13.10.2023 GEOMAT 2023 - cinci săptămâni până la startul simpozionului
Anul acesta, pentru cea de-a zecea ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT, organizatorii au pregatit un program special în cadrul căruia vor sărbători un deceniu de la prima ediție a evenimentului, tema principală fiind "GEOMATICS ENGINEERING: Past, present and future" (Trecut, prezent și viitor în domeniul ingineresc al geomaticii).
De asemenea, în cadrul programului vor exita momente ce vor marca sărbătorirea a 210 ani de la înființarea primei școli de ingineri hotarnici în limba română de către eminentul cărturar Gheorghe Asachi, și comemorarea renumitului om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir de la a cărei trecere în neființă se împlinesc 300 de ani. În carul expoziției tehnice organizate în cadrul evenimentului, un spațiu special va fi dedicat operei sale.
Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, alături ce Uniunea Geodezilor din România și Asociația Tinerilor Fotogrammetriști, principalii organizatori, au plăcerea de a vă transmite Invitația de a vă alătura evenimentului ce va avea loc la Iași, în perioada 16 - 17 noimebrie 2023.
Studenți, profesori și profesioniști din domeniu sunt invitați să susțină prezentări care se adresează temelor de interes pentru evenimentul de anul acesta.
Motto-ul simpozionului, "Inspirație pentru o lume mai inteligentă," va ghida discuțiile și va reflecta atât relevanța subiectelor prezentate, cât și orientarea către viitor.
12.10.2023 Start înscrieri GEOMAT 2023
Organizatorii Simpozionului Internațional GEOMAT 2023, au anunțat deschiderea înscrierior la eveimentul ce va avea loc la Iași, în perioada 16 - 17 noimebrie 2023.
Înscrierile sunt deschise până pe data de 08 noimebrie 2023, și se pot realiza online pe site-ul evenimentului - Registration | International Symposium GEOMAT.
Au fost publicate, de asemenea, informații privind domeniile de interes pentru aceasta ediție a Simpozionului, cât și termenele privind înscrirea și transmiterea articolelor. Toate acestea detalii poti fi consultate în secțiunea Paper Submission, pe site-ul Home | International Symposium GEOMAT
Vă reamintim tema principală a celei de-a zecea ediții a Simpozionului Internațional Geomat - "Geomatics engineering: Past, Present, and Future".
Rămâneți conectați la eveniment urmărind pagina noastră și cea a Simpozionului Internațional Geomat.
12.10.2023 UAV Demo Day 2023, Timișoara
La Orizont & Skyline Drones organizează în data de 24 octombrie 2023, la Timișoara, cea de-a doua ediție a UAV Demo Day.
UAV-urile, sau dronele, sunt acum folosite în domenii precum cadastru, monitorizarea mediului, agricultură, construcții, telecomunicații, transporturi, etc.
În cadrul Zilei UAV Demo 2023, vor fi prezentate noutățile în industrie, studii de caz și, de asemenea, participanții vor avea parte de demonstrații live.
Pentru înscrieri și programul evenimentul vă rugăm consultați pagina Landing-page-UAV-Demo-Day-2023 – La Orizont
02.10.2023 Workshop TOPOGRAPH - 09 octombrie 2023
Luni, 09 octombrie 2023, începând cu ora 12:00, în Amfiteatrul P6 din cadrul Universități Tehnice de Construcții Bucuresti (UTCB), are loc prelegerea aplicativă susținută de către S.C. Topocom, în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul UTCB, prin Centrul de Cercetare MGIIDS (Măsurători Geodezice Inginerești și Infrastructuri de Date Spațiale).
În cadrul prelegerii va fi prezentată soluția TOPOGRAPH, o soluție CAD completă, pentru topografie și cadastru, cu interfață în limba română și la standarde de proiectare românești.
Sunt invitați să participe la eveniment studenți de la toate nivelurile de studii (licență, masterat, doctorat),specialiști din domeniu, cât și cadre didactice.
25.09.2023 Simpozionul Internațional GEOMAT, 16 - 17 noiembrie 2023
Cea de-a 10 ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT, va avea loc în perioada 16 - 17 noimebrie, 2023, la Iași.
Evenimentul găzduit de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași marchează o etapă importantă, sărbătorind un deceniu de existență a simpozionulu, dar și 210 ani de la înființarea primei școli de cadastru în limba română de către eminentul cărturar Gheorghe Asachi.
Organizatorii vor omagia contribuțiile cartografice ale renumitului cărturar umanist și fost principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir, print-un spațiu expozițional dedicat operei sale, în cadrul simpozionului.
