Știri

08.12.2022 Săptămâna Geodeziei Românești văzută prin lupa celor mai tineri dintre geodezi

În lumea geodezilor, luna noiembrie este asociată invariabil cu minunatul oraș Iași, respectiv cu Conferința GEOMAT organizată de către Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" prin Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

În acest an Uniunea Națională a Geodezilor a luat decizia de a include în cel mai mare eveniment al geodezilor organizat în România, respectiv Săptămâna Geodeziei Românești, aflat la a ediția cu numărul trei, și simpozionul GEOMAT, astfel municipiul Iași devenind în perioada 15 – 19 noiembrie capitala geodeziei românești, și nu numai, având în vedere numărul mare de participanți internaționali.

Dacă pentru seniori putem afirma că evenimentul a început la amiaza zilei de marți printr-un „city tour” al orașului Iași, respectiv prin deschiderea oficială din dimineața zilei de miercuri la care au luat cuvântul personalități din România și străinătate, pentru cei mai tineri dintre viitorii geodezi evenimentul a debutat cu foarte mari emoții în laboratorul Hl.1.3 din cadrul Facultății  de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului unde avea să înceapă mapathonul “Map with us”. Mapathon-ul a fost  coordonat de către drd. Zifceac Iaroslav – Președinte Comisie de Tineret a UGR, şef lucr. dr. ing. Vlad Păunescu reprezentant al sponsorului oficial Cornel&Cornel Topoexim și şef lucr.dr. ing. Loredana Crenganiș din partea Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

În cadrul acestui mapathon s-au înscris 9 echipe de studenți din diferiți ani de studiu aparținând domeniului măsurătorilor terestre. Echipele formate din doi coechipieri s-au întrecut timp de 6 ore în realizarea „Sublivrării 2.1 – Plan cadastral preliminar al intravilanului”, livrabil aparținând lucrărilor de înregistrare sistematică finanțate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Având în vedere conținutul planului cadastral așa cum este prezentat în „Specificaţiile tehnice de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru pe sectoare cadastrale în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară”, respectiv a resurselor și a timpului limitat pentru acest concurs, produsul în format digital creat de studenți a conținut doar limitele imobilelor, respectiv limitele construcțiilor.

Obținerea limitelor în format digital a imobilelor și a construcțiilor s-a realizat prin interpretarea vizuală, respectiv vectorizarea elementelor care definesc fizic imobilele și construcțiile având ca sursă ortofotoplanul satului Cristian din județul Sibiu pus la dispoziția organizatorilor de către sponsor.

„Studenții au fost foarte receptivi și au răspuns într-un timp scurt la această provocare. Am fost plăcut surprinsă de modul în care au colaborat între ei și rapiditatea cu care au format echipele. Dorința lor de participare la acest mapathon mi-a confirmat  așteptările.” şef lucr.dr. ing. Loredana Crenganiș - Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

La finalul timpului alocat studenții au predat fișierele cu munca realizată în speranța că se vor afla printre cele trei echipe căștigătoare, care urmau să fie premiate în cadrul festivității de premiere programată să aibă loc la momentul închiderii evenimentului.

"Personal, mi s-a părut o experiență foarte interesantă. Important este că ne-am distrat și că organizatorii au avut o relație deschisă cu noi. Consider că toți am ieșit câștigători  din  această  « rivalitate ». M-aș bucura dacă în viitor s-ar mai organiza astfel de concursuri pentru studenți, acestea sunt  benefice în  formarea noastră." Plăcintă Andreea, echipa Ortho Team.

„Ne-am stabilit strategia de muncă și am început, dar energia și atenția noastră a început să scadă după primele două ore, astfel că în următoarea oră am avut un ritm mai încet. Studenți fiind, energia noastră se activează mai spre înserat așadar în a patra oră de mapathon focusul nostru a apărut din nou și așa am revenit în cursă cu o dorință uimitoare de câștig. Am fost mereu conștiente că nu putem recupera munca colegilor noștri, dar am luptat « computer la computer » cu ei pentru locurile pe podium. Fiecare avem ritmul nostru de muncă, nu ne condamnăm pentru nereușită, însă am avut multe de învățat, începând de la stabilirea unei bune strategii până la gestionarea corectă a resursei de timp. A fost o experiență minunată, cu oameni minunați, organizată de oameni minunați.” Sahlean Ilinca-Daniela, echipa HIDRO23.

