30.03.2020 Astăzi, 30 martie 2020, a incetat din viață dl prof. Dumitru Ghițău
Azi, 30 martie 2020, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani cel care a fost profesorul Dumitru Ghițău, titularul cursurilor Geodezie și Geodezie fizică și Gravimetrie din anul 1970 la Facultatea de Geodezie a Univeristății Tehnice de Construcții București, bursier Humboldt și doctor inigner al Universității din Bonn (1970), Președinte al Uniunii Geodezilor din România de la înființare în 1990 până în 1996, și ulterior Președinte onorific al acesteia.
Este greu de descris uriașa personalitate a celui care a contribuit decisiv la dezvoltarea și modernizarea geodeziei românești. Multe generații de specialiști îi datorează celui care a fost profesorul Dumitru Ghițău cunoștiințele primilor pași în carieră, deschiderea către nou și rigoarea în profesie. Pentru cei care l-au avut ca dascăl și îndrumător în carieră a devenit un exemplu de urmat indiferent de unde și la ce nivel și-au desfășurat activitatea. Vom avea mereu proaspăt în memorie felul în care profesorul a reușit ca ”Geodezia”, o materie bazată pe multă matematică, să devină accesibilă tuturor printr-o logică simplă cu referire la matematica de liceu și aducându-ne astfel lin pe un tărâm nou dar totodată binecunoscut.
A fost mentorul în activitatea practică având încredere în posibilitățile noastre ca studenți de a duce la capăt lucrări reale, folosite ulterior de beneficiari cu succes și devenind astfel experiențe de neuitat pentru noi. Revin ușor în memoria unora lucrările de urmărire a comportării în timp a stabilității turbinelor din termocentrale, după cutremurul din 1977, sau lucrările geodezice la rețeaua de triangulație și nivelment de la Borșa la Vișeu, care a fost realizate în totalitate de studenți, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice conduse de Profesorul Dumitru Ghițău. Aceste unice experiențe de viață ne-au dat încredere în noi ca specialiști și ne-au arătat că prin efort, rigoare și muncă susținută putem duce la bun sfârșit orice lucrare, oricât de complexă ar fi.
Domnul Profesor Dumitru Ghitau va fi depus la Capela Bisericii din Nicolae Caranfil 58. Ceremonialul înmormântării va începe mâine, marți 31.03, la ora 10:00, la Cimitirul Herăstrău, lângă Stația de Metrou Aurel Vlaicu.
Sincere condeleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Uniunea Geodezilor din România
Pentru aducere aminte am preluat din Revista construcțiilor 3/3/2019 (Din vol. Personalități românești în construcții – autor Hristache Popescu)
Dumitru Ghițău s-a născut la 21 octombrie 1936 în Galați.
A absolvit Institutul de Construcții București – Secția Geodezie în anul 1959.
Activitatea în învățământul superior a început-o la Institutul de Construcții București: asistent (1961 – 1966), șef de lucrări (1967 – 1970), conferențiar (1971 – 1982), profesor (1983 – 2002).
A fost titularul cursurilor Geodezie și Geodezie fizica și Gravimetrie începand cu anul 1970.
Titlul de doctor inginer l-a obținut la Universitatea din Bonn, în anul 1970, în urma stagiului de specializare efectuat între anii 1968 – 1970.
Amintim ca a efectuat stagii de documentare la Stuttgart, Darmstadt și Karlsruhe.
Ca profesor universitar asociat, a participat la activități didactice la Academia Militară din București (1983-2001), Universitatea din Chișinău (1988-2001), Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (2001-2008), Universitatea „Transilvania” din Brașov (din anul 2003 – 2013).
A publicat numeroase lucrări din domeniu: cărți, articole și comunicări științifice prezentate la diferite sesiuni din țară și străinatate.
Amintim cărîile publicate: Geodezie – Triangulație, Ed. Didactică și Pedagogică, 1972; Theory of the Earth’s Shape (coautor), Ed. Elsevier Science Publishers (1982), distinsă cu Premiul Academiei Române „Gheorghe Murgoci”; Geodezie și Gravimetrie geodezică, Ed. Didactică și Pedagogică (1983); Prelucrarea măsuratorilor geodezice, Ed. Topoexim (2009).
De asemenea, a publicat note de curs, multiplicate pentru studenți, la Universitatea „Transilvania”, Brașov; Geodezie matematică (2009), Geodezie fizică (2010).
