Știri

08.02.2023 Burse de participare pentru studenți la Săptămâna Geodeziei Românești

Anul acesta la Oradea, cu ocazia Săptămânii Geodeziei Românești, sunt așteptați peste 200 de participanți din țară și străinătate, profesioniști din domeniu, academicieni, dar și studenți!

Dacă ești student în domeniul măsurătorilor terestre nu rata șansa să participi la cel mai important eveniment al anului, Săptămâna Geodeziei Românești ce va avea loc în perioada 10-13 mai 2023 la Oradea!!!!

Check the info și aplică aici Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2023, ediția a patra, Oradea, România. (google.com)

Deadline - 10 martie 2023.

Dar înainte de a aplica află cum a fost la ediția a treia, de la Iași

UGR - Săptămâna Geodeziei Românești văzută prin lupa celor mai tineri dintre geodezi

 


25.01.2023 43 de posturi noi la Ministerul Justiției pentru implementarea proiectului „Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare”

Ministerul Justiției a inițiat, la data de 13 ianuarie 2023, selecția de personal pentru ocuparea a 43 de posturi vacante înființate în afara organigramei Ministerului Justiției, pentru implementarea proiectului „Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare” (cod SIPOCA 639, cod SMIS 126229), cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.

Anunțul Ministerului poate fi descărcat la link-ul Anunt MJ.pdf. De asemenea, anunțul poate fi consultat și pe pagina de internet a Ministerului Justiției, www.just.ro, la secțiunea „Carieră”, subsecțiunea „Posturi vacante”, sau accesând următorul link: https://www.just.ro/anunt-ocupare-43-posturi-vacante-proiect-ghidul-specializarilor-expertizei-judiciare/.

Cererea de inscriere poate fi descărcată la linku-ul Cerere-inscriere MJ.pdf

Printre domeniile vizate se numără și ingineria geodezică, ingineria civilă și instalații, dar și medicina veterinară.

Persoanele selectate vor desfășura activitatea de expert extern în cadrul proiectului, atât de la distanță, cât și la sediul angajatorului, astfel încât obiectivele proiectului să fie atinse în mod corespunzător.

Data-limită pentru depunerea cererilor de înscriere este luni, 30 ianuarie 2023.

Pentru informații suplimentare și lămuriri, persoanele interesate pot contacta Ministerul Justiției:

- prin e-mail, la adresa dsc@just.ro;

- prin fax, la numărul 037.287.1140;

- telefonic, la numerele de telefon 037.204.1280 și 037.204.1283.

Mult succes tuturor celor interesați!


24.01.2023 FIG Working Week 2023, Orlando, Florida, SUA

Federația Internațional a Geodezilor (FIG) organizează în perioada 28 mai - 1 iunie 2023, evenimentul anual internațional FIG Working Week 2023. Anul acesta lucrările ocazionate de FIG WW se vor desfășura în Orlando, Florida, SUA.

Sunt așteptați aproximativ 2.000 de experți din întreaga lume, din domeniile geodeziei și geospațial.

Tema FIG WW 2023 este "Protejarea lumii noastre, cucerirea de noi frontiere", care se referă la importanța de a privi înainte și de a descoperi ce va fi necesar în viitor pentru profesia noastră și, în același timp, de a asigurarea păstrării a ceea ce funcționează bine astăzi.

Înregistrările sunt deschise, având posibilitatea până pe data de 28 februarie 20233, să beneficiați de taxă Early Bird. Tinerii geodezi (absolvenți ai unei facultăți de profil în ultimii cinci ani), studenții la licență și masterat, vor beneficia de taxa redusă.


16.01.2023 Săptămâna Geodeziei Românești 2023, ediția a patra, Oradea, România

Cea de-a patra ediție a Săptămânii Geodeziei Românești (SGR) va avea loc la Oradea, în perioada 10 - 13 mai 2023.

Principalul partener în organizarea evenimentului de anul acesta este Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, din cadrul Universității din Oradea. ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) și FIG (Federația Internațională a Geodezilor), parteneri tradiționali în organizarea evenimentelor Uniunii Geodezilor din România, vor fi alături de UGR și în 2023.