În decursul zilei ce a urmat, greul a căzut pe umerii celor responsabili de departajarea echipelor. Departajarea făcându-se pe baza celui mai mare scor obținut calculat ca medie ponderată a punctajelor oferite pentru prezentare, lipsa erorilor de topologie, acuratețe și numărul imobilelor vectorizate.

“Jurizarea competiției a fost foarte dificilă deoarece, deși aveam reguli clare și bine stabilite, echipele au fost foarte apropiate. Acestea au reușit să livreze în timpul alocat de 6 ore lucrări relativ complete cu un nivel al calității ridicat. M-am bucurat când am văzut interesul studențiilor pentru profesie și dorința acestora de a atinge rezultate cât mai bune. Sper cu tărie că și la următoarele competiții interesul să fie la fel de ridicat.” Silviu Cristian Răducu, vicepreședinte Comisia de Tineret a UGR.

Vineri a avut loc sesiunea tehnică dedicată tinerilor geodezi, care a fost prezidată de către Zifceac Iaroslav și Loredana Crenganiș și a debutat cu prezentarea lucrării „Survey 123 Data Collection For Network Control” oferită de Emanuela Chimiuc, Senior Land Surveryor la EKFB-HS2 CA, Stevenage, Regatul Unit. Prin prezentarea “Building Resilience Into Your Geospatial Career” oferită de către Jacob Heck, Ph.D., P.S., cei prezenți au avut ocazia să afle cum pot să-și dezvolte abilitățiile de reziliență în carieră, respectiv cum este organizată profesia lor în Statele Unite. La finalul prezentării Jacob Heck i-a invitat pe cei prezenți să participe la evenimentul FIG Working Week ce va avea loc anul viitor în Orlando, Florida, Statele Unite în perioada 28 mai – 1 iunie, eveniment organizat de către International Federation of Surveyors în colaborare cu National Society of Professional Surveyors. Tot în cadrul acestei sesiuni Roshni Sharma, project manager și analist la FrontierSI, Sidney, Australia, i-a purtat pe cei prezenți în universul voluntariatului, respectiv le-a prezentat beneficiile pe care le pot obține activând ca și voluntarii într-un cadru internațional.

Mult așteptatul moment al premierii celor mai bune trei echipe participante la mapathon a beneficiat de o surpriză venită din partea firmei Komora care s-a mobilizat exemplar și a făcut ca toți cei lăsați în afara podiumului să primească un premiu de consolare.

Cele trei echipe căștigătoare au fost “Ortho Team” formată din Placinta Andreea si Butnaru Marian - Locul I, „Prima Linie” formată din Zoicaș Ioan – Bogdan și Târhoacă Constantin – Daniel - Locul II și “Topo –Duty” formată din Prisecaru Mihail Alin Cosmin și Macovei Andrei Catalin – Locul III. Premiile au fost înmânate de către Prof. Constantin Chirilă din partea Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, Mircea Afrăsinei Președintele UGR, respectiv Prof. Cornel Păunescu din partea sponsorului oficial.

Evenimentul a fost încheiat de către Președintele UGR Mircea Afrăsinei care a mulțumit tuturor celor implicați în organizare, sponsorilor și participanțiilor, cu rugămintea să fie iertat dacă a omis pe cineva. Totodată acesta a lansat invitația celor prezenți de a participa anul viitor la ediția cu numărul 4 a Săptămânii Geodeziei Românești care va avea loc în minunatul oraș Oradea, renumit pentru arhitectura Art Nouveau și băile termale.

Autor: Iaroslav Zifceac – Președinte Comisia de Tineret a UGR


06.12.2022 Uniunea Geodezilor din România este acum reprezentată și în Republica Moldova

Anul acesta ziua de 1 decembrie a avut o dublă semnificație pentru Uniunea Geodezilor din România. Odată cu sărbătorirea celei de-a 104 aniversări a Marii Uniri, uniunea a sărbătorit și înființarea filialei UGR Moldova.

Inființarea filialei UGR din Moldova a fost stabilită în cadrul Consiliului Național ce a avut loc la Iași, cu ocazia celei de-a treia ediții a Săptămânii Geodeziei Românești. 

