Știri

23.11.2021 Consultare publică - Programe Operaționale Regionale 2021-2027

CNIPMMR (Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România) a invitat Uniunea Geodezilor din România să participe la Consultarea publică inițiată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la îmbunătățirea Programelor Operaționale Regionale 2021-2027.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a plublicat pe pagina sa oficială versiuni actualizate ale Programelor Operaționale Regionale 2021-2027(http://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/[1]).

Vă rugăm ca până la data de 25 noiembrie să transmiteți eventualele propuneri/observații cu privire la îmbunatățirea PO Regionale pe adresa office@ugr.ro, pentru a fi centralizate și transmise către inițiatorul consultării.


19.11.2021 Mentenanță E-terra și EPAY

ANCPI a anunțat că începând cu vineri, 19.11.2021 ora 16:00, până cel tarziu luni, 22.11.2021 ora 08:00, sistemele E-terra (eterra3.ancpi.ro) respectiv EPAY (epay.ancpi.ro), vor fi indisponibileîn vederea activităților de mentenanță. 

Agenția va lucra la îmbunătățirea infrastructurii informatice a celor doua sisteme.


11.11.2021 Participare UGR la Conferința ”Ziua profesiilor liberale din România”

Săptămâna trecută a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Conferinței ”Ziua profesiilor liberale din România”, organizată de către Uniunea Profesiilor Liberale din România.

La conferința care a avut loc on-line a participat și dl președinte al UGR, Ionuț Cristian Săvoiu. În intervenția sa în cadrul Conferinței, dl Săvoiu a mulțumit organizatorilor pentru invitație, cât și pentru susținerea acordată în demersul UGR privind legiferarea profesiei.

De asemenea, în baza ultimelor discuții purtate la nivelul conducerii ANCPI, UGR este încredințată că dialogul cu Agenția pe tema legii de reglemenatre a profesiei va fi relansat și augemntat în perioada viitoare. În anii 2020 și 2021 agenda politică încarcată și pandemia nu au asigurat cel mai bun cadru pentru organizarea dezbaterilor publice și insituționale pe acestă temă.

În alta ordine de idei dl Săvoiu a subliniat faptul că sectorul privat din domeniu privește cu îngrijoare lipsa de perspectivă a extinerii Programului de cadastru sistematic în noul ciclu de finanțare europeana și fazare a proiectelor din cadrul Axei prioritare 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară, din cadrul programului POR 2014-2020.

UPLR a transmis președintelui UGR mulțumiri privind participarea sa la Conferința ”Ziua profesiilor liberale din România ”

Scrisoare multumire UPLR.pdf


11.11.2021 Legea 264/2021 privind modificarea și completarea Legii 7/1996

La sfârșitul săptămânii trecute a fost publicată Legea 264 din 5 noiembrie 2021 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, precum și pentru modificarea art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.

Atât Legea 264, cât și decretul 1.090 prin care a fost promulgată , pot fi consultate în Monitorul Oficial Partea I nr. 1065/8 noiembrie 2021, sau accesând link-ul Monitorul Oficial Partea I nr. 1065.pdf


04.11.2021 Rapoarte lansate de către Ordinul Arhitecților din România

Ordinul Arhitecților din România a lansat două instrumente de analiză a pieței de arhitectură și construcții din România: Raport SiOAR 2018-2020 și Raport SiOAR 2018 – 2020 Filiale teritoriale.

Pentru mai multe înformații privind aceste două rapoarte vă rugăm consultați pagina ordinului OAR lansează două rapoarte de analiză a pieței de arhitectură și construcții din România - OAR. De asemenea, accesând aceiași pagina puteți descărca cele două documete. 


2810.2021 CNC organizează cel de-al 7-lea Consiliu Tehnic al EUPOS

În perioada 9 - 10 decembrie 2021, Centrul Național de Cartografie organizează cel de-al șaptelea Consiliu Tehnic al EUPOS.

Operatorii rețelelor private de stații permanente sunt invitați să participe la secțiunea dedicată lor, în ziua de 9 decembrie 2021, după ora 13:00.