Tema celei de-a patra ediții a Săptămânii Geodeziei Românești este ”Modern Surveying Technologies for 3rd Millennium”, o temă generoasă care prezintă interes pentru domeniul geodezic, cât și pentru cele conexe acestuia.

Tot la Oradea, în aceiași perioadă va avea loc și prima Adunare Generală a CLGE (Consiliul European al Geodezilor) din anul 2023, la care vor participa reprezentații țărilor membre CLGE. În pregătirea manifestărilor ocazionate de Adunarea Generală a CLGE, organismul european va fi susținut de către reprezentanții APCGC (Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie) și UGR, ambele reprezentând România în cadrul CLGE.

Din cadrul evenimentului nu va lipsi Expoziția de tehnologie, unde pricipalii sponsori vor avea posibilitatea prezentării celor mai moderne echipamente și programe utilizate în desfășurarea activității din domeniu.

La ediția din acest an a Săptămânii Geodeziei Românești sunt așteptați peste 250 de participanți, din țară și din străinătate - profesioniști din domeniul public și privat, reprezentanți ai mediului academic, studenți.

Urmăriți site-ul UGR pentru ultimele noutăți privind Săptămâna Geodeziei Românești, Oradea 2023!


21.12.2022 Mesajul conducerii UGR la finalul anului 2022

Întreaga echipă de conducere a Uniunii Geodezilor din România mulțumește tuturor membrilor, sponsorilor, partenerilor, colaboratorilor UGR pentru suportul oferit în desfășurarea activității uniunii și în anul 2022. Printre cele mai importante acțiuni ale uniunii, în realizarea cărora contribuția dvs. a fost foarte importantă, se numără organizarea Săptămânii Geodeziei Românești (ediția a doua – Brașov și a treia - Iași), dar și înființarea filialei UGR Moldova, eveniment ce a avut loc chiar de ziua națională a României!

Privim cu încredere spre 2023, an în care ne dorim să continuăm activitățile începute în 2022, și care, din motive obiective, nu au putut fi finalizate în acest an. Pentru cea de-a patra ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, vă așteptăm la Oradea, unde va avea loc și prima adunare generală a CLGE.

În numele conducerii Uniunii Geodezilor din România urez tuturor membrilor, sponsorilor și colaboratorilor noștri, familiilor și prietenilor lor, un an 2023 cu bucurii și realizări!!

LA MULTI ANI 2023!

Mircea Afrăsinei - Președinte UGR și echipa de conducere a Uniunii Geodezilor din România


08.12.2022 Consultare publică ANCPI, 8 decembrie 2022

Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr.16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã și instituțiile sale subordonate

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr.16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate. – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în format word la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, în perioada 9 decembrie – 19 decembrie 2022.


08.12.2022 Săptămâna Geodeziei Românești văzută prin lupa celor mai tineri dintre geodezi

În lumea geodezilor, luna noiembrie este asociată invariabil cu minunatul oraș Iași, respectiv cu Conferința GEOMAT organizată de către Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" prin Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

În acest an Uniunea Națională a Geodezilor a luat decizia de a include în cel mai mare eveniment al geodezilor organizat în România, respectiv Săptămâna Geodeziei Românești, aflat la a ediția cu numărul trei, și simpozionul GEOMAT, astfel municipiul Iași devenind în perioada 15 – 19 noiembrie capitala geodeziei românești, și nu numai, având în vedere numărul mare de participanți internaționali.

Dacă pentru seniori putem afirma că evenimentul a început la amiaza zilei de marți printr-un „city tour” al orașului Iași, respectiv prin deschiderea oficială din dimineața zilei de miercuri la care au luat cuvântul personalități din România și străinătate, pentru cei mai tineri dintre viitorii geodezi evenimentul a debutat cu foarte mari emoții în laboratorul Hl.1.3 din cadrul Facultății  de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului unde avea să înceapă mapathonul “Map with us”. Mapathon-ul a fost  coordonat de către drd. Zifceac Iaroslav – Președinte Comisie de Tineret a UGR, şef lucr. dr. ing. Vlad Păunescu reprezentant al sponsorului oficial Cornel&Cornel Topoexim și şef lucr.dr. ing. Loredana Crenganiș din partea Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

