Știri

27.12.2021 Prima întâlnire din 2022 cu reprezentanții OCPI București

La începutul lunii decembrie 2021, UGR a solicitat OCPI București o nouă întâlnire la nivel reprezentativ. 

OCPI București prin adresa nr. 18553/14.12.2021 (Adresa OCPI Bucuresti - Intalnire UGR - OCCPI Buc. - 16.12.2021.pdf), a informat uniunea noastră cu privire la data și ora stabilite pentru prima întâlnire din anul 2022. Întâlnirea va avea loc la sediul OCPI București din Bd. Expoziției nr. 1A, Sector 1, în data de 11.01.2021, ora 10:30.


27.12.2021 Răspunsul ANCPI la Petiția UGR

Uniunea Geodezilor din România a transmis în data de 17 noiembrie 2021, către ANCPI, Petiția cu nr. 71 (Petitie catre ANCPI solicitare clarificari 71 din 17.11.2021.pdf). Prin petiția transmisă UGR solicita clarificări/precizări privind următoarele:

1. Înregistrarea cererii de recepție și/sau înscriere prin mandatar, în condițiile dispozitiilor art. 28 alin. (7) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

2. Redepunerea cererilor în condițiile art. 2, alin. (6), teza a doua din Ordinul nr.16/2019 coroborat cu prevederile art. 39 alin. 11 din Ordinul 700/2014 cu modificările și completările ulterioare, cererile respinse pot fi redepuse o singură dată, în limita cererii initiale cu privire la obiectul și serviciul solicitat, fară plata unui tarif suplimentar, în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data comunicării respingerii cererii.

În data de 23.12.2021 ANCPI a transmis către UGR răspunsul său privind Petiția nr. 71 din 17.11.2021.

Răspunsul ANCPI poate fi consultat la link-ul ANCPI_Raspuns petitie UGR.pdf


27.12.2021 Mesajul conducerii UGR la sfârșitul anului 2021

Mulțumim tuturor membrilor, sponsorilor și partenerilor UGR, tuturor celor care au sprijinit și contribuit la eforturile conducerii uniunii pentru realizarea activitaților anului care se încheie, printre cele mai importante acțiuni fiind pregătirea celei de-a doua ediții a Săptămânii Geodeziei Românești, eveniment ce va fi reprogramat în martie 2022.

Sunt increzător că vom reuși să păstrăm sau să perfecționăm ceea ce a fost bun și să schimbăm în bine tot ceea ce nu ne-a reușit până acum, în anul 2022, an în care vor avea loc alegeri pentru o nouă conducere a uniunii.

Să ne vedem cu bine în 2022!

În numele conducerii Uniunii Geodezilor din România urez tuturor, familiilor, prietenilor și colaboratorilor noștri, LA MULTI ANI 2022!

Ionuț Săvoiu - Președinte UGR


27.12.2021 Mesajul Președintelui CLGE cu ocazia sfărșitului de an

Prședintele CLGE (Consiliul European al Geodezilor), Vladimir Krupa, a transmis Uniunii Geodezilor din România mesajul de sfărșit de an, în care prezintă pe scurt activitatea CLGE din anul 2021, și transmite urările sale pentru 2022.

Mesajul poate fi descărcat la link-ul 21_12_20_CLGE_Presidents_Letter_Osijek_v1.0.pdf

Uniunea Geodezilor din România este membru activ în cadrul CLGE, participând prin reprezentanții săi, la majoritatea evenimentelor organizate de către Consiliul European al Geodezilor. 


20.12.2021 Strategia ANCPI pentru perioada 2021 - 2026

Uniunea Geodezilor din România invită toți membrii, dar și pe cei care încă nu au aderat, să consulte Strategia Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru perioada 2021 - 2026 (Strategia-ANCPI-2021-2026-1.pdf), încuranjând exprimarea a câtor mai multe puncte de vedere care să constituie baza pentru opinia pe care UGR dorește să o transmită către ANCPI.


08.12.2021 Dezbatere pe tema achiziţiilor publice afectate de pandemia de COVID-19

Societatea Academică din România, Transparency International România, Institutul pentru Politici Publice și Government Transparency Institute organizează în data de 14 decembrie 2021, începând cu ora 11:00, o dezbatere pe tema achiziţiilor publice afectate de pandemia de COVID-19.

Întrebarea cheie a evenimentului este „În ce măsură au asigurat autoritățile publice integritatea achizițiilor în perioada afectată de pandemie?”

Folosind date de la spitale, precum şi de la autorităţi centrale, locale şi firme cu capital majoritar de stat, organizatorii au analizat cum s-au cheltuit banii publici şi în ce măsură s-au respectat obligaţiile de transparență şi de competiţie.

Evenimentul va avea loc online pe pagina de facebook România Curată - Home | Facebook, și se va desfăşura în limba română cu traducere simultană în limba engleză. Evenimentul va începe cu o prezentare a autorilor şi a principalelor concluzii din raport, urmate de o dezbatere.