De menționat articolele publicate în revistele din străinatate și lucrările publicate în volumele unor conferințe internaționale de specialitate: Die Beschreibung der inneren Struktur der Erdkruste mittels hochgenauen gravimetrischen Messunge; Journées Luxembourgeoises de Géodynamique 82-eme session (1996); Present State andFuture Outline for Modernisation of the National Geodesic Network of Romania (coautor); Workshop on perspectives of Geodesy in South-East Europe, IUK Dubrovnik, May 2-6, 2000; Mitteilungen der geodätischen, Institute der Technischen Universität Graz, Folge 89, 2001; The Central Europe Regional Geodynamics Project, Cea de a XXI-a Adunare a Societății Europene de Geofizicăa organizată la Haga, 1996 (coautor).
De subliniat ca a coordonat realizarea de contracte de cercetare tehnico-științifice cu cooperare internațională. A coordonat programul Determinări geodezice ale deplasărilor crustei în zone seismice din România și Germania și a participat la programul The Central Europe Regional Project – Cergop, cu participarea a 11 țări.
În învățământ, a fost prodecan al Facultății de Căi Ferate, Drumuri Poduri și Geodezie (1976-1983), șeful Catedrei de Geodezie, Topografie și Fotogrametrie (1983 – 1989) și a condus doctoranzi.
A fost organizatorul și președintele Seminarului internațional (însoțit de o expoziție internațională de instrumente geodezice) intitulat „GPS TECHNOLOGY APPLICATIONS”, organizat la București, în colaborare și cu sprijin financiar, de către National Oceanic and Atmospheric Administration – SUA.
Între anii 1991 și 1996, a fost președintele Uniunii Geodezilor din România.
Pentru activitatea sa științifică este ales membru corespondent al Comisiei Geodezice Germane al Academiei de Științe a Bavariei, Germania.
26.03.2020 Set documente privind măsuri conform Decretului 195/2020
Conform art. 51 din Anexa nr. 1 a Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, nr. 195/2020, pentru a veni în sprijinul membrilor săi, UGR a pregătit un set de documente privind măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă.
Aici puteți descărca cele patru documete.
Model Instructiuni proprii COVID 19.pdf
26.03.2020 Ghid de îndrumare privind accesul online în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară e-Terra
Ghid de îndrumare privind accesul online în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară e-Terra a fost comunicat de către ANCPI în teritoriu.
Îl puteți descărca aici. Ghid de indrumare privind accesul online.pdf
26.03.2020 Întâlnire UGR - ANCPI 26 martie 2020
Astăzi conducerea ANCPI a asigurat condițiile organizării celei de a doua ședințe lunare după cea din februarie de discuții și consultări pe teme de actualitate.
Având în vedere art. 1 din Ordonanța Militara nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, am hotărât de comun acord ca ședința lunară de lucru programată pentru data de 26.03.2020, să se desfășoare on-line și astfel să menținem și să perfecționăm un mod de lucru și de dialog devenit deja obișnuit. Mulțumim D-lui Director General și echipei sale pe această cale.
Reprezentațiilor UGR le-a fost comunicat că proiectul de modificare a ODG 700/2014 se află în formă finală, după preluarea observațiilor rezultate din dezbaterea publică și revizuirea acestuia, urmând a fi aprobat și publicat în scurt timp. Printre altele, au fost dezbătute și unele aspecte tehnice legate de modul de implementare la nivel local a Ghidului de îndrumare privind accesul online în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară e-Terra, pentru înregistrarea cererilor utilizând semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat comunicat în teritoriu în cursul săptămânii trecute.
Reprezentanții UGR au reiterat solicitarea către conducere să aibă în vedere faptul că ANCPI este instituția care reglementează activitatea profesională în sectorul privat din domeniul nostru de activitate și să țină cont de includerea codului CAEN 7112 sau a statutului de persoana fizică sau juridică autorizată ANCPI, în orice proiect de susținere a activităților economice sau de stabilire a unor măsuri în domeniul protecției sociale referitoare la condițiile de șomaj tehnic plătit de stat, continuarea plății unor beneficii sociale, prelungirea automată a unor termene, inclusiv de modificare dacă va fi cazul a Legii nr. 277/2015 și în contextul stabilit de Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul național al României.
25.03.2020 Propuneri măsuri pentru susținerea profesiilor liberale
Stimați colegi, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), la care și UGR este membru, s-a preocupat întotdeauna de susținerea tuturor profesiilor liberale organizate în Uniuni/Asociații și care sunt afiliate UPLR.
În urma declarării stării de urgența UPLR a înaintat către autoritățile publice competente propuneri privind măsuri fiscale menite să protejeze profesiile liberale reprezentante de către Uniune. Aceste propuneri nu au fost introduse în Ordonanțele de urgență 29 și 30 din data de 21.03.2020.