În cadrul acestui mapathon s-au înscris 9 echipe de studenți din diferiți ani de studiu aparținând domeniului măsurătorilor terestre. Echipele formate din doi coechipieri s-au întrecut timp de 6 ore în realizarea „Sublivrării 2.1 – Plan cadastral preliminar al intravilanului”, livrabil aparținând lucrărilor de înregistrare sistematică finanțate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Având în vedere conținutul planului cadastral așa cum este prezentat în „Specificaţiile tehnice de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru pe sectoare cadastrale în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară”, respectiv a resurselor și a timpului limitat pentru acest concurs, produsul în format digital creat de studenți a conținut doar limitele imobilelor, respectiv limitele construcțiilor.

Obținerea limitelor în format digital a imobilelor și a construcțiilor s-a realizat prin interpretarea vizuală, respectiv vectorizarea elementelor care definesc fizic imobilele și construcțiile având ca sursă ortofotoplanul satului Cristian din județul Sibiu pus la dispoziția organizatorilor de către sponsor.

„Studenții au fost foarte receptivi și au răspuns într-un timp scurt la această provocare. Am fost plăcut surprinsă de modul în care au colaborat între ei și rapiditatea cu care au format echipele. Dorința lor de participare la acest mapathon mi-a confirmat  așteptările.” şef lucr.dr. ing. Loredana Crenganiș - Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

La finalul timpului alocat studenții au predat fișierele cu munca realizată în speranța că se vor afla printre cele trei echipe căștigătoare, care urmau să fie premiate în cadrul festivității de premiere programată să aibă loc la momentul închiderii evenimentului.

"Personal, mi s-a părut o experiență foarte interesantă. Important este că ne-am distrat și că organizatorii au avut o relație deschisă cu noi. Consider că toți am ieșit câștigători  din  această  « rivalitate ». M-aș bucura dacă în viitor s-ar mai organiza astfel de concursuri pentru studenți, acestea sunt  benefice în  formarea noastră." Plăcintă Andreea, echipa Ortho Team.

„Ne-am stabilit strategia de muncă și am început, dar energia și atenția noastră a început să scadă după primele două ore, astfel că în următoarea oră am avut un ritm mai încet. Studenți fiind, energia noastră se activează mai spre înserat așadar în a patra oră de mapathon focusul nostru a apărut din nou și așa am revenit în cursă cu o dorință uimitoare de câștig. Am fost mereu conștiente că nu putem recupera munca colegilor noștri, dar am luptat « computer la computer » cu ei pentru locurile pe podium. Fiecare avem ritmul nostru de muncă, nu ne condamnăm pentru nereușită, însă am avut multe de învățat, începând de la stabilirea unei bune strategii până la gestionarea corectă a resursei de timp. A fost o experiență minunată, cu oameni minunați, organizată de oameni minunați.” Sahlean Ilinca-Daniela, echipa HIDRO23.

În decursul zilei ce a urmat, greul a căzut pe umerii celor responsabili de departajarea echipelor. Departajarea făcându-se pe baza celui mai mare scor obținut calculat ca medie ponderată a punctajelor oferite pentru prezentare, lipsa erorilor de topologie, acuratețe și numărul imobilelor vectorizate.

“Jurizarea competiției a fost foarte dificilă deoarece, deși aveam reguli clare și bine stabilite, echipele au fost foarte apropiate. Acestea au reușit să livreze în timpul alocat de 6 ore lucrări relativ complete cu un nivel al calității ridicat. M-am bucurat când am văzut interesul studențiilor pentru profesie și dorința acestora de a atinge rezultate cât mai bune. Sper cu tărie că și la următoarele competiții interesul să fie la fel de ridicat.” Silviu Cristian Răducu, vicepreședinte Comisia de Tineret a UGR.

