Știri

26.03.2020 Întâlnire UGR - ANCPI 26 martie 2020

Astăzi conducerea ANCPI a asigurat condițiile organizării celei de a doua ședințe lunare după cea din februarie de discuții și consultări pe teme de actualitate.

Având în vedere art. 1 din Ordonanța Militara nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, am hotărât de comun acord ca ședința lunară de lucru programată pentru data de 26.03.2020, să se desfășoare on-line și astfel să menținem și să perfecționăm un mod de lucru și de dialog  devenit deja obișnuit. Mulțumim D-lui Director General și echipei sale pe această cale.

Reprezentațiilor UGR le-a fost comunicat că proiectul de modificare a ODG 700/2014 se află în formă finală, după preluarea observațiilor rezultate din dezbaterea publică și revizuirea acestuia, urmând a fi aprobat și publicat în scurt timp. Printre altele, au fost dezbătute și unele aspecte tehnice legate de modul de implementare la nivel local a Ghidului de îndrumare privind accesul online în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară e-Terra, pentru înregistrarea cererilor utilizând semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat comunicat în teritoriu în cursul săptămânii trecute.

Reprezentanții UGR au reiterat solicitarea către conducere să aibă în vedere faptul că ANCPI este instituția care reglementează activitatea profesională în sectorul privat din domeniul nostru de activitate și să țină cont de includerea codului CAEN 7112 sau a statutului de persoana fizică sau juridică autorizată ANCPI, în orice proiect de susținere a activităților economice sau de stabilire a unor măsuri în domeniul protecției sociale referitoare la condițiile de șomaj tehnic plătit de stat, continuarea plății unor beneficii sociale, prelungirea automată a unor termene, inclusiv de modificare dacă va fi cazul a Legii nr. 277/2015 și în contextul stabilit de Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul național al României.


25.03.2020 Propuneri măsuri pentru susținerea profesiilor liberale

Stimați colegi, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), la care și UGR este membru, s-a preocupat întotdeauna de susținerea tuturor profesiilor liberale organizate în Uniuni/Asociații și care sunt afiliate UPLR.

În urma declarării stării de urgența UPLR a înaintat către autoritățile publice competente propuneri privind măsuri fiscale menite să protejeze profesiile liberale reprezentante de către Uniune. Aceste propuneri nu au fost introduse în Ordonanțele de urgență 29 și 30 din data de 21.03.2020.

Legile de aprobare a celor două Ordonanțe se află în procedura de lucru la Senat, termenul până la care se primesc amendamente în Comisia de Buget Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capital (comisie de raport pentru Ordonanța de urgență 29, și de aviz pentru Ordonanța de urgență 30) este 31 Martie 2020.

Ai puteți consulta cele două proiecte de lege, Propunerile Fiscale depuse de către UPLR, cât și mesajul dlui Adrian Vascu, președintele UPLR, prin care au fost transmise aceste documente.

Proiect lege Tabel comparativ OUG 29-2020.pdf

Proiect lege Tabel comparativ OUG 30-2020.pdf

Propuneri Fiscale UPLR.pdf

Mesaj de la presedintele UPLR.pdf

Vă rugăm să transmiteți opiniile sau propunerile dvs. de modificare, pâna vineri, 27.03.2020, pe adresa office@ugr.ro.

Președintele UGR

Ionuț Săvoiu


24.03.2020 Ordonanțe de urgență ale Guvernului României

Sâmbătă, 21 martie 2020, Guvernul României a emis Ordonanța de urgență nr. 29 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, și Ordonanța de urgență nr. 30 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavisurului SARS-COV-2.

Ambele orgonațe au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 21 martie 2020.

Aici puteți descărca cele două documente în format pdf.

OUG-29-din-2020.pdf

OUG-30-din-2020.pdf

De asemenea, documentele pot fi găsite și pe pagina Monitorului Oficial, la adresa: http://www.monitoruloficial.ro/article--e-Monitor--339.html


21.03.2020 Adresă UGR întâlnire lunară cu ANCPI

Aseară UGR a transmis către ANCPI adresa nr. 18/20.03.2020, privind întâlnirea lunară dintre cele două entități, conform celor stabilite la începutul lunii ianuarie a acestui an.

În adresă sunt menționate persoanele care fac parte din delegația UGR, subiectele propuse pentru discuții, cât și disponilbilitatea ca întâlnirea să aibă loc mai devreme decât data stabilită inițial, sau online, pe skpype.

Adresa menționată poate fi descarcată aici. Adresa catre ANCPI intalnire lunara 26 martie 2020.pdf


20.03.2020 UGR a solicitat colaborare în ceea ce privește Certificatele Digitale

Uniunea Geodezilor din România a solicitat furnizorilor de Certificate Digitale dezvoltarea unui acord de colaborare care să asigure facilități atât din punct de vedere financiar dar și al formalităților pentru membri noștri, la emiterea de Certificate Digitale.

Solicitarea a fost făcută astăzi, 20  martie 2020, prin adresă oficială către patru firme furnizoare de Certificate Digitale: CertSIGN, AlfaTrust Certification S.A. (Certificate AlfaSIGN), DigiSign S.A., Centrul de Calcul S.A. (Certificate Cert Digital).

 Așteptăm răspunsul la solicitarea noastră. Vom ține la curent membri despre acest demers!

