• Home
  • Știri
  • Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești și-a închis porțile la sfârșitul săptămânii trecute

  Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești și-a închis porțile la sfârșitul săptămânii trecute

01.11.2024 Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești și-a închis porțile la sfârșitul săptămânii trecute

Săptămâna trecută, pentru 3 zile hotelul Sheraton din București a găzduit cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, evenimentul anual al comunității geodezice din România, inițiat de către Uniunea Geodezilor din România (UGR) și organizat anul acesta în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

Aproximativ 300 de participanți, din țară și din străinătate, din domeniile geodeziei, topografiei, cadastrului, evaluării și gestionării terenurilor, administrației locale, GIS și alte domenii conexe, au participat la manifestările ocazionate de Săptămâna Geodeziei Românești.

În organizarea evenimentului de săptămâna trecută, Uniunea Geodezilor din România și Facultatea de Geodeziei au avut alături Comisia 9 a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG),  Grupul European al Geodezilor (EGoS), Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a tinerilor Geodezi din cadrul FIG (7YSEM), având tema  "Construim împreună: Geodezii în fruntea Provocărilor de Mâine", a dat startul evenimentului, în data de 23 octombrie. La Întâlnire au fost prezenți peste 50 de studenți și tineri geodezi din 13 țări din Europa, alături de invitați de renume din țară și de peste hotare. Dintre aceștia 25 au fost câștigătorii burselor obținute în urma concursului organizat de către UGR, "UGR îți găsește sponsor şi te trimite la cel mai mare eveniment dedicat geodezilor din România".

Tinerii au avut parte de un program în care au fost intervenții ale invitaților, prezentări tehnice, dar și programe sociale unde au avut ocazia de a interacționa cu toți cei prezenți și a dezvolta noi relații.

YSEM a fost organizată de către FIG Young Surveyors Network, CLGE (Consiliul European al Geodezilor) și Comisia de Tineret a Uniunii Geodezilor din România, fiind prima dată când o întâlnire la nivel european a tinerilor geodezi este găzduită în România.

Alături de tinerii geodezi au fost președintele UGR, Mircea Afrăsinei, președintele Comisiei 9 a FIG, Peter Anche, directorul general al CLGE, Jean-Yves Pirlot, președintele Comisiei de Tinerea a UGR, Iaroslav Zifceac, Cornel Păunescu, președinte onorific al UGR, reprezentați ai sponsorilor manifestării, invitați din țară și din străinătate, personalități din mediile privat, public și academic.

Studenți, profesori academicieni, specialiști care activează în domeniul privat și public, au luat parte la lucrările celei de-a șaptea Întâlnire Europeană a Tinerilor Geodezi din cadrul Federației Internaționale a Geodezilor.

Partea centrală a SGR, Simpozionul Internațional GeoPreVi a debutat în data de 24 octombrie, când a avut loc deschiderea oficială, care a fost prezidată de către președintele UGR Mircea Afrasinei împreună cu Rectorul Universității Tehnice de Construcții din București, dnul Radu Sorin Văcăreanu. Sesiunea de deschidere s-a bucurat de prezența dnei Mihaela Frăsineanu – Consilier de Stat la Cancelaria Primului-Ministru al României, dna Anca Ginavar, Director în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Direcția Urbanism și Construcții, dnul comandor Iosif Bencze – Director adjunct al Statului Major al Apărării Naționale, dnul Mircea Viorel Popa – Director General Adjunct al ANCPI, dnul Ionuț-Cristian Săvoiu – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, președinte al UGR 2018 – 2022, dnul Peter Ache – Președinte al Comisiei 9 a FIG, dnul Jean-Yves Pirlot – Director General al CLGE, dnul Ion Anghel – președinte ANEVAR 2006 – 2007, dnul Alexandru Badea – Președinte SRFT, dnul Liviu Ilinca – reprezentant APCGC, care au transmis în numele ministerelor sau instituțiilor în care activează, mesaje de recunoaștere a importanței acestei profesii și cuvinte de sprijin a activității desfășurate de cei ce activează în domeniul geodeziei.

Imediat după deschidere a fost inaugurată Expoziția tehnică în cadrul căreia au fost prezenți 14 parteneri care au prezentat tehnologie de ultimă generație. Din nou ne-am bucurat de o participare largă a societăților ce-și desfășoară activitatea în acest domeniu, de reprezentații producătorilor de echipamente geodezice și software specifice acestei activități.

Cea de-a cincea ediție a Simpozionului Internațional GeoPreVi,  manifestare științifică a Facultății de Geodezie – partea centrală a SGR, a avut o tema care a condus la multe dezbateri: "Ingineria geodezică în slujba comunității".

Ziua a continuat cu prezentări tehnice ale invitaților din afara țării, și două mese rotunde, prima pe tema ”Cadastrului Economic”, prezidată de către Adrian Ioan Popa Bochiș – președintele ANEVAR, și cea de-a doua pe tema PNCCF, prezidată de către Mircea Viorel Popa – director general adjunct al ANCPI.

Cea de-a doua zi a debutat cu sesiunea comună Comisia 9 a FIG și EGoS, în cadrul căreia a fost abordat subiectul "Transparența pe piața imobiliară și abordarea geodatelor".

A urmat masa rotundă pe tema ”Părți interesate din mediul academic și privat: Provocări actuale”, și patru sesiuni tehnice în cadrul cărora peste 40 de studenți, profesori și specialiști au susținut prezentări.

Ultima zi a Săptămânii Geodeziei Românești s-a încheiat cu ședința Consiliul Național al UGR, prezidat de către președintele Mircea Afrăsinei, unde s-a discutat pe marginea subiectului de interes pentru comunitatea geodezică, și anume aprobarea Legii de organizare, exercitare a profesiei de Geodez precum și a înființării Colegiului Geodezilor din România. Doar la câteva zile de la aceste discuții Legea a fost promulgată de către președintele României, sub nr. 267/2024

Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, sponsorilor, partenerilor media și tuturor celorlalți parteneri, din țară și din străinătate, pentru suportul și implicarea în realizarea a încă unui eveniment de succes!

Așa cum organizatorii au declarat în perioada pregătirii tuturor manifestărilor, Simpozionul GeoPreVi împreună cu mesele rotunde și forumurile, întâlnirile anuale și activitățile sociale organizate în cadrul Săptămânii Geodeziei Românești de la București, au oferit cadrul și mediul profesional pentru discuții, schimb de cunoștințe și experiență între specialiștii participanți la acest eveniment internațional.

Încă o dată a fost demonstrat că Săptămâna Geodeziei Românești este despre colaborare, diseminare, inovație, educație, comunitate, unitate!