Ediția de anul acesta a simpozionul va pune un accent mai mare pe evidențierea tendințelor contemporane în domeniul geomaticii și a rolului critic al datelor de referință spațiale în societatea noastră, în special în domeniul sistemelor de informații virtuale 3D.
”GEOMATICS ENGINEERING: Past, Present and Future” este tema principală a simpozionului de anul acesta organizat de către Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Uniunea Geodezilor din România fiind unul dintre partenerii acesteia în organizarea evenimentului,
Aliniindu-se la motto-ul GEOMAT, "Inspirație pentru o lume mai inteligentă", simpozionul va cuprinde subiecte care sunt relevante pentru prezent, dar și orientate spre viitor.
În curând se va da startul la înscrieri.
Pentru mai multe informații referitoare la eveniment, vă invităm să următiți această pagina, cât și pe cea a evenimentului (Home | International Symposium GEOMAT).
23.09.2023 Vizită tehnică la Universitatea ”Gheorghe Asachi”, cu ocazia congresulului ITS România 2023
În perioada 25 - 26 septembrie 2023, Organizația Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport – ITS Romania organizează la Iași, împreună cu Primăria, evenimentul cu participare internațională ITS Romania Congress 2023.
Unul dintre partenerii ITS România în organizarea evenimentului este Universitatea ”Gheorghe Aschi” din Iași.
Congresul va debuta cu o vizită tehnică la universitate, unde participanții vor avea ocazia să exploreze Laboratorul Orange 5G, din cadrul acesteia.
Evenimentul are loc sub patronajul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și al Ministerului Dezvoltării Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, agenda putând fi consultată la link-ul ITS Romania Congress 2023_Agenda_v1.0_14sep2023.pdf
Felicitări colegilorde la Universitatea ”Gheorghe Asachi”!
18.09.2023 Informare UPLR privind întâlnirea reprezentanților Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS
Uniunea Profesiilor Liberale din România, partener tradițional și susținător al Uniunii Geodezilor din România, informează în mod permanent UGR cu privire la acțiunile întreprinse la nivel european de către reprezentanții Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS.
Astfel UGR a primit informarea cu privire la întâlnirea recentă de la Bruxelles între reprezentanții Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS, la care UPLR este membru cu drepturi depline, și cei ai Uniunii Naționale a Profesiilor Liberale și Intelectuale din Belgia - UNPLIB în contextul în care, începând cu data de 1 ianuarie 2024, Belgia va prelua Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Principalele probleme identificate se referă la:
1. Recunoașterea specificităților întreprinderilor profesiilor liberale
Acest subiect a fost abordat în contextul recentului Raport al Uniunii Europene privind întreprinderile mici și mijlocii și în special afacerile foarte mici.
În discuții, au fost relevate eforturile depuse de fostul Comisar european, ANTONIO TAJANI în direcția recunoașterii specificităților întreprinderilor profesiilor liberale într-o viitoare lege a Uniunii Europene și elaborarea de politici în acest sens.
Din păcate, Comisia Junker nu a integrat rezultatele activității Grupului de lucru ad hoc înființat de către ANTONIO TAJANI printre prioritățile sale, iar urgențele majore cu care s-a confruntat actualul Președinte al Comisie Europene, Ursula von der Leyen și echipa sa au împiedicat orice evoluție viitoare a problemei. Mulți reprezentanți ai profesiilor liberale din Uniunea Europeană simt că a sosit momentul pentru un nou început și pentru a acționa în vederea includerii acestui obiectiv al profesiilor liberale în politica Uniunii Europene și pe agenda legilor ce se elaborează.
Cu câțiva ani în urmă, OTHMAR KARAS, europarlamentar austriac și în prezent Vicepreședinte al Parlamentului European a sugerat că "... profesiile liberale trebuie să fie ambițioase și să se concentreze în direcția unui Act al Profesiilor Liberale asemănător Actului Micii Afaceri (Small Business Act), adoptat de Comisia Europeană în anul 2008".
2. Promovarea problemelor specifice profesiilor liberale din domeniul sănătății
Grupul de lucru pe probleme de sănătate al Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS pe probleme de sănătate a elaborat o serie de propuneri privitor la acest domeniu de activitate, care au fost deja prezentate Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.
3. Promovarea egalității de gen
Problemele specifice referitoare la egalitatea de gen în domeniul profesiilor liberale, care au fost identificate de către Grupul de lucru al Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS, au fost completate cu rezultatele Conferinței organizată în comun cu Consiliul European al Personalului Profesional și de Conducere - EUROCADRES , cu care CEPLIS a încheiat un acord de parteneriat.
