Știri

17.05.2019 Prezența UGR în cadrul FME WORLD TOUR 2019

În data de 15 mai 2019 Uniunea Geodezilor din România a fost prezentă la FME WORLD TOUR 2019 organizat de Safe Software și Globema. Mulțumim organizatorilor pentru invitație! Am avut ocazia să prezentăm participanților succint activitatea uniunii și preocupările noastre pentru dezvoltarea pieței de servicii în domeniul managementului informației spațiale. De asemenea, a fost lansată invitația către toți participanții de a urmări evenimentul major al UGR de anul acesta, Săptămâna Geodeziei Românești www.sgr.ugr.ro/, ce va avea loc la Cluj, între 23 și 28 septembrie. În cadrul acestei săptămâni managementul informației spațiale va avea un loc distinct în program susținut de către USAMV Cluj-Napoca și Comisia 3 a FIG, în plan internațional. http://fig.net/events/future_events/index.asp


17.05.2019 Întâlniri ale membrilor UPLR cu partidele politice parlamentare

În perioada 13 – 15 mai 2019 au avut loc la sediul Camerei Consultanților Fiscali mai multe runde de întâlniri organizate de UPLR cu reprezentanți ai partidele politice parlamentare participante la Alegerile Europarlamentare din 26 mai 2019. UGR a fost prezentă și a solicitat în plenul discuțiilor nevoia de susținere pentru aprobarea legii de reglementare a profesiei de geodez. Totodată am subliniat și argumentat asupra rolului benefic care l-ar putea avea adoptarea acestei legi asupra derulării mai eficiente a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară prin stabilirea unui cadru adecvat care sî stimuleze implicarea profesioniștilor în finalizarea cadastrului și înregistrării sistematice pe întreg teritoriul național.

Întâlniri ale membrilor UPLR cu partidele politice parlamentare


25.04.2019 Dialoguri de valoare

UGR a fost prezentă cu idei și argumente în dialogul susținut cu Dl. Adrian Vascu, Președinte al UPLR, la televiziunea Profit.ro

https://www.youtube.com/watch?v=Oi-eJ3vB33E&t=364s&fbclid=IwAR3_RbieUV0uMvahOCGpLupdtpvpENUqiXHRTNvCQ1W6tTPqJJ5G8hniBb8

24.04.2019 Uniunea Geodezilor din România și MDRAP - Dezbateri privind legea profesiei

În luna aprilie, la solicitarea Uniunii Geodezilor din România (UGR) și prin bunăvoința d-lui Viceprim-Ministru, Ministrul al Dezvoltării Regionale și Adminsitrației Publice (MDRAP), Vasile-Daniel Suciu, a fost organizat de către minister un grup de lucru în vederea definitivării proiectului Legii privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez autorizat în cadastru şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor autorizati în cadastru din România.

Din grupul de lucru fac parte specialiști din cadrul MDRAP, Agenției Naționale de Cadastru și Carte Funciară (ANCPI), UGR, fostul Ordin al Geodezilor, Ageneției Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC), Societății Române de Fotogrametrie (SRFT), Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), cât și ai Facultăților de profil din toate centrele universitare din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Alba Iulia, Oradea, Craioava, Brașov, Petroșani).

La prima ședință a grupului de lucru, care a avut loc la sfărșitul lunii aprilie au participat peste 30 dintre membri grupului, specialiști desemnați de către fiecare instituție sau organizație, cu toții fiind de accord cu revizuirea actualului proiect legislativ, în acord cu situația actuală din societate.

”Doresc să mulțumesc în numele Uniuniii Geodezilor din România tuturor specialiștilor prezenți la prima ședință a grupului de lucru, pentru valoroasa participare la această importantă întalnire pentru profesia noastră. Ne exprimăm recunoștința față de decizia dlui Viceprim-Ministru Suciu de a înființa acest grup și suntem convinși că noua variant a proiectului legislativ, va fi finalizată cât de curând, fiind efortul colaborării tuturor instituțiilor și organizațiilor implicate” , a declarat dl Ionuț Săvoiu – președintele Uniunii Geodezilor din România.

Uniunea Profesiilor Liberale din Romania a fost reprezentată la aceasta primă ședință de către președintele acesteia, dl Adrian Vascu, care a ținut să precizeze: ”UPLR susține demersul actual al UGR privind reglementarea profesiei. Sperăm ca de această dată, odată ce au fost și vor fi invitate la dialog toate părțile interesate, și proiectul de lege în discutie va armoniza pozițiile acestora, să rezulte o lege modernă care să își atingă scopurile. Acestea trebuie să conțină pe lângă un aport efectiv pentru utilitatea publică, și consolidarea celor trei piloni caracteristici tuturor profesiilor liberale, respectiv: standarde profesionale, cod etic și pregatirea profesională continuă. Prin finalizarea cu succes a acestui demers, noua profesie reglementată se va alătura unui lung șir de profesii reglementate din România, dintre care amintesc profesiile de: avocat, notar public, contabil, auditor financiar, consultant fiscal, evaluator autorizat, practician în insolvența, medic etc. Vă doresc să avețti un parcurs nesinuos al legii bazat atât pe sprijinul ANCPI cât și pe cel al specialiștilor din MDRAP, și bineinteles în final bazat pe sprijinul tutuor structurilor parlamentare implicate.”