Invitația la eveniment poate fi descărcată urmînd link-ul Invitatie dezbatere - achizitiile publice si pandemia.pdf


08.12.2021 Consultare publica ANCPI 8 decembrie 2021

În perioada 9 decembrie - 19 decembrie 2021, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de plată destinată cofinanțării lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare în vederea înscrierii din oficiu a imobilelor cuprinse în aceste planuri. Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de plată destinată cofinanțării lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare în vederea înscrierii din oficiu a imobilelor cuprinse în aceste planuri – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format editabil la adresa e-mail comunicare@ancpi.ro, până cel mai târziu 19 decembrie 2021.


30.11.2021 Nominalizări alegeri FIG 2022 - Președinte și vicepreședinți

Cu ocazia Congresului FIG 2022, eveniment ce se va desfășura în perioada 11 – 15 septembrie 2022, la Varșovia, Polonia, va avea loc și Adunarea Generala FIG 2022.

În cadrul Adunării Generale a FIG din anul 2022 vor avea loc alegerile pentru 3 poziții: președinte FIG și doi vicepreședinți, pentru perioada 2023 – 2026.

Consiliul FIG invită toate Asociațiile membre să nominalizeze candidați calificați pentru pozițiile de Președinte (o poziție) și vicepreședinte (două poziții).

Termenul limită pentru transmiterea nominalizărilor este 1 martie 2022, ora 12:00 CET (14:00 ora României).

Toate nominalizările trebuie să fie transmise în formatul acceptat și să fie însoțite de o scrisoare din partea Asociatie membre prin care se susține candidatura. Pozițiile de înalt prestigiu, sunt pe bază de voluntariat, și implică responsabilitate și angajament ridicate.

Mai jos găsiți mai multe informații pe care le puteți descărca accesând link-ul respectiv:


30.11.2021 Consultare UPLR privind Studiul Consiliului Concurenței

Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), partener al UGR, a transmis către uniunea nosatră "Studiul privind impactul prevederilor legale care obligă întreprinderile din domeniul contabilității și cel al serviciilor medicale să fie deținute și/sau administrate de profesioniștii din domeniu", elaborat recent de către Consiliul Concurenței.

Potrivit afirmațiilor acestui organism, studiul își propune să analizeze în ce măsură prevederile legale care obligă întreprinderile din domeniul contabilității și al serviciilor medicale (cabinete medicale) să fie deținute și/sau administrate de profesioniștii în domeniu depășesc criteriile de proporționalitate și necesitate stabilite pentru atingerea obiectivelor politicilor publice în domeniile respective, constituindu-se în bariere de natură a afecta concurența prin restricționarea accesului operatorilor economici pe piețele respective.

Consiliul Concurenței își bazează punctele de vedere pe faptul că în legislația europeană nu se face o distincție între întreprinderea liberală și întreprinderea comercială.

Rugăm toți membri căt și profesioniști care nu sunt membri, să transmită propunerile pe care le au privind participarea investitorilor financiari la capitalul întreprinderilor liberale până la data de 8 decembrie 2021, urmând ca acestea să fie centralizate și transmise către UPLR. Adresa la care pot fi transmise propunerile este: office@ugr.ro

Studiul poate fi accesat la link-ul Studiu Consiliul Concurentei.pdf


23.11.2022 Congresul FIG 2022 - Call for Papers

Federația Internațională a Geodezilor anunță cu mare plăcere organizarea celui de-al XXVII-lea Congres FIG, în colaborare cu SGP – Uniunea Geodezilor din Polonia. Congresul va avea loc în perioada 11 - 15 septembrie 2022, în Polonia, la Varșovia. Federația este determinată cu această ocazie, să aducă împreună comunitatea globală a geodezilor, atăt fizic, cât și virtual.

Congresul FIG 2022, evenimentul major al comunității geodezilor și profesioniștilor din domeniul geospațial, va oferi participanților oportunitatea de a-și împărtăși cunoștințele și experiențele în cadrul workshop-urilor, seminarelor și sesiunilor tehnice. Tema generală a Congersului FIG 2022 este:

Volunteering for the future - Geospatial excellence for a better living

Temele secundare, la care sunt invitați practicieni și cercetători să participe cu lucrări sunt:

  • Surveyor 4.0 - aplicații viitoare pentru cadastru, probleme de mediu, inginerie și minerit
  • Profesia noastră în și după perioada Covid
  • Acces deschis la date - sunt acestea puncte ale traseului viitor?
  • Competențe geodezice pentru alte discipline

Pentru mai multe informații privind tematicile Congresului și Call for Papers vă rugăm accesați

News from FIG - 2021

Toți cei care doresc să participe cu lucrări la Congres sunt invitați să transmită abstractele care nu vor fi revizuite de către specialisți, până la data de 31 ianuarie 2022, iar lucrările și abstractele ce vor fi revizuite de către specialiști, până la data de 2 ianuarie 2022.