4. Nevoia de adaptare a profesiilor liberale la realitățile actuale
Complexitatea lumii de astăzi impune ca activitatea, serviciile și consultanța profesioniștilor liberali să fie adaptate unei lumi chiar mai digitale, unde Inteligența Artificială și Tranziția Verde prezintă transformări fără precedent. Desigur, lista de mai sus nu este una exclusivă. Aspecte specifice privind profesiile liberale vor putea fi adăugate. Consiliul European al Profesiilor Liberale - CEPLIS urmează să pregătească un text care va fi discutat cu autoritățile belgiene cu scopul de a fi incluse, pe cât posibil, în prioritățile Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.
Totodată, Consiliul European al Profesiilor Liberale va pregăti un Manifesto care va fi discutat cu partidele politice la nivel național și european în perioada pregătirii alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2024.
18.09.2023 Noutăți Profesii Liberale
Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), partener tradițional al Uniunii Geodezilor din România, informează cu privire la acțiunile întreprinse de asociațiile de profesii liberale din Uniunea Europeană și de pe plan mondial în ultima perioadă.
Pentru detalii complete asupra tuturor acținulor întreprinse, vă rugăm descărcați materialul complet urmând link-ul: Noutati CEPLIS august 2023.pdf
18.09.2023 Ministerul Justiției organizează interviu pentru dobândirea calității de expert tehnic judiciar
În data de 06 septembrie 2023 Ministerul Justiției a publicat Anunțul privind organizarea interviului pentru dobândirea calității de expert tehnic judiciar de către persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferențiar universitar, doctor docent ori doctor într-o anumită specializare.
Anunțul a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiției, www.just.ro, la secțiunea „Carieră”, subsecțiunea „Posturi vacante”.
Persoanele interesate se pot înscrie pentru susținerea interviului în perioada 07 septembrie - 03 noiembrie 2023 (ultima zi de primire a dosarelor de înscriere). Depunerea dosarelor se poate face personal, la sediul Ministerului Justiției, din municipiul București, strada Apolodor, nr. 17, sectorul 5 sau la Biroul local pentru expertize judiciare tehnice și contabile din cadrul tribunalului în raza căruia domiciliază candidatul. De asemenea, dosarele pot fi transmise și prin servicii poștale ori de curierat rapid (fără indicarea unei persoane de contact din cadrul destinatarului).
Documentele necesare pot fi descărcate și de pe pagina anunțului, cât și la link-urile următoare:
model cerere inscriere interviu doctori decembrie 2023.pdf
model declaratie interviu doctori decembrie 2023.pdf
Acord GDPR interviu doctori decembrie 2023.pdf
Anunțul integral poate fi accesat direct la următorul link: https://www.just.ro/mj-organizeaza-interviu-dobandirea-calitatii-de-expert-tehnic-judiciar-2023/.
16.08.2023 Documentele oficiale ale Adunării Generale FIG au fost publicate
Adunarea generală a avut loc in cadrul FIG Working Week 2023.
Aproximativ 300 de participanți au luat parte la Adunarea generală în fiecare dintre cele două zile de întâlniri (28 mai și 1 iunie). Apelul nominal, efectuat de vicepreședintele Kwame Tenadu, a arătat că în prima zi a Adunării generale, la 28 mai, au fost reprezentate 51 de asociații membre, iar în cea de-a doua zi, la 1 iunie, au fost reprezentate 52 de asociații membre. Au fost prezenți reprezentanți ai membrilor afiliați, ai mediului academic și ai membrilor corporativi
Conducerea FIG mulțumește membrilor care au fost reprezentați în persoană. Anul acesta nu a fost posibilă participarea online la lucrările Adunării generale FIG, și, cel mai probabil, nu va fi posibilă nici în anii următori. Conducerea FIG își speră să inspire membrii care doresc să participe să fie alături de organizatori în persoană. În special în ceea ce privește alegerile, este foarte important să se poată vorbi personal cu candidații în timpul săptămânii.
Vă reamintim că la Adunarea Generală din 2024 vor avea loc alegeri pentru doi vicepreședinți și pentru cei 10 președinți de comisii. Va exista un apel separat pentru nominalizări. Actualii președinți de comisii se pregătesc deja pentru planurile de succesiune, așa că, delegații UGR sunt aștptați să fie activi în cadrul comisiilor.
Conducerea FIG a transmis UGR următoarele documente emise în urma Adunării generale a FIG, 2023:
Alte documente referitoare la Adunarea generală a FIG 2023 pot fi consultate pe site-ul FIG la adresa News from FIG - 2023
De asmenea, vă invităm să consulatți și pagina News from FIG - FIG Working Week 2023 report, unde vei găsi rapoarte și informații privind FIG WW 2023, ce s-a desfășurat în Orlando, Florida, SUA, în perioada 28 mai - 01 iunie 2023.