• Home
  • Știri
  • Activități CLGE la sfârșitul anului 2021

  Activități CLGE la sfârșitul anului 2021

17.01.2022 Activități CLGE la sfârșitul anului 2021

La sfârșitul lunii noiembrie 2021, între 25 și 27, a avut loc în Finlanda, la Saariselkä, cea de-a doua întâlnire anuală a membrilor CLGE.

CLGE (Comité de Liaison des Géomètres Européens, sau The Council of European Geodetic Surveyors) este cea mai cunoscută asociație a topografilor europeni. Întâlnirile cu membrii au loc de două ori pe an, în țări diferite.  În 2020 nu a avut loc nici o întâlnire, datorită situației pandemice.

Anul trecut, 2021,  CLGE a organziat o primă întâlnire la Atena în mai, cu participare fizică restrânsă, majoritatea membrilor fiind prezenți online.

Cea de-a doua întâlnire din 2021 a avut loc la Saariselkä, Finlanda, între 25 – 27 noiembrie. Au fost prezenți fizic 40 de participanți, și un număr mult mai mare participând online.

Din partea României domnul președinte onorific al UGR, profesor doctor inginer Cornel Păunescu, a participat fizic la evenimentul CLGE.

În prima zi, pe 25 noiembrie, a avut loc cea dea-a VII-a Conferința CLGE a Topografului European cu tema Femeia in Topografie, urmând obiectivul nr. 5 de dezvoltare durabilă din Agenda Națiunilor Unite, și anume ”Egalitatea de Gen”. Femei din Croația, Danemarca, Olanda dar și alte țări au susținut prezentări. În cadrul conferinței au avut loc discuții referitoare la rolul femeii ca specialist în condițiile societății moderne. 

Pe 26 noiembrie au început lucrările Adunării Generale. Au fost discutate aspecte financiare și de organizare. În cadrul Adunarilor Generale se fac propuneri despre Geodezul anului. Pentru anul 2021 a fost propus matematicianul Gauss. Propunerea a fost votată în unanimitate.

Un punct important a fost atins prin aprobarea declarației de la Saariselkä, care va fi publicată ulterior.

De asemenea, au fost votate locațiile viitoarelor întâlniri. Astfel, pentru luna mai 2022 gazdă va fi Macedonia, iar pentru octombrie 2022 Spania va fi locul de întâlnire. România a concurat și ea pentru găzduirea celei de-a doua întâlniri din anul acesta, dar a cedat locul Spaniei, deoarece în aceeași perioadă va avea loc în această țară întâlnirea topografilor din America Latină. România va organiza prima întâlnire din anul 2023.

Minuta Agendei poate fi descărcată urmând link-ul 21_11_26_CLGE_GA_Saariselkä_Minutes_v0.2.pdf

Pentru alte informații privind evenimentul CLGE de la sfârșitul anului 2021, vă invităm să accesați Events Archive - Council of European Geodetic SurveyorsCouncil of European Geodetic Surveyors (clge.eu)