Constituirea filialei UGR Moldova a avut loc la Chișinău, la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

În deschiderea evenimentului, dna conf. univ., dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru de la UTM, a dedclarat: „Tind să cred că este un moment istoric pentru că am reușit să aducem la aceeași masă comunitatea academică, formată din profesori și studenți, și comunitatea profesională, iar fiecare dintre noi vorbește aceeași limbă, româna, și același limbaj de specialitate”.

Delegația UGR prezentă la Chișinău, condusă de către ing. Mircea Afrăsinei - președintele uniunii, a fost formată din dnii prof.univ.dr.ing. Petre Iuliu Dragomir - vicepreședinte la nivel național, drd.ing. Mihnea Mitrache - vicepreședinte regiunea S-V și ing. Cosmin Dragomir - vicepreședinte regiunea București-Ilfov.

„Venim în fața dumneavoastră să facem unirea geodezilor, geodezia nu are frontiere. Este o profesie grea, care este întotdeauna în dinamică, într-o schimbare continuă. Geodezia se conduce prin precizie și responsabilitate. Cu noi începe și se închide orice șantier. Am venit în fața dumneavoastră să propunem să ne unim, să fim aproape, să cunoaștem tot ce este nou. Uniunea Geodezilor din România este o organizație apolitică. Prin intermediul Uniunii Geodezilor noi aducem în fața tuturor geodezilor din România tot ce înseamnă aparatură nouă pentru această profesie. Am făcut această prezentare pentru a vă spune de ce considerăm noi că trebuie să fiți alături de noi. Întotdeauna unirea dă putere”, a transmis Mircea Afrăsinei, președintele UGR.

La evenimentul au fost prezenți reprezentanți ai Agenției Servicii Publice și Agenției Relații Funciare și Cadastru, ambele din Republica Moldova, numeroși studenți și profesori din cadrul FCGC-UTM, dar și specialiști din domeniu de pe ambele maluri ale Prutului.

Dna Angela Matcov, șefa Departamentului Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice, care a fost prezentă și la Iași în luna noiembrie, la manifestările ocazionate de Săptămâna Geodeziei Românești a transmis următorul mesaj: „Împreună suntem mult mai puternici, astăzi cu toate problemele existente, noi nu mai putem vorbi separat de geodezie și de cadastru sau administrare funciară. Noi toți depunem același efort”

Reprezentantul Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova, directorul general interimar, dnul Ștefan Crigan, a remarcat că inființarea filialei UGR Moldova este încă un pas spre consolidarea eforturilor de colaborare dintre cele două țări. „Doar așa vom obține mai mult succes. Noi, cei de la Agenția Relații Funciare și Cadastru, suntem foarte deschiși pentru colaborări. Avem foarte mult de lucru pe viitor”, a menționat domnia sa.

Dnul Petre Iuliu Dragomir, vicepreședinte la nivel național al Uniunii Geodezilor din România, și fost președinte interimar al acesteia, a ținut să menționeze că doar prin unirea eforturilor geodezilor din România și Republica Moldova va fi mai ușor să se militeze pentru creșterea prestigiului geodeziei și a autorității profesionale a celor ce activează în acest domeniu.

La eveniment au mai luat cuvântul și dnii Cosmin Dragomir, Mihnea Mitrache și Alexandru Morcov - președintele Uniunii Geodezilor din Moldova.

Până la organizarea alegerilor pentru stabilirea conducerii, noua filială a UGR va fi coordonată de către conf. univ. dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul UTM.

Bun venit, UGR Moldova, în marea familie a Uniunii Geodezilor din România și mult succes la început de drum!

 


05.12.2022 Workshop online ANCPI, 08 decembrie 2022

Joi, 08 decembrie 2022, ora 10:00 am, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va organiza un Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 16 de comune din județul Bihor , finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063.

Întâlnirea va fi moderată de doamna Ileana SPIROIU, Director al Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. 

Workshop-ul se va desfășura pe platforma ZOOM. Topicul întâlnirii fiind: Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 16 de comune din județul Bihor.