Printre reprezentanții Instituțiilor de Învațământ Superior s-a afla si dl Tudor Sălăgean, Vice decan al Facultății de Horticultură din cadrul Universitații de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Dl Sălăgean, care este și unul din cei cinci Vicepreședinți ai UGR, ne-a precizat: ”Elementul cheie al profesiilor liberale îl constituie reglementarea clară a fiecărei profesii în parte, în cazul nostru profesia de geodez. Astfel sunt necesare măsuri de standardizare precum și existența unui cod deontologic bine definit. În domeniul ingineriei geodezice, tehnologia se dezvoltă într-un ritm alert, iar legislația din domeniu suferă modificări frecvente, astfel pregătirea profesională continuă a specialiștilor din domeniu reprezintă o condiție de bază, dacă ne dorim ca serviciile oferite să fie de o calitate superioară și în concordanță cu așteptările și pretențiile beneficiarilor, care sunt tot mai pretențioși.”

Uniunea Geodezilor din România și MDRAP - Dezbateri privind legea profesiei


15.04.2019 Reprezentanții europeni ai profesiilor liberale în vizită în România

O delegație a Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS și a Confederației Profesiilor Liberale din Italia – CONFPROFESSIONI s-a aflat în România la începutul lunii aprilie cu prilejul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Delegația a fost condusă de Gaetano Stella, prim-vicepreședinte și președinte al Comitetului Permanent al Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS, totodată președinte al Confederației Profesiilor Liberale din Italia - CONFPROFESSIONI, una dintre cele mai puternice asociații interprofesionale din Uniunea Europeană. Președintele CONPROFESSIONI de profesie contabil, are șanse semnificative ca în luna mai a.c. să fie ales președinte al Consiliului European al Profesiilor Liberale – CEPLIS.

Delegația comună CEPLIS – CONFPROFESSIONI a avut întâlniri instituționale cu reprezentanți ai autorităților publice din România (Guvernul României, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriat și Ministerul Fondurilor Europene), prilej cu care au fost abordate aspecte referitoare la activitatea profesiilor liberale la nivel european (Piața Unică a Serviciilor, reglementarea profesiilor liberale, libera circulație a membrilor acestora, serviciile E-card, nivelul de calificare, antreprenoriatul etc.).

O altă întâlnire a avut loc la sediul Camerei Consultanților Fiscali din București cu reprezentanți ai asociațiilor de profesii liberale din România, inclusiv cu cei ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Oficiul de gazdă a revenit dr. Dan Manolescu, vicepreședinte al UPLR și președinte al Camerei Consultanților Fiscali. Pe lângă o informare reciprocă, cei prezenți au discutat aspecte referitoare la reglementările naționale, libera circulație a profesioniștilor, digitalizarea informațiilor și servicii on/line, modalități de formare și antreprenoriat, statutul profesioniștilor liberali etc.

Reprezentanții europeni ai profesiilor liberale în vizită în România


12.03.2019 Întâlnire organizată de către MDRAP pe tema Panel de Experți în cadrul Evaluării Programului Operațional Regional 2014

Ieri, 11 martie, o delegație UGR formata din trei persoane, dl președinte Ionuț Săvoiu, dl vicepreședinte Dan Popescu si dl cenzor Irinel Greșiță, au participat la întâlnirea organizată de catre MDRAP pe tema Panel de Experți în cadrul Evaluării Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 11. Sistemul de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară.

Au fost prezentate proiectul de evaluare a POR 2014 – 2010 și rezultatele analizelor realizate până în prezent. În cadrul lucrărilor panelului de experți au aut loc discuții structurate cu privire la:

  • macro-procesele dinprocedura de înregistrare sistematică în contextul specific finanțării din POR 2014 – 2020;
  • rolul organizațiilor partenere în aceste macro-procese și activități specifice;
  • schimb de experiențe și bune practici la nivelul participanților;
  • recomandări pentru optimizarea procedurii și a relației dintre organizațiile partenere.

08.03.2019 Miercuri, 6 martie, a avut loc Adunarea generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR)

Miercuri, 6 martie, la Camerei Consultanților Fiscali din Bucuresti, a avut loc Adunarea generală a Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), la care a participat si dl președinte Ionuț Săvoiu, Uniunea Geodezilor din România fiind membru cu statut de observator al UPLR.

În cadrul ședinței a fost aprobat și Programul de Activitate al UPLR pe anul 2019 unde una dintre activități este: "Sprijinirea demersurilor Uniunii Geodezilor din România pentru ca proiectul legii de organizare și exercitare a profesiei de geodez și de inființare a Colegiului Geodezilor specializați în cadastru din România, să fie cât mai curând adoptat", așa cum este specificat și în Hotărârea Adunării Generale a UPLR descarcă .