Vineri a avut loc sesiunea tehnică dedicată tinerilor geodezi, care a fost prezidată de către Zifceac Iaroslav și Loredana Crenganiș și a debutat cu prezentarea lucrării „Survey 123 Data Collection For Network Control” oferită de Emanuela Chimiuc, Senior Land Surveryor la EKFB-HS2 CA, Stevenage, Regatul Unit. Prin prezentarea “Building Resilience Into Your Geospatial Career” oferită de către Jacob Heck, Ph.D., P.S., cei prezenți au avut ocazia să afle cum pot să-și dezvolte abilitățiile de reziliență în carieră, respectiv cum este organizată profesia lor în Statele Unite. La finalul prezentării Jacob Heck i-a invitat pe cei prezenți să participe la evenimentul FIG Working Week ce va avea loc anul viitor în Orlando, Florida, Statele Unite în perioada 28 mai – 1 iunie, eveniment organizat de către International Federation of Surveyors în colaborare cu National Society of Professional Surveyors. Tot în cadrul acestei sesiuni Roshni Sharma, project manager și analist la FrontierSI, Sidney, Australia, i-a purtat pe cei prezenți în universul voluntariatului, respectiv le-a prezentat beneficiile pe care le pot obține activând ca și voluntarii într-un cadru internațional.

Mult așteptatul moment al premierii celor mai bune trei echipe participante la mapathon a beneficiat de o surpriză venită din partea firmei Komora care s-a mobilizat exemplar și a făcut ca toți cei lăsați în afara podiumului să primească un premiu de consolare.

Cele trei echipe căștigătoare au fost “Ortho Team” formată din Placinta Andreea si Butnaru Marian - Locul I, „Prima Linie” formată din Zoicaș Ioan – Bogdan și Târhoacă Constantin – Daniel - Locul II și “Topo –Duty” formată din Prisecaru Mihail Alin Cosmin și Macovei Andrei Catalin – Locul III. Premiile au fost înmânate de către Prof. Constantin Chirilă din partea Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, Mircea Afrăsinei Președintele UGR, respectiv Prof. Cornel Păunescu din partea sponsorului oficial.

Evenimentul a fost încheiat de către Președintele UGR Mircea Afrăsinei care a mulțumit tuturor celor implicați în organizare, sponsorilor și participanțiilor, cu rugămintea să fie iertat dacă a omis pe cineva. Totodată acesta a lansat invitația celor prezenți de a participa anul viitor la ediția cu numărul 4 a Săptămânii Geodeziei Românești care va avea loc în minunatul oraș Oradea, renumit pentru arhitectura Art Nouveau și băile termale.

Autor: Iaroslav Zifceac – Președinte Comisia de Tineret a UGR


06.12.2022 Uniunea Geodezilor din România este acum reprezentată și în Republica Moldova

Anul acesta ziua de 1 decembrie a avut o dublă semnificație pentru Uniunea Geodezilor din România. Odată cu sărbătorirea celei de-a 104 aniversări a Marii Uniri, uniunea a sărbătorit și înființarea filialei UGR Moldova.

Inființarea filialei UGR din Moldova a fost stabilită în cadrul Consiliului Național ce a avut loc la Iași, cu ocazia celei de-a treia ediții a Săptămânii Geodeziei Românești. 

Constituirea filialei UGR Moldova a avut loc la Chișinău, la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

În deschiderea evenimentului, dna conf. univ., dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru de la UTM, a dedclarat: „Tind să cred că este un moment istoric pentru că am reușit să aducem la aceeași masă comunitatea academică, formată din profesori și studenți, și comunitatea profesională, iar fiecare dintre noi vorbește aceeași limbă, româna, și același limbaj de specialitate”.

Delegația UGR prezentă la Chișinău, condusă de către ing. Mircea Afrăsinei - președintele uniunii, a fost formată din dnii prof.univ.dr.ing. Petre Iuliu Dragomir - vicepreședinte la nivel național, drd.ing. Mihnea Mitrache - vicepreședinte regiunea S-V și ing. Cosmin Dragomir - vicepreședinte regiunea București-Ilfov.

