În acest moment proiectul de lege este pe masa ANCPI. Dacă UGR ar avea mai mulți membri care ar susține inițiativa, poate ANCPI ar înțelege că asta este dorința majorității. Dacă doar discutăm pe forumuri și nu avem curajul să spunem direct ce dorim, atunci ne merităm soarta.
În încheiere as vrea sa fac un apel tuturor să veniți alături de UGR!
UGR are nevoie de sprijinul vostru acum mai mult ca oricând în calitate de membri sau susținători chiar dacă nimeni nu este obligat să se înscrie în Uniunea Geodezilor din România. UGR a funcționat din anul 1990 și va funcționa în continuare. Este organizația care a rezistat și rezistă în continuare ca organism apolitic și dedicat meseriei de geodez. UGR are în rândurile sale specialiști din domeniu, indiferent de locul în care activează: sector privat, ANCPI, OCPI, Primării, etc. Uniunea Geodezilor din România nu este sindicat și nu rezolvă probleme punctuale minore. UGR dorește să fie un mediator între specialiștii care activează în diverse domenii și să-i reunească la aceeași masă. Nu putem spune că un geodez din privat este mai geodez decât un geodez de la stat și invers. Fiecare din noi a urmat niște cursuri care îi permit să profeseze. UGR a militat și militează pentru ca fiecare specialist să aibă dreptul să participe la cursuri de specializare (nu să întrebe pe la colțuri cum se face o anumită operație), să participe la un simpozion pentru a înțelege mai bine cum funcționează un sistem (GNSS; drone, model digital, etc). De asemenea vom milita permanent pentru ca specialiștii din privat să poată beneficia de un preț corect, conform muncii depuse. Pentru asta am înaintat numeroase adrese cerând ANCPI să modifice prețul standard. Și am făcut un prim pas. Am participat la modificările specificațiilor tehnice, la elaborarea unor noi regulamente. Considerăm că este singura soluție pentru a avea un dialog.
Repet, nu este nimeni obligat să se înscrie în Uniunea Geodezilor. Cred că cei care sunt deja înscriși sau cei care doresc să se înscrie înțeleg care este rolul unei uniuni profesionale de nivel național cu legături puternice și vechi la nivel european și internațional.
Eu vă mulțumesc pentru sprijinul pe care mi l-ați acordat până acum și sper ca pe viitor lucrurile să meargă într-o direcție bună.
Cornel PĂUNESCU
Președinte al Uniunii Geodezilor din România