 


16.03.2020 Decret privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României

Astăzi, 16 martie 2020, la ora 15:00, președintele României, dl Klaus Iohannis, a semnat Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Textul integral al Decretului poate fi consultat aici. D E C R E T stare de urgentă.pdf

Decretul a fost publicat tot astăzi și în Monitorul Oficial nr. 0212 din 16 Martie 2020 (Act nr. 195/16 Martie 2020). http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS44MDM3NDAyNjc2NTc4RSszMA==


13.03.2020 Adresa ANCPI 11785 referitoare la Consultarea de piață privind serviciile de înregistrare sistematică

ANCPI a publicat în data de 12 martie 2020, anunțul privind consultarea de piață cu nr. MC1009747.  Anunțul poate fi consultat pe site-urile http://www.e-licitatie.ro/pub/notices/mc-notice/view/100072462 și http://www.ancpi.ro/index.php/informatii-publice-3/achizitii/anunturi/577-anunt-consultare-piata-inregistrare-sistematica.

De asmenea, ANCPI a informat mai multe firme membre UGR privind consultarea de piață, prin adresa nr. 11785/12.03.2020, transmisă către acestea.

Adresa poate fi consultată aici. Adresa ANCPI 11785_Prestatori_Consultare de piata - Servicii de inregistrare sistematica.pdf

Uniunea Geodezilor din România încurajează agenții economici din domeniu să participe activ la consultarea de piață organizată de ANCPI și să evalueze cât mai corect și documentat pe baza propriei experiențe, valoarea serviciilor prestate luând în considerare toate criteriile care influențează valoarea estimată a acestora.


12.03.2020 Comunicat de presă al Președintelui UGR

În data de 11.03.2020 ANCPI a transmis către UGR Adresa cu nr. 11553, privind activitatea cu publicul desfășurată la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară în contextul acțiunilor excepționale întreprinse la nivel național și al măsurilor dispuse pentru prevenirea propagării virusului COVID -19.

Adresa poate fi descărcată aici. Adresa 11553_11 03 2020.pdf

În urma acestei adrese, dar și a analizei situație actuale, Uniunii Geodezilor din România, prin președintele său, a dat urmatorul comunicat cu privire la măsurile ANCPI privind activitatea cu publicul desfășurată de oficiile de cadastru și publicitate imobiliară în teritoriu.

”Ionuț Săvoiu, Președintele Uniunii Geodezilor din România (UGR) apreciază activitatea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI)  în ceea ce privește măsurile luate în contextul acțiunilor excepționale întreprinse la nivel național și al măsurilor dispuse pentru prevenirea propagării virusului COVID -19.

UGR dorește ca deciziile ANCPI privind activitatea cu publicul atât în cadrul înregistrării sistematice cât și la cerere, să ia în considerare dificultățile ce pot surveni în finanțarea activității specialiștilor care activează în sectorul privat și pot conduce la intrarea agenților economici din domeniu în incapacitate de plată a salariilor, furnizorilor, sumelor datorate Bugetului de stat și Bugetului pentru asigurări sociale de stat.

Solicităm în mod public ca deciziile luate să nu fie excesive în raport cu măsurile anunțate de guvern și Consiliul pentru situații de urgență. Acestea nu trebuie să conducă la blocarea sau întârzierea activităților în cadrul contractelor aflate în curs de derulare fără o analiză concretă a situației de la fața locului. Mai mult decât atât, este imperios necesar ca în cadrul lucrărilor de cadastru și înregistrarea sistematică să se stabilească reguli privind informarea, publicarea, depunerea contestațiilor și soluționarea acestora, adaptate situației actuale în vederea prevenirii propagării virusului COVID -19 fără suspendarea acestor activități.”

 


03.03.2020 GeoCAD 2020 Alba Iulia - Simpozion științific național cu participare internațională

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are plăcerea și anul acesta să iși deschidă porțile pentru comunitatea geodezilor din țară și de peste hotare cu ocazia organizării Simpozion științific național cu participare internațională, GeoCAD 2020.

În perioada 22 - 23 mai 2020, sunt așteptați exeperți români și străini, cercetători și doctoranzi, care vor avea oportunitatea de a prezenta cele mai recente rezultate ale cercetării lor. 

Conferința va începe cu o sesiune comună având ca invitați persoane de marcă din domeniu, după care lucrările continuă pe următoarele secțiuni: Geodezie, Topografie, Cadastru, Publicitate Imobiliară și Planificare Teritorială.

Secţiunile menționate cuprind tot arealul de problematici cu privire la situaţia cadastrului la nivelul ţării şi a continentului, situaţia reţelelor geodezice la nivel continental şi cu implicaţii pentru ţara noastră, implicaţiile aparaturii în masuratorile terestre şi aeriene precum şi probleme organizatorice ce derivă din implicarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în activităţile curente.

Materialele prezentate la conferință vor fi publicate în Journal of Geodesy and Cadastre RevCAD, revistă indexată în următoarele baze de date: Index CopernicusDirectory of Research Journals Indexing (DRJI), Academic Resource Index - Research Bib and CEEOL.


03.03.2020 Prima ședință BEX UGR și a doua întâlnire UGR - ANCPI, 27 februarie 2020

Săptămâna trecută a avut loc la sediul ANCPI a doua întâlnire de consultare UGR - ANCPI. Principalul subiect a fost OGD 700/2014, și modificările centralizate și propuse de către UGR.

Imediat după acestă întâlnire membri BEX s-au reunit pentru prima ședință din acest an. La ședință au participat dnii Ionuț Săvoiu - președinte,  Petre Iuliu Dragomir - vicepreședinte, Mircea Afrăsinei - vicepreședinte, Tudor Sălăgean - vicepreședinte, Alexandru-Dorin Păun - secretar executiv, Cătălin Costea - trezorier interimar, Elemer Emauel Șuba - vicepreședinte Comisia de Tineret. De asemenea, au fost prezenți ca și invitați, fără drept de vot dnii Irinel Greșiță - cenzor, Mihnea Mitrache - vicepreședinte Asociația Locală UGR Dolj, Cosmin Dragomir - membru Grup Consultare ANCPI, Mihai Sorin Costea - reprezentant firme partenere.