„Venim în fața dumneavoastră să facem unirea geodezilor, geodezia nu are frontiere. Este o profesie grea, care este întotdeauna în dinamică, într-o schimbare continuă. Geodezia se conduce prin precizie și responsabilitate. Cu noi începe și se închide orice șantier. Am venit în fața dumneavoastră să propunem să ne unim, să fim aproape, să cunoaștem tot ce este nou. Uniunea Geodezilor din România este o organizație apolitică. Prin intermediul Uniunii Geodezilor noi aducem în fața tuturor geodezilor din România tot ce înseamnă aparatură nouă pentru această profesie. Am făcut această prezentare pentru a vă spune de ce considerăm noi că trebuie să fiți alături de noi. Întotdeauna unirea dă putere”, a transmis Mircea Afrăsinei, președintele UGR.

La evenimentul au fost prezenți reprezentanți ai Agenției Servicii Publice și Agenției Relații Funciare și Cadastru, ambele din Republica Moldova, numeroși studenți și profesori din cadrul FCGC-UTM, dar și specialiști din domeniu de pe ambele maluri ale Prutului.

Dna Angela Matcov, șefa Departamentului Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice, care a fost prezentă și la Iași în luna noiembrie, la manifestările ocazionate de Săptămâna Geodeziei Românești a transmis următorul mesaj: „Împreună suntem mult mai puternici, astăzi cu toate problemele existente, noi nu mai putem vorbi separat de geodezie și de cadastru sau administrare funciară. Noi toți depunem același efort”

Reprezentantul Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova, directorul general interimar, dnul Ștefan Crigan, a remarcat că inființarea filialei UGR Moldova este încă un pas spre consolidarea eforturilor de colaborare dintre cele două țări. „Doar așa vom obține mai mult succes. Noi, cei de la Agenția Relații Funciare și Cadastru, suntem foarte deschiși pentru colaborări. Avem foarte mult de lucru pe viitor”, a menționat domnia sa.

Dnul Petre Iuliu Dragomir, vicepreședinte la nivel național al Uniunii Geodezilor din România, și fost președinte interimar al acesteia, a ținut să menționeze că doar prin unirea eforturilor geodezilor din România și Republica Moldova va fi mai ușor să se militeze pentru creșterea prestigiului geodeziei și a autorității profesionale a celor ce activează în acest domeniu.

La eveniment au mai luat cuvântul și dnii Cosmin Dragomir, Mihnea Mitrache și Alexandru Morcov - președintele Uniunii Geodezilor din Moldova.

Până la organizarea alegerilor pentru stabilirea conducerii, noua filială a UGR va fi coordonată de către conf. univ. dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul UTM.

Bun venit, UGR Moldova, în marea familie a Uniunii Geodezilor din România și mult succes la început de drum!

 


05.12.2022 Workshop online ANCPI, 08 decembrie 2022

Joi, 08 decembrie 2022, ora 10:00 am, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va organiza un Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 16 de comune din județul Bihor , finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063.

Întâlnirea va fi moderată de doamna Ileana SPIROIU, Director al Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. 

Workshop-ul se va desfășura pe platforma ZOOM. Topicul întâlnirii fiind: Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 16 de comune din județul Bihor.

Wokshop-ul se va desfășura începând cu ora 10:00 am. Agenda evenimentului poate fi consultată unrmând link-ul Agenda si Program W5 Bihor.pdf

Persoanele interesate să participe sunt rugate să solicite datele de conectare (link-ul) la adresa office@ugr.ro.


05.12.2022 Workshop online ANCPI, 07 decembrie 2022

Miercuri, 07 decembrie 2022, ora 09:00 am, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va organiza un Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 27 comune din județul Bacău, finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063.

Întâlnirea va fi moderată de doamna Ileana SPIROIU, Director al Proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. 

Workshop-ul se va desfășura pe platforma ZOOM. Topicul întâlnirii fiind: Workshop online privind înregistrarea sistematică a imobilelor din 27 de comune din județul Bacău, finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul  Operațional Regional 2014 – 2020.

Wokshop-ul se va desfășura începând cu ora 09:00 am. Agenda evenimentului poate fi consultată unrmând link-ul Agenda si Program W 4 Bacau.pdf

Persoanele interesate să participe sunt rugate să solicite datele de conectare (link-ul) la adresa office@ugr.ro.