Lucrările Consiliului vor avea loc on-line, pentru Agendă și înregistări vă rugăm accesați pe site-ul evenimentului EUPOS | Registration 

Evenimentul a fost comunicat UGR prin adresa 3182/26.10.2021, care poate fi descărcată accesând link-ul Invitație Consiliul Tehnic EUPOS.pdf


28.10.2021 GEOMAT 2021

Cea de-a opta ediție a Simpozionului Internaționa GEOMAT, organizat de către Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității ”Gheorghe Asachi” Iași, va avea loc în format digital, în perioada 16-17 decembrie 2021.

Înscrireile sunt deschise și se pot face pe site-ul evenimentului Home | International Symposium GEOMAT

 

 


28.10.2021 O dureroasă pierdere pentru comunitatea geodezilor din România

O dureroasă pierdere pentru comunitatea geodezilor din România prin încetarea din viață a prof.univ.dr.ing Iohan Neuner.

Comunitatea geodezilor din Iași, inclusiv colectivul departamentului de Măsurători Terestre și Cadastru de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, anunță cu durere în suflet marea pierdere a prof.univ. dr.ing. Iohan Neuner, fost cadru didactic la Facultatea de Geodezie și Rector al Universității Tehnice de Construcții București, personalitate de primă mărire a comunității geodezice din România. A fost un cadru didactic de mare valoare, iubit și stimat de studenți și colegi, un cercetător  cu realizări remarcabile în știința măsurătorilor terestre și a cadastrului. A fost un om cu o ținută morală remarcabilă, un cetățean stimat de toți cei care l-au cunoscut. A fost un apropiat al colegilor  de la Iași, cu care a avut o legătură permanentă de-a lungul anilor.

În aceste momente dureroase suntem alături de frumoasa familie, de soția sa, doamna Doina, și a fiului Hans.

Ne închinăm cu pioșenie si dorim ca bunul Dumnezeu să-l aibă în paza sa și să-l ocrotească în pace.

Noi îl vom păstra în inimile noastre lovite de durere, cu credință și regrete.

Adio iubite și drag coleg!

 

Prof.univ.senior dr.ing.Gheorghe Nistor,

D.H.C al Universității Tehnice de Construcții București,

Departamentul de Măsurători Terestre și Cadastru

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași


26.10.2021 Invitație dezbatere UGR

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc lansarea Rapoartelor de Monitorizare elaborate în cadrul proiectului “Pactele de Integritate – mecanisme de control civic pentru salvgardarea fondurilor UE”, finanțat de Comisia Europeană (2015CE 16BAT098).

Pactele de integritate sunt un instrument de prevenire a corupției și promovare a bunei administrări în contractele publice, inițiat de Transparency International, propus de Comisia Europeană pentru creșterea eficienței și transparenței în achizițiile publice.  În prezent proiectul este implementat în 11 state membre, inclusiv România.

Unul dintre Rapoartele prezentate în cadrul întâlnirii din data de 22.10.2021, realizat de Transparency International România și Institutul pentru Politici Publice, surprinde modul de desfășurare a achizițiilor publice din cadrul proiectului ”Creșterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România implementat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) cu finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020”.

Uniunea Geodezilor din România a inițiat o dezbatere privind subiectul Raportului (Raport de monitorizare_ANCPI_2021.pdf), ale cărei rezultate vor fi transmise către inițiatorii raportului.

Opiniile dvs. sunt așteptate pe adresa office@ugr.ro până cel mai târziu 05 noiembrie 2021.


26.10.2021 Consultări publice ANCPI 27 octombrie 2021

În perioada 27 octombrie - 06 noimebrie 2021, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice două proiecte:

1. Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituțiile sale subordonate. Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituțiile sale subordonate – ANCPI

2. Proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 1764/2019 privind aprobarea termenelor de eliberare a documentelor şi datelor rezultate din furnizarea serviciilor de către Agenția Națională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi unitățile sale subordonate.Textul supus consultării poate fi accesat la adresa Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului nr. 1764/2019 privind aprobarea termenelor de eliberare a documentelor şi datelor rezultate din furnizarea serviciilor de către Agenția Națională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi unitățile sale subordonate – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format editabil la adresa e-mail comunicare@ancpi.ro, până cel mai târziu 06 noimebrie 2021.