28.01.2019 Prima ședință a noului birou executiv al Uniunii Geodezilor din România

Joi 24 ianuarie 2019 a avut loc prima ședință a noului Biroul Executiv al Uniunii Geodezilor din România la sediul organizației aflat în clădirea Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

Agenda întâlnirii a cuprins subiecte fierbinți pentru orgnizație, cum ar fi organizarea și funcționarea filialelor, calendarul evenimentelor, organizarea și funcționarea Comisiilor din cadrul Uniunii.

Două mari premiere au fost aprobate începând cu anul acesta:

  • ”Săptămâna Geodeziei Românești”, un eveniment itinerant la nivelul centrelor universitare din țară. În 2019 evenimentul va fi organizat la Cluj Napoca între 23 și 28 septembrie, în colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, care anul acesta aniversează 150 de ani de la înființare. A doua ediție a acestui eveniment major al Uniunii Geodezilor din România va fi organizat în 2020, la Timișoara, în colaborare cu Universitatea Politehnică Timișoara;
  • ”Premiile Uniunii Geodezilor din România”, care vor fi acordate studenților merituoși ce vor susține referate în cadrul simpozionelor naționale organizare de către centrele universitare și unde Uniunea Geodezilor este partener.

”Săptămâna Geodeziei românești va deveni un moment distinct în viața UGR, eveniment care va aduce alături în fiecare an profesioniști din domeniul geodeziei, dar și din domenii conexe acestei inginerii. În prima ”Săptămână a Geodeziei” ce va avea loc la Cluj, alături de evenimentul central, va avea loc și o ședința a Consiliului Național. În cadrul acestei ”Săptămâni”, în afară de sesiuni tehnice, mese rotunde, seminarii, va fi organizată și o expoziție tehnică în care partenerii noștri vor prezenta cele mai noi tehnologii în domeniu. De asemenea, includem în programul ”Săptămânii” vizite de studiu cât și evenimente social culturale. În organizarea acestei săptămâni contăm pe sprijinul societăților din domeniu, pe participarea comunității profesionale și mai ales pe participarea colegilor din cadrul Comisiei 3 FIG.” – a menționat dl președinte Ionuț Săvoiu.

În cadrul ședinței a fost aprobat, alături de calendarul evenimentelor, ce va fi disponibil pe site-ul uniunii în cel mai scurt timp, și calendarul viitoarelor ședințe ale Biroului Executiv și Consiliului Național.

Printre prioritățile Uniunii se numără, și anul acesta, continuarea colaborării cu celelalte asociații din domeniu – Federația Intenațională a Geodezilor, Colegiul Geodezilor Europeni, Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie, Uniunea Profesiilor Liberale din România.


10.12.2018 Uniunea Geodezilor din România a ales o nouă conducere

Vineri 07.12.2018 a avut loc Conferința Națională a Uniunii Geodezilor din România în cadrul căreia au fost aleși membrii Biroului Excutiv al Uniunii. Profesorul universitar dr. ing. Cornel Păunescu (Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității București) a predat ștafeta de Președinte către Ionuț Săvoiu, deputat în legislatura 2012-2016, președinte al Asociației Locale Dâmbovița și reprezentantul UGR în cadrul Comisiei 3 a Federației Intenaționale a Geodezilor (Managementul Informației Spațiale). Ionuț Săvoiu (50 ani) are o vastă experiență profesională și managerială în domeniul cadastrului și înregistrării propietații dar și în preluarea, producția și gestiunea datelor geospațiale, atât la nivel național cât și internațional. Echipa actuală de conducere (Biroul Executiv) este completată de către Dna prof. Univ. dr. ing. Ana Cornelia Badea, dl prof. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir (ambii de la Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București), dl Mircea Afrăsinei, dl Dan Popescu și dl Conf. dr. Ing. Tudor Sălăgean (Prodecan al Facultății de Horticultură din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca) – vicepreședinți, și dnii Alexandru Dorin Păun – secretar executiv și Ion Joița – trezorier. Noua conducere este susținută de către Comisia de cenzori compusă din domnii prof. Dr. Ing. Sorin Herban (Vicedecan al Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnice Timișoara), șef lucrări dr. Ing. Constantin Irinel Greșiță (Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov) și prof. Dr. Ing. Maricel Palamariu (Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca).

”Uniunea Geodezilor din Romania există! Participarea reprezentaților asociaților din țară și alegerera prin vot secret a conducerii va asigura reprezentativitatea și legitimitatea atât de necesară demersurilor noastre. Conducerea actuală a UGR își propune să continue eforturile în directia recunoașterii importanței sociale și economice a profesiei de geodez pentru beneficiul întregii societăți. Sperăm ca pe durata acestui mandat vocea noastră sa fie mai clar auzită de factorii de decizie de la nivelul legislativului și executivului pentru aporbare legii de reglementare a profesiei noastre” a declarat Ionuț Săvoiu.


05.12.2018 Statut UGR

Statut aprobat în data 24.11.2017

Noul statut al Uniunii Geodezilor din România aprobat în data 24 noiembrie 2017 - descarcă