Legile de aprobare a celor două Ordonanțe se află în procedura de lucru la Senat, termenul până la care se primesc amendamente în Comisia de Buget Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capital (comisie de raport pentru Ordonanța de urgență 29, și de aviz pentru Ordonanța de urgență 30) este 31 Martie 2020.
Ai puteți consulta cele două proiecte de lege, Propunerile Fiscale depuse de către UPLR, cât și mesajul dlui Adrian Vascu, președintele UPLR, prin care au fost transmise aceste documente.
Proiect lege Tabel comparativ OUG 29-2020.pdf
Proiect lege Tabel comparativ OUG 30-2020.pdf
Mesaj de la presedintele UPLR.pdf
Vă rugăm să transmiteți opiniile sau propunerile dvs. de modificare, pâna vineri, 27.03.2020, pe adresa office@ugr.ro.
Președintele UGR
Ionuț Săvoiu
24.03.2020 Ordonanțe de urgență ale Guvernului României
Sâmbătă, 21 martie 2020, Guvernul României a emis Ordonanța de urgență nr. 29 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, și Ordonanța de urgență nr. 30 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavisurului SARS-COV-2.
Ambele orgonațe au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 21 martie 2020.
Aici puteți descărca cele două documente în format pdf.
De asemenea, documentele pot fi găsite și pe pagina Monitorului Oficial, la adresa: http://www.monitoruloficial.ro/article--e-Monitor--339.html
21.03.2020 Adresă UGR întâlnire lunară cu ANCPI
Aseară UGR a transmis către ANCPI adresa nr. 18/20.03.2020, privind întâlnirea lunară dintre cele două entități, conform celor stabilite la începutul lunii ianuarie a acestui an.
În adresă sunt menționate persoanele care fac parte din delegația UGR, subiectele propuse pentru discuții, cât și disponilbilitatea ca întâlnirea să aibă loc mai devreme decât data stabilită inițial, sau online, pe skpype.
Adresa menționată poate fi descarcată aici. Adresa catre ANCPI intalnire lunara 26 martie 2020.pdf
20.03.2020 UGR a solicitat colaborare în ceea ce privește Certificatele Digitale
Uniunea Geodezilor din România a solicitat furnizorilor de Certificate Digitale dezvoltarea unui acord de colaborare care să asigure facilități atât din punct de vedere financiar dar și al formalităților pentru membri noștri, la emiterea de Certificate Digitale.
Solicitarea a fost făcută astăzi, 20 martie 2020, prin adresă oficială către patru firme furnizoare de Certificate Digitale: CertSIGN, AlfaTrust Certification S.A. (Certificate AlfaSIGN), DigiSign S.A., Centrul de Calcul S.A. (Certificate Cert Digital).
Așteptăm răspunsul la solicitarea noastră. Vom ține la curent membri despre acest demers!
16.03.2020 Decret privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României
Astăzi, 16 martie 2020, la ora 15:00, președintele României, dl Klaus Iohannis, a semnat Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.
Textul integral al Decretului poate fi consultat aici. D E C R E T stare de urgentă.pdf
Decretul a fost publicat tot astăzi și în Monitorul Oficial nr. 0212 din 16 Martie 2020 (Act nr. 195/16 Martie 2020). http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS44MDM3NDAyNjc2NTc4RSszMA==
13.03.2020 Adresa ANCPI 11785 referitoare la Consultarea de piață privind serviciile de înregistrare sistematică
ANCPI a publicat în data de 12 martie 2020, anunțul privind consultarea de piață cu nr. MC1009747. Anunțul poate fi consultat pe site-urile http://www.e-licitatie.ro/pub/notices/mc-notice/view/100072462 și http://www.ancpi.ro/index.php/informatii-publice-3/achizitii/anunturi/577-anunt-consultare-piata-inregistrare-sistematica.
De asmenea, ANCPI a informat mai multe firme membre UGR privind consultarea de piață, prin adresa nr. 11785/12.03.2020, transmisă către acestea.
Adresa poate fi consultată aici. Adresa ANCPI 11785_Prestatori_Consultare de piata - Servicii de inregistrare sistematica.pdf
Uniunea Geodezilor din România încurajează agenții economici din domeniu să participe activ la consultarea de piață organizată de ANCPI și să evalueze cât mai corect și documentat pe baza propriei experiențe, valoarea serviciilor prestate luând în considerare toate criteriile care influențează valoarea estimată a acestora.