Wokshop-ul se va desfășura începând cu ora 10:00 am. Agenda evenimentului poate fi consultată unrmând link-ul Agenda si Program W5 Bihor.pdf

Persoanele interesate să participe sunt rugate să solicite datele de conectare (link-ul) la adresa office@ugr.ro.


05.12.2022 Workshop online ANCPI, 07 decembrie 2022

Miercuri, 07 decembrie 2022, ora 09:00 am, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va organiza un Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 27 comune din județul Bacău, finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063.

Întâlnirea va fi moderată de doamna Ileana SPIROIU, Director al Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. 

Workshop-ul se va desfășura pe platforma ZOOM. Topicul întâlnirii fiind: Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 27 de comune din județul Bacău, finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul  Operațional Regional 2014 – 2020.

Wokshop-ul se va desfășura începând cu ora 09:00 am. Agenda evenimentului poate fi consultată unrmând link-ul Agenda si Program W 4 Bacau.pdf

Persoanele interesate să participe sunt rugate să solicite datele de conectare (link-ul) la adresa office@ugr.ro.


28.11.2022 Workshop online ANCPI, 29 noiembrie 2022

Mâine, 29 noiembrie 2022, ora 10:00, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va desfăsura Workshop-ul online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 22 de comune din județele Arad, Hunedoara și Satu Mare, finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063.

Sesiune va fi moderată de doamna Ileana SPIROIU, Director al Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. 

Workshop-ul se va desfășura pe platforma ZOOM, informațiile privind workshopul, fiind următoarele: Topic: Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 22 de comune din județele Arad, Hunedoara și Satu Mare

Wokshop-ul se va desfășura începând cu ora 10:00 am. Agenda evenimentului poate fi consultată unrmând link-ul Agenda si Program W3 AR HD SM.pdf

Persoanele interesate să participe sunt rugate să solicite datele de conectare la adresa office@ugr.ro.


27.11.2022 Consultare publică ANCPI, 25 noiembrie 2022

Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa                                                                         

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, în perioada 26 noiembrie – 03 ianuarie 2022.


25.11.2022 Cea de-a treia ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, Iași 2022

Săptămâna trecută, la Iași, a avut loc cea de-a treia ediție a Săptămânii Geodeziei Românești. 

A fost cel de-al doilea eveniment internațional organizat de către Uniunea Geodezilor din România, după cel de la Brașov, din luna martie.

Partenerul principal al UGR în organizarea evenimentului de la Iași a fost Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

În cadrul săptămânii, manifestarea centrală a reprezentat-o Simpozionul Internațional Geomat, 2022, evenimentul anual al Facultății de Hidrotetehnică, Geodezie și Ingineria Mediului. Tema simpozionului, și a întregii săptămâni, a fost ”Geospatial Data Management for Built Environment”. La eveniment au participat peste 200 de profesioniști din mediul privat, academic, dar și reprezentanți ai Agenției Naționale de Cadastru și Publcicitate Imobiliară.

În cadrul sesiunii plenare din deschiderea evenimentului au luat cuvântul reprezentanții gazdelor noastre de la Iași, oficialități ale județului Iași, dar și invitații organizatorilor. Printre invitați s-au numărat, Ionuț Cristian Săvoiu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Angela Matcov, Șef Departament Cadastru, Agenția Servicii Publice, Republica Moldova, Gheorghe Badea, Decan al Facultății Tehnice de Construcții din cadrul UTCB, Ioan Cristian Buzaș, Director Direcția de Cadastru și Geodezie din cadrul ANCPI, Traian Claudy Irimia, reprezentantul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Tot în deschiderea simpozionului a luat cuvântul Mircea Afrăsinei, președintele Uniunii Geodezilor din România, care a mulțumit tuturor celor prezenți la lucrările de deschidere, urându-le o experiență cât mai plăcută și benefică.

Încă din prima zi a evenimentului de la Iași, desfășurat în sălile Congres Hall Palas, și-a deschis porțile și deja tradiționala expoziție tehnică, unde, sponsorii evenimentului, firme care activează în domeniul geodezic, au prezentat ultimele echipamente folosite în activitatea lor, de către specialiștii din domeniu.

Nu au lipsit nici reprezentații celor două instituții internaționale la care UGR este membră, FIG (Federația Internațională a Geodezilor) și CLGE (Consiliul European al Geodezilor), aceștia participând online. Din partea FIG au avut intervenții online, Diane Dumashie, președintele ales al Federației, și Orhan Ercan, vicepreședinte. CLGE a fost reprezentată online de către președintel Vladimir Krupa.

Anul acesta cea mai numeroasă delegația a venit din Republica Moldova, având reprezentanți ai guvernului Moldovei (Agenția Servicii Publice), academicieni (Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru), dar și reprezentanți ai mediului privat din Moldova (Molbak Moldova). De asemenea, evenimentul s-a bucurat și de prezența colegilor din Italia, obișnuiți ai evenimentelor organizate de către UGR.

Patru mese rotunde, o sesiune dedicată vorbitorilor cheie, o sesiune tehnică plenară dedicată seniorilor și o alta pentru tinerii geodezi, au făcut ca programul celor trei zile să atragă atenția participanților și să-i antreneze în discuții motivatoare.

Viitorii ingineri geodezi, studenți ai facultăților de profil din țară, au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor: concursul „Mapathon”, în care s-au întrecut în realizarea planului cadastral preliminar pentru o zonă de intravilan. Concursul a fost coordonat de cadrele didactice Loredana Crengăniș, Iaroslav Zifceac și Vlad Păunescu, și s-a finalizat cu acordarea de premii.

Porțile SGR au fost închise pentru anul acesta, dar reprezentații UGR deja au început pregătirile pentru următoarea ediție, cea de-a patra, care se va desfăsura la Oradea, în cea de-a doua săptămână a lunii mai 2023. La Oradea, în cadrul SGR va avea loc și prima Adunare Generală a CLGE, din anul 2023. Evenimentul de la Oradea va fi organizat împreună cu Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la organizarea și reușita evenimentului.

Vă așteptăm la Oradea în 2023!


22.11.2022 Consultare publică ANCPI, 22 noiembrie 2022

Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 700/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa                                                                                  Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 700/2014, cu modificările și completările ulterioare – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, în perioada 23 noiembrie – 03 decembrie 2022.


14.11.2022 Consultare de piață - anunț ANCPI

ANCPI a publicat în data de 11 noiembrie 2022, anunțul privind consultarea de piață având obiectul: Soluţie financiară în vederea demarării achiziţiei de ”Servicii de Înregistrare Sistematică a Imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară în cadrul Proiectului major ”Creșterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” cod SMIS 120063 – POR în 241 UAT-uri.

Anunțul poate fi consultat pe site-urile SEAP (e-licitatie.ro) și Anunț consultare piață: Soluţie financiară în vederea demarării achiziţiei de ”Servicii de Înregistrare Sistematică a Imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară în cadrul Proiectului major ”Creșterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” cod SMIS 120063 – POR în 241 UAT-uri – ANCPI

De asemenea, anunțul ANCPI poate fi consultat și accesând link-ul Anunt-Consultare-piata-241-UAT.pdf

 


28.10.2022 A VIII-a Conferință CLGE a geodezilor europeni

În perioada 26 -28 octombrie 2022, la Sevilla, Spania, au loc trei evenimente organizate de către CLGE (Consiliul Geodezilor Europeni), Uniunea Geodezilor din România rprezentând, împreună cu APCGC (Asociația Patronală de Cadastru, Geodezie și Cartografie), țara noastră în aceasta organizație.

În prima zi, pe 26 octombrie, a avut loc întâlnirea Comitetului Director al CLGE, urmată ieri de Conferința cu tema ”Blue Surveying”. "”Blue Surveying” se referă la măsurarea și gestionarea datelor geospațiale în toate mediile acvatice, de la oceanele adânci până la apele de coastă, la lacuri, râuri și canale.

În cadrul conferinței au fost trei sesiuni. La cea de-a treia sesiune, ”Geodetic Surveyors in Blue Surveying, Capacity and Capacity building”, moderator a fost prof.dr.ing. Cornel Paunescu, președinte onorific al UGR.

Astăzi, 28 octombrie va avea loc adunarea general a CLGE în cadrul căreia vor avea loc și alegeri pentru desemnarea noii conduceri a CLGE. De asemenea, va fi prezentată oferta României pentru organizarea primei Adunări General a CLGE din anul 2023, în perioada 11 - 13 